Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 demi kerjaya yg gilang gemilang!

Share This:

Jeng Jeng Jeng!

Saya ada berita hangat sangat nak share dengan anda semua! Tahu tak sekarang ni Great Eastern ada lancarkan satu produk yang saya sifatkan sebagai Standalone Life Coverage. Maknanya produk ini sepenuhnya untuk protection tanpa ada sedikit bahagian pun yang akan membentuk cash value. Pendek kata bayar semata-mata untuk dapatkan protection. Tiada bahagian investment! Maka harganya akan menjadi sangat-sangat dan amat-amat MURAH!!!

Sebelum ini mungkin ada yang sibuk tercari-cari produk yang menyediakan perlindungan pada harga yang rendah tapi takkan pernah dapat. Sekarang, dapat! Hanya sekadar RM1-4 sehari dah boleh dapat perlindungan RM500K. Murah kan? Produk istimewa ini dikenali sebagai i-Gr8 Harapan.


i-Gr8 Harapan direka khusus untuk penyediaan hibah takaful yang besar kepada waris. Sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal menyeluruh, manfaat bernilai RM500K akan diterima. Wang manfaat ini bolehlah digunakan untuk pelbagai perkara termasuklah melangsaikan hutang, menggantikan pendapatan, dana pendidikan, dana persaraan mahupun diwakafkan kepada badan-badan amal pilihan masing-masing. Tujuan penggunaan wang manfaat tertakluk kepada keperluan keluarga dan mengikut hajat orang yang membuat hibah.

Mengapa anda tak boleh lepaskan i-Gr8 Harapan begitu sahaja?

  • Perlindungan tinggi pada harga murah
  • Meninggal biasa, hibah RM500K
  • Meninggal akibat kemalangan, hibah RM1Juta
  • Meninggal akibat kemalangan dalam kenderaan awam, hibah RM1.5Juta
  • Meninggal akibat kemalangan di luar Malaysia, hibah RM2Juta
  • Caruman sekadar secawan teh tarik sehari

Siapa sangka dengan sedikit sumbangan harian yang kita tepikan untuk plan i-Gr8 Harapan ini, banyak sungguh manfaat yang boleh diterima oleh ramai orang dalam usaha meneruskan kehidupan sebagai khalifah di muka bumi. i-Gr8 Harapan membantu kita dalam dua-dua keperluan duniawi dan ukhrawi.

Dengan wang manfaat itu, kita tidak menyusahkan atau membebankan ahli keluarga yang ditinggalkan. Sekiranya, ahli keluarga kita sendiri tidak memerlukan wang manfaat itu, wakafkan sahaja kepada pihak-pihak yang lebih memerlukan. Manalah tahu, pahala wakaf itulah yang menjadi penyelamat kita di akhirat kelak. Tak rugi kan ambil i-Gr8 Harapan?

Berikut dikongsikan caruman bulanan untuk i-Gr8 Harapan mengikut umur dan jantina. Semak dulu ya!

Hubungi saya untuk keterangan lanjut. Ingat! Produk ini hanya wujud di pasaran dari 1/9/2018 hingga 31/10/2018 sahaja. Jangan lepaskan peluang!. wasap.my/60173723344

 

Share This:

Assalamualaikum & Hi semua!

Hari ni saya rasa nak kongsi sikit tentang fungsi medical card yang kita ada dengan mana-mana syarikat insurans mahupun pengendali takaful. Seperti yang semua sedia maklum, medical card hanya boleh digunakan terus untuk kes-kes kemasukan ke wad. Kes-kes pesakit luar seperti demam kura-kura, selsema, batuk, pening dan sebagainya tidaklah membolehkan kita untuk menggunakan medical card. Walau bagaimanapun, sekiranya rawatan pesakit luar kita tu membawa kepada kemasukan wad, maka bolehlah kita menuntut semula bayaran yang dikeluarkan sebagai pesakit luar terdahulu. Itu pun bagi sakit yang berkaitan dengan kemasukan wad. Jelas ya? Medical card adalah untuk kes kemasukan wad.

Ok la… Sekarang saya nak cerita pasal seorang client saya yang menjalani rawatan sakit appendiks di KPJ Selangor. Puan Asmida bekerja sebagai penguatkuasa JPJ di Padang Jawa. Walaupun beliau merupakan seorang kakitangan kerajaan yang sudah pastinya akan mendapat rawatan percuma di hospital kerajaan, Puan Asmida tetap juga mengambil medical card peribadi untuk kemudahan dirinya. Medical card Puan Asmida mula berkuatkuasa pada 29 Januari 2018.

Pada satu hari Rabu (11/7/2018), beliau berasa sakit di bahagian perut. Beliau fikir mungkin itu sakit perut biasa di sebabkan angin. Tiada apa yang beliau lakukan memandangkan sakit itu boleh ditanggung lagi walaupun lebih sakit daripada biasa. Kebetulan pada hari Khamis beliau memang mengambil cuti untuk menyelesaikan urusan sekolah anak. Setelah menghantar anaknya ke sekolah, beliau pergi ke KPJ Selangor kerana sakit perut semalam masih terasa. Jadi beliau nak pergi periksalah apa masalahnya. Ujian ultrasound dibuat ke atas Puan Asmida dan mendapati bahawa appendiksnya telah pun pecah di dalam badan lagi. Oleh sebab itu, pembedahan segera perlu dilakukan pada hari itu juga!

Puan Asmida tidak berlengah lagi dan memberitahu untuk menggunakan medical card Great Eastern Takaful bagi kemasukan ke wad. Pihak KPJ Selangor membuat request surat jaminan (Guarantee Letter – GL) kepada Great Eastern dengan mengemukakan diagnosis. Pihak Great Eastern pula memohon agar keputusan ujian ultrasound diberikan sekali. Setelah keputusan ujian ultrasound diterima, dalam masa 10 minit saja GL dikeluarkan dan Puan Asmida dimasukkan ke wad lebih kurang hampir jam 1 petang.

Pada jam 2 petang, pembedahan mengeluarkan appendiks yang telah pecah itu pun segera dilakukan oleh doktor pakar. Alhamdulillah dalam sejam lebih semua prosedur pembedahan selesai dengan jayanya. Puan Asmida dihantar ke wad untuk berehat dan pemerhatian selepas pembedahan dilakukan selama 2 hari.

Pada hari Ahad, Puan Asmida dibenarkan keluar dari wad dan berehat di rumah. Jumlah bil yang dikeluarkan oleh KPJ Selangor bagi rawatan appendiks Puan Asmida adalah berjumlah RM14,584.80. Oh, mahal juga ya?! Mujurlah Puan Asmida memiliki medical card dan sudah pun melepasi waiting period selama 120 hari. Kos pembedahan ini ditanggung oleh Great Eastern dan Puan Asmida hanya perlu bahagian co-takafulnya sahaja. Puan Asmida sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diterima baik dari hospital KPJ Selangor mahupun Great Eastern sendiri.

Dalam minggu yang sama, rakan saya juga turut berkongsi kisah tentang client-client beliau yang pernah membuat rawatan appendiks. Ya memang kosnya sekitar RM14k dan ada yang sampai RM19k! Cuba anda bayangkan, sekiranya kos itu perlu dikeluarkan dari simpanan sendiri, bukankah ia amat merugikan. Bagi keempat-empat client kami yang menjalani rawatan appendiks ini, mereka semua masih muda dan tidak pernah terfikir bahawa mereka akan menjalani pembedahan appendiks seperti ini. Mereka juga sebenarnya baru mencarum tidak sampai pun 50% daripada jumlah kos pembedahan yang ditanggung oleh Great Eastern! Jadi, di manakah istilah membazir atau rugi dalam mencarum dengan takaful?

Doktor – Mula mencarum pada Disember 2012 dan menerima rawatan appendiks pada Disember 2014 – Great Eastern tanggung kos 83% melebihi caruman yang dibuat

Guru – Mula mencarum November 2013 dan menerima rawatan appendiks pada Januari 2008 – Great Eastern tanggung kos rawatan 46% melebihi caruman

Doktor – Mula mencarum pada Mac 2016 dan menerima rawatan appendiks pada Julai 2018 – Great Eastern tanggung kos rawatan melebihi 63% dari caruman dibuat

Penguasa JPJ – Mula mencarum pada Januari 2018 dan menerima rawatan appendiks pada Julai 2018 – Great Eastern tanggung kos RM14k sedangkan baru mencarum RM900

Ok anda dapat tak apa-apa maklumat baru dari karangan saya ni? Kalau dapat maklumat baru, bagus!!! Tapi kalau takde apa-apa yang baru, boleh saya tahu apa yang menyebabkan tuan puan semua tak mahu sertai takaful walau hanya untuk perlindungan asas?

Jom jumpa! Boleh saya share banyak lagi tentang takaful. Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Pada bulan Mac yang lalu, Great Eastern Takaful Berhad telah melancarkan wahana terkini untuk proses pendaftaran takaful. Ia dikenali sebagai Mobile Point of Sales (MPOS) yg memuatkan segala keperluan untuk memohon perlindungan takaful dalam satu sistem. Sistem ini hanya boleh beroperasi melalui iPad. Dalam sistem ini, para prospek boleh melihat setiap proses perundingan dilakukan secara langsung, berkesan dan pantas. Bermula dari membuat Customer Fact Finding untuk mendapatkan lebih maklumat berkaitan dengan perancangan kehidupan dan kewangan prospek. Diikuti dengan presentation terhadap plan-plan bersesuaian. Kemudian disusuli dengan penghasilan quotation dan akhir sekali penghantaran permohonan secara online.

Semua ada dalam iPad ni. Tak perlu borang dan brochure lagi…

Prospek sedang menurunkan tandatangan pada e-borang permohonan. Masa ni lupa bawa stylus!

Kaedah ini sudah biasa dipraktikkan oleh pengendali takaful yang lain. Tetapi MPOS Great Eastern Takaful mempunyai satu kelebihan yg lebih terkehadapan apabila, pembayaran untuk pendaftaran juga boleh dibuat secara on-the-spot dan membolehkan proses underwriting dimulakan segera! Dengan cara ini, permohonan untuk mendapatkan perlindungan takaful boleh dipercepatkan sekaligus mendatangkan rasa lega kepada pemohonnya. Selain itu, tiada transaksi wang perlu dilakukan kepada agen tetapi terus kepada Great Eastern Takaful tanpa melalui orang tengah! Lagi cepat dan selamat! Tidak timbul isu agen bawa lari duit pelanggan.

Prospek membuat bayaran secara online menggunakan credit card atau debitkad

Dengan penggunaan MPOS, diharapkan ketelusan dan kecekapan perkhidmatan yang diberi oleh para agen dapat ditingkatkan ke tahap yang tertinggi dan membanggakan! Saya sendiri begitu selesa menggunakan MPOS kerana ia bersifat “paperless” dan “cashless”. Sungguh mudah dan cepat!

Jom apply takaful dengan saya! Suri Fitriah 017-3723344

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua!

Tahukah anda bahawa kerjaya dalam perundingan takaful mampu memberi kenaikan gaji secara BULANAN? Anda tak perlu tunggu setahun untuk mendapat kenaikan gaji! Menarik kan?

Menurut Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), purata kenaikan gaji tahunan bagi kumpulan eksekutif dan kumpulan bukan eksekutif bagi tahun 2016 dan 2017 adalah seperti rajah dibawah :-

Ya tuan-tuan dan puan-puan, adik-adik, abang-abang dan kakak-kakak sekalian… Lingkungan 5-6% sahaja! Kerja 12 bulan, kenaikan berikutnya sekitar 5-6% saja… Sikit kan? Kalau gaji dah RM10,000 barulah nak merasa increment lebih RM500 setahun. Kalau tak, setakat 2 3 ratus je lah… Tu pun kalau dapat. Entah-entah seratus lebih je…

Mungkin anda juga sedari, kenaikan gaji itu tidak seiring pun dengan kenaikan kos sara hidup. Jika nak hidup sangat selesa, sudah tentu anda perlu melakukan kerja lebih demi menampung keperluan dan kehendak keluarga.

Ketahuilah bahawa bidang perundingan takaful dapat memberi pulangan lumayan sekiranya anda berusaha gigih dan konsisten. Bijak membahagikan masa juga sangat penting untuk berjaya dengan gaya dalam bidang takaful.

Dalam bidang takaful, kenaikan gaji tidak mengikut tahun! Tapi mengikut bulan! Dan peratusan kenaikannya pula, anda sendiri boleh tentukan tanpa perlu mendapat persetujuan majikan! Nak naik 10%, 20%, 50%, 100% malah lebih lagi setiap bulan pun tiada siapa akan menghalang…

Benarkah pernyataan ini? Sudah semestinya benar! Ini kerana gaji sebagai perunding takaful datangnya dari komisen jualan. Semakin ramai orang yg sign up, semakin banyaklah komisen anda. Untuk menikmati kenaikan RM500 sebulan itu, RM500 sebulan tau… Bukan setahun… sebenarnya anda hanya perlu sign upkan 4-6 orang sahaja dalam sebulan. Lebih kurang seminggu seorang! Takkan tak boleh, kan?

Cuba anda hitung sendiri. Berapa lama anda harus bekerja makan gaji macam biasa untuk anda capai gaji yang anda inginkan? Kita boleh tengok contoh gaji saya sendiri ketika bekerja makan gaji dulu. Gaji yg selesa untuk saya ialah RM10,000.

Gaji permulaan November 2010 – RM2,435

Gaji 2011 – RM2,535 (Disahkan jawatan)

Gaji 2012 – RM2,801

Gaji 2013 – RM3,235 (Naik Gred)

Gaji 2014 – RM3,518

Gaji 2015 – RM3,767 (Berhenti)

Anggapkan gaji saya naik RM300 setahun. Ini bermakna saya perlu bekerja selama 25 tahun untuk mecapai gaji RM10,000 itu. WAAHHHHH!!! Lamanya…… Perlu ke?

Kalau kita kira increment 7% setahun pun, tetap saya perlu bekerja selama 20 tahun demi mendapatkan gaji RM10,000. Tak sangguplah! Lama sangat nak dapat gaji cuma sebesar RM10,000 sebulan.

Percayalah kerjaya sebagai perunding takaful boleh memberi jalan untuk kenaikan gaji yg besar dalam masa yg singkat. Nak tahu lebih lanjut tentang kerjaya perunding takaful?

Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Pada 24 April 2018 saya berpeluang bercerita kepada seluruh warga Zesters berkaitan blog saya ini dalam weekly gathering kami yg dikenali #oymgzg. Almaklumlah zaman sekarang semuanya online. Jadi nak buat marketing takaful pun perlulah ada channel yg online selain dari yg fizikal kan? Pada malam itu saya kongsikan bagaimana saya mengendalikan blog saya ini untuk tujuan marketing. Alhamdulillah… Sedikit sebanyak dapat juga membuka minda dan memberi idea yg bernas untuk rakan takaful yg lain utk turut membuat pemasaran secara online melalui website!

Macam-macam soalan dikemukakan oleh audience. Nampak ramai minat nak tahu lanjut tentang website.

Ketahuilah bahawa kami di ZEST sentiasa memberikan yg terbaik kepada para perunding takaful kami. Selain pengetahuan langsung tentang takaful, banyak lagi segmen ilmu-ilmu lain turut dipelajari demi melahirkan perunding-perunding takaful yg informatif, kompeten dan terbilang! Kelas-kelas ini dijalankan pada setiap hari Selasa jam 8.30 malam secara percuma sepanjang tahun.

Marilah bernaung di bawah ZEST demi kepentingan masyarakat. Kami komited melahirkan perunding-perunding takaful yg celik dan berdaya saing di pasaran! Hubungi saya Suri Fitriah untuk maklumat lanjut tentang kerjaya hebat dalam bidang takaful!

Share This:

Menjadi penghuni Jannah (Syurga) adalah impian setiap insan di muka bumi ini. Gambaran keindahan Jannah diceritakan dgn jelas dalam Al-Quran dan kitab-kitab agama Islam yg masyhur. Cara-cara untuk memasuki Jannah juga diberitakan dengan jelas sebagai panduan kepada para Muslimin Muslimat agar berebut-rebut dan berpusu-pusu untuk mengejar pahala untuk dihadiahkan Syurga di akhirat kelak.

3 perkara yang akan sentiasa menjadi bekalan di alam barzakh ialah :-

1-   Doa anak soleh

2-   Ilmu yg bermanfaat

3-   Sedekah jariyyah

Bertepatan dengan usaha-usaha para Mukmin Mukminat sekalian untuk mengejar Jannah, Great Eastern Takaful dgn penuh rendah hati memperkenalkan satu produk yg boleh membantu impian kita untuk ke Jannah. Memperkenalkan i-Great Jannah!

i-Great Jannah merupakan plan yg sangat-sangat istimewa dengan beberapa ciri ampuh yg tidak terdapat pada produk-produk takaful yg lain di pasaran! Berikut di senaraikan kelebihan ulung i-Great Jannah :-

1-   Boleh dihibahkan secara terus kepada badan-badan kebajikan pilihan sendiri yg patuh syariah, bukan hanya kepada individu! Tujuan hibah kepada badan pilihan ni adalah untuk membantu badan-badan berkenaan meneruskan operasi dengan baik. Maklum sajalah kos operasi badan-badan kebajikan ini juga tinggi dan mereka mempunyai sumber yg terhad. Sekiranya kita dapat mewakafkan sejumlah wang yg agak besar melalui hibah takaful ini utk kegunaan mereka, alangkah baiknya perjalanan operasi mereka nanti. Dan yg lebih baik lagi adalah, kita mampu memperlihatkan bagaimana sistem wakaf dalam Islam dapat berfungsi untuk kepentingan sejagat. Secara tak langsung, dakwah kecil dibuat di situ 🙂

2-   Manfaat kematian akibat kemalangan sebanyak 3 kali ganda daripada nilai asas dilindungi sekiranya berlaku di luar negara. Ramai orang Malaysia suka melancong atau mengembara ke seluruh pelusuk dunia kan? Plan ini memang bagus sgt untuk anda. Persiapan menghadapi perkara tak diingini la katakan…

3-   Kemudahan Penyertaan Semula (re-participating facility). Kebiasaannya, apabila seseorang itu telah mengidap salah satu daripada 36 penyakit kritikal, beliau tidak layak lagi untuk mengambil mana-mana sijil takaful/polisi insurans yg baru. Tetapi, dalam i-Great Jannah, orang itu masih berpeluang untuk memiliki sijil takaful yg hanya menawarkan manfaat kematian sahaja. Perkara ini sangat penting untuk diambilkira terlebih dahulu kerana sejarah telah menunjukkan bahawa pesakit-pesakit yg mengidap penyakit kritikal ini mendapati mereka memerlukan sejumlah wang yg sangat banyak untuk menampung kos perubatan dan mengekalkan gaya hidup mereka. Kalau pun pada awalnya mereka sudah ada perlindungan penyakit kritikal dan sudah pun membuat tuntutan, mereka berasa sangat penting untuk mereka memiliki plan manfaat kematian juga agar mereka tidak meninggalkan keluarga dalam keadaan susah! Sekurang-kurangnya ahli keluarga mereka tidak menanggung beban kewangan setelah ketiadaan mereka terutamanya bagi yg bergelar pencari nafkah utama dalam keluarga!

Itulah 3 kelebihan utama yg ada pada i-Great Jannah. Selain itu, i-Great Jannah juga mempunyai ciri-ciri menarik yg lain. Antaranya termasuklah :-

1-   Nilai perlindungan asas bermula dari RM250,000. Wah!! Tak main la RM10K RM20K… Tak ke mana…

2-   Tempoh bayaran pelbagai pilihan sependek 5 tahun sahaja. Kita boleh pilih nak buat caruman 5 tahun ke 10 tahun ke 20 tahun ke atau bayar penuh selama tempoh perlindungannya.

3-   Tempoh perlindungan pelbagai pilihan juga sependek 5 tahun dan sepanjang sehingga umur kita 99 tahun.

4-   Had perlindungan tanpa pemeriksaan kesihatan yang tinggi sehingga RM4,000,000! (9/4/2018 – 8/8/2018). Jadi tak perlu risau kalau malas nak kena buat check-up. Memang tak kena selagi nilai perlindungan yg diambil tak melebihi RM4 Juta.

Great Eastern Takaful menggunakan #HibahDemiJannah dan #DemiJannah khusus untuk i-Great Jannah ini. Dengan i-Great Jannah dua perkara penting dalam kehidupan kita dapat diselesaikan. Pertama, menyediakan hibah kepada keluarga untuk kelangsungan hidup. Sekurang-kurangnya kita tidak meninggalkan beban kewangan yg berat kepada keluarga. Dengan hibah itu juga, hutang-hutang yg masih berbaki juga dapat diselesaikan! Kedua, menyediakan hibah untuk diwakafkan kepada badan-badan kebajikan pilihan sendiri. Di sini, kita mengharapkan jalan yg terbaik utk kita mendapatkan pahala yg berterusan melalui amal jariyyah ini yg dapat memberi manfaat kepada lebih ramai orang. Nak ke Jannah, haruslah kita berusaha kuat-kuat dahulu. Jom buat plan i-Great Jannah sekarang!

Hubungi saya untuk buat analisa berapa banyak yg anda perlu hibahkan dan berapa pula carumannya. Whatsapp saya, Suri Fitriah di 017-3723344.

Hibah Demi Jannah!

Share This:

Pada 14 April 2018, SNUTeam telah mengadakan Annual Dinner nya yang humble di Golek-golek Restaurant. Lebih 20 orang agen dari SNUTeam telah hadir pada majlis ini bersama-sama ahli keluarga masing-masing.

Selain dari menjamu selera, tujuan majlis ini juga adalah untuk menyampaikan hadiah bagi Contest Menuju Puncak 1M yg dianjurkan pada hujung tahun 2017. Syabas dan Tahniah diucapkan kepada ahli SNUTeam yg bertungkus-lumus mencapaikan 1 Million production tahun lepas sekaligus mengangkat nama agensi kepada status Million Dollar Agency. Lebih indah lagi apabila Group Manager SNUTeam sendiri iaitu GM Ira telah dinobatkan sebagai Young Gun 2017 atas pencapaian team beliau. Tahniah!

Ni la org yg dapat Young Gun tu sebab team capai 1 Million di bawah usia beliau 33 tahun

Makanan di Golek-golek ni sedap tapi amat pedas ya. Saya makan sikit je sebab tak tahan dgn kepedasannya. Hahaha

Kami datang awal…

Dalam byk2 air tu saya suka kedondong

Banyak pasangan muda kat sini… Jom la korang join sama…

Saje bagi yg goyang…

Sebenarnya yg baju belang atas baby chair tu ada kembar. Tapi tak nampak sebab kepala bapa dia dah lindung… Hahaha

Ikan bakar dia bagus tapi pedas

Ni lah penaja majlis kita malam ni… Terima kasih Cik

Semangat tengok budak2 makan

Nampaknya Farrah dah nak mulakan majlis bagi hadiah ni… Apa hadiah tu?

Taraaaaa… Ni la hadiahnya… Saya dpt RM500 drpd GM Ira atas contest Menuju Puncak 1 Million…

Saya pula hanya perlu beri RM15 kpd agen saya sendiri, Syaiful

Jom sertai kami sebagai perunding takaful… Banyak duit tepi boleh dapat weh…

All Girls

All Boys

Kami adalah sebuah agensi yg gigih dalam memasarkan takaful di seluruh Malaysia. Walau bagaimanapun kami masih kekurangan ahli. Oleh itu, saya amat menyeru ramai orang muda di luar sana untuk sama-sama menyertai kami untuk menyebarluaskan kepentingan takaful ke seluruh ceruk Malaysia. Kami tak mampu buat semua sendirian. Jom sertai kami! Komisyen dapat banyak, percutian percuma pun ada, insentif tambahan dalam bentuk voucher dan wang tunai pun ada, gadget2 percuma pun ada, award setiap bulan, peluang naik pangkat tanpa perlu tunggu kekosongan! Banyaklah lagi kelebihan kerjaya dalam bidang takaful ni! Hubungi saya Suri Fitriah 017-372334 utk info lanjut mengenai kerjaya agen takaful.

Share This:

Hi & Assalamualaikum Semua!

Kali ini saya nak share pasal percutian saya bersama 2 rakan takaful yg lain ke Osaka & Tokyo pada 30 Mac hingga 9 April 2018! Tujuan utama saya nak ke Jepun adalah untuk merasai teknologi2 yg ada di sana yg digunakan dalam kehidupan harian. Selain itu, saja lah nak tengok fenomena Sakura yg sangat sinonim dengan Jepun. Saje nak bagitahu, trip ini kami kendalikan sendiri secara keseluruhannya. Semestinya ada perbezaan ketara dengan percutian saya ke Turki tahun lepas. Enjoy your reading!

Inilah ahli rombongannya… Saya, Ira dan Anje

Continue reading

Share This:

10 Mac 2018 merupakan tarikh yg dipilih untuk mengadakan #HariKita bagi merapatkan ukhwah sesama Zesters. Lokasi kali ini di rumah GM Zarina. Kita buat BBQ tapi bukan malam tau… Kita buat jam 3 sampai 6 petang. Special tak masa tu? Lain dari lain kan… Panas weh! Hahahaha

BBQ kami ringkas saja. Kita bakar je semua haiwan2 yg dah dimarinate siap2 oleh orang2 yg pakar. Semua memuji kesedapan makanan BBQ pada #HariKita ni. Yg paling win ialah air asam yg dibuat oleh Zester Farrah. Hebart sangat katanya air asam mek ni.

Baju belang tudung cream tu la mek air asam

Barang2 yg sedia nak di bakar. Kambing, ayam, sotong, ikan kembung, ikan pari, sosej, jagung, kentang, tomato & capsicum

Pakcik ni (Tuan Rumah) nak test dapur baru dia. Pakai arang buatan. Payah nak nyala.. Huhuhu

Doktor ni pulak sibuk bakar sayur pakai dapur electirc

Ni salah saya pegi beli kembung kecik… Nasib la ek..

Cubaan membakar ayam first batch

Bila start makan, memang semua ngunyah je tak berenti.. Sedap!

Ni geng lambat… Dia bakar sorang2

Ni smart partner saya dengan anak kembar dia

Dah puas berjemur kat luar, kita masuk dalam pulak nak aircon

Geng jejaka bakar sampai habis sambil borak

Sebahagian yg masih makan di luar dgn kepanasan

Saya nak makan kambing, lambat sgt bakar… Tunggu la sebentar

Meriah suasana dengan cucu-cucu pun datang!

Majlis sebegini akan menyebabkan kita lebih mengenali sesama sendiri sebab banyak aktiviti rutin harian akan dibuat bersama. Dari situ kita boleh tahu perangai dan tabiat seseorang di luar waktu bekerjanya. Yelah, ketika bekerja mestilah lain sikit dari waktu santai kan..

Pertemuan sebegini memang kerap kami lakukan dalam agensi. Ia dapat menjaga hubungan baik yg berkekalan. Saya rasa lebih meriah lagi kalau ramai yg bernaung bawah ZEST Life Consultancy. Anda bila lagi? Jom jadi agen… Hubungi Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Sekali lagi pada 6 Februari lalu, saya berkongsi pula apakah kelebihan memiliki waktu kerja yang fleksibel dalam kehidupan kita! Dalam dunia ini, semua orang diberi tempoh masa yang sama iaitu sebanyak 1,440 minit atau 24 jam sehari. Dalam sehari, apakah yang kita lakukan dengan masa yang kita ada tu? Terang-terang lah 8 hingga 9 jam digunakan untuk bekerja. 1 jam untuk makan. 1 jam untuk solat. 5 hingga 7 jam untuk tidur. 1 hingga 3 jam untuk perjalanan. Maka tinggallah dalam 3 hingga 4 jam saja untuk aktiviti kehidupan kita yg lain. Adakah anda berasa puas hati dengan masa free hanya 3 hingga 4 jam sehari itu?

Tahukah anda kerja sebagai agen takaful boleh menyebabkan masa free dalam sehari dapat ditingkatkan. Sekaligus dapat juga menambah “quality time” bersama yg tersayang! Memang tak dapat dinafikan, meluangkan masa bersama keluarga terutamanya dan juga sahabat handai yg rapat adalah satu nikmat yg tak terhingga. Kita akan sentiasa rasa gembira dan tenang saja bila bersama mereka ni kan?

Bercakap tentang masa fleksibel, suka saya nak tekankan bahawa tidaklah bermaksud kita boleh bersikap sambil lewa sahaja terhadap tugas kita sebab masa itu kita yg punya. Suka hatilah nak buat apa! Bukan begitu ya… Walaupun memang masa itu masa kita, kita seharusnya mengaturkan penggunaannya dgn bijak! Mengatur masa sendiri itulah yg dikatakan sebagai fleksibel kerana kita tidak terikat dengan mana-mana undang2 majikan.

Jadi kita boleh atur sendiri, pukul berapa nak start kerja. Pukul berapa nak habis kerja. Hari apa nak off day. Berapa lama nak cuti. Waktu bila nak hantar ambil anak sekolah. Hari apa minggu mana nak bawa ibubapa jalan-jalan. Bulan mana nak cuti panjang. Dan sebagainya. Bagi yang bergelar ibubapa, membesarkan anak di depan mata adalah impian setiap ibubapa. Kalau boleh taknak berenggang langsung dengan anak! Tapi tak bolehlah macam tu kan? Nanti tak boleh hidup sendiri pula anak kita tu… Cumanya dengan pilihan masa kerja yg fleksibel ni, para ibubapa sangat-sangat boleh memberi sepenuh tumpuan dan perhatian terhadap anak sebab masa yg dimiliki boleh diatur dengan sempurna demi memenuhi keperluan keibubapaan (parenting).

Bagi saya sendiri pula, yang paling saya suka tentang masa fleksibel ini ialah saya tak perlu keluar rumah awal pagi sangat untuk ke tempat kerja. Masa saya kerja makan gaji dahulu, saya perlu clock in pada jam 8. Ini menyebabkan saya perlu tinggalkan rumah sekitar jam 7.30 pagi. Hal inilah yg saya kurang gemar sebab saya memang suka duduk dalam rumah. Jadi sayanglah nak kena keluar rumah awal! Hehehehe… Sejak bergelar perunding takaful sepenuh masa, saya hanya tinggalkan rumah paling awal pun pukul 9 pagi. So saya suka macam ni.

Yang kedua pula, saya suka jenguk ibubapa di kampung mengikut suka hati saya. Oleh kerana rumah ibubapa saya cuma berjarak 1 jam perjalanan, maka saya boleh saja berulang jika tak mahu bermalam di rumah ibubapa saya. Dengan masa kerja yg fleksibel saya boleh balik kampung bila-bila saya suka tak perlu minta cuti. Kadang-kadang saya balik Rabu. Kadang-kadang Isnin. Khamis la Jumaat la. Sabtu Ahad la. Tak kisah. Jadi saya suka macam ni boleh balik kampung bila-bila. Balik kampung akan sentiasa membuat hati saya gembira sebab dapat tengok atau luang masa dengan ibubapa saya walaupun kadang-kadang saya asyik ketawakan gelagat ibubapa saya yg sudah tua itu.

Yang ketiga, saya boleh cuti panjang-panjang tanpa perlu approval sesiapa. Maka senanglah nak melancong atau melencong. Cuti lah berapa lama pun, tiada yg marah. Tentang urusan client pula, boleh saja dibantu oleh support team kita. Takde masalah!

Yang keempat, saya tak suka kesesakan. Yg saya perasan kalau hari weekend atau cuti sekolah atau public holiday, kawasan2 peranginan atau pusat beli belah mesti sesak ramai orang. Saya tak suka ini. Maka saya lebih suka ke shopping mall pada hari weekday dan waktu bekerja. Tenang dan aman. Senang nak buat apa2. Bercuti pun sama. Saya lagi suka bercuti pada waktu bukan peak season. Rimaslah ramai sangat org sana sini.

Yang kelima, harga barang dan makanan biasanya lebih murah pada waktu weekdays dan waktu bekerja. Jadinya, hanya orang2 yg ada flexible job saja yg boleh nikmati perkara ini semua. Anda tak cemburu ke dengan saya? Masa banyak, barang dapat murah… Hehehe…

Cukuplah lima perkara utama tu. Tulis byk2 nanti malas pulak korang nak baca kan? Sekarang saya nak ajak korang cuba kira How Much Your Time Worth? Cuba kira sekarang…

Dalam setahun berapa hari korang bekerja? Katalah 200 hari.

Dalam sehari berapa jam korang di tempat kerja? Katalah 9 jam.

Dalam setahun berapa total gaji korang terima? Katalah RM52,500.

Cuba bahagikan Total Gaji Tahunan dengan Jumlah Jam Bekerja Setahun tu…

52,500 / (200 X 9) = RM29.17 sejam…

Itulah nilai sejam korang… Puas hati tak?

Kalau tak puas hati, jom tingkatkan nilai sejam korang tu. Cara paling mudah, tambahkan income dan/atau kurangkan masa kerja. Kedua-dua ini boleh dilakukan melalui kerjaya sebagai agen takaful. Anda boleh mulakannya sekarang demi masa depan yg gemilang!

Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344.

Share This: