Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 demi kerjaya yg gilang gemilang!

Share This:

Assalamualaikum dan Hi Semua!

Alhamdulillah semakin lama semakin ramai yang telah memiliki takaful perubatan sendiri. Takaful Perubatan yang saya maksudkan adalah Medical Card dan Elaun Hospital. Saya pasti ramai juga yang sudah tahu bahawa Medical Card tidak boleh digunakan sewenang-wenangnya seperti yang kita kehendaki. Medical Card mahupun Elaun Hospital tertakluk kepada usianya sebelum ia boleh digunakan. Semakin banyak usia medical card atau elaun hospital kita tu, maka semakin besarlah peluang kita untuk menggunakannya tanpa sebarang sekatan.

Untuk memudahkan penulisan dan pemahaman, saya akan tulis medical card saja. Walau bagaimanapun, semua syarat yang digunapakai pada medical card, juga terpakai pada Elaun Hospital ya… Sama saja.

Terdapat tiga jenis tempoh bagi usia medical card yang perlu kita ambil tahu dan waspada agar tidak menyusahkan atau mengganggu banyak pihak di kemudian hari nanti…

Pertama   :   Waiting Period 

Waiting Period atau Tempoh Menunggu selama 30 hari adalah tempoh di mana medical card langsung tidak boleh digunakan untuk menyelesaikan bil rawatan hospital walaupun kita dimasukkan ke wad hospital. Baca betul-betul ya… Tak boleh guna medical card, bukan tak boleh pergi hospital. Pergi hospital boleh je, tapi semua kos bayar guna duit sendiri saja lah. Waiting Period 30 hari ini adalah waiting period asas yang mana ia terpakai bagi semua jenis sakit.

Kedua   :   Specified Illness

Specified Illness atau Penyakit Tertentu memerlukan waiting period tambahan selama 120 hari. Ini bermakna bagi sakit-sakit tertentu waiting periodnya menjadi lebih panjang berbanding sakit-sakit biasa.

Penyakit-penyakit tertentu yang memerlukan waiting period 120 hari termasuklah yang melibatkan :-

a)  Hipertensi, diabetes melitus dan penyakit kardiovaskular

b)  Semua tumor, kanser, sista, nodul, polip, batu dalam sistem perkumuhan dan biliari

c)   Semua penyakit telinga, hidung (termasuk sinus) dan tekak, tidak termasuk flu dan sakit tekak

d)   Hernia, hemoroid, fistula, hidrosel, varikosele

e)  Endometriosis termasuk penyakit sistem pembiakan

f)  Gangguan spinal vertebra (termasuk disk) dan penyakit lutut

Bermakna, sekiranya kita nak buat rawatan untuk sakit-sakit yang ada kaitan dengan senarai di atas ni, waiting periodnya menjadi 120 hari, bukan lagi 30 hari.

Ketiga : Indisputability

Indisputability atau Tidak Boleh Dipertikai adalah satu pernyataan yang menyatakan bahawa Pengendali Takaful tidak akan mempertikaikan kesahihan sijil dalam sepanjang hidup orang yang dilindungi selepas 2 tahun dari tarikh berkuatkuasa atau tarikh penguatkuasaan semula sijil, mana yang kemudian, melainkan terdapat penipuan.

Bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas, mari kita lihat beberapa case study di bawah :-

Dalam bahasa pasar yang lebih mudah, medical card yang paling masak adalah yang berusia lebih 2 tahun terutamanya bagi orang dewasa. Ini kerana medical card yang berusia bawah 2 tahun, ia masih tertakluk kepada penyiasatan yang dilakukan oleh Pengendali Takaful sebelum membayar tuntutan bagi penyakit-penyakit tertentu. Ya, sekiranya sesuatu tuntutan dibuat bagi penyakit-penyakit tertentu, pihak takaful akan membuat penyiasatan terlebih dahulu untuk mempastikan bahawa penyakit itu benar-benar baru dihidapi. Bukannya telah dihidapi sebelum menyertai takaful. Sekiranya, hasil siasatan mendapati bahawa memang benar sakit itu baru dihidapi, maka pihak takaful akan membayar sahaja tuntutan yang dibuat. Cuma client perlu keluarkan duit sendiri dahulu dan buat tuntutan kemudian (Pay & Claim)

Kes 1
Lelaki 1 tahun
Usia sijil 30 hari
Diagnosis – Acute gastroenteritis
Keputusan – Ditolak kerana gejala sakit telah bermula 2 hari sebelum genap sijil 30 hari
Komen – Waiting period asas 30 hari belum dilepasi 

Kes 2
Perempuan 3 tahun
Usia sijil – 60 hari 
Diagnosis – Acute bronchitis
Keputusan – Lulus 
Komen – Waiting period asas 30 hari telah dilepasi dan kes tidak termasuk dalam penyakit tertentu

Kes 3
Perempuan 1 tahun
Usia sijil 119 hari
Diagnosis – Acute tonsillitis
Keputusan – Ditolak kerana belum melepasi waiting period specified illness 120 hari (c)
Komen – Waiting period specified illness 120 hari belum dilepasi

Kes 4
Lelaki 25 tahun
Usia sijil 11 bulan
Diagnosis – Large Abscess at Right Axilla
Keputusan – Investigation dilakukan dan lulus
Komen – Waiting period specified illness 120 hari (b) telah dilepasi tetapi masih berada dalam disputability

Kes 5
Lelaki 42 tahun
Usia sijil 18 bulan
Diagnosis – Left lateral femoral cutaneous nerve neuritis
Keputusan – Investigation dilakukan dan lulus
Komen – Waiting period specified illness 120 hari (e) telah dilepasi tetapi masih berada dalam disputability

Kes 6
Perempuan 33 tahun
Usia sijil 37 bulan
Diagnosis – Yolk Sac Tumor With Matured Teratoma
Keputusan – Lulus 
Komen – Waiting period specified illness 120 hari (b) dan indisputability telah dilepasi

Kes 7
Perempuan 30 tahun
Usia sijil 38 bulan
Diagnosis – Right breast non polycystic mass 
Keputusan – Lulus
Komen – Waiting period specified illness 120 hari (b) dan indisputability telah dilepasi

Kes 8
Perempuan 15 tahun
Usia sijil – 53 bulan
Diagnosis – Thoracolumbar scoliosis
Keputusan – Lulus 
Komen – Waiting period specified illness 120 hari (e) dan indisputability telah dilepasi.

Untuk senang cerita dan senang hati, lepasilah indisputability secepat mungkin dengan cara sign up plan takaful cepat-cepat!

Suri Fitriah – 0173723344

Share This:

Rasanya macam dah lama tak update pasal Award kan? Hehehe

OK lah… Dalam bulan Oktober yang lepas akhirnya saya berjaya juga menang 2 contest yang dianjurkan oleh Great Eastern Takaful. Alhamdulillah segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan sekalian alam.

Contest pertama adalah Final Battle iPad Challenge. Contest ini dianjurkan selama 2 bulan iaitu dari 1/10/2018 sehingga 30/11/2018. Gumbira sungguh rasa di hati sebab berjaya tamatkan contest ni dalam masa 1 bulan saja!

Contest kedua pula adalah Jutawan Harapan. Sempena dengan Ulangtahun Ke-8 Great Eastern Takaful, pihak syarikat berbesar hati untuk membolehkan seberapa ramai rakyat Malaysia untuk memiliki sekurang-kurangnya plan asas yang memberi perlindungan terhadap kematian dengan harga tersangat murah. Dengan itu plan hibah standalone bernama i-Gr8 Harapan telah dilancarkan untuk tempoh terhad. Maka 1 contest khas bagi plan ini juga telah dilancarkan yang mana ejen-ejen akan menerima wang dalam bentuk Rupiah mengikut nilai jualan plan i-Gr8 Harapan. Alhamdulillah saya berjaya dapatkan nilai Rupiah tertinggi yang ditawarkan iaitu 3 Juta Rupiah. Smart Partner saya pun, Syaiful berjaya menang 1 Juta Rupiah. Tahniah Bro!

Sebenarnya mereka beri duit Rupiah ni supaya selari dengan ada 1 lagi contest lain yang menawarkan Percutian Gemilang Ke Surabaya. Yang ni, saya tak dapat. Nguuuuu……

Sepanjang masa memang akan ada saja contest yang ditaburkan tak kisah dari syarikat mahupun agensi sendiri. Award-award dan reward-reward ini sememangnya menjadi pemangkin untuk kita sentiasa bergerak ke hadapan dan tidak tergelincir dari landasan industri takaful.

Sekiranya anda adalah peminat contest-contest, peminat travel, peminat gajet, peminat buat review-review, apa kata anda jadi perunding takaful. Mana tahu lebih rezeki anda di sini. Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Sebagai rakyat Malaysia, sudah tentu kita semua mengenali dan mungkin sangat menggemari nasi lemak. Semua orang tahu nasi lemak ada pelbagai jenis dan harga yang berbeza. Walau bagaimanapun, nasi lemak semestinya ada nasi yang dimasak bersama santan dan maka itulah ia dikenali sebagai nasi lemak. Tahukah anda bahawa perlindungan takaful juga boleh diibaratkan seperti nasi lemak?

Perlindungan takaful sebenarnya ada banyak jenis dan harganya berbeza-beza dari satu plan ke satu plan yang lain. Sama seperti nasi lemak. Nasi lemak yang asas lazimnya ada nasi, sambal, bilis, telur rebus dan timun. Sekiranya kita mahukan lauk tambahan, bolehlah kita tambahkan dengan sambal kerang, sotong, ayam goreng, telur goreng, ikan sardin dan lain-lain lagi. Harga nasi lemak asas pastilah lebih murah berbanding nasi lemak yang mempunyai banyak lauk tambahan. Begitu juga dengan manfaat perlindungan takaful. Ada manfaat tambahan yang berharga mahal, ada juga manfaat tambahan yang berharga murah bergantung kepada fungsi manfaat itu.

Rajah di bawah menunjukkan jenis-jenis manfaat perlindungan takaful yang terdapat di pasaran. Ia bersifat optional yang mana boleh diambil atau boleh juga ditinggalkan. Tapi ingat! Kalau tak ambil manfaat itu, janganlah pula nak claim dalam manfaat itu. Sebagai contoh, tidak ambil manfaat Elaun Hospital (telur rebus), tetapi berangan nak claim elaun hospital apabila dimasukkan ke wad! Ini memang takkan boleh ya…

Boleh faham, kan? Di Great Eastern Takaful, anda sebenarnya boleh mencipta Set Nasi Lemak anda sendiri! Set Nasi Lemak di Great Eastern Takaful bermula dari RM100 sebulan. Sebagai contoh, set nasi lemak anda mengandungi nasi, sambal, bilis, timun dan ayam goreng. Ini bermakna plan perlindungan anda mengandungi manfaat kematian/hilang upaya kekal menyeluruh, manfaat penyakit kritikal, manfaat kemalangan, kad perubatan dan pengecualian caruman. Nasi lemak sebegitu mungkin boleh dimiliki dengan harga RM200 sebulan mengikut umur, jantina, pekerjaan dan status merokok anda.

Nak reka Set Nasi Lemak Great Eastern Takaful anda? Hubungi saya Suri Fitriah wasap.my/60173723344.

Share This:

Berikut disenaraikan Pembedahan Harian (Day Surgery) yang di cover oleh Medical Card Great Eastern :-

  1. Adenoidektomi
  2. Penyedutan dan Biopsi Sumsum Tulang
  3. Pengeluaran Katarak
  4. Kolonoskopi
  5. Sistouretroskopi
  6. Pembedahan Vena Endolaser
  7. Kolangiopankreatografi Songsang Endoskopik
  8. Pemotongan Bunion
  9. Pemotongan Ganglion; Fibroma dan Gumpalan pada Payudara
  10. Pemotongan Pterigium
  11. Extra corporeal Shock Wave Lithotripsy
  12. Herniotomi / Herniorafi
  13. Pemasukan atau Membuang Ureterik J-Sten
  14. Laparoskopik Endometrium Ablasi
  15. Laparoskopi
  16. Laringoskopi
  17. Rawatan Fotopengentalan Laser bagi Pemisahan Retina
  18. Marsupialisasi dan saliran Sista Bartholin
  19. Miringotomi atau Miringoplasti
  20. Pengurangan Fraktur Tulang
  21. Pelepasan Sindrom Terowong Karpus (Penyahmampatan Terowong Karpus)
  22. Pelepasan kontraktur Dupuytren
  23. Membuang Polip Servik
  24. Membuang Polip Hidung
  25. Membuang Plat dan Skru/Implan
  26. Kaedah Gelang Getah untuk Hemoroid

Share This:

Posted in Medical Card
Suri Fitriah

Semalam berlangsungnya satu Final Sprint yang begitu gilang gemilang sekali! Hampir 1,000 orang ejen Great Eastern Takaful seluruh Malaysia datang berhimpun untuk sama-sama menuju satu tujuan yang sama iaitu mentakafulkan lebih ramai lagi rakyat Malaysia!

Majlis The Ultimate Battle ini bertemakan askar selari dengan semangat yang di bawa melalui filem Paskal yang sedang ditayangkan di pawagam-pawagam pada waktu ini. 3 speaker jemputan yang dibawa juga masing-masing memberikan impak tersendiri dalam penyampaian talk masing-masing!

Memang lain macam sikit semangat yang di bawa dalam Final Sprint kali ni. Lebih seronok lagi, sesiapa yang hadir ke majlis ini berpeluang untuk mendapatkan iPad secara percuma! Saya pasti, saya akan dapatkannya!

Kalau rasa-rasa nak jadi agen takaful, boleh la contact saya wasap.my/60173723344.

Share This:

Alasan-alasan Tak Mahu Ambil Takaful…

Cuba anda tonton video ni. Ramai tak orang sekeliling, orang terdekat atau diri anda sendiri ada rasa yang sama? Tak dinafikan selama saya menyebarkan takaful sebagai perundingnya, memang ada yang bersikap seperti dalam video. Bagi saya, orang-orang ini cuma belum nampak bagaimanakah takaful ini berfungsi. Yang selalu ramai orang nampak adalah, wang caruman dikorbankan saban bulan malah tahun.

Jadi saya rasa nak tunjukkan sedikit, macam mana takaful ni berfungsi sebenarnya… Kata orang, takaful ni untuk menolong. Yeke?

Yelah… Macam mana takaful menolong tu?

Senario 1

Seorang kanak-kanak terkena jangkitan kuman di paru-paru. Ibubapa panik bila anak demam tak kebah-kebah dan kerap bernafas laju. Keletah keriangan pun dah tak kelihatan. Anak yang biasanya aktif, nampak lemah sahaja. Risau kan? Risau kan?

Ibubapa pun bawa pergi hospital swasta untuk mendapatkan rawatan untuk anak. Pilih hospital swasta sebab mahukan lebih keselesaan dan kepantasan katanya. Lepas doktor check, rupanya pneumonia. Maka kena masuk wad untuk rawatan susulan dan pemantauan selama beberapa hari.

Selepas 5 hari di wad, akhirnya dibenarkan pulang ke rumah. Pergi kaunter untuk buat pembayaran. Wah!!! Hampir RM6 ribu bil hospital si anak. Dengan rela hati, bapa pun bayar sajalah bil tu demi anak.

Tahukah anda, jika anak tadi ada medical card, kos RM6 ribu itu tidak perlu dikeluarkan oleh si bapa. Medical Card akan tanggung! Begitulah cara takaful menolong orang yang ditimpa musibah sakit dan memerlukan rawatan di hospital.

 

Senario 2

Seorang bapa yang bekerja sebagai tukang tebar roti canai dengan gaji harian, kemalangan patah kaki akibat terjatuh ketika memanjat pokok rambutan. Kaki bapa tadi terpaksa disimen dan beliau tidak boleh berdiri dan berjalan seperti biasa. Akibat hilang upaya sementara begitu, maka beliau diberi MC selama 3 bulan untuk memulihkan kakinya yang patah. Selama 3 bulan itu jugalah beliau tidak dapat bekerja menebar roti canai sekaligus menghilangkan punca pendapatan hariannya. Walaupun tiada pendapatan, perbelanjaan harian keluarganya tetap diperlukan seperti biasa. Akhirnya beliau terpaksa menggunakan saki-baki wang simpanan dan mengharap belas ehsan sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan buat sementara waktu.

Dengan adanya takaful, bapa ini boleh membuat claim ke atas MC akibat kemalangannya itu. Beliau dapat menggantikan semula wang simpanan yang telah digunakan terlebih dahulu. Nampak tak? Bapa ini tidak akan kehilangan wang simpanannya hanya kerana beliau ada takaful yang mampu menampung kebocoran wang itu.

 

Senario 3

Seorang bapa bekerja sebagai ahli bomba & penyelamat. Terkorban dalam misi mencari dan menyelamat. Beliau meninggalkan seorang balu dan seorang anak. Isterinya merupakan suri rumah sepenuh masa dan menjual kuih-muih secara kecil-kecilan. Apabila bapa ini telah kembali ke Rahmatullah buat selama-lamanya, maka tiadalah lagi orang yang akan membawa pulang gaji bulanan ke rumah keluarga ini. Duit sewa rumah juga tiadalah lagi siapa akan membayarnya. Akibat kesempitan kewangan, balu tadi terpaksa mencari kerja untuk menampung keperluan keluarga.

Takaful dapat membantu dalam situasi ini dengan memberi pampasan berupa duit tunai yang paling mudah dicairkan dan paling cepat diuruskan. Dengan syarat, bapa tadi sudah mencarum semasa hayatnya.

 

Senario 4

Seorang wanita berkerjaya disahkan mengidap kanser payudara pada usia 45 tahun. Akibat kerap cuti menjalani rawatan kanser, beliau berhenti kerja. Maka tiadalah lagi rawatan percuma yang disediakan oleh majikan. Terpaksalah wanita ini menggunakan wang sendiri untuk menjalani rawatan kimoterapinya yang bernilai RM10,500 bagi setiap cycle. Mujurlah beliau ada takaful. Dapatlah kos itu ditanggung oleh medical cardnya. Walaupun mendapatkan rawatan di hospital kerajaan yang mana beliau perlu membayar dahulu kos itu, wang beliau tetap dapat dikembalikan.

Beliau juga lebih mudah membuat pembayaran sendiri kerana manfaat penyakit kritikal dari takaful yang dimiliki menyebabkan beliau mendapat wang pampasan sekaligus pada jumlah yang besar. Wang itu bolehlah beliau gunakan untuk meneruskan kehidupan selepas berhenti kerja dan boleh pula dijadikan wang pendahuluan rawatan kimoterapi di hospital kerajaan pilihan beliau.

 

Senario 5

Seorang anak muda berusia 26 tahun maut dalam kemalangan motosikal sewaktu pulang dari bekerja. Motosikal yang dinaikinya itu masih hutang di kedai. Mujurlah beliau mengambil takaful sewaktu awal-awal bekerja lagi. Dari pampasan takaful yang diwariskan kepada ibunya, dapatlah ibunya menyelesaikan hutang motor itu sebanyak RM11,000 di kedai. Sebahagian wang takaful itu digunakan oleh ibunya untuk didepositkan di Tabung Haji agar keuntungan tahunan yang diperoleh boleh digunakan untuk menyara kehidupan keluarganya. Selebihnya pula diwakafkan ke masjid berhampiran rumah mereka untuk kegunaan orang ramai.

Selain menyelesaikan masalah hutang sendiri, wang takaful boleh membantu ahli keluarga yang masih hidup untuk terus hidup ceria dan juga dijadikan bekalan pahala berterusan melalui wakaf.

 

Banyak lagi senario lain yang boleh dijadikan contoh. Tetapi cukuplah sekadar 5 itu sahaja sebagai panduan. Memang takaful untuk menolong. Cepat dapatkan takaful untuk diri dan keluarga anda. Jadikanlah bangsa kita, bangsa yang bertindak dengan akal dan hati yang baik. Demi kepentingan umat.

Hubungi saya untuk dapatkan plan takaful yang sesuai untuk anda. Ada banyak dan macam-macam fungsi!

wasap.my/60173723344

Share This:

Jeng Jeng Jeng!

Saya ada berita hangat sangat nak share dengan anda semua! Tahu tak sekarang ni Great Eastern ada lancarkan satu produk yang saya sifatkan sebagai Standalone Life Coverage. Maknanya produk ini sepenuhnya untuk protection tanpa ada sedikit bahagian pun yang akan membentuk cash value. Pendek kata bayar semata-mata untuk dapatkan protection. Tiada bahagian investment! Maka harganya akan menjadi sangat-sangat dan amat-amat MURAH!!!

Sebelum ini mungkin ada yang sibuk tercari-cari produk yang menyediakan perlindungan pada harga yang rendah tapi takkan pernah dapat. Sekarang, dapat! Hanya sekadar RM1-4 sehari dah boleh dapat perlindungan RM500K. Murah kan? Produk istimewa ini dikenali sebagai i-Gr8 Harapan.


i-Gr8 Harapan direka khusus untuk penyediaan hibah takaful yang besar kepada waris. Sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal menyeluruh, manfaat bernilai RM500K akan diterima. Wang manfaat ini bolehlah digunakan untuk pelbagai perkara termasuklah melangsaikan hutang, menggantikan pendapatan, dana pendidikan, dana persaraan mahupun diwakafkan kepada badan-badan amal pilihan masing-masing. Tujuan penggunaan wang manfaat tertakluk kepada keperluan keluarga dan mengikut hajat orang yang membuat hibah.

Mengapa anda tak boleh lepaskan i-Gr8 Harapan begitu sahaja?

  • Perlindungan tinggi pada harga murah
  • Meninggal biasa, hibah RM500K
  • Meninggal akibat kemalangan, hibah RM1Juta
  • Meninggal akibat kemalangan dalam kenderaan awam, hibah RM1.5Juta
  • Meninggal akibat kemalangan di luar Malaysia, hibah RM2Juta
  • Caruman sekadar secawan teh tarik sehari

Siapa sangka dengan sedikit sumbangan harian yang kita tepikan untuk plan i-Gr8 Harapan ini, banyak sungguh manfaat yang boleh diterima oleh ramai orang dalam usaha meneruskan kehidupan sebagai khalifah di muka bumi. i-Gr8 Harapan membantu kita dalam dua-dua keperluan duniawi dan ukhrawi.

Dengan wang manfaat itu, kita tidak menyusahkan atau membebankan ahli keluarga yang ditinggalkan. Sekiranya, ahli keluarga kita sendiri tidak memerlukan wang manfaat itu, wakafkan sahaja kepada pihak-pihak yang lebih memerlukan. Manalah tahu, pahala wakaf itulah yang menjadi penyelamat kita di akhirat kelak. Tak rugi kan ambil i-Gr8 Harapan?

Berikut dikongsikan caruman bulanan untuk i-Gr8 Harapan mengikut umur dan jantina. Semak dulu ya!

 

Atas sambutan yang memberangsangkan pada bulan September dan Oktober lepas serta ramai yang tak sempat nak sertai plan i-Gr8 Harapan ini, maka pihak Great Eastern Takaful memanjangkan tempoh penyertaan plan ini sehingga 31/12/2018. Jangan terlepas peluang lagi ya!! Hubungi saya untuk keterangan lanjut. Ingat! Produk ini hanya wujud di pasaran pada waktu terhad sahaja. Jangan lepaskan peluang!. wasap.my/60173723344

 

Share This:

Assalamualaikum & Hi semua!

Hari ni saya rasa nak kongsi sikit tentang fungsi medical card yang kita ada dengan mana-mana syarikat insurans mahupun pengendali takaful. Seperti yang semua sedia maklum, medical card hanya boleh digunakan terus untuk kes-kes kemasukan ke wad. Kes-kes pesakit luar seperti demam kura-kura, selsema, batuk, pening dan sebagainya tidaklah membolehkan kita untuk menggunakan medical card. Walau bagaimanapun, sekiranya rawatan pesakit luar kita tu membawa kepada kemasukan wad, maka bolehlah kita menuntut semula bayaran yang dikeluarkan sebagai pesakit luar terdahulu. Itu pun bagi sakit yang berkaitan dengan kemasukan wad. Jelas ya? Medical card adalah untuk kes kemasukan wad.

Ok la… Sekarang saya nak cerita pasal seorang client saya yang menjalani rawatan sakit appendiks di KPJ Selangor. Puan Asmida bekerja sebagai penguatkuasa JPJ di Padang Jawa. Walaupun beliau merupakan seorang kakitangan kerajaan yang sudah pastinya akan mendapat rawatan percuma di hospital kerajaan, Puan Asmida tetap juga mengambil medical card peribadi untuk kemudahan dirinya. Medical card Puan Asmida mula berkuatkuasa pada 29 Januari 2018.

Pada satu hari Rabu (11/7/2018), beliau berasa sakit di bahagian perut. Beliau fikir mungkin itu sakit perut biasa di sebabkan angin. Tiada apa yang beliau lakukan memandangkan sakit itu boleh ditanggung lagi walaupun lebih sakit daripada biasa. Kebetulan pada hari Khamis beliau memang mengambil cuti untuk menyelesaikan urusan sekolah anak. Setelah menghantar anaknya ke sekolah, beliau pergi ke KPJ Selangor kerana sakit perut semalam masih terasa. Jadi beliau nak pergi periksalah apa masalahnya. Ujian ultrasound dibuat ke atas Puan Asmida dan mendapati bahawa appendiksnya telah pun pecah di dalam badan lagi. Oleh sebab itu, pembedahan segera perlu dilakukan pada hari itu juga!

Puan Asmida tidak berlengah lagi dan memberitahu untuk menggunakan medical card Great Eastern Takaful bagi kemasukan ke wad. Pihak KPJ Selangor membuat request surat jaminan (Guarantee Letter – GL) kepada Great Eastern dengan mengemukakan diagnosis. Pihak Great Eastern pula memohon agar keputusan ujian ultrasound diberikan sekali. Setelah keputusan ujian ultrasound diterima, dalam masa 10 minit saja GL dikeluarkan dan Puan Asmida dimasukkan ke wad lebih kurang hampir jam 1 petang.

Pada jam 2 petang, pembedahan mengeluarkan appendiks yang telah pecah itu pun segera dilakukan oleh doktor pakar. Alhamdulillah dalam sejam lebih semua prosedur pembedahan selesai dengan jayanya. Puan Asmida dihantar ke wad untuk berehat dan pemerhatian selepas pembedahan dilakukan selama 2 hari.

Pada hari Ahad, Puan Asmida dibenarkan keluar dari wad dan berehat di rumah. Jumlah bil yang dikeluarkan oleh KPJ Selangor bagi rawatan appendiks Puan Asmida adalah berjumlah RM14,584.80. Oh, mahal juga ya?! Mujurlah Puan Asmida memiliki medical card dan sudah pun melepasi waiting period selama 120 hari. Kos pembedahan ini ditanggung oleh Great Eastern dan Puan Asmida hanya perlu bahagian co-takafulnya sahaja. Puan Asmida sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diterima baik dari hospital KPJ Selangor mahupun Great Eastern sendiri.

Dalam minggu yang sama, rakan saya juga turut berkongsi kisah tentang client-client beliau yang pernah membuat rawatan appendiks. Ya memang kosnya sekitar RM14k dan ada yang sampai RM19k! Cuba anda bayangkan, sekiranya kos itu perlu dikeluarkan dari simpanan sendiri, bukankah ia amat merugikan. Bagi keempat-empat client kami yang menjalani rawatan appendiks ini, mereka semua masih muda dan tidak pernah terfikir bahawa mereka akan menjalani pembedahan appendiks seperti ini. Mereka juga sebenarnya baru mencarum tidak sampai pun 50% daripada jumlah kos pembedahan yang ditanggung oleh Great Eastern! Jadi, di manakah istilah membazir atau rugi dalam mencarum dengan takaful?

Doktor – Mula mencarum pada Disember 2012 dan menerima rawatan appendiks pada Disember 2014 – Great Eastern tanggung kos 83% melebihi caruman yang dibuat

Guru – Mula mencarum November 2013 dan menerima rawatan appendiks pada Januari 2008 – Great Eastern tanggung kos rawatan 46% melebihi caruman

Doktor – Mula mencarum pada Mac 2016 dan menerima rawatan appendiks pada Julai 2018 – Great Eastern tanggung kos rawatan melebihi 63% dari caruman dibuat

Penguasa JPJ – Mula mencarum pada Januari 2018 dan menerima rawatan appendiks pada Julai 2018 – Great Eastern tanggung kos RM14k sedangkan baru mencarum RM900

Ok anda dapat tak apa-apa maklumat baru dari karangan saya ni? Kalau dapat maklumat baru, bagus!!! Tapi kalau takde apa-apa yang baru, boleh saya tahu apa yang menyebabkan tuan puan semua tak mahu sertai takaful walau hanya untuk perlindungan asas?

Jom jumpa! Boleh saya share banyak lagi tentang takaful. Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Pada bulan Mac yang lalu, Great Eastern Takaful Berhad telah melancarkan wahana terkini untuk proses pendaftaran takaful. Ia dikenali sebagai Mobile Point of Sales (MPOS) yg memuatkan segala keperluan untuk memohon perlindungan takaful dalam satu sistem. Sistem ini hanya boleh beroperasi melalui iPad. Dalam sistem ini, para prospek boleh melihat setiap proses perundingan dilakukan secara langsung, berkesan dan pantas. Bermula dari membuat Customer Fact Finding untuk mendapatkan lebih maklumat berkaitan dengan perancangan kehidupan dan kewangan prospek. Diikuti dengan presentation terhadap plan-plan bersesuaian. Kemudian disusuli dengan penghasilan quotation dan akhir sekali penghantaran permohonan secara online.

Semua ada dalam iPad ni. Tak perlu borang dan brochure lagi…

Prospek sedang menurunkan tandatangan pada e-borang permohonan. Masa ni lupa bawa stylus!

Kaedah ini sudah biasa dipraktikkan oleh pengendali takaful yang lain. Tetapi MPOS Great Eastern Takaful mempunyai satu kelebihan yg lebih terkehadapan apabila, pembayaran untuk pendaftaran juga boleh dibuat secara on-the-spot dan membolehkan proses underwriting dimulakan segera! Dengan cara ini, permohonan untuk mendapatkan perlindungan takaful boleh dipercepatkan sekaligus mendatangkan rasa lega kepada pemohonnya. Selain itu, tiada transaksi wang perlu dilakukan kepada agen tetapi terus kepada Great Eastern Takaful tanpa melalui orang tengah! Lagi cepat dan selamat! Tidak timbul isu agen bawa lari duit pelanggan.

Prospek membuat bayaran secara online menggunakan credit card atau debitkad

Dengan penggunaan MPOS, diharapkan ketelusan dan kecekapan perkhidmatan yang diberi oleh para agen dapat ditingkatkan ke tahap yang tertinggi dan membanggakan! Saya sendiri begitu selesa menggunakan MPOS kerana ia bersifat “paperless” dan “cashless”. Sungguh mudah dan cepat!

Jom apply takaful dengan saya! Suri Fitriah 017-3723344

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua!

Tahukah anda bahawa kerjaya dalam perundingan takaful mampu memberi kenaikan gaji secara BULANAN? Anda tak perlu tunggu setahun untuk mendapat kenaikan gaji! Menarik kan?

Menurut Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), purata kenaikan gaji tahunan bagi kumpulan eksekutif dan kumpulan bukan eksekutif bagi tahun 2016 dan 2017 adalah seperti rajah dibawah :-

Ya tuan-tuan dan puan-puan, adik-adik, abang-abang dan kakak-kakak sekalian… Lingkungan 5-6% sahaja! Kerja 12 bulan, kenaikan berikutnya sekitar 5-6% saja… Sikit kan? Kalau gaji dah RM10,000 barulah nak merasa increment lebih RM500 setahun. Kalau tak, setakat 2 3 ratus je lah… Tu pun kalau dapat. Entah-entah seratus lebih je…

Mungkin anda juga sedari, kenaikan gaji itu tidak seiring pun dengan kenaikan kos sara hidup. Jika nak hidup sangat selesa, sudah tentu anda perlu melakukan kerja lebih demi menampung keperluan dan kehendak keluarga.

Ketahuilah bahawa bidang perundingan takaful dapat memberi pulangan lumayan sekiranya anda berusaha gigih dan konsisten. Bijak membahagikan masa juga sangat penting untuk berjaya dengan gaya dalam bidang takaful.

Dalam bidang takaful, kenaikan gaji tidak mengikut tahun! Tapi mengikut bulan! Dan peratusan kenaikannya pula, anda sendiri boleh tentukan tanpa perlu mendapat persetujuan majikan! Nak naik 10%, 20%, 50%, 100% malah lebih lagi setiap bulan pun tiada siapa akan menghalang…

Benarkah pernyataan ini? Sudah semestinya benar! Ini kerana gaji sebagai perunding takaful datangnya dari komisen jualan. Semakin ramai orang yg sign up, semakin banyaklah komisen anda. Untuk menikmati kenaikan RM500 sebulan itu, RM500 sebulan tau… Bukan setahun… sebenarnya anda hanya perlu sign upkan 4-6 orang sahaja dalam sebulan. Lebih kurang seminggu seorang! Takkan tak boleh, kan?

Cuba anda hitung sendiri. Berapa lama anda harus bekerja makan gaji macam biasa untuk anda capai gaji yang anda inginkan? Kita boleh tengok contoh gaji saya sendiri ketika bekerja makan gaji dulu. Gaji yg selesa untuk saya ialah RM10,000.

Gaji permulaan November 2010 – RM2,435

Gaji 2011 – RM2,535 (Disahkan jawatan)

Gaji 2012 – RM2,801

Gaji 2013 – RM3,235 (Naik Gred)

Gaji 2014 – RM3,518

Gaji 2015 – RM3,767 (Berhenti)

Anggapkan gaji saya naik RM300 setahun. Ini bermakna saya perlu bekerja selama 25 tahun untuk mecapai gaji RM10,000 itu. WAAHHHHH!!! Lamanya…… Perlu ke?

Kalau kita kira increment 7% setahun pun, tetap saya perlu bekerja selama 20 tahun demi mendapatkan gaji RM10,000. Tak sangguplah! Lama sangat nak dapat gaji cuma sebesar RM10,000 sebulan.

Percayalah kerjaya sebagai perunding takaful boleh memberi jalan untuk kenaikan gaji yg besar dalam masa yg singkat. Nak tahu lebih lanjut tentang kerjaya perunding takaful?

Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344.

Share This: