Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 demi kerjaya yg gilang gemilang!

Share This:

Pada 22 Julai 2017, rasmilah sudah pembukaan Ibu Pejabat Zest Life Consultancy, Kuala Lumpur yg telah disempurnakan oleh CEO Great Eastern Life Malaysia, YBhg Dato Koh Yaw Hui. Majlis Perasmian ini dimeriahkan lagi dengan Sambutan Aidilfitri 2017!

Ibu Pejabat Zest Life Consultancy ini menempatkan 2 orang Group Agency Manager dan 4 orang Agency Manager yang membawa kepada keseluruhan wakil takaful di bawah naungan Zest adalah seramai 99 orang. Ibu Pejabat Zest meletakkan Tingkat 1 sebagai ruang pejabat pentadbiran manakala Tingkat 2 digunakan sepenuhnya untuk keperluan latihan dan pembangunan agen.

Terwujudnya Ibu Pejabat ini menunjukkan bahawa bidang takaful mampu menjadikan kita sebagai usahawan atau ahli perniagaan yg berprestij dan disegani. Bukan semua orang memiliki perniagaan sendiri dan bangunan perniagaan sendiri.

20170722_130208

Dewan Latihan kami yang mampu memuatkan sehingga 40 orang peserta dalam satu-satu masa dilengkapi dengan LCD Projector, PA System, papan tulis, kerusi dan meja secukupnya. Dewan Latihan ini diberi nama Orchid Hall.

IMG_8082

Manakala untuk latihan yang berskala lebih kecil, kami turut mempunyai Bilik Latihan berkapasiti 10 orang yang juga dilengkapi dengan peralatan dan perkakasan yg sama seperti Orchid Hall. Bilik Latihan ini pula diberi nama Lavender Room.

IMG_8081

Demi kemudahan agen-agen untuk menyelesaikan tugas-tugas takaful masing-masing, satu ruang khas telah disediakan untuk mereka! Di ruang ini tersedianya kerusi meja kerja, kabinet fail, papan tulis dan dua buah komputer yang boleh digunakan oleh mana-mana agen utk membuat quotation mahupun pendaftaran kes-kes baru daripada pelanggan masing-masing.

IMG_8083

Selain itu, sudut perbincangan dan ruang bersosial juga diwujudkan untuk membentuk suasana kerja yang proaktif dan kondusif bagi menaikkan semangat semua Zesters dalam mengendalikan pelanggan dan tugas-tugas takaful. Ruang-ruang ini direka lebih santai agar tidak terasa tegang dalam perbincangan.

IMG_8080

Untuk menambahkan keselesaan pada Zesters dan tetamu yg hadir ke Ibu Pejabat Zest Life Consultancy, kemudahan asas seperti Surau, tandas dan pantry juga tersedia sempurna untuk kegunaan semua.

Dengan kemudahan, kepakaran dan kesungguhan Zest Life Consultancy dalam bidang takaful ini, saya yakin kami dapat membentuk dan melahirkan agen-agen seterusnya leader-leader Takaful yang berkualiti dan berdaya saing!

IMG_8023

Jika anda mahu merasai kemanisan berada dalam bidang takaful, boleh hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 untuk penerangan lanjut.

Share This:

Assalamualikum & Hi!

Semalam pada 5 Jun 2017, Great Eastern Takaful telah pun dengan jayanya melancarkan satu lagi jenis Medical Card iaitu Medical Card Standlone. Medical Card jenis standalone ini bermaksud ia tidak disertakan kepada basic plan takaful induk. Ia memang sendirinya hanya Medical Card yang melindungi manfaat perubatan di hospital.

MediMAx Brochure

Apa kelebihan Medical Card Standalone i-Great Medi Max Great Eastern Takaful?

1-   Tempoh perlindungan yang panjang sehingga 99 tahun

2-   Tiada bayaran co-takaful

3-   Tiada had seumur hidup

4-   Had tahunan yg tinggi bermula RM90,000

5-   Had tahunan boleh dilipatgandakan sehingga RM1.76 Juta

6-   Terdiri dari 3 pilihan jenis bilik iaitu RM150, RM200 atau RM300 semalam.

7-   Banyak manfaat tambahan sedia terbina tanpa bayaran extra seperti Manfaat Kematian Akibat Kemalangan, Khidmat Bantuan Kecemasan Kenderaan

8-   Pembaharuan dijamin iaitu setelah satu-satu penyakit dihidapi, perlindungan untuk penyakit itu diteruskan tanpa pengecualian

9-   Plan individu yang mana setiap ahli keluarga adalah pemilik polisi medical card itu sendiri dan tidak bersangkut paut dengan pembayar seperti bapa atau ibu. Sekiranya ibu atau bapa meninggal dunia, plan anak-anak tetap berjalan seperti biasa selagi bayaran diteruskan.

10- Diskaun 5% sekiranya menyertai medical card ini bersama ahli keluarga

i-Great MediMax didatangkan dengan 25 manfaat dengan harga yang sangat kompetitif!

MediMaxPicture

Apa Beza Medical Card Standalone dengan Medical Card dalam Investment-Linked Product (ILP)?

Perbezaan paling ketara adalah dari segi harga caruman. Ini kerana medical card standalone hanya membayar manfaat perubatan sahaja. Ia juga tiada nilai tunai dan manfaat pengecualian caruman jika mengidap hilang upaya kekal menyeluruh atau penyakit kritikal (waiver). Medical Card standalone memang tiada waiver. Jika bapa/ibu meninggal dunia, anak-anak tetap perlu membayar caruman medical card mereka untuk meneruskan perlindungan. Begitu juga dengan pemilik medical card itu sendiri. Jika mengalami hilang uapaya kekal atau penyakit kritikal, bayaran caruman tetap juga perlu dilangsaikan tanpa pengecualian. Nilai tunai juga tiada kerana tiada bahagian sumbangan pun yg akan dilaburkan. Ini bermakna, pada setiap 5 tahun, nilai caruman akan meningkat dari semasa ke semasa seiring dengan tabarru’ charges yg meningkat mengikut risiko yg ditanggung oleh peserta. Semakin berusia, semakin tinggi harga carumannya. Berbanding medical card dalam ILP, hasil dalam pelaburan terdahulu boleh digunakan untuk menampung peningkatan tabarru’ charges dari semasa ke semasa. Ini menyebabkan nilai caruman bulanan dapat dikekalkan selama yang mungkin.

Apapun pilihan di tangan anda. Anda yg menentukan bagaimanakah manfaat perubatan anda akan membantu anda ketika musibah menimpa dan dikala menempuh hari tua. Lihatlah jadual yang dikongsikan. Buatlah pilihan terbaik untuk diri dan keluarga anda! Nak dapatkan Medical Card i-Great MediMax yang power ni? Hubungi Suri Fitriah 017-3723344

 

Share This:

Pada 16 hingga 21 Mac 2017 yg lalu, saya bersama-sama qualifiers lain dari seluruh Malaysia telah bercuti ke Beijing, China sebagai hadiah daripada Great Eastern atas kerja keras kami dalam bidang takaful. Percutian ditaja penuh oleh Great Eastern ini amat menggembirakan tambahan lagi Muslim qualifiers semakin ramai dan memudahkan trip dirancang secara patuh-syariah 🙂

Hari pertama

Sampai di Beijing jam 12.50 pagi dan terus di bawa check-in ke hotel. Tidur je lah malam tu kan. Cuaca di Beijing waktu kami melawat adalah sekitar 10 hingga 25 darjah celsius.

IMG_5266

Ni depan hotel kami menginap

Hari kedua

Melawat Tiananmen Square dan Forbidden City. Lepas makan malam menonton acrobatic show pulak.

IMG_5030

Di Tiananmen Square. Setiap hari waktu pagi dan petang, orang ramai boleh berkumpul di sini untuk menyanyikan lagu negara semasa upacara menaik dan menurunkan bendera neagara

IMG_5261

Dah dalam Forbidden City. Ada 7 gate dari selatan ke utara. Dalam Forbidden City ni ada 9999.5 bilik. Bilik2 ni adalah untuk isteri-isteri Maharaja yg mencecah 3000 orang semunya

IMG_5224

Sebelum menonton acrobatic show selama 1 jam

Hari ketiga

Bertandang ke Gu Bei Water Town di sebelah pagi. Hidangan stimboat untuk makan tenghari. Lepas tu mendaki Simatai Great Wall.

IMG_5171

Gu Bei Town ini dibina semula semirip bandar air asalnya

IMG_5106

Makan dulu sebelum naik kereta kabel ke Simatai Great Wall

IMG_5063

Sampai pun di Simatai Great Wall. Mengah jugak nak naik ke atas ni. Memang ada laluan sempurna tapi sungguhlah curam.

IMG_5100

Cantik kan view di Simatai Great Wall ni. Takde lah menyesal panjat tinggi-tinggi

Hari keempat

Melawat Bird Nest Olympic Stadium dan Blue Cube. Lepas tu menyelusuri Hutong dengan menaiki beca. Gala Dinner dengan hidangan dan persembahan untuk Maharaja.

IMG_5167

Stadium Olimpik 2008 yang mampu memuatkan 110,000 penonton dalam 1 masa. Dibina oleh arkitek Sweden dengan kos 3.1 Billion Renminbi

IMG_5262

Blue Cube yang berekabentuk seperti sisik ikan. Semua acara akuatik berlangsung di sini

IMG_5272

Depan hall gala dinner

IMG_5269

Depan restoren sebelum gala dinner

Hari kelima

Melawat Niu Jie Mosque. Masjid tertua di Beijing.

IMG_5258

Masjid Niu Jie ni memang 100% rekabentuk Cina

IMG_5244

Depan dewan solat wanita. Memang terpisah dari dewan solat lelaki.

Yang tempat-tempat shopping takyah lah tunjuk ye. Shopping je pun. Dari lawatan percuma ini, saya membuat kesimpulan bahawa Beijing adalah satu bandar yang sangat bersih dan teratur.

Macam mana? OK juga kan jadi agen takaful? Jalan-jalan ke tempat yg baik secara percuma dan diatur dengan baik. Jom hubungi saya untuk tahu lebih lanjut lagi tentang kerjaya sebagai agen takaful. Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Hai & Assalamualaikum Semua,

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, akhirnya saya telah pun secara rasminya bergelar Agency Manager pada Tahun 2017 ini! Demi mempastikan bahawa setiap Agency Manager yg baru dapat mengetahui dan mampu menjalankan tugas sebagai Leader dengan sempurna, Great Eastern menganjurkan satu siri kursus kepimpinan yg dikenali sebagai Professional Leadership Series Y1 (PLS Y1). PLS Y1 wajib disertai oleh semua Newly Promoted Agency Manager pada tahun pertama kenaikan pangkat. PLS Y1 ini berlangsung selama 3 Hari 2 Malam di ABC Camp, Janda Baik. Kalau dah namanya camp, anda pun boleh faham la macam mana keadaannya kan? Ini bukan vacation! Ini ujian fasa peralihan dari zon kebiasaaan sebagai agen untuk berganjak ke zon pengurus agensi. Memang sengaja tak diberi selesa!

IMG_4489

Sebahagian dari peserta PLS Y1 17-19 Februari 2017

Dalam kursus bersiri ini segala pengetahuan, keperluan, kemahiran dan teknik dalam mengendalikan agensi dan para agen akan dikongsikan oleh Trainers dan juga para peserta. Siri ini dimulakan dengan pengenalannya yg menitikberatkan soal perancangan agensi. Ada 6 lagi modul yg akan menyusul dan siri ini juga dilengkapkan dengan sesi coaching secara berkala hingga bulan Julai. Banyak Latihan Dalam Kumpulan dalam siri kursus kepimpinan ini.

Ini team saya dalam PLS Y1. Kami menggelarkan diri kami CLA

Ini team saya dalam PLS Y1. Kami menggelarkan diri kami CLA. Saya, Teng, BC, Choo, Dr Nasa, Padma & Fiza

Ini kumpulan dah dicampur-adukkan

Ini kumpulan dah dicampur-adukkan

Stretching hari pertama sebelum jogging secara individu

Stretching hari pertama sebelum jogging secara individu

Jogging berkumpulan hari kedua

Jogging berkumpulan hari kedua

Berkongsi tentang aktiviti jogging berkumpulan yg memberi byk pengajaran dan tips

Berkongsi tentang aktiviti jogging berkumpulan yg memberi byk pengajaran dan tips

IMG_4501

Tinggal dalam dormitri saja. Siap dok katil atas! Mengimbau zaman form 1 dulu di KUSESS

Kamilah 3 Agency Manager dari SNUTeam

Kamilah 3 Agency Manager dari SNUTeam

Persediaan rapi dan perancangan yg teliti memang benar-benar penting dalam perjalanan membentuk agensi. Permainannya juga sudah berbeza dengan cara permainan sebagai agen. Saya suka sangatlah nak ajak dan beritahu anda semua bahawa kerjaya dalam takaful bukan kerjaya picisan. Kerjaya ini benar-benar menguji dan menggilap potensi diri yg ada dalam diri kita. Jika anda tidak berasa puas dalam kehidupan, marilah ceburkan diri dalam bidang takaful. Anda tidak akan menyesal!

Sertai saya dan rakan takaful yg lain. Call Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Hai & Assalamualaikum!

Antara perkara penting yg perlu diambilkira apabila sign up sesuatu penyertaan dalam takaful adalah “Urusan Claim”. Yelah, kita ambil takaful tujuannya untuk dapatkan manfaat-manfaat yg ditawarkan seperti manfaat medical card, elaun hospital, elaun MC, rawatan kos kemalangan, sakit kritikal termasuk jugalah kematian. Semua manfaat yg ditawarkan berhak kita tuntut apabila kejadian yg menimpa kita menepati kriteria yg telah ditetapkan dalam polisi kita. Maka, untuk menuntut manfaat-manfaat ini, seharusnya tuntutan (claim) perlu dikemukakan kepada pengendali takaful untuk dinilai dan dibayar. Untuk itu, agen yang sangat komited, cekap dan pantas amat diperlukan demi mempastikan semua urusan claim dapat berjalan dengan lancar dan cepat!

Di Great Eastern Takaful, claim diproses oleh satu unit khas. Mereka bertanggungjawab menerima, menilai dan meluluskan atau menolak claim yg dikemukakan oleh client. Mengikut pengalaman saya, claim di GET tidaklah mengambil masa yg panjang. Syaratnya dokumen mestilah lengkap! Mudah kan? Setiap dokumen claim yg lengkap hanya memerlukan tempoh kurang dari 10 hari bekerja untuk duit sampai ke akaun bank client.

Sebagai contoh, kes client saya ini. Kami menghantar dokumen claim yg lengkap kepada Unit Claim Great Eastern Takaful pada 8/2/2017 (Rabu). Claim beliau telah diluluskan pada 14/2/2017 (Selasa). Manakala duit claim beliau telah dicreditkan ke akaun CIMBnya pada 15/2/2017 (Rabu). Tepat-tepat seminggu sahaja termasuk Cuti Umum (Thaipusam), Sabtu dan Ahad, claim telah dapat di tangan. Cepat kan?

FullSizeRender (1) FullSizeRender (2)

Saya sebenarnya sangat-sangat gembira apabila dapat uruskan claim client dengan sempurna. Rasa macam Herooooo! sangat!!! Wahh!!! Nak tak jadi HERO dalam hidup orang lain? Apa kata, jadilah perunding takaful macam saya! Suri Fitriah – 0173723344

Share This:

Alhamdulillah pada 14/2/2017 telah berlangsungnya CAN Award Q4 2016. Saya dan seorang agen saya bernama Syaiful berjaya mendapatkan pengiktirafan suku tahunan ini. Ramai lagi Zesters yg lain turut merangkul anugerah dalam CAN Award ini. Tetapi sebahagiannya tidak dapat menghadirkan diri kerana sedang bercuti di Bandung tajaan penuh Great Eastern Takaful.

Dalam quarter terakhir dengan title sebagai agen ini, saya telah berjaya mendapat dua anugerah iaitu Champion Highest Takaful ANC KL Branch Zone E1 dan Master Sales Award (Silver). Manakala agen saya, Syaiful berjaya mendapatkan Master Sales Award (Bronze). Award-award ini menunjukkan bahawa kami serius dan komited dalam menjalankan kerjaya takaful kami!

IMG_4415

Champion Highest Takaful ANC KL Branch E1

IMG_4416

Master Sales Award (Silver)

IMG_4531

Master Sales Award (Bronze)

IMG_4437

Zesters Yg Lainnya Juga

Sebagai seorang Pengurus Agensi yg baru, saya sentiasa membuka peluang dan ruang kepada semua orang diluar sana untuk mengenali dan mendalami kerjaya sebagai perunding takaful.

Kami masih mencari-cari lagi individu-individu yg bersemangat tinggi dan sentiasa mahukan pencapaian dan pembaharuan dalam kehidupan untuk sama-sama menyertai kami sebagai perunding takaful. Dengan bermula sebagai perunding takaful yg komited kita secara tidak langsung akan menolak diri kita sendiri untuk menjadi seorang leader yg berkaliber. Kami akan guide dan tunjukkan jalan yg benar untuk kita sama-sama berjaya dalam bidang takaful ini. Tiada siapa akan menghadkan kejayaan anda! Pergilah sejauh mana pun yg anda mahu.

Hubungi Suri Fitriah 017-3723344 untuk temujanji kerjaya dalam bidang takaful.

 

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua,

Ramai sudah orang mencari MEGA. MEGA kini menjadi buruan ramai atas keprihatinannya terhadap keperluan kewangan setiap orang di Malaysia ini. MEGA mampu membantu generasi kini memberikan harapan kehidupan dan masa depan yang lebih cerah untuk generasi akan datang. Nak kenal MEGA?

img_3671

Begitulah ringkasnya kisah si MEGA yang harus dimiliki oleh semua orang. Berikut saya canangkan kelebihan-kelebihan si MEGA ni :-

1-   Nilai Perlindungan Yang Tinggi. Bermula dari RM500,000 (Setengah Juta)

2-   Tempoh Caruman Yang Pendek Dan Fleksibel. 10 atau 20 tahun.

3-   Tempoh Perlindungan Yang Lebih Panjang Dari Tempoh Caruman. 30 tahun. Bayar 10 atau 20 tahun sahaja. Perlindungan tetap 30 tahun!

4-   Pengeluaran nilai tunai bila-bila masa dengan meninggalkan baki minimum RM1,000

5-   Manfaat Kesetian yang berjumlah sehingga 40% dari nilai caruman tahunan pada setiap 5 tahun.

*************************

Dari pandangan mata saya, MEGA sangat sesuai dijadikan Income Replacement Plan + Retirement Fund!

Penafian : Ini konsep saya tersendiri dalam memasarkan MEGA. Anda mungkin mendapat penerangan yang berbeza dari perunding takaful lain.

Ini kerana, dengan hanya mencarum selama 10 tahun, kita akan dilindungi dengan nilai perlindungan sebanyak RM500,000 selama 30 tahun. Sekiranya tidak berlaku kematian atau hilang upaya kekal menyeluruh dalam tempoh 30 tahun itu, nilai tunai sebanyak dua kali ganda dari nilai caruman akan dikembalikan apabila sampai tempoh matang iaitu selepas 30 tahun. (Sila request quotation dari saya untuk dapatkan nilai caruman : Suri Fitriah 017-3723344).

Di mana kegunaan MEGA? Dalam kehidupan ini, kita tidak tahu langsung apa yang telah dimaktubkan di Loh Mahfuz. Jodoh, ajal, rezeki dan sebagainya telah pun diatur oleh Allah tetapi kita tidak tahu-menahu langsung. Atas sebab tidak tahu itulah satu persediaan untuk menghadapi musibah perlu dibuat. Maka, jika ditimpa musibah, tidaklah kita mahupun keluarga kita mati kutu untuk meneruskan hidup dengan dugaan dan ujian yang diberi. Contoh-contoh musibah yang kita tidak pernah diberitahu bahawa ia akan datang :-

1-   Kemalangan. Terutamanya kemalangan jalan raya yang dahsyat. Siapa kita untuk menolak KEMUNGKINAN bahawa kita boleh mati atau lumpuh di jalan raya?

acc-1 acc-2 acc-3

hilang-punca-pendapatan

2-   Penyakit Kritikal. Tiada siapa mahu dihinggapi penyakit. Tetapi ketahuilah bahawa walaupun kita sedaya upaya menjaga kesihatan diri kita, Allah tetap juga Penguasa Seluruh Alam. Jika Allah takdirkan kita dihinggapi juga penyakit kritikal, tiada apa pun yang mampu kita buat untuk menghalangnya.

potong-kaki 3718742

3-   Kematian. Semua orang tahu bahawa setiap yang hidup pasti akan mati. Tetapi bila, di mana dan bagaimana itu sentiasa menjadi rahsia Allah. Siapa tahu selepas membaca artikel ini, terus nyawa dicabut oleh Malaikat Izrail?

ziarah-kubur

ziarah-kubur-1

Maka dengan adanya persediaan yang kita buat untuk mengadap Ilahi dan meninggalkan segala apa yang kita miliki di dunia ini, senang dan damailah waris-walak dan sahabat handai yang ditinggalkan. Mereka masih boleh meneruskan kehidupan seperti biasa walaupun musibah menimpa kita. Kita sendiri yang mengelakkan dari mereka hidup melarat atau meminta-minta. Kita sendiri yang telah menyediakan dana untuk mereka kekal bahagia walaupun kematian kita ataupun mereka tidak akan berasa terbeban untuk menjaga kita sekiranya kita sudah menjadi cacat dan tidak menyumbang pendapatan kepada keluarga lagi. Tiada siapa yang akan membela nasib kita dan keluarga melainkan diri kita sendiri.

Apa lagi MEGA buat?

Malah lebih menggembirakan pula apabila sekiranya tiada musibah melanda sepanjang tempoh perlindungan, segala wang yang kita carumkan selama 10 tahun itu akan dikembalikan dengan nilai yang berganda. Walau bagaimanapun, pulangan ini bergantung kepada prestasi dana yang kita laburkan. Kita boleh menjadikannya sebagai dana selepas persaraan kita. Siapa lagi yang akan beri kita duit selepas bersara? Pastilah diri kita sendiri yang telah membuat persiapan awal! Nak cuba sediakan dana persaraan RM1 Juta? Hubungi Suri Fitriah 017-3723344 sekarang!

anda-menderita-selepas-bersara

persediaanpersaraan bh-krisis-persaraan

Bukankah bijak dan kukuhnya perancangan kewangan kita dengan MEGA ini? Jika anda perlukan penerangan yang lebih lanjut, terus book appointment bersama saya Suri Fitriah 017-3723344. Rundingan 30 minit ini sentiasa PERCUMA kepada sesiapa yang benar-benar percaya bahawa Allah Penguasa Alam dan tiada siapa akan membela nasib kita selain diri kita sendiri. Jom jumpa!

Share This:

Assalamualaikum & Hi,

Saya fikir, saya amat jarang bercerita bagaimana nak dapatkan client dalam bidang takaful ni. Ada ke orang nak? Senang ke susah nak cari client? Dari mana nak dapatkan prospek?

Baiklah… Kali ini saya nak kongsikan kepada anda semua, macam mana nak dapat client dalam bidang takaful. Secara ringkasnya, kaedah-kaedah mendapatkan client takaful ini hampir sama sahaja dengan produk kewangan yang lain. Tapi kat sini, saya nak share pengalaman saya sendiri sahaja.

Kaedah 1 – Natural Market

Natural market ni maksudnya orang-orang sekeliling kita yang memang kita dah kenal. Contohnya ahli keluarga, rakan sekerja, rakan sekolah, rakan universiti, rakan persatuan, jiran, saudara-mara dan sebagainya. Orang-orang ini semua adalah orang kenal kita dan kita kenal dia secara langsung.

Dengan natural market, kita ada kelebihan dari segi mendapatkan appointment memandangkan dia memang dah kenal kita. Cuma tunggu dia nak jumpa kita atau tak. Closing ratio juga amat tinggi apatah lagi jika kita memang seorang yang disegani atau disenangi.

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Kaedah 2 – Referral

Referral pulak bermaksud orang yang diperkenalkan kepada kita oleh orang yang kita kenali. Contohnya, kakak kita perkenalkan kawan sekerjanya kepada kita. Referral juga memberi closing ratio yang tinggi memandangkan “trust” telah terbentuk dari awal dengan menjadikan orang yang memperkenalkan kita kepada dia sebagai sebuah jambatan yang kuat.

Referral sebenarnya tidak akan putus selagi mana kita rajin memintanya daripada natural market kita atau exisitng clients. Gambar bawah ni kawan kepada kawan saya.

Peserta menandatangani borang pengesahan penyertaan setelah memahami isi kandungan perlindungan yg akan dimilikinya :-)

Peserta menandatangani borang pengesahan penyertaan setelah memahami isi kandungan perlindungan yg akan dimilikinya :-)

Kaedah 3 – Cold Call (Stranger)

Cold Call ini maknanya kita membuat panggilan secara rawak terhadap nombor-nombor telefon yang kita dapat dari pelbagai sumber seperti pameran, kenduri kawin, directory syarikat, laman web, buku pelawat dan macam-macam lagi.

Untuk kaedah ini, kita memerlukan banyak himpunan nombor telefon untuk dihubungi. Dari 20 nombor telefon yang kita panggil, mungkin kita dapat mengatur 6 appointment. Dari 6 appointment itu, mungkin 3 dapat close deal. Closing rationya agak significant. Disebabkan itu, kita memerlukan nombor telefon yang banyak. Sebab dalam banyak2 nombor itu, ada yang out of service, ada yang off, ada yang tidak angkat, ada yang tidak mahu, ada yang suruh call semula dan macam-macam lagi.

Berpeluh-peluh buat call...

Berpeluh-peluh buat call…

Kaedah 4 – Flyers

Menyebar flyers atau risalah kelihatan satu aktiviti yang mudah. Tapi ketahuilah bahawa menyebar flyers perlulah dalam kuantiti yang betul-betul pukal. Ini kerana closing ration untuk flyers boleh dikatakan sangat-sangat rendah iaitu 1000:1. Maknanya dalam 1000 flyers yang kita edarkan, mungkin hanya dapat close 1 kes sahaja. Hal ini kerana flyers bertujuan untuk diedar secara rawak kepada sebanyak mungkin manusia. Jadi kita tidak tahu, apa keperluan produk kita kepada pembacanya.

Kaedah 5 – Business Card

Setiap orang yang melakukan perniagaan, pasti ada business card kan? Business card ini boleh menjadi powerful tools dalam mendapatkan client jika digunakan dengan cara yang betul. Apabila anda memberikan business card anda kepada orang lain, pastikan anda juga kembali mendapat business card dia! Barulah kita boleh hubungi dia untuk set appopintment. Jangan haraplah dia nak hubungi kita untuk dapatkan rundingan. Kita yg kena call dia. Sebab itu, pastikan kita dapat business card orang yg kita temui apabila kita menghulurkan business card kita.

Ini fridge magnet berupa business card

Ini fridge magnet berupa business card

Kaedah 6 – Booth

Membuka booth untuk memasarkan takaful ada seninya tersendiri. Buka booth pula menuntut komitmen yang tinggi. Antaranya masa yang digunakan agak panjang, bayaran sewa tapak jika ada, penyediaan perkakas dan peralatan, penyediaan bahan-bahan promosi dan lain-lain. Agak sukar untuk terus close kes dengan orang yang melawat booth kita. Oleh itu, booth lebih sesuai dijadikan lubuk untuk mendapatkan nombor telefon dan contact. Booth untuk penerangan produk dilihat kurang sesuai.

Melainkan kita memang membuka booth secara tetap di satu-satu lokasi yg mana orang ramai telah tahu bahawa kita beroperasi di situ.

Membuka Booth semasa hari Alumni SMAP Kajang

Membuka Booth semasa hari Alumni SMAP Kajang

Kaedah 7 – Seminar Jualan

Seminar jualan pula adalah sesi taklimat yang kita dapatkan untuk membuat taklimat secara berkelompok atau berkumpulan. Kaedah ini sesuai digunakan di pejabat-pejabat atau sekolah-sekolah. Dengan kaedah ini, kita berpeluang mendapatkan bilangan kes yang lebih banyak. Sama seperti booth, dari kaedah seminar jualan ini, kita seharusnya mengumpulkan seberapa banyak contact number. Kalau pun tidak dapat terus close semasa taklimat, kita masih banyak peluang untuk bertemujanji di luar.

GM Zarina menyampaikan taklimat bagi pihak saya di IPD Kuala Selangor

GM Zarina menyampaikan taklimat bagi pihak saya di IPD Kuala Selangor

Kaedah 8 – Internet

Penggunaan internet dalam perniagaan tidak dapat dinafikan lagi pada zaman ini. Semuanya nak up-to-date dan pantas. Pengiklanan melalui internet seperti dalam laman sosial seperti Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram dll banyak memberi impact dalam sesuatu perniagaan. Pada masa sekarang, orang ramai lebih selesa merayau-rayau dalam internet terlebih dahulu untuk mendapatkan maklumat sebelum membeli atau memiliki sesuatu barang. Maka peluang ini harus digunakan sepenuhnya untuk memperkenalkan diri dan servis kepada umum dengan harga yang cukup murah. Seperti yang saya lakukan ini. Membuat blog untuk berkongsi tentang produk, servis dan kerjaya dalam bidang takaful.

Menjadikan FB sebagai tempat marketing

Menjadikan FB sebagai tempat marketing

Haaaa.. Macam mana? Banyakkan sebenarnya kaedah-kaedah nak dapatkan client. Anda pun mesti boleh buat mana-mana kaedah di atas. Apa lagi? Jom Jadi Agen Takaful! Hubungi Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Pada 11 November 2016 yg lepas, bertempat di Dewan Anggerik, D’Saji Titiwangsa KL telah berlangsungnya majlis gilang gemilang Grand BOP (Business Opportunity Program) dan Q3 Recognition 2016 bagi Zest Group! Majlis diserikan dengan kehadiran AVP, GETB En Ibrahim Abdullah dan BDE Acai!

15109517_10206094534197158_5278359870532315166_n

Majlis 2 in 1 ini telah diemceekan oleh Syak dan Cikgu Naja. Tema pada hari tu berbiru-biruan la kita ya! Untuk Business Opportunity Program yang dianjurkan khas untuk menarik seberapa ramai orang untuk menjadi agen takaful di bawah naungan Zest telah diperkasakan dengan Speaker Jemputan yang merupakan salah seorang Top Agent dalam Zest. Beliau ialah Kak Sal atau nama sebenarnya Salasiah Mohamed. Kak Sal dengan tulus ikhlasnya berkongsi pengalaman dan kejayaan beliau dalam industri takaful yang hanya diceburinya pada April 2015. Walaupun masih baru, Kak Sal telah pun menggondol banyak award dan reward yang disediakan oleh Great Eastern Takaful.

15036511_10206070632919641_163809870954434168_n

Kak Sal bagi sharing dengan penuh perasaan

Sesi kedua pula iaitu Q3 Recognition untuk Famili Zest juga tidak kurang hebatnya dengan meraikan kesemua pemenang-pemenang kategori yang dipertandingkan secara suku tahunan. Turut diraikan, agen-agen yang telah berjaya mencapai STAR Contest iaitu Percutian 3 Hari 2 Malam ke Bandung! Tahniah All Qualifiers!

15073497_10206070701441354_4162789321441471038_n

Pemenang Kategori ANC

noc

Pemenang Kategori NOC

15073542_10206070591958617_6985556151539683900_n

Pemenang Kategori QFYLP

15085637_10206070583958417_4268182296855859450_n

Pemenang Kategori Introducer

15094398_10206070589678560_390335554187069968_n

Yuk Libur Bandung Qualifiers

Majlis yang ditaja khas oleh GETB ini telah dijayakan oleh barisan committee yang sangat dedikasi dan komited. Diketuai oleh Reny yang telah pun hampir 5 tahun bertapak dalam industri takaful. Kalau anda ada bakat-bakat terpendam sebenarnya bolehlah salurkan ke dalam committee ye. Jangan bazirkan macam tu je…

15094262_10206069626414479_2333722848222780425_n

Barisan Committee yang bertungkus lumus menjayakan majlis

14947792_10206070806723986_7009590125371322754_n

Bukan committee yang menyibuk buat video :-p.. Yang poyo tu la saya kalau tak kenal

15037139_10206070635239699_2404272890938096533_n 14992076_10206070635719711_715719542129760516_n

15078573_10206070628999543_6115682899442325536_n

Antara agen-agen baru yang akan menyertai Zest

Banyak perkara yang dapat kita perolehi bila bergelar agen takaful ni. Skills meniaga dapat, komisyen dapat, kawan baru dapat, ilmu kehidupan dapat, pahala dapat, isi masa dengan perkara berfaedah dapat, belajar menghargai dan banyak lagi manfaat.

Kalau dilihat dari riak wajah semua orang dalam gambar-gambar ni, nampak sangat kegembiraan dan ketenangan hati tu terpancar kan? Jom la jadi agen macam kami juga! Jangan malu jangan segan. Terus contact Suri Fitriah 017-3723344. Saya akan bawa anda ke jalan yang benar! Berjaya bersama Great Eastern Takaful.

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua!

Tahun ini merupakan tahun kelima saya bergelar sebagai Agen Great Eastern Takaful Berhad. InsyaAllah pada 2017, saya akan melangkah ke liga baru pula sebagai Agency Manager. Tempoh lima tahun itu boleh saya anggapkan sebagai tempoh yang layak menyebabkan seseorang agen memiliki dan melalui pelbagai pengalaman serta selok-belok dalam industri takaful ini. Pengalaman dari segi memasarkan produk, menangani tolakan, mengendalikan tuntutan, khidmat selepas jualan malah merekrut rakan sebagai agen merupakan antara pengalaman-pengalaman yang sangat berharga sehingga tidak ada tolok bandingnya. Kita kena lalui dahulu, baru kita tahu macam mana nak bertindakbalas atau membaikpulih. Apatah lagi ujian dan halangan dalam proses membentuk sebuah agensi sendiri!

Dari pengamatan dan pengalaman saya, ingin saya kongsikan kelebihan-kelebihan yang boleh anda nikmati sebagai Agen Great Eastern Takaful. Kelebihan ini mungkin anda rasa biasa-biasa saja. Tapi, percayalah kelebihan ini mampu membuatkan anda menjadi seorang individu yang sedikit berbeza dari orang lain terutamanya dari segi keyakinan diri :-

  1. Komisen dibayar dua kali sebulan
  2. Bayaran parking yang murah di HQ
  3. Percutian percuma dengan layanan kelas tinggi lebih dari 1 destinasi setiap tahun
  4. Mudah meyakinkan prospek dengan keutuhan syarikat dan kemapanan produk
  5. Latihan bertaraf antarabangsa dengan yuran yang rendah
  6. Kemudahan bilik-bilik perjumpaan yang kondusif dengan harga percuma
  7. Pengiktirafan pencapaian diukur dari banyak aspek
  8. Pemantauan rapi dari pihak pengurusan
  9. Sistem sokongan yang padu dan jitu

Secara keseluruhannya, saya dapat simpulkan bahawa banyak kos tersembunyi dapat dijimatkan dengan bergelar Agen Great Eastern Takaful. Jika diamati satu per satu perkara di atas, ternyata banyak kos dapat dikurangkan yang sekaligus boleh memperkemas ekonomi keluarga masing-masing. Bila ekonomi keluarga terjaga, semestinya kita akan berasa lebih gembira dan bahagia tanpa kesempitan.

Selain itu, percaya atau tidak, ketahuilah bahawa kerjaya sebagai agen takaful sedikit sebanyak boleh dikategorikan sebagai kerjaya kalis krisis ekonomi. Mengapa begitu? Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu, ada beberapa perkara yang berkaitrapat dengan takaful yang tidak dapat dinafikan :-

  1. Manusia perlukan wang setiap hari
  2. Kemalangan atau kematian tidak pernah memberi amaran untuk berlaku
  3. Sakit tidak mengira kita ada wang atau tiada untuk merawatnya
  4. Urusan pengkebumian tidak percuma
  5. Kos sara hidup, kos pendidikan, kos perubatan dan segala kos tidak pernah kita dengar semakin lama semakin turun. Pastinya semakin lama, semakin naik

Kesemua kebocoran wang akibat perkara-perkara di atas sebenarnya boleh dikurangkan dengan memiliki takaful. Setiap orang yang hidup seharusnya memiliki sekurangnya satu sijil takaful! Walau seburuk mana pun keadaan ekonomi yang dihadapi, manusia tetap perlukan takaful untuk kehidupannya.

Dengan itu, janganlah kita terlalu gundah dengan kestabilan kita sebagai agen takaful. Selagi ada manusia dan kehidupan yang aman, selagi itu takaful diperlukan.

Jom, jadi sebahagian penyebar takaful ke seluruh pelusuk Malaysia ni. Ramai lagi yang belum sedar dan belum ada sijil takaful! Awaklah yang kena tolong beritahu pada dia. Sebar takaful, dapat jana income. Taknak ke?

Kalau nak, hubungi talian panas ni 017-3723344. Cakap dengan Suri Fitriah.

Share This: