Semalam berlangsungnya satu Final Sprint yang begitu gilang gemilang sekali! Hampir 1,000 orang ejen Great Eastern Takaful seluruh Malaysia datang berhimpun untuk sama-sama menuju satu tujuan yang sama iaitu mentakafulkan lebih ramai lagi rakyat Malaysia!

Majlis The Ultimate Battle ini bertemakan askar selari dengan semangat yang di bawa melalui filem Paskal yang sedang ditayangkan di pawagam-pawagam pada waktu ini. 3 speaker jemputan yang dibawa juga masing-masing memberikan impak tersendiri dalam penyampaian talk masing-masing!

Memang lain macam sikit semangat yang di bawa dalam Final Sprint kali ni. Lebih seronok lagi, sesiapa yang hadir ke majlis ini berpeluang untuk mendapatkan iPad secara percuma! Saya pasti, saya akan dapatkannya!

Kalau rasa-rasa nak jadi agen takaful, boleh la contact saya wasap.my/60173723344.

Share This:

Pada 14 April 2018, SNUTeam telah mengadakan Annual Dinner nya yang humble di Golek-golek Restaurant. Lebih 20 orang agen dari SNUTeam telah hadir pada majlis ini bersama-sama ahli keluarga masing-masing.

Selain dari menjamu selera, tujuan majlis ini juga adalah untuk menyampaikan hadiah bagi Contest Menuju Puncak 1M yg dianjurkan pada hujung tahun 2017. Syabas dan Tahniah diucapkan kepada ahli SNUTeam yg bertungkus-lumus mencapaikan 1 Million production tahun lepas sekaligus mengangkat nama agensi kepada status Million Dollar Agency. Lebih indah lagi apabila Group Manager SNUTeam sendiri iaitu GM Ira telah dinobatkan sebagai Young Gun 2017 atas pencapaian team beliau. Tahniah!

Ni la org yg dapat Young Gun tu sebab team capai 1 Million di bawah usia beliau 33 tahun

Makanan di Golek-golek ni sedap tapi amat pedas ya. Saya makan sikit je sebab tak tahan dgn kepedasannya. Hahaha

Kami datang awal…

Dalam byk2 air tu saya suka kedondong

Banyak pasangan muda kat sini… Jom la korang join sama…

Saje bagi yg goyang…

Sebenarnya yg baju belang atas baby chair tu ada kembar. Tapi tak nampak sebab kepala bapa dia dah lindung… Hahaha

Ikan bakar dia bagus tapi pedas

Ni lah penaja majlis kita malam ni… Terima kasih Cik

Semangat tengok budak2 makan

Nampaknya Farrah dah nak mulakan majlis bagi hadiah ni… Apa hadiah tu?

Taraaaaa… Ni la hadiahnya… Saya dpt RM500 drpd GM Ira atas contest Menuju Puncak 1 Million…

Saya pula hanya perlu beri RM15 kpd agen saya sendiri, Syaiful

Jom sertai kami sebagai perunding takaful… Banyak duit tepi boleh dapat weh…

All Girls

All Boys

Kami adalah sebuah agensi yg gigih dalam memasarkan takaful di seluruh Malaysia. Walau bagaimanapun kami masih kekurangan ahli. Oleh itu, saya amat menyeru ramai orang muda di luar sana untuk sama-sama menyertai kami untuk menyebarluaskan kepentingan takaful ke seluruh ceruk Malaysia. Kami tak mampu buat semua sendirian. Jom sertai kami! Komisyen dapat banyak, percutian percuma pun ada, insentif tambahan dalam bentuk voucher dan wang tunai pun ada, gadget2 percuma pun ada, award setiap bulan, peluang naik pangkat tanpa perlu tunggu kekosongan! Banyaklah lagi kelebihan kerjaya dalam bidang takaful ni! Hubungi saya Suri Fitriah 017-372334 utk info lanjut mengenai kerjaya agen takaful.

Share This:

Hi & Assalamualaikum Semua!

Kali ini saya nak share pasal percutian saya bersama 2 rakan takaful yg lain ke Osaka & Tokyo pada 30 Mac hingga 9 April 2018! Tujuan utama saya nak ke Jepun adalah untuk merasai teknologi2 yg ada di sana yg digunakan dalam kehidupan harian. Selain itu, saja lah nak tengok fenomena Sakura yg sangat sinonim dengan Jepun. Saje nak bagitahu, trip ini kami kendalikan sendiri secara keseluruhannya. Semestinya ada perbezaan ketara dengan percutian saya ke Turki tahun lepas. Enjoy your reading!

Inilah ahli rombongannya… Saya, Ira dan Anje

Continue reading

Share This:

10 Mac 2018 merupakan tarikh yg dipilih untuk mengadakan #HariKita bagi merapatkan ukhwah sesama Zesters. Lokasi kali ini di rumah GM Zarina. Kita buat BBQ tapi bukan malam tau… Kita buat jam 3 sampai 6 petang. Special tak masa tu? Lain dari lain kan… Panas weh! Hahahaha

BBQ kami ringkas saja. Kita bakar je semua haiwan2 yg dah dimarinate siap2 oleh orang2 yg pakar. Semua memuji kesedapan makanan BBQ pada #HariKita ni. Yg paling win ialah air asam yg dibuat oleh Zester Farrah. Hebart sangat katanya air asam mek ni.

Baju belang tudung cream tu la mek air asam

Barang2 yg sedia nak di bakar. Kambing, ayam, sotong, ikan kembung, ikan pari, sosej, jagung, kentang, tomato & capsicum

Pakcik ni (Tuan Rumah) nak test dapur baru dia. Pakai arang buatan. Payah nak nyala.. Huhuhu

Doktor ni pulak sibuk bakar sayur pakai dapur electirc

Ni salah saya pegi beli kembung kecik… Nasib la ek..

Cubaan membakar ayam first batch

Bila start makan, memang semua ngunyah je tak berenti.. Sedap!

Ni geng lambat… Dia bakar sorang2

Ni smart partner saya dengan anak kembar dia

Dah puas berjemur kat luar, kita masuk dalam pulak nak aircon

Geng jejaka bakar sampai habis sambil borak

Sebahagian yg masih makan di luar dgn kepanasan

Saya nak makan kambing, lambat sgt bakar… Tunggu la sebentar

Meriah suasana dengan cucu-cucu pun datang!

Majlis sebegini akan menyebabkan kita lebih mengenali sesama sendiri sebab banyak aktiviti rutin harian akan dibuat bersama. Dari situ kita boleh tahu perangai dan tabiat seseorang di luar waktu bekerjanya. Yelah, ketika bekerja mestilah lain sikit dari waktu santai kan..

Pertemuan sebegini memang kerap kami lakukan dalam agensi. Ia dapat menjaga hubungan baik yg berkekalan. Saya rasa lebih meriah lagi kalau ramai yg bernaung bawah ZEST Life Consultancy. Anda bila lagi? Jom jadi agen… Hubungi Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Seperti tahun-tahun terdahulu, tirai 2018 dibuka dengan Goal Setting yg berlangsung pada 13 Januari di Menara Great Eastern. Maka beramai-ramailah agent ZEST datang dengan berbaju purple kami yg sangat cantik tu. Bila pakai baju sama-sama ni barulah rasa semangat berpasukan tu lebih kuat.

Goal Setting kami berjalan lancar di kendalikan oleh MC berpengalaman Dr Anje.

Sesi pertama dimulakan oleh saya sendiri yg dengan rakusnya membentangkan tentang perkara baru bagi 2018 ini iaitu Balanced Score Card (BSC). Mulai 2018, agen tahun ketiga dan ke atas akan terlibat dengan BSC ini yg mana ia bertujuan untuk mengawal kualiti agen yg berada di pasaran ini. Ada 6 KPI yg perlu dipatuhi oleh agen yg terlibat demi mendapatkan ganjaran komisen penuh atau lebih, berbanding agen yg tak dapat mematuhi keperluan KPI itu. Betullah kan, yg rajin dan bekerja keras layaklah untuk mendapat lebih habuan. Yg malas dan sambil lewa memang tak patut la dapat komisen banyak kan? Saya secara peribadi memang suka dgn kewujudan BSC ni supaya agen-agen yg main2 boleh nyah dari industri. Hanya yg mantap dan berkualiti sahaja yg akan kekal!

Selepas itu, muncullah AM Akma menggariskan peraturan baru di ZEST.

Dah tahu apa nak kena buat tahun ni, kita pun bagi la rest sikit. Jom take 5 dgn massage dan chicken dance… Tak sangka Zester lelaki ni semua pandai menari rupanya…

Kemudian, GM Ira pula menyentuh soal Recruitment dan Promotion. Cara paling berkesan untuk berkembang dalam industri takaful ialah melalui recruitment. Dengan merekrut lebih ramai agen, peluang untuk naik pangkat adalah lebih cepat dan cerah! Maka recruit more, earn more!

Akhir sekali, barulah GM Zarina pula memberi kata-kata semangat untuk Zesters

Kemudian, Zesters dipecahkan mengikut Direct Group masing-masing untuk dipandu oleh leader masing-masing cara-cara untuk menetapkan goal. Ada 5 kumpulan semuanya.

Ira & Associates

Nalia & Teman-teman

Anje Radzi Associates

Akma Sharif Highflyers

Zarina Sharif Agency

Suri Fitriah jadi pemerhati hari tu

Dalam sesi bersama Direct Group, leader akan pergi one-to-one dgn agen masing-masing untuk mempastikan goal yg ditetapkan bersesuaian dgn kemampuan seseorang agen.

Selesai sesi one-to-one tu, maka tamatlah Goal Setting pada hari ini. Kita pun apa lagi? Makan berjemaah ler…

Semua Zesters dah tahu apa perlu dilakukan untuk tahun 2018. Let’s rock & roll!

Hubungi kami untuk mendapatkan pelan takaful yg anda perlukan atau cepat2 call kami untuk sama-sama jadi perunding takaful yg ohsem! Suri Fitriah 017-3723344

Share This:

Pada 22 Julai 2017, rasmilah sudah pembukaan Ibu Pejabat Zest Life Consultancy, Kuala Lumpur yg telah disempurnakan oleh CEO Great Eastern Life Malaysia, YBhg Dato Koh Yaw Hui. Majlis Perasmian ini dimeriahkan lagi dengan Sambutan Aidilfitri 2017!

Ibu Pejabat Zest Life Consultancy ini menempatkan 2 orang Group Agency Manager dan 4 orang Agency Manager yang membawa kepada keseluruhan wakil takaful di bawah naungan Zest adalah seramai 99 orang. Ibu Pejabat Zest meletakkan Tingkat 1 sebagai ruang pejabat pentadbiran manakala Tingkat 2 digunakan sepenuhnya untuk keperluan latihan dan pembangunan agen.

Terwujudnya Ibu Pejabat ini menunjukkan bahawa bidang takaful mampu menjadikan kita sebagai usahawan atau ahli perniagaan yg berprestij dan disegani. Bukan semua orang memiliki perniagaan sendiri dan bangunan perniagaan sendiri.

20170722_130208

Dewan Latihan kami yang mampu memuatkan sehingga 40 orang peserta dalam satu-satu masa dilengkapi dengan LCD Projector, PA System, papan tulis, kerusi dan meja secukupnya. Dewan Latihan ini diberi nama Orchid Hall.

Continue reading

Share This:

Hi & Assalamualaikum Semua!

Hari ni nak cerita pasal percutian saya ke Turki selama 10H 7M pada 22 hingga 29 April 2017 yg lalu! Percutian ini sebenarnya saya jadikan reward kepada diri saya melalui bonus dan hadiah-hadiah wang tunai yg saya peroleh dari syarikat dan agensi takaful saya. Total kos lebih kurang dalam RM8K tidak termasuk shopping. RM6K utk pakej bersama PotoTravel dan RM2K utk aktiviti-aktiviti pilihan yg saya buat. Ada 4 aktiviti pilihan kesemuanya. Saya menulis di sini bukan untuk membuat perbandingan harga antara pakej yg saya sertai dengan kaedah-kaedah percutian lain. Jadi saya tak berminat nak berbincang kenapa pilih yang itu, kenapa tak ambil yg ini, kenapa pergi situ, kenapa tak pergi sini, kenapa tak itu, kenapa tak ini dan sebagainya. Saya cuma nak kongsi apa yang saya buat di sana. Itu saja.

Kami menaiki pesawat Etihad dari KLIA dan transit di Abu Dhabi sebelum tiba di Istanbul Ataturk Airport. Sebaik sampai di Istanbul Ataturk Airport, kami terus menaiki bas sewa khas dan menuju ke Bursa. Sebelum check-in di hotel, kami sempat menziarahi Masjid Tertua di Bursa yg dikenali sebagai Ulu Mosque.

IMG_5598

Ulu Mosque, Masjid Tertua Di Bursa

Continue reading

Share This:

Hai & Assalamualaikum Semua,

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, akhirnya saya telah pun secara rasminya bergelar Agency Manager pada Tahun 2017 ini! Demi mempastikan bahawa setiap Agency Manager yg baru dapat mengetahui dan mampu menjalankan tugas sebagai Leader dengan sempurna, Great Eastern menganjurkan satu siri kursus kepimpinan yg dikenali sebagai Professional Leadership Series Y1 (PLS Y1). PLS Y1 wajib disertai oleh semua Newly Promoted Agency Manager pada tahun pertama kenaikan pangkat. PLS Y1 ini berlangsung selama 3 Hari 2 Malam di ABC Camp, Janda Baik. Kalau dah namanya camp, anda pun boleh faham la macam mana keadaannya kan? Ini bukan vacation! Ini ujian fasa peralihan dari zon kebiasaaan sebagai agen untuk berganjak ke zon pengurus agensi. Memang sengaja tak diberi selesa!

IMG_4489

Sebahagian dari peserta PLS Y1 17-19 Februari 2017

Dalam kursus bersiri ini segala pengetahuan, keperluan, kemahiran dan teknik dalam mengendalikan agensi dan para agen akan dikongsikan oleh Trainers dan juga para peserta. Siri ini dimulakan dengan pengenalannya yg menitikberatkan soal perancangan agensi. Ada 6 lagi modul yg akan menyusul dan siri ini juga dilengkapkan dengan sesi coaching secara berkala hingga bulan Julai. Banyak Latihan Dalam Kumpulan dalam siri kursus kepimpinan ini.

Continue reading

Share This:

Assalamualaikum & Hi,

Saya fikir, saya amat jarang bercerita bagaimana nak dapatkan client dalam bidang takaful ni. Ada ke orang nak? Senang ke susah nak cari client? Dari mana nak dapatkan prospek?

Baiklah… Kali ini saya nak kongsikan kepada anda semua, macam mana nak dapat client dalam bidang takaful. Secara ringkasnya, kaedah-kaedah mendapatkan client takaful ini hampir sama sahaja dengan produk kewangan yang lain. Tapi kat sini, saya nak share pengalaman saya sendiri sahaja.

Kaedah 1 – Natural Market

Natural market ni maksudnya orang-orang sekeliling kita yang memang kita dah kenal. Contohnya ahli keluarga, rakan sekerja, rakan sekolah, rakan universiti, rakan persatuan, jiran, saudara-mara dan sebagainya. Orang-orang ini semua adalah orang kenal kita dan kita kenal dia secara langsung.

Dengan natural market, kita ada kelebihan dari segi mendapatkan appointment memandangkan dia memang dah kenal kita. Cuma tunggu dia nak jumpa kita atau tak. Closing ratio juga amat tinggi apatah lagi jika kita memang seorang yang disegani atau disenangi.

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Continue reading

Share This:

Pada 11 November 2016 yg lepas, bertempat di Dewan Anggerik, D’Saji Titiwangsa KL telah berlangsungnya majlis gilang gemilang Grand BOP (Business Opportunity Program) dan Q3 Recognition 2016 bagi Zest Group! Majlis diserikan dengan kehadiran AVP, GETB En Ibrahim Abdullah dan BDE Acai!

15109517_10206094534197158_5278359870532315166_n

Majlis 2 in 1 ini telah diemceekan oleh Syak dan Cikgu Naja. Tema pada hari tu berbiru-biruan la kita ya! Untuk Business Opportunity Program yang dianjurkan khas untuk menarik seberapa ramai orang untuk menjadi agen takaful di bawah naungan Zest telah diperkasakan dengan Speaker Jemputan yang merupakan salah seorang Top Agent dalam Zest. Beliau ialah Kak Sal atau nama sebenarnya Salasiah Mohamed. Kak Sal dengan tulus ikhlasnya berkongsi pengalaman dan kejayaan beliau dalam industri takaful yang hanya diceburinya pada April 2015. Walaupun masih baru, Kak Sal telah pun menggondol banyak award dan reward yang disediakan oleh Great Eastern Takaful.

15036511_10206070632919641_163809870954434168_n

Kak Sal bagi sharing dengan penuh perasaan

Sesi kedua pula iaitu Q3 Recognition untuk Famili Zest juga tidak kurang hebatnya dengan meraikan kesemua pemenang-pemenang kategori yang dipertandingkan secara suku tahunan. Turut diraikan, agen-agen yang telah berjaya mencapai STAR Contest iaitu Percutian 3 Hari 2 Malam ke Bandung! Tahniah All Qualifiers!

15073497_10206070701441354_4162789321441471038_n

Pemenang Kategori ANC

noc

Pemenang Kategori NOC

15073542_10206070591958617_6985556151539683900_n

Pemenang Kategori QFYLP

15085637_10206070583958417_4268182296855859450_n

Pemenang Kategori Introducer

15094398_10206070589678560_390335554187069968_n

Yuk Libur Bandung Qualifiers

Majlis yang ditaja khas oleh GETB ini telah dijayakan oleh barisan committee yang sangat dedikasi dan komited. Diketuai oleh Reny yang telah pun hampir 5 tahun bertapak dalam industri takaful. Kalau anda ada bakat-bakat terpendam sebenarnya bolehlah salurkan ke dalam committee ye. Jangan bazirkan macam tu je…

15094262_10206069626414479_2333722848222780425_n

Barisan Committee yang bertungkus lumus menjayakan majlis

14947792_10206070806723986_7009590125371322754_n

Bukan committee yang menyibuk buat video :-p.. Yang poyo tu la saya kalau tak kenal

15037139_10206070635239699_2404272890938096533_n 14992076_10206070635719711_715719542129760516_n

15078573_10206070628999543_6115682899442325536_n

Antara agen-agen baru yang akan menyertai Zest

Banyak perkara yang dapat kita perolehi bila bergelar agen takaful ni. Skills meniaga dapat, komisyen dapat, kawan baru dapat, ilmu kehidupan dapat, pahala dapat, isi masa dengan perkara berfaedah dapat, belajar menghargai dan banyak lagi manfaat.

Kalau dilihat dari riak wajah semua orang dalam gambar-gambar ni, nampak sangat kegembiraan dan ketenangan hati tu terpancar kan? Jom la jadi agen macam kami juga! Jangan malu jangan segan. Terus contact Suri Fitriah 017-3723344. Saya akan bawa anda ke jalan yang benar! Berjaya bersama Great Eastern Takaful.

Share This: