Hai & Assalamualaikum!

Antara perkara penting yg perlu diambilkira apabila sign up sesuatu penyertaan dalam takaful adalah “Urusan Claim”. Yelah, kita ambil takaful tujuannya untuk dapatkan manfaat-manfaat yg ditawarkan seperti manfaat medical card, elaun hospital, elaun MC, rawatan kos kemalangan, sakit kritikal termasuk jugalah kematian. Semua manfaat yg ditawarkan berhak kita tuntut apabila kejadian yg menimpa kita menepati kriteria yg telah ditetapkan dalam polisi kita. Maka, untuk menuntut manfaat-manfaat ini, seharusnya tuntutan (claim) perlu dikemukakan kepada pengendali takaful untuk dinilai dan dibayar. Untuk itu, agen yang sangat komited, cekap dan pantas amat diperlukan demi mempastikan semua urusan claim dapat berjalan dengan lancar dan cepat!

Di Great Eastern Takaful, claim diproses oleh satu unit khas. Mereka bertanggungjawab menerima, menilai dan meluluskan atau menolak claim yg dikemukakan oleh client. Mengikut pengalaman saya, claim di GET tidaklah mengambil masa yg panjang. Syaratnya dokumen mestilah lengkap! Mudah kan? Setiap dokumen claim yg lengkap hanya memerlukan tempoh kurang dari 10 hari bekerja untuk duit sampai ke akaun bank client.

Sebagai contoh, kes client saya ini. Kami menghantar dokumen claim yg lengkap kepada Unit Claim Great Eastern Takaful pada 8/2/2017 (Rabu). Claim beliau telah diluluskan pada 14/2/2017 (Selasa). Manakala duit claim beliau telah dicreditkan ke akaun CIMBnya pada 15/2/2017 (Rabu). Tepat-tepat seminggu sahaja termasuk Cuti Umum (Thaipusam), Sabtu dan Ahad, claim telah dapat di tangan. Cepat kan?

FullSizeRender (1) FullSizeRender (2)

Saya sebenarnya sangat-sangat gembira apabila dapat uruskan claim client dengan sempurna. Rasa macam Herooooo! sangat!!! Wahh!!! Nak tak jadi HERO dalam hidup orang lain? Apa kata, jadilah perunding takaful macam saya! Suri Fitriah – 0173723344

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua,

Pernah dengar tak pasal hibah ni? Pernah kan… Hibah adalah pemberian secara sukarela oleh pemberi tanpa mengharapkan sebarang balasan pun daripada orang yang menerimanya. Ia berlaku secara terus tanpa ada syarat-syarat sampingan. Senang je kan tu? Macam bagi hadiah kat orang yang kita benar-benar sayang. Kan kita tak mintak apa-apa sebagai timbal balik?

Hibah dalam takaful pula ialah pemberian sejumlah wang manfaat daripada sijil takaful yang diambil. Si pemilik sijil takaful akan menamakan seseorang untuk menerima wang manfaat dari sijil itu setelah berlaku kematian si pemilik sijil. Wang manfaat ini akan menjadi milik mutlak penama yang dinamakan oleh pemilik sijil semasa hayatnya tanpa melalui proses pembahagian harta pusaka mahupun faraid. Dengan kaedah hibah ini, banyak permasalahan dapat diselesaikan dengan cepat, ringkas dan lancar.

img_3084

Hibah dapat menyelesaikan masalah-masalah biasa yang dihadapi oleh waris apabila berlakunya kematian seseorang seperti :-

  1. Mengelakkan proses di mahkamah yang panjang dan memerlukan kos guaman
  2. Mengelakkan perebutan harta sesama ahli keluarga kecil dan besar
  3. Hilang minat menguruskan harta si mati memandangkan proses yang pelbagai dan leceh
  4. Bermasam muka sesama ahli keluarga sendiri
  5. Harta tidak dituntut langsung oleh waris

Mengapa perlu gunakan hibah takaful? Jawapan ini sungguh popular tetapi masih ramai yang mengambil ringan soal ini. Selepas dari kematian seseorang, ada beberapa perkara yang perlu disegerakan :-

  1. Hal pengurusan jenazah hingga dikebumikan
  2. Hal pembahagian harta pusaka
  3. Hal penyelesaian hutang-piutang

Bagaimanakah hendak menyelesaikan hal-hal di atas sekiranya waris ketiadaan wang lebih-lebih lagi hal hutang-piutang yang ditinggalkan? Di sinilah wang manfaat yang dihibahkan melalui takaful sangat-sangat membantu! Bayangkan dalam masa kurang dari sebulan, wang manfaat dari sijil takaful telah diterima terus ke akaun penama. Sudah tentulah banyak hal boleh diselesaikan!

Kehidupan dan masa depan keluarga juga terjamin dengan adanya wang manfaat yang telah dihibah terus kepada isteri sebagai contohnya. Tidak perlu proses akuan pindahmilik.

Berapa banyak yang perlu dihibahkan? Hibahkanlah seberapa banyak yang mencukupi untuk keperluan keluarga mengikut kemampuan kita. Seeloknya untuk 10 tahun. Paling tidak pun 3 tahun. Atau selemah-lemahnya kita, hibahkanlah untuk keperluan 1 tahun keluarga kita bertepatan dengan firman Allah di dalam Surah Al-Baqarah ayat 240.

baqarah-240

Hibah takaful ini tidak susah. Ambil satu polisi yang memberi coverage atas kematian dengan nilai manfaat yang kita kehendaki. Satu juta? Dua juta? Setengah juta? Semua pun boleh ikut keperluan dan kemampuan setiap keluarga. Berikut saya kongsikan anggaran caruman bagi menyediakan hibah takaful untuk keluarga tercinta. Harganya tidak mahal. Lagi cepat lagi murah!

img_3086-table-teras

Hubungi saya terus untuk tawaran hebat ini! Mungkin dapat lebih murah! Suri Fitriah 017-3723344. Hibah Takaful membantu keluarga anda terus hidup selesa dan terjamin!

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua!

Sebagai agen yang agak matang dalam bidang takaful ini, saya berasa amat terpanggil untuk mengongsikan tentang claim (tuntutan) terhadap pihak takaful. Saya suka nak beritahu bahawa proses claim takaful sebenarnya tidaklah serumit mana seperti yg digembar-gemburkan orang. Selama saya bergelar perunding takaful bersama Great Eastern Takaful Berhad sejak 2012, sudah lebih dari 100 claim yg telah saya kendalikan. Alhamdulillah semuanya APPROVE!!! Jadi, di manakah punca orang-orang di luar sana terpekik terlolong memaki hamun syarikat insurans/pengendali takaful dek kerana claim mereka ditolak?

Saya perhatikan, kebanyakan yg memaki hamun itu tidak faham apa yg layak mereka claim dan apa yg tidak. Sedangkan di dalam polisi telah dinyatakan dengan jelas hal-hal yg termasuk dalam pengecualian membuat tuntutan. Jika di amati betul-betul, memang ada sesetengah perkara yang tidak akan di”cover” oleh pihak insurans/takaful sekaligus menyebabkan anda TIDAK BOLEH CLAIM.

Saya kongsikan dahulu apakah kemungkinan-kemungkinan yang menyebabkan claim anda ditolak :-

1-   Sijil sudah luput (lapsed)

  • Sijil anda boleh luput/mati dengan sendirinya sekiranya tiada pembayaran di buat untuk meneruskan nyawa sijil itu. Apabila sijil itu tidak bernyawa, secara automatik segala faedah dan manfaat di dalamnya juga mati! Walaupun sijil itu mati 1/2/2016 dan anda membuat claim untuk 29/1/2016. Hanya sijil yang hidup saja akan mampu memberi perlindungan kepada pemiliknya. Sijil yang dah mati, hanya akan menjadi sejarah! Maka, silalah pastikan payment anda sentiasa cantik dan up-to-date sepanjang masa. Sebab kematian, kemalangan dan sakit datang tanpa memberi isyarat terlebih dahulu.

2-   Tidak mengambil rider yang ingin dibuat claim

  • Katalah, dalam sijil anda ada rider untuk Medical Card tetapi tiada rider untuk penyakit kritikal. Apabila anda disahkan mengidap kanser tulang tahap akhir dan anda nak buat claim atas penyakit itu, sememangnya anda tidak akan dilayan. Anda cuma layak menggunakan Medical Card untuk rawatan sakit kanser tulang itu. Tetapi anda tidak boleh claim jumlah manfaat sekaligus untuk penyakit kritikal. Ini kerana, rider penyakit kritikal dan rider Medical Card adalah dua rider berbeza dengan fungsi yang berbeza.

3-   Dokumen tidak lengkap

  • Ini adalah perkara biasa yang berlaku dalam claim. Tak kisah la claim takaful atau claim milage dari majikan di tempat kerja. Jika segala bukti dan dokumen yang berkaitan tidak dihantar dengan lengkap, sudah tentulah claim tidak akan dapat diproses. Maka memanglah tak akan dapat claim tu kan.
  • Pihak insurans akan meminta semula dokumen yang diperlukan sekiranya tidak dihantar semasa membuat claim. Dokumen-dokumen ini biasanya perlulah disediakan oleh pihak yg menuntut contohnya salinan IC penuntut, report rawatan doktor, bil dan resit hospital, report polis, report makmal adan sebagainya. Maka, jika ada dokumen yang tidak lengkap, penuntut wajiblah menyediakannya seperti yang diminta dan dapatkanlah bantuan agen anda untuk menyediakan dokumen itu. Agen pastinya akan memberi khidmat nasihat dan bantuan yang sewajarnya untuk melayakkan anda mendapat tuntutan tadi. Ketahuilah bahawa kepuasan seorang agen takaful adalah apabila claim clientnya approved!

4-   Memalsukan dokumen

  • Jika didapati dokumen yang diberikan adalah palsu, secara automatik claim akan digugurkan kerana maklumat tidak lengkap untuk diproses.

5-   Belum Tamat Tempoh Menunggu (Waiting Period)

  • Bagi sesetengah perkara, memang akan ada waiting period bergantung kepada jenis perkara. Waiting period ialah tempoh menunggu yg ditetapkan bermula dari tarikh sijil berkuatkuasa. Contohnya tempoh menunggu untuk penyakit bawaan virus ialah 30 hari dan tempoh menunggu bagi penyakit spesifik ialah 120 hari. Selagi mana tempoh menunggu ini belum dilepasi, bermakna tiada sebarang tuntutan akan dilayan.

6-   Membuat claim terhadap perkara yang dikecualikan

  • Contoh paling mudah adalah kes bersalin. Bersalin memang termasuk dalam perkara yang dikecualikan daripada protection. Maka sebarang claim berkaitan hal bersalin memang tak akan dibayar.

7-   Perkara yang terjadi tidak menepati definisi yang telah termaktub di dalam polisi

  • Katalah nak claim under critical illnes sebab paralysis. Mengikut definisi mestilah hilang upaya sepenuhnya dan kekal terhadap kedua-dua belah kaki, kedua-dua belah tangan atau sebelah kaki dengan sebelah tangan selama 6 bulan berturut-turut dari tarikh kali pertama mendapat kemalangan atau sakit. Kalau hanya sebelah kaki saja yang paralyze, memanglah takkan berjaya claim under critical illness tu. Sebab syaratnya kedua-dua atau sebelah kaki dengan sebalah tangan.

Mungkin ada banyak lagi sebab-sebab claim ditolak. List ni akan ditambah dari semasa ke semasa ya.

So sekarang dah tahu apa sebab-sebab claim ditolak atau tidak berjaya.

Tibalah masanya untuk saya kongsi pula bagaimana claim client-client saya semuanya berjaya saja :-

1-   Isi dengan lengkap borang claim yang betul

2-   Hantar sekali dokumen sokongan yang diperlukan seperti Discharge Summary, Bil & Resit, Surat Jaminan dari pihak insurans lain (jika guna), medical report, police report etc. Wajib buat salinan! Manalah tau dokumen tu terbang sendiri masuk ke longkang…

12794520_10207610608558264_7470350908764685887_n

3-   Semak semua dokumen telah diterima oleh pihak insurans atau belum

4-   Semak jika ada dokumen tambahan yang diperlukan

5-   Follow up status claim dari semasa ke semasa. Jika telah melebihi waktu yg ditetapkan dalam SOP, dapatkan penjelasan daripada Claim Officer

Mudah je kan. Isu utama sebenarnya penyediaan dokumen. Cepat dapat dokumen dan lengkap pulak tu, cepatlah claim diproses dan cepatlah client dapat duit claim tu.

Di Great Eastern, claim akan approve dalam masa 7 hari dari tarikh claim diterima. Sekiranya claim termasuk dalam kes yang perlu further investigation, claim tetap akan di approvekan dalam masa 3 bulan dari tarikh investigation.

Contoh-contoh kes :-

Ini Zully. Seluruh ahli keluarganya yang terdiri daripada beliau, suami dan dua orang anak lelaki pernah membuat claim daripada Great Eastern Takaful. Mereka pernah claim under Acidental, Medical dan Hospitalization. Mereka juga melakukan claim lebih dari sekali (berkali-kali-kali) dalam tahun yang sama. Semuanya berjalan lancar. Kalau nak tengok cerita terperinci claim suami Zully, klik sini.

11174950_10205991893171391_1879380428685060042_n

Ini Shima. Sama jugak seluruh ahli keluarganya dilindungi oleh Great Eastern Takaful. Shima pernah claim beberapa kali under Hospitalization untuk anaknya. Pantas je. 2-3 hari dah approved.

11987073_10206428606368948_3807118313712744286_n

13076927_10208048063774371_6333097014957252626_n

Ini Zara. Zara juga sudah buat beberapa claim untuk dua orang anak perempuannya. Zara pernah claim under Hospitalization dan Medical.

cek-lalat

Ini Shaiful. Beliau pernah membuat claim Accidental dan Hospitalization hanya selepas dua bulan dilindungi Great Eastern Takaful. Memakan masa sedikit sebab masuk investigation. Walau bagaimanapun claim tetap approve dalam masa 3 bulan. Shaiful juga telah membuat claim Accidental dan Hospitalization beberapa kali dalam tahun yang sama. Isteri Shaiful juga mengalami nasib yang sama. Yang mana isteri beliau telah membuat claim under Accidental dan Hospitalization hanya selepas sebulan mendaftar.

12417896_10207812584687541_9096792675187459922_n

Ini Syahmi. Beliau pula membuat claim pertama hanya selepas 3 bulan mengambil perlindungan takaful di Great Eastern. Syukur selalu. Baru bayar 4 bulan dah claim lebih 2 kali ganda nilai yg dibayarnya.

cek-syahmi

Ini Nurul. Isteri kepada Allahyarham Mohd Andrian. Claim kematian pertama buat saya. Alhamdulillah claim under kematian, kemalangan, khairat kematian dan cash value semuanya dapat diselesaikan dalam masa 3 minggu.

11390091_10205744348742935_2883738706828993041_n

Ini Razif. Buat pembedahan bisul bawah lengan menggunakan duit syarikat tempat beliau bekerja. Claim hospitalizationnya approve kedua-dua kalinya walaupun masuk investigation. Disebabkan pembedahan kedua itu bersangkutpaut dengan pembedahan pertama, maka claim kedua tidak perlu menunggu investigation oleh kerana investigation utk claim pertama sudah pun lulus.

Ini Hafiz. Beliau pernah beberapa kali membuat claim under Medical dan hospitalization untuk sakit asma anak perempuannya.

Ini Seri. Beliau pernah menggunakan Medical Card (claim under Medical la maksudnya) dan mendapat elaun hospital (claim under Hospitalization la maknanya).

Banyak lagi claim client-client saya yang lain. Kan dah kata lebih 100. Takde lah saya nak share semua. Sekurang-kurangnya anda dapat la gambaran macam mana proses claim tu kan. Bawah ni adalah contoh status di portal agen bila nak monitor claim yang dibuat :-

claim-page

Semua claim tidaklah seteruk mana pun. Jadi janganlah anda di luar sana berasa sangsi terhadap takaful. Apa yang anda berhak, anda tetap akan dapat! Cepat atau lambat bergantung kepada bila waktu claim diterima dan sejauh mana claim itu lengkap dokumennya. Kalau dokumen tak lengkap, lambat la nak approve sebab nak tunggu pulak dokumen yang diperlukan tu sampai ke Claim Officer.

Kalau nak urusan claim jadi mudah, cepat jadi client saya! Call Suri Fitriah 017-3723344. Saya sedia memberi khidmat yang terbaik untuk anda dan keluarga!

Share This:

Sudah lebih 50 bulan saya bergelar sebagai agen di Great Eastern Takaful. Dalam tempoh itu, sudah lebih dari 100 claim telah saya uruskan. Claim-claim yang dibuat termasuklah claim bil perubatan dalam medical card, bil perubatan kemalangan, bil perubatan sebelum kemasukan wad, bil perubatan selepas kemasukan wad, elaun hospital, elaun MC akibat kemalangan dan juga kematian!

Contoh Claim Status yang telah disubmit

Contoh Claim Status yang telah disubmit

Suka saya nak beritahu bahawa proses claim ini adalah sangat mudah dan pantas. Hanya dengan menyediakan dokumen lengkap, claim anda memang mudah diuruskan. Dokumen pun bukanlah dokumen yg bagai menanti bulan jatuh ke riba baru boleh dapat.

Tips melancarkan proses claim terutamanya perubatan :-

1-   Beritahu latar belakang kes anda semasa kejadian berlaku kepada agen. Tujuannya supaya agen tahu jenis claim dan apakah borang dan dokumen yang perlu disediakan. Ini dapat menjimatkan masa dan tenaga sebab boleh elakkan daripada buat kerja dua kali atau ulang-alik ke hospital.

2-   Terus minta doktor isi borang claim semasa dalam tahanan di wad. Tujuannya supaya tidak dikenakan caj tambahan sebab request di luar waktu rawatan dan perlu buka arkib untuk doktor sediakan report. Agen kena cepat sampaikan forms kepada client/doctor supaya senang.

3-   Buat salinan yang terus disahkan oleh pihak hospital. Hal ini penting jika nak claim lebih dari satu company.

4-   Berikan dokumen dan borang yg lengkap diisi kepada agen untuk dihantar ke HQ. Jangan lupa buat copy supaya senang nak rujuk sekiranya ada lagi keperluan tambahan dari pihak takaful/insurans.

Mudah je kan sebenarnya. Sepanjang pengalaman saya, claim memang tak susah. Pernah juga hantar hari ni, esok dah approved! Kalau kes yg standard dan straight forward memang dlm masa 2 minggu dah boleh settled. Cuma kes yg perlu further investigation memang makan masa lebih sedikit. Tetapi itu pun tertakluk kepada masa bertindak maksimum 3 bulan. Sekiranya syarikat masih gagal dapatkan maklumat tambahan yg diperlukan, claim akan tetap terus dibayar :-). Bagus kan macam tu?

Kepada orang-orang diluar sana yang masih ragu-ragu sejauh mana kebenaran akan dapat claim dari syarikat insurans/takaful, hapuskanlah keraguan itu. Claim ini benar-benar wujud dan benar-benar dapat!

Contact saya Suri Fitriah 017-3723344 untuk dapatkan perlindungan takaful yang memang boleh claim!!!

Share This:

Dari Allah kita datang dan kepada-Nya jua kita pulang.

Ajal maut memang tak pernah kita ketahui bila akan datangnya. Tetapi kematian itu adalah PASTI bagi setiap insan yang bernyawa. Pada 7 April 2015, maka telah kembali ke Rahmatullah seorang client yang juga merupakan rakan sekerja saya di pejabat akibat kecederaan teruk di kepalanya setelah terlibat dalam kemalangan motosikal semasa hendak bertugas. Allahyarham Mohd Andrian yang baru berusia 27 tahun ini meninggalkan seorang isteri serta seorang anak lelaki berusia 3 tahun dan seorang anak perempuan berusia 6 bulan. Sunggu sayu rasa hati apabila melihat anak-anak Allahyarham yang belum benar-benar faham tentang pemergian ayah mereka buat selama-lamanya.

Allahyarham Mohd Andrian dan anak-anaknya. Al-Fatihah...

Allahyarham Mohd Andrian dan anak-anaknya. Al-Fatihah…

Continue reading

Share This:

Hai Assalamualaikum Semua,

Kali ni nak share pasal satu claim yang dibuat oleh seorang client saya bernama Hamzani yang mengalami kemalangan pada jari kelingkingnya semasa bermain bola sepak.

Hamzani tinggal di Selangor. Tetapi kemalangan yang dialami berlaku di Johor. Sebagai peserta Great Eastern Takaful yang mengambil perlindungan untuk Medical Card dan Kemalangan, beliau boleh dirawat di mana-mana hospital dan klinik panel mahupun bukan panel.

Moral : Lokasi perlindungan tidak terhad

Beliau mendapatkan rawatan kecemasan sebagai pesakit luar di KPJ Johor, Johor Bharu.

Bil : RM201.55

Diagnosis : Jari patah

Hamzani minta untuk membuat rawatan lanjut di Selangor. Beliau ke KPJ Selangor, Shah Alam. Rawatan lanjut memerlukan jarinya dibedah untuk memasukkan wayar. Hamzani telah dimasukkan ke wad pada 17hb dan keluar pada 18hb Disember 2013.

Bil Rawatan Lanjut : RM165

Bil Pembedahan : Ditanggung oleh syarikat isteri

Bil Rawatan Susulan : RM300

Disebabkan kemalangan ini, Hamzani telah mendapat MC selama 78 hari atau 11 minggu.

Setelah tempoh MC beliau tamat, beliau mula membuat tuntutan bagi semua bil sebelum dan selepas kemasukan ke wad, elaun hospital dan elaun MC. Tuntutan beliau diterima dan diproses pada 13 Mac 2014.

Continue reading

Share This:

Assalamualaikum & Hai semua!

Kali ni saya nak kongsi pasal manfaat hospital atau elaun hospital atau bahasa mudahnya duit yang dibayar apabila anda masuk wad. Di Great Eastern Takaful, ia dikenali sebagai i-Hospitalization Benefit. Minimum kita boleh ambil RM50 dan maksimum RM500 untuk setiap satu malam kita tinggal di wad. Macam OK la jugak kan, masuk wad dapat sikit saguhati. 🙂

Ada juga beberapa klien saya yang dah pun menerima manfaat ni. Nak dapatkan pun tidaklah sesukar mana. Sebab kalau anda dimasukkan ke wad Hospital Panel Great Eastern Takaful, secara automatik, bayaran ini akan dibuat sebaik sahaja anda discaj. Dalam masa lebih kurang 2 minggu, cheque akan ready dan boleh dituntut oleh agen untuk disampaikan kepada anda. Tak perlu pun isi-isi borang atau hantar-hantar dokumen. Tapi, kalau anda masuk wad di hospital bukan panel GET, ada la borang nak kena isi dan dokumen sokongan nak kena hantar. Namun begitu, jangan risau. Agen kan ada…

alwiogos

Ni claim terbaru dari klien saya.

apiz julai

Haa…. nampak tak? Berapa kali masuk pun kita akan tetap dibayar ikut kelayakan.

Sape yang tak faham atau masih takut pasal insurans/takaful, meh jumpa saya. Saya boleh citerkan semua.

Share This: