2-3 bulan yg lepas, banyak kisah kita dengar pasal kegagalan program-program emas. Bukan 1 atau 2 program sahaja yg gagal tapi banyak lagi. Banyak faktor yg menyebabkan kegagalan program-program tersebut. Semua pihak ada kesilapan masing-masing. Yg buat program ada silap sendiri. Yg menyertai program apatah lagi.

chokingSaya tahu, ramai sangat yg baru mula nak join dunia emas ni. Tak cukup kaji tak cukup study terus kelabu mata masuk program-program yg ditawarkan. Yelah sapa tak nak, letak saja modal lepas tu terima habuan secara bulanan atau berkala seperti yg ditetapkan. Bukankah itu jalan singkat untuk tambah income bulanan katanya? Tapi sangat kurang yg betul-betul fahamkan bagaimana program itu dilakukan, dari mana logiknya dan apa yg berlaku.

Continue reading

Share This:

Ramai yang tanya macam mana nak senang lulus loan. Senang je sebenarnya kalau nak lulus loan ni. Syaratnya mestilah menepati kriteria minimum yg bank dah tetapkan. Itu saja. Apa kriteria-kriteria tu?

approved-stamp

1-   Dokumen yg mencukupi

Biasanya kalau nak apply loan, dokumen2 yg nak disediakan termasuklah salinan IC, slip gaji 3 bulan terkini, penyata KWSP terkini, bank statement yg masuk gaji 3 bulan terkini. Mana nak dapat benda ni semua? Kalau bank statement boleh print online atau pergi ke mana2 cawangan bank kita dan request utk dptkn statement. Biasanya ada caj dikenakan seperti RM1 setiap 1 muka surat dicetak. Bayaran ni biasanya ditolak terus dari akaun kita tu. KWSP pulak kita boleh print dari kiosk KWSP ataupun secara online di website KWSP. Tapi yg online ni kenalah sign in sebagai ahli portal dulu.

Bagi yg bekerja sendiri atau berniaga pun lebih kurang sama. Sediakan sijil SSM dan 6 bulan bank statement yg menunjukkan kemasukan hasil perniagaan atau punca pendapatan tu.

Tips : Untuk kesihatan kewangan nampak cantik dan elok, ada baiknya kita plan siap2 setiap kemasukan duit. Walaupun nilai kecil, tapi kalau kita masukkan ke dalam akaun, dia akan memberi nilai tambah pada kesihatan kewangan kita. Lagi banyak kemasukan lagi bagus! Apa saja punca duit yg kita dapat, eloklah dibank in kan ke dalam akaun. Jangan simpan je dalam wallet sampai gemuk!

2-   CCRIS yg bersih

check ccris onlineGambar ihsan www.anastasyea.com

CCRIS (Central Credit Reference Information System) ni ialah report yg boleh menunjukkan tabiat kita meminjam dan membayar balik pinjaman. Report ni boleh didapati dari Bank Negara. Masa kita apply loan, pegawai yg uruskan loan kita yg akan amek report ni utk dinilai. Kalau pd CCRIS kita tu semua nombornya ‘0’ maka memang cerahlah harapan bank nak jadi kawan baik kita. Kalau kat CCRIS asyik nampak nombor 1 2 3, maka kuburkanlah saja harapan nak bercinta dengan bank tu. Memang sebelah mata dia x pandang. Macam mana nak pastikan CCRIS bersih? Bayar semua komitmen loan sebelum due date. Itu saja. Very easy. Kalau tak reti nak bayar ontime, sila bayar sebulan in advance. Kalau dah tahu gaji 25hb dan due date loan kereta ialah 23hb, maka kena la bayar loan kete tu guna gaji bulan lepas. Jangan la tunggu gaji bulan ni jugak.

Continue reading

Share This:

Hutang Loan… Kereta, Motor, Rumah, Peribadi, Kad Kredit, Koperasi, Syarikat…

Kat atas tu semua ialah jenis hutang-hutang atau pinjaman-pinjaman atau loan yang biasanya dimiliki oleh kebanyakan rakyat Malaysia. Tak kisah lah banyak ke sikit. Yang pasti, memang ada. Tapi anda ada tak buat perlindungan untuk loan yang diambil tu?

Haaaa??? Nak kena protect jugak ke? Ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Kenapa kena protect? Sebab kita tak pasti atau tak boleh nak jamin yang kita memang akan berjaya bayar sampai habis! Dibuatnya kita dipanggil awal oleh Ilahi, mampukah kita melawan?

doa-tolak-hutang

Biasa tak dengar ada orang bagi ucapan camni ketika hari pengebumian :-

“Sekiranya Arwah ada berhutang dengan sesiapa, mohon segera bertemu dengan ahli keluarga Arwah untuk menuntut hutang tersebut”

Kenapa nak kena cakap macam ni di hari mati? Sebab… sebagai seorang Muslim, roh kita akan tergantung di antara langit dan bumi selagi mana hutang kita dengan manusia tidak dilangsaikan! Ya Allah! Sungguh Allah memberitahu bahawa hutang yang ada sangat perlu diselesaikan segera.

Kalaulah hutang setakat seringgit dua, memanglah boleh diselesaikan oleh ahli keluarga. Tapi kalau hutang berpuluh ribu, beratus ribu, berjuta pulak, macam mana? Apa usaha yang boleh kita buat? Di sinilah pentingnya anda membuat perlindungan untuk hutang-hutang anda. Uruskanlah hutang anda dengan bijaksana.

doa-lunas-hutang

Simpanlah sedikit wang dalam takaful dengan Jumlah Dilindungi (Sum Covered) yang agak besar agar hutang-hutang anda dapat dilunaskan sekiranya berlaku kematian atau mengalami hilang upaya kekal mahupun penyakit kritikal. Contohnya macam ni :-

1- Hutang Kereta RM80,000

2- Hutang Peribadi RM25,000

3- Hutang Kredit Kad RM3,000

4- Hutang Kawan RM500

Jumlah Hutang = RM108,500

Anda bolehlah mengambil perlindungan sebanyak RM 110,000 untuk membayar kembali semua baki hutang yang ada sekiranya anda telah dijemput ke Rahmatullah atau mengalami hilang upaya kekal atau mengidap penyakit kritikal sebelum selesai membayar balik semua hutang. InsyaAllah ahli keluarga anda akan berasa lega kerana anda tidak menyusahkan mereka dengan beban hutang yang banyak.

Semoga dengan perkongsian doa dan peringatan ini, dapatlah kita mengatur kehidupan dengan lebih kemas dan beringat-ingat sebelum kena!

Hubungi saya untuk penjelasan lanjut dan juga khidmat nasihat.

Suri Fitriah | 017-3723344 | surifitriah@gmail.com

Janganlah hanya berdoa saja. Tapi tiada usaha langsung nak langsaikan hutang!

Share This: