Alasan-alasan Tak Mahu Ambil Takaful…

Cuba anda tonton video ni. Ramai tak orang sekeliling, orang terdekat atau diri anda sendiri ada rasa yang sama? Tak dinafikan selama saya menyebarkan takaful sebagai perundingnya, memang ada yang bersikap seperti dalam video. Bagi saya, orang-orang ini cuma belum nampak bagaimanakah takaful ini berfungsi. Yang selalu ramai orang nampak adalah, wang caruman dikorbankan saban bulan malah tahun.

Jadi saya rasa nak tunjukkan sedikit, macam mana takaful ni berfungsi sebenarnya… Kata orang, takaful ni untuk menolong. Yeke?

Yelah… Macam mana takaful menolong tu?

Senario 1

Seorang kanak-kanak terkena jangkitan kuman di paru-paru. Ibubapa panik bila anak demam tak kebah-kebah dan kerap bernafas laju. Keletah keriangan pun dah tak kelihatan. Anak yang biasanya aktif, nampak lemah sahaja. Risau kan? Risau kan?

Ibubapa pun bawa pergi hospital swasta untuk mendapatkan rawatan untuk anak. Pilih hospital swasta sebab mahukan lebih keselesaan dan kepantasan katanya. Lepas doktor check, rupanya pneumonia. Maka kena masuk wad untuk rawatan susulan dan pemantauan selama beberapa hari.

Selepas 5 hari di wad, akhirnya dibenarkan pulang ke rumah. Pergi kaunter untuk buat pembayaran. Wah!!! Hampir RM6 ribu bil hospital si anak. Dengan rela hati, bapa pun bayar sajalah bil tu demi anak.

Tahukah anda, jika anak tadi ada medical card, kos RM6 ribu itu tidak perlu dikeluarkan oleh si bapa. Medical Card akan tanggung! Begitulah cara takaful menolong orang yang ditimpa musibah sakit dan memerlukan rawatan di hospital.

 

Senario 2

Seorang bapa yang bekerja sebagai tukang tebar roti canai dengan gaji harian, kemalangan patah kaki akibat terjatuh ketika memanjat pokok rambutan. Kaki bapa tadi terpaksa disimen dan beliau tidak boleh berdiri dan berjalan seperti biasa. Akibat hilang upaya sementara begitu, maka beliau diberi MC selama 3 bulan untuk memulihkan kakinya yang patah. Selama 3 bulan itu jugalah beliau tidak dapat bekerja menebar roti canai sekaligus menghilangkan punca pendapatan hariannya. Walaupun tiada pendapatan, perbelanjaan harian keluarganya tetap diperlukan seperti biasa. Akhirnya beliau terpaksa menggunakan saki-baki wang simpanan dan mengharap belas ehsan sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan buat sementara waktu.

Dengan adanya takaful, bapa ini boleh membuat claim ke atas MC akibat kemalangannya itu. Beliau dapat menggantikan semula wang simpanan yang telah digunakan terlebih dahulu. Nampak tak? Bapa ini tidak akan kehilangan wang simpanannya hanya kerana beliau ada takaful yang mampu menampung kebocoran wang itu.

 

Senario 3

Seorang bapa bekerja sebagai ahli bomba & penyelamat. Terkorban dalam misi mencari dan menyelamat. Beliau meninggalkan seorang balu dan seorang anak. Isterinya merupakan suri rumah sepenuh masa dan menjual kuih-muih secara kecil-kecilan. Apabila bapa ini telah kembali ke Rahmatullah buat selama-lamanya, maka tiadalah lagi orang yang akan membawa pulang gaji bulanan ke rumah keluarga ini. Duit sewa rumah juga tiadalah lagi siapa akan membayarnya. Akibat kesempitan kewangan, balu tadi terpaksa mencari kerja untuk menampung keperluan keluarga.

Takaful dapat membantu dalam situasi ini dengan memberi pampasan berupa duit tunai yang paling mudah dicairkan dan paling cepat diuruskan. Dengan syarat, bapa tadi sudah mencarum semasa hayatnya.

 

Senario 4

Seorang wanita berkerjaya disahkan mengidap kanser payudara pada usia 45 tahun. Akibat kerap cuti menjalani rawatan kanser, beliau berhenti kerja. Maka tiadalah lagi rawatan percuma yang disediakan oleh majikan. Terpaksalah wanita ini menggunakan wang sendiri untuk menjalani rawatan kimoterapinya yang bernilai RM10,500 bagi setiap cycle. Mujurlah beliau ada takaful. Dapatlah kos itu ditanggung oleh medical cardnya. Walaupun mendapatkan rawatan di hospital kerajaan yang mana beliau perlu membayar dahulu kos itu, wang beliau tetap dapat dikembalikan.

Beliau juga lebih mudah membuat pembayaran sendiri kerana manfaat penyakit kritikal dari takaful yang dimiliki menyebabkan beliau mendapat wang pampasan sekaligus pada jumlah yang besar. Wang itu bolehlah beliau gunakan untuk meneruskan kehidupan selepas berhenti kerja dan boleh pula dijadikan wang pendahuluan rawatan kimoterapi di hospital kerajaan pilihan beliau.

 

Senario 5

Seorang anak muda berusia 26 tahun maut dalam kemalangan motosikal sewaktu pulang dari bekerja. Motosikal yang dinaikinya itu masih hutang di kedai. Mujurlah beliau mengambil takaful sewaktu awal-awal bekerja lagi. Dari pampasan takaful yang diwariskan kepada ibunya, dapatlah ibunya menyelesaikan hutang motor itu sebanyak RM11,000 di kedai. Sebahagian wang takaful itu digunakan oleh ibunya untuk didepositkan di Tabung Haji agar keuntungan tahunan yang diperoleh boleh digunakan untuk menyara kehidupan keluarganya. Selebihnya pula diwakafkan ke masjid berhampiran rumah mereka untuk kegunaan orang ramai.

Selain menyelesaikan masalah hutang sendiri, wang takaful boleh membantu ahli keluarga yang masih hidup untuk terus hidup ceria dan juga dijadikan bekalan pahala berterusan melalui wakaf.

 

Banyak lagi senario lain yang boleh dijadikan contoh. Tetapi cukuplah sekadar 5 itu sahaja sebagai panduan. Memang takaful untuk menolong. Cepat dapatkan takaful untuk diri dan keluarga anda. Jadikanlah bangsa kita, bangsa yang bertindak dengan akal dan hati yang baik. Demi kepentingan umat.

Hubungi saya untuk dapatkan plan takaful yang sesuai untuk anda. Ada banyak dan macam-macam fungsi!

wasap.my/60173723344

Share This:

Jeng Jeng Jeng!

Saya ada berita hangat sangat nak share dengan anda semua! Tahu tak sekarang ni Great Eastern ada lancarkan satu produk yang saya sifatkan sebagai Standalone Life Coverage. Maknanya produk ini sepenuhnya untuk protection tanpa ada sedikit bahagian pun yang akan membentuk cash value. Pendek kata bayar semata-mata untuk dapatkan protection. Tiada bahagian investment! Maka harganya akan menjadi sangat-sangat dan amat-amat MURAH!!!

Sebelum ini mungkin ada yang sibuk tercari-cari produk yang menyediakan perlindungan pada harga yang rendah tapi takkan pernah dapat. Sekarang, dapat! Hanya sekadar RM1-4 sehari dah boleh dapat perlindungan RM500K. Murah kan? Produk istimewa ini dikenali sebagai i-Gr8 Harapan.


i-Gr8 Harapan direka khusus untuk penyediaan hibah takaful yang besar kepada waris. Sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal menyeluruh, manfaat bernilai RM500K akan diterima. Wang manfaat ini bolehlah digunakan untuk pelbagai perkara termasuklah melangsaikan hutang, menggantikan pendapatan, dana pendidikan, dana persaraan mahupun diwakafkan kepada badan-badan amal pilihan masing-masing. Tujuan penggunaan wang manfaat tertakluk kepada keperluan keluarga dan mengikut hajat orang yang membuat hibah.

Mengapa anda tak boleh lepaskan i-Gr8 Harapan begitu sahaja?

  • Perlindungan tinggi pada harga murah
  • Meninggal biasa, hibah RM500K
  • Meninggal akibat kemalangan, hibah RM1Juta
  • Meninggal akibat kemalangan dalam kenderaan awam, hibah RM1.5Juta
  • Meninggal akibat kemalangan di luar Malaysia, hibah RM2Juta
  • Caruman sekadar secawan teh tarik sehari

Siapa sangka dengan sedikit sumbangan harian yang kita tepikan untuk plan i-Gr8 Harapan ini, banyak sungguh manfaat yang boleh diterima oleh ramai orang dalam usaha meneruskan kehidupan sebagai khalifah di muka bumi. i-Gr8 Harapan membantu kita dalam dua-dua keperluan duniawi dan ukhrawi.

Dengan wang manfaat itu, kita tidak menyusahkan atau membebankan ahli keluarga yang ditinggalkan. Sekiranya, ahli keluarga kita sendiri tidak memerlukan wang manfaat itu, wakafkan sahaja kepada pihak-pihak yang lebih memerlukan. Manalah tahu, pahala wakaf itulah yang menjadi penyelamat kita di akhirat kelak. Tak rugi kan ambil i-Gr8 Harapan?

Berikut dikongsikan caruman bulanan untuk i-Gr8 Harapan mengikut umur dan jantina. Semak dulu ya!

 

Atas sambutan yang memberangsangkan pada bulan September dan Oktober lepas serta ramai yang tak sempat nak sertai plan i-Gr8 Harapan ini, maka pihak Great Eastern Takaful memanjangkan tempoh penyertaan plan ini sehingga 31/12/2018. Jangan terlepas peluang lagi ya!! Hubungi saya untuk keterangan lanjut. Ingat! Produk ini hanya wujud di pasaran pada waktu terhad sahaja. Jangan lepaskan peluang!. wasap.my/60173723344

 

Share This:

Menjadi penghuni Jannah (Syurga) adalah impian setiap insan di muka bumi ini. Gambaran keindahan Jannah diceritakan dgn jelas dalam Al-Quran dan kitab-kitab agama Islam yg masyhur. Cara-cara untuk memasuki Jannah juga diberitakan dengan jelas sebagai panduan kepada para Muslimin Muslimat agar berebut-rebut dan berpusu-pusu untuk mengejar pahala untuk dihadiahkan Syurga di akhirat kelak.

3 perkara yang akan sentiasa menjadi bekalan di alam barzakh ialah :-

1-   Doa anak soleh

2-   Ilmu yg bermanfaat

3-   Sedekah jariyyah

Bertepatan dengan usaha-usaha para Mukmin Mukminat sekalian untuk mengejar Jannah, Great Eastern Takaful dgn penuh rendah hati memperkenalkan satu produk yg boleh membantu impian kita untuk ke Jannah. Memperkenalkan i-Great Jannah!

i-Great Jannah merupakan plan yg sangat-sangat istimewa dengan beberapa ciri ampuh yg tidak terdapat pada produk-produk takaful yg lain di pasaran! Berikut di senaraikan kelebihan ulung i-Great Jannah :-

1-   Boleh dihibahkan secara terus kepada badan-badan kebajikan pilihan sendiri yg patuh syariah, bukan hanya kepada individu! Tujuan hibah kepada badan pilihan ni adalah untuk membantu badan-badan berkenaan meneruskan operasi dengan baik. Maklum sajalah kos operasi badan-badan kebajikan ini juga tinggi dan mereka mempunyai sumber yg terhad. Sekiranya kita dapat mewakafkan sejumlah wang yg agak besar melalui hibah takaful ini utk kegunaan mereka, alangkah baiknya perjalanan operasi mereka nanti. Dan yg lebih baik lagi adalah, kita mampu memperlihatkan bagaimana sistem wakaf dalam Islam dapat berfungsi untuk kepentingan sejagat. Secara tak langsung, dakwah kecil dibuat di situ 🙂

2-   Manfaat kematian akibat kemalangan sebanyak 3 kali ganda daripada nilai asas dilindungi sekiranya berlaku di luar negara. Ramai orang Malaysia suka melancong atau mengembara ke seluruh pelusuk dunia kan? Plan ini memang bagus sgt untuk anda. Persiapan menghadapi perkara tak diingini la katakan…

3-   Kemudahan Penyertaan Semula (re-participating facility). Kebiasaannya, apabila seseorang itu telah mengidap salah satu daripada 36 penyakit kritikal, beliau tidak layak lagi untuk mengambil mana-mana sijil takaful/polisi insurans yg baru. Tetapi, dalam i-Great Jannah, orang itu masih berpeluang untuk memiliki sijil takaful yg hanya menawarkan manfaat kematian sahaja. Perkara ini sangat penting untuk diambilkira terlebih dahulu kerana sejarah telah menunjukkan bahawa pesakit-pesakit yg mengidap penyakit kritikal ini mendapati mereka memerlukan sejumlah wang yg sangat banyak untuk menampung kos perubatan dan mengekalkan gaya hidup mereka. Kalau pun pada awalnya mereka sudah ada perlindungan penyakit kritikal dan sudah pun membuat tuntutan, mereka berasa sangat penting untuk mereka memiliki plan manfaat kematian juga agar mereka tidak meninggalkan keluarga dalam keadaan susah! Sekurang-kurangnya ahli keluarga mereka tidak menanggung beban kewangan setelah ketiadaan mereka terutamanya bagi yg bergelar pencari nafkah utama dalam keluarga!

Itulah 3 kelebihan utama yg ada pada i-Great Jannah. Selain itu, i-Great Jannah juga mempunyai ciri-ciri menarik yg lain. Antaranya termasuklah :-

1-   Nilai perlindungan asas bermula dari RM250,000. Wah!! Tak main la RM10K RM20K… Tak ke mana…

2-   Tempoh bayaran pelbagai pilihan sependek 5 tahun sahaja. Kita boleh pilih nak buat caruman 5 tahun ke 10 tahun ke 20 tahun ke atau bayar penuh selama tempoh perlindungannya.

3-   Tempoh perlindungan pelbagai pilihan juga sependek 5 tahun dan sepanjang sehingga umur kita 99 tahun.

4-   Had perlindungan tanpa pemeriksaan kesihatan yang tinggi sehingga RM4,000,000! (9/4/2018 – 8/8/2018). Jadi tak perlu risau kalau malas nak kena buat check-up. Memang tak kena selagi nilai perlindungan yg diambil tak melebihi RM4 Juta.

Great Eastern Takaful menggunakan #HibahDemiJannah dan #DemiJannah khusus untuk i-Great Jannah ini. Dengan i-Great Jannah dua perkara penting dalam kehidupan kita dapat diselesaikan. Pertama, menyediakan hibah kepada keluarga untuk kelangsungan hidup. Sekurang-kurangnya kita tidak meninggalkan beban kewangan yg berat kepada keluarga. Dengan hibah itu juga, hutang-hutang yg masih berbaki juga dapat diselesaikan! Kedua, menyediakan hibah untuk diwakafkan kepada badan-badan kebajikan pilihan sendiri. Di sini, kita mengharapkan jalan yg terbaik utk kita mendapatkan pahala yg berterusan melalui amal jariyyah ini yg dapat memberi manfaat kepada lebih ramai orang. Nak ke Jannah, haruslah kita berusaha kuat-kuat dahulu. Jom buat plan i-Great Jannah sekarang!

Hubungi saya untuk buat analisa berapa banyak yg anda perlu hibahkan dan berapa pula carumannya. Whatsapp saya, Suri Fitriah di 017-3723344.

Hibah Demi Jannah!

Share This:

2-3 bulan yg lepas, banyak kisah kita dengar pasal kegagalan program-program emas. Bukan 1 atau 2 program sahaja yg gagal tapi banyak lagi. Banyak faktor yg menyebabkan kegagalan program-program tersebut. Semua pihak ada kesilapan masing-masing. Yg buat program ada silap sendiri. Yg menyertai program apatah lagi.

chokingSaya tahu, ramai sangat yg baru mula nak join dunia emas ni. Tak cukup kaji tak cukup study terus kelabu mata masuk program-program yg ditawarkan. Yelah sapa tak nak, letak saja modal lepas tu terima habuan secara bulanan atau berkala seperti yg ditetapkan. Bukankah itu jalan singkat untuk tambah income bulanan katanya? Tapi sangat kurang yg betul-betul fahamkan bagaimana program itu dilakukan, dari mana logiknya dan apa yg berlaku.

Continue reading

Share This:

Ramai yang tanya macam mana nak senang lulus loan. Senang je sebenarnya kalau nak lulus loan ni. Syaratnya mestilah menepati kriteria minimum yg bank dah tetapkan. Itu saja. Apa kriteria-kriteria tu?

approved-stamp

1-   Dokumen yg mencukupi

Biasanya kalau nak apply loan, dokumen2 yg nak disediakan termasuklah salinan IC, slip gaji 3 bulan terkini, penyata KWSP terkini, bank statement yg masuk gaji 3 bulan terkini. Mana nak dapat benda ni semua? Kalau bank statement boleh print online atau pergi ke mana2 cawangan bank kita dan request utk dptkn statement. Biasanya ada caj dikenakan seperti RM1 setiap 1 muka surat dicetak. Bayaran ni biasanya ditolak terus dari akaun kita tu. KWSP pulak kita boleh print dari kiosk KWSP ataupun secara online di website KWSP. Tapi yg online ni kenalah sign in sebagai ahli portal dulu.

Bagi yg bekerja sendiri atau berniaga pun lebih kurang sama. Sediakan sijil SSM dan 6 bulan bank statement yg menunjukkan kemasukan hasil perniagaan atau punca pendapatan tu.

Tips : Untuk kesihatan kewangan nampak cantik dan elok, ada baiknya kita plan siap2 setiap kemasukan duit. Walaupun nilai kecil, tapi kalau kita masukkan ke dalam akaun, dia akan memberi nilai tambah pada kesihatan kewangan kita. Lagi banyak kemasukan lagi bagus! Apa saja punca duit yg kita dapat, eloklah dibank in kan ke dalam akaun. Jangan simpan je dalam wallet sampai gemuk!

2-   CCRIS yg bersih

check ccris onlineGambar ihsan www.anastasyea.com

CCRIS (Central Credit Reference Information System) ni ialah report yg boleh menunjukkan tabiat kita meminjam dan membayar balik pinjaman. Report ni boleh didapati dari Bank Negara. Masa kita apply loan, pegawai yg uruskan loan kita yg akan amek report ni utk dinilai. Kalau pd CCRIS kita tu semua nombornya ‘0’ maka memang cerahlah harapan bank nak jadi kawan baik kita. Kalau kat CCRIS asyik nampak nombor 1 2 3, maka kuburkanlah saja harapan nak bercinta dengan bank tu. Memang sebelah mata dia x pandang. Macam mana nak pastikan CCRIS bersih? Bayar semua komitmen loan sebelum due date. Itu saja. Very easy. Kalau tak reti nak bayar ontime, sila bayar sebulan in advance. Kalau dah tahu gaji 25hb dan due date loan kereta ialah 23hb, maka kena la bayar loan kete tu guna gaji bulan lepas. Jangan la tunggu gaji bulan ni jugak.

Continue reading

Share This:

Hutang Loan… Kereta, Motor, Rumah, Peribadi, Kad Kredit, Koperasi, Syarikat…

Kat atas tu semua ialah jenis hutang-hutang atau pinjaman-pinjaman atau loan yang biasanya dimiliki oleh kebanyakan rakyat Malaysia. Tak kisah lah banyak ke sikit. Yang pasti, memang ada. Tapi anda ada tak buat perlindungan untuk loan yang diambil tu?

Haaaa??? Nak kena protect jugak ke? Ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Kenapa kena protect? Sebab kita tak pasti atau tak boleh nak jamin yang kita memang akan berjaya bayar sampai habis! Dibuatnya kita dipanggil awal oleh Ilahi, mampukah kita melawan?

doa-tolak-hutang

Biasa tak dengar ada orang bagi ucapan camni ketika hari pengebumian :-

“Sekiranya Arwah ada berhutang dengan sesiapa, mohon segera bertemu dengan ahli keluarga Arwah untuk menuntut hutang tersebut”

Kenapa nak kena cakap macam ni di hari mati? Sebab… sebagai seorang Muslim, roh kita akan tergantung di antara langit dan bumi selagi mana hutang kita dengan manusia tidak dilangsaikan! Ya Allah! Sungguh Allah memberitahu bahawa hutang yang ada sangat perlu diselesaikan segera.

Kalaulah hutang setakat seringgit dua, memanglah boleh diselesaikan oleh ahli keluarga. Tapi kalau hutang berpuluh ribu, beratus ribu, berjuta pulak, macam mana? Apa usaha yang boleh kita buat? Di sinilah pentingnya anda membuat perlindungan untuk hutang-hutang anda. Uruskanlah hutang anda dengan bijaksana.

doa-lunas-hutang

Simpanlah sedikit wang dalam takaful dengan Jumlah Dilindungi (Sum Covered) yang agak besar agar hutang-hutang anda dapat dilunaskan sekiranya berlaku kematian atau mengalami hilang upaya kekal mahupun penyakit kritikal. Contohnya macam ni :-

1- Hutang Kereta RM80,000

2- Hutang Peribadi RM25,000

3- Hutang Kredit Kad RM3,000

4- Hutang Kawan RM500

Jumlah Hutang = RM108,500

Anda bolehlah mengambil perlindungan sebanyak RM 110,000 untuk membayar kembali semua baki hutang yang ada sekiranya anda telah dijemput ke Rahmatullah atau mengalami hilang upaya kekal atau mengidap penyakit kritikal sebelum selesai membayar balik semua hutang. InsyaAllah ahli keluarga anda akan berasa lega kerana anda tidak menyusahkan mereka dengan beban hutang yang banyak.

Semoga dengan perkongsian doa dan peringatan ini, dapatlah kita mengatur kehidupan dengan lebih kemas dan beringat-ingat sebelum kena!

Hubungi saya untuk penjelasan lanjut dan juga khidmat nasihat.

Suri Fitriah | 017-3723344 | surifitriah@gmail.com

Janganlah hanya berdoa saja. Tapi tiada usaha langsung nak langsaikan hutang!

Share This: