i-Great Amal

i-Great Amal merupakan satu produk khas daripada Great Eastern Takaful yang direka khusus untuk umat Islam. i-Great Amal boleh digunakan dalam pelbagai cara. Sebagai simpanan, sebagai persediaan, sebagai perlindungan dan lain-lain lagi ikut kreativiti masing-masing. Tetapi, saya lebih gemar sekiranya i-Great Amal ini dijadikan sebagai PELENGKAP.

Pelengkap kepada simpanan Haji kita. Kenapa pulak pelengkap? Sebab i-Great Amal boleh melengkapkan simpanan Haji kita yang sedia ada. Katakanlah kita membuat simpanan Haji di Tabung Haji sebanyak RM100 sebulan. Selepas setahun, kita akan mempunyai simpanan di Tabung Haji sebanyak RM1,200 berserta dividen yang diisytihar. Itulah nilai yang kita miliki buat masa itu.

Dalam i-Great Amal, dengan caruman serendah RM50 sebulan, kita sebenarnya memiliki simpanan, perlindungan dan persediaan. Selepas 5 tahun mencarum pula kita layak mendapat wang saku bernilai RM800 untuk digunakan ketika menunaikan Haji/Umrah. Selepas 10 tahun pula kita layak dapat 1 bahagian korban yang bernilai RM500. Selain itu kita juga mempunyai dua kali ganda perlindungan jika meninggal ketika menunaikan Haji/Umrah.

Mari saya jelaskan satu per satu semoga lebih faham. Tempoh caruman adalah minimum selama 10 tahun sehinggalah maksimum selama 40 tahun. Berikut merupakan manfaat yang akan diperoleh dengan mencarum dalam i-Great Amal :-

  1. Nilai Asas Dilindungi
  2. Wang Saku untuk menunaikan Haji/Umrah
  3. Badal Haji
  4. 1 Bahagian Korban
  5. Wang simpanan
  6. Pampasan Penyakit Kritikal

Nilai Asas Dilindungi (Basic Sum Covered)

Ini adalah nilai pampasan yang akan diterima sekiranya mengalami cacat kekal atau meninggal dunia. Minimum RM10,000.

Wang Saku Untuk Menunaikan Haji/Umrah

Wang saku ini terbahagi kepada dua jenis. Pertama di tuntut semasa dalam tempoh caruman. Kedua, dituntut apabila sijil matang.

Jenis pertama iaitu yang dituntut semasa mencarum cuma bernilai RM800.

Jenis kedua iaitu yang dituntut apabila sijil matang pula bernilai RM2,000.

Wang saku ini hanya layak dituntut selepas 5 tahun mencarum.

Badal Haji

Badal Haji atau Upah Haji yang bernilai RM3,000 ini akan dilakukan secara automatik sekiranya kita kembali ke Rahmatullah dalam tempoh mencarum. Nilai Badal Haji ini akan ditolak dari Nilai Asas Dilindungi.

1 Bahagian Korban

Selepas mencarum selama 10 tahun, kita layak mendapat 1 bahagian korban yang bernilai RM500. Nilai Korban ini boleh dituntut dalam dua kaedah. Pertama, kita mahu lakukan korban dengan sendiri. Kedua, kita minta Great Eastern Takaful lakukan korban itu bagi pihak kita.

Bagi kaedah pertama, cek bernilai RM500 akan dikeluarkan kepada kita untuk kita tunaikan dan membeli sendiri 1 bahagian korban.

Bagi kaedah kedua, satu surat pemberitahuan akan diberikan kepada kita bahawa ibadah korban kita telah dilaksanakan.

Wang Simpanan

Wang simpanan hanya boleh diterima apabila sijil matang. Wang simpanan ini boleh digunakan untuk apa sahaja tujuan. Wang simpanan yang diperolehi mungkin lebih sedikit atau kurang sedikit dari jumlah caruman yang dicarum bergantung kepada risiko pemilik sijil.

Pampasan Penyakit Kritikal

Pampasan ini merupakan pilihan yang boleh dibuat. Sekiranya kita memilih untuk mempunyai perlindungan ini, kita akan diberikan nilai pampasan sekaligus sekiranya didiagnos mengidap salah 1 daripada 36 penyakit kritikal. Wang itu boleh digunakan untuk merawat penyakit atau menunaikan Haji/Umrah.

Dengan ciri-ciri yang dimiliki oleh i-Great Amal tadi, ia memang boleh melengkapkan simpanan di Tabung Haji kita yang semakin hari semakin meningkat. Lagi banyak menyimpan, lagi cepat kita dapat menunaikan Haji/Umrah.

Share This:

Rukun Haji & Umrah

Rukun Haji & Umrah

Kali ni saje je nak kongsi pasal rukun haji dan umrah. Sape yang pernah pergi sekolah rendah agama, tak silap saya topik haji dan umrah ni di ajar dalam subjek Fiqah Tahun 6. Betul tak? Saya belajar topik ni dalam tahun 1997 di Sekolah Agama Rakyat Tanjung Keramat.

Rukun Haji & Umrah tak banyak beza. Hampir sama cuma untuk Umrah, takde wukuf. Yang lain semua kena buat macam yang Haji jugak. Continue reading

Share This:

Badal Haji ialah Haji yang ditunaikan oleh seseorang pengganti untuk orang lain. Sebagai contoh, seorang anak menunaikan Haji untuk bapanya yang telah meninggal dunia. Ataupun sesiapa sahaja yang diberi upah untuk menunaikan Haji bagi pihak orang lain.

Syarat untuk membolehkan seseorang itu mengambil upah Haji adalah seperti berikut :-

  1. Sudah menunaikan Haji untuk diri sendiri.
  2. Hanya mengambil upah untuk menunaikan Haji seorang lain sahaja dalam satu musim Haji
  3. Apabila berniat ihram, hendaklah berniat atas nama orang yang akan diHajikan
  4. Cukup mahir dalam mengerjakan Haji

Continue reading

Share This:

Assalamualaikum Semua!

 

Jangan ketinggalan untuk menyertai PROMOSI TERHAD khas untuk i-Great Amal sempena bulan Zulhijjah 1434 Hijrah ini!! Dapatkan tawaran istimewa khusus dari saya di 017-3723344. Tawaran sah sehingga 25 Oktober 2013 sahaja. Rebutlah peluang yang datang sekali sahaja ini!

Amal promo

 

Share This:

Dalam perancangan kewangan, salah satu perkara yang perlu dititikberatkan adalah perlindungan takaful. Adakah takaful anda memadai untuk keadaan semasa dan masa depan anda? Jika tak pasti, berhubunglah dengan agen takaful dan buatlah semakan tentang perlindungan. Nak suruh saya semakkan pun boleh… Free je pun.

Continue reading

Share This:

Hai semua, apa khabar?

Harap sihat-sihat sahaja untuk terus beribadah kepada Allah dan menjalani kehidupan bahagia bersama orang tersayang.

Bila bercakap pasal takaful/insurans, mesti anda semua terbayangkan medical card. Betul tak?

Tahukah anda bahawa takaful/insurans sebenarnya lebih dari itu. Kenapa sempitkan skop takaful? Sebenarnya banyak lagi manfaat yang ada pada takaful selain dari Medical Card.

Takaful juga sebenarnya boleh diambil untuk dana pendidikan, kemalangan, sakit kritikal, gantian pendapatan, penghapusan hutang dan banyak lagi.

Boleh terus hubungi saya untuk maklumat lanjut. InsyaAllah saya akan update sedikit demi sedikit.

 

 

Share This:

Assalamualaikum semua!

Pada musim Haji yang lepas (2012), Alhamdulillah lebih kurang 28,000 jemaah Haji dari Malaysia telah pun menunaikan Rukun Islam yang kelima itu dengan sempurna. Bagaimana dengan anda? Dah ada perancangan ke belum? Yang dah ada, teruskanlah perancangan tu dan bagi yang belum ada perancangan langsung, meh sama-sama kita tengok, apa yang dapat saya bantu!

makkah

Tahukah anda bahawa kos menunaikan Haji semakin meningkat setiap tahun. Pada musim yang lepas kos menunaikan Haji dengan muhasasah telah pun bernilai lebih RM13 ribu. Walau bagaimanapun, jemaah Haji Muhasasah hanya perlu membayar sebanyak RM9980 sahaja. Selebihnya di tanggung oleh Kerajaan Malaysia.

Continue reading

Share This: