Assalamualaikum & Hi Semua!

Tahukah anda bahawa kerjaya dalam perundingan takaful mampu memberi kenaikan gaji secara BULANAN? Anda tak perlu tunggu setahun untuk mendapat kenaikan gaji! Menarik kan?

Menurut Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), purata kenaikan gaji tahunan bagi kumpulan eksekutif dan kumpulan bukan eksekutif bagi tahun 2016 dan 2017 adalah seperti rajah dibawah :-

Ya tuan-tuan dan puan-puan, adik-adik, abang-abang dan kakak-kakak sekalian… Lingkungan 5-6% sahaja! Kerja 12 bulan, kenaikan berikutnya sekitar 5-6% saja… Sikit kan? Kalau gaji dah RM10,000 barulah nak merasa increment lebih RM500 setahun. Kalau tak, setakat 2 3 ratus je lah… Tu pun kalau dapat. Entah-entah seratus lebih je…

Mungkin anda juga sedari, kenaikan gaji itu tidak seiring pun dengan kenaikan kos sara hidup. Jika nak hidup sangat selesa, sudah tentu anda perlu melakukan kerja lebih demi menampung keperluan dan kehendak keluarga.

Ketahuilah bahawa bidang perundingan takaful dapat memberi pulangan lumayan sekiranya anda berusaha gigih dan konsisten. Bijak membahagikan masa juga sangat penting untuk berjaya dengan gaya dalam bidang takaful.

Dalam bidang takaful, kenaikan gaji tidak mengikut tahun! Tapi mengikut bulan! Dan peratusan kenaikannya pula, anda sendiri boleh tentukan tanpa perlu mendapat persetujuan majikan! Nak naik 10%, 20%, 50%, 100% malah lebih lagi setiap bulan pun tiada siapa akan menghalang…

Benarkah pernyataan ini? Sudah semestinya benar! Ini kerana gaji sebagai perunding takaful datangnya dari komisen jualan. Semakin ramai orang yg sign up, semakin banyaklah komisen anda. Untuk menikmati kenaikan RM500 sebulan itu, RM500 sebulan tau… Bukan setahun… sebenarnya anda hanya perlu sign upkan 4-6 orang sahaja dalam sebulan. Lebih kurang seminggu seorang! Takkan tak boleh, kan?

Cuba anda hitung sendiri. Berapa lama anda harus bekerja makan gaji macam biasa untuk anda capai gaji yang anda inginkan? Kita boleh tengok contoh gaji saya sendiri ketika bekerja makan gaji dulu. Gaji yg selesa untuk saya ialah RM10,000.

Gaji permulaan November 2010 – RM2,435

Gaji 2011 – RM2,535 (Disahkan jawatan)

Gaji 2012 – RM2,801

Gaji 2013 – RM3,235 (Naik Gred)

Gaji 2014 – RM3,518

Gaji 2015 – RM3,767 (Berhenti)

Anggapkan gaji saya naik RM300 setahun. Ini bermakna saya perlu bekerja selama 25 tahun untuk mecapai gaji RM10,000 itu. WAAHHHHH!!! Lamanya…… Perlu ke?

Kalau kita kira increment 7% setahun pun, tetap saya perlu bekerja selama 20 tahun demi mendapatkan gaji RM10,000. Tak sangguplah! Lama sangat nak dapat gaji cuma sebesar RM10,000 sebulan.

Percayalah kerjaya sebagai perunding takaful boleh memberi jalan untuk kenaikan gaji yg besar dalam masa yg singkat. Nak tahu lebih lanjut tentang kerjaya perunding takaful?

Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Pada 24 April 2018 saya berpeluang bercerita kepada seluruh warga Zesters berkaitan blog saya ini dalam weekly gathering kami yg dikenali #oymgzg. Almaklumlah zaman sekarang semuanya online. Jadi nak buat marketing takaful pun perlulah ada channel yg online selain dari yg fizikal kan? Pada malam itu saya kongsikan bagaimana saya mengendalikan blog saya ini untuk tujuan marketing. Alhamdulillah… Sedikit sebanyak dapat juga membuka minda dan memberi idea yg bernas untuk rakan takaful yg lain utk turut membuat pemasaran secara online melalui website!

Macam-macam soalan dikemukakan oleh audience. Nampak ramai minat nak tahu lanjut tentang website.

Ketahuilah bahawa kami di ZEST sentiasa memberikan yg terbaik kepada para perunding takaful kami. Selain pengetahuan langsung tentang takaful, banyak lagi segmen ilmu-ilmu lain turut dipelajari demi melahirkan perunding-perunding takaful yg informatif, kompeten dan terbilang! Kelas-kelas ini dijalankan pada setiap hari Selasa jam 8.30 malam secara percuma sepanjang tahun.

Marilah bernaung di bawah ZEST demi kepentingan masyarakat. Kami komited melahirkan perunding-perunding takaful yg celik dan berdaya saing di pasaran! Hubungi saya Suri Fitriah untuk maklumat lanjut tentang kerjaya hebat dalam bidang takaful!

Share This:

Pada 14 April 2018, SNUTeam telah mengadakan Annual Dinner nya yang humble di Golek-golek Restaurant. Lebih 20 orang agen dari SNUTeam telah hadir pada majlis ini bersama-sama ahli keluarga masing-masing.

Selain dari menjamu selera, tujuan majlis ini juga adalah untuk menyampaikan hadiah bagi Contest Menuju Puncak 1M yg dianjurkan pada hujung tahun 2017. Syabas dan Tahniah diucapkan kepada ahli SNUTeam yg bertungkus-lumus mencapaikan 1 Million production tahun lepas sekaligus mengangkat nama agensi kepada status Million Dollar Agency. Lebih indah lagi apabila Group Manager SNUTeam sendiri iaitu GM Ira telah dinobatkan sebagai Young Gun 2017 atas pencapaian team beliau. Tahniah!

Ni la org yg dapat Young Gun tu sebab team capai 1 Million di bawah usia beliau 33 tahun

Makanan di Golek-golek ni sedap tapi amat pedas ya. Saya makan sikit je sebab tak tahan dgn kepedasannya. Hahaha

Kami datang awal…

Dalam byk2 air tu saya suka kedondong

Banyak pasangan muda kat sini… Jom la korang join sama…

Saje bagi yg goyang…

Sebenarnya yg baju belang atas baby chair tu ada kembar. Tapi tak nampak sebab kepala bapa dia dah lindung… Hahaha

Ikan bakar dia bagus tapi pedas

Ni lah penaja majlis kita malam ni… Terima kasih Cik

Semangat tengok budak2 makan

Nampaknya Farrah dah nak mulakan majlis bagi hadiah ni… Apa hadiah tu?

Taraaaaa… Ni la hadiahnya… Saya dpt RM500 drpd GM Ira atas contest Menuju Puncak 1 Million…

Saya pula hanya perlu beri RM15 kpd agen saya sendiri, Syaiful

Jom sertai kami sebagai perunding takaful… Banyak duit tepi boleh dapat weh…

All Girls

All Boys

Kami adalah sebuah agensi yg gigih dalam memasarkan takaful di seluruh Malaysia. Walau bagaimanapun kami masih kekurangan ahli. Oleh itu, saya amat menyeru ramai orang muda di luar sana untuk sama-sama menyertai kami untuk menyebarluaskan kepentingan takaful ke seluruh ceruk Malaysia. Kami tak mampu buat semua sendirian. Jom sertai kami! Komisyen dapat banyak, percutian percuma pun ada, insentif tambahan dalam bentuk voucher dan wang tunai pun ada, gadget2 percuma pun ada, award setiap bulan, peluang naik pangkat tanpa perlu tunggu kekosongan! Banyaklah lagi kelebihan kerjaya dalam bidang takaful ni! Hubungi saya Suri Fitriah 017-372334 utk info lanjut mengenai kerjaya agen takaful.

Share This:

10 Mac 2018 merupakan tarikh yg dipilih untuk mengadakan #HariKita bagi merapatkan ukhwah sesama Zesters. Lokasi kali ini di rumah GM Zarina. Kita buat BBQ tapi bukan malam tau… Kita buat jam 3 sampai 6 petang. Special tak masa tu? Lain dari lain kan… Panas weh! Hahahaha

BBQ kami ringkas saja. Kita bakar je semua haiwan2 yg dah dimarinate siap2 oleh orang2 yg pakar. Semua memuji kesedapan makanan BBQ pada #HariKita ni. Yg paling win ialah air asam yg dibuat oleh Zester Farrah. Hebart sangat katanya air asam mek ni.

Baju belang tudung cream tu la mek air asam

Barang2 yg sedia nak di bakar. Kambing, ayam, sotong, ikan kembung, ikan pari, sosej, jagung, kentang, tomato & capsicum

Pakcik ni (Tuan Rumah) nak test dapur baru dia. Pakai arang buatan. Payah nak nyala.. Huhuhu

Doktor ni pulak sibuk bakar sayur pakai dapur electirc

Ni salah saya pegi beli kembung kecik… Nasib la ek..

Cubaan membakar ayam first batch

Bila start makan, memang semua ngunyah je tak berenti.. Sedap!

Ni geng lambat… Dia bakar sorang2

Ni smart partner saya dengan anak kembar dia

Dah puas berjemur kat luar, kita masuk dalam pulak nak aircon

Geng jejaka bakar sampai habis sambil borak

Sebahagian yg masih makan di luar dgn kepanasan

Saya nak makan kambing, lambat sgt bakar… Tunggu la sebentar

Meriah suasana dengan cucu-cucu pun datang!

Majlis sebegini akan menyebabkan kita lebih mengenali sesama sendiri sebab banyak aktiviti rutin harian akan dibuat bersama. Dari situ kita boleh tahu perangai dan tabiat seseorang di luar waktu bekerjanya. Yelah, ketika bekerja mestilah lain sikit dari waktu santai kan..

Pertemuan sebegini memang kerap kami lakukan dalam agensi. Ia dapat menjaga hubungan baik yg berkekalan. Saya rasa lebih meriah lagi kalau ramai yg bernaung bawah ZEST Life Consultancy. Anda bila lagi? Jom jadi agen… Hubungi Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Sekali lagi pada 6 Februari lalu, saya berkongsi pula apakah kelebihan memiliki waktu kerja yang fleksibel dalam kehidupan kita! Dalam dunia ini, semua orang diberi tempoh masa yang sama iaitu sebanyak 1,440 minit atau 24 jam sehari. Dalam sehari, apakah yang kita lakukan dengan masa yang kita ada tu? Terang-terang lah 8 hingga 9 jam digunakan untuk bekerja. 1 jam untuk makan. 1 jam untuk solat. 5 hingga 7 jam untuk tidur. 1 hingga 3 jam untuk perjalanan. Maka tinggallah dalam 3 hingga 4 jam saja untuk aktiviti kehidupan kita yg lain. Adakah anda berasa puas hati dengan masa free hanya 3 hingga 4 jam sehari itu?

Tahukah anda kerja sebagai agen takaful boleh menyebabkan masa free dalam sehari dapat ditingkatkan. Sekaligus dapat juga menambah “quality time” bersama yg tersayang! Memang tak dapat dinafikan, meluangkan masa bersama keluarga terutamanya dan juga sahabat handai yg rapat adalah satu nikmat yg tak terhingga. Kita akan sentiasa rasa gembira dan tenang saja bila bersama mereka ni kan?

Bercakap tentang masa fleksibel, suka saya nak tekankan bahawa tidaklah bermaksud kita boleh bersikap sambil lewa sahaja terhadap tugas kita sebab masa itu kita yg punya. Suka hatilah nak buat apa! Bukan begitu ya… Walaupun memang masa itu masa kita, kita seharusnya mengaturkan penggunaannya dgn bijak! Mengatur masa sendiri itulah yg dikatakan sebagai fleksibel kerana kita tidak terikat dengan mana-mana undang2 majikan.

Jadi kita boleh atur sendiri, pukul berapa nak start kerja. Pukul berapa nak habis kerja. Hari apa nak off day. Berapa lama nak cuti. Waktu bila nak hantar ambil anak sekolah. Hari apa minggu mana nak bawa ibubapa jalan-jalan. Bulan mana nak cuti panjang. Dan sebagainya. Bagi yang bergelar ibubapa, membesarkan anak di depan mata adalah impian setiap ibubapa. Kalau boleh taknak berenggang langsung dengan anak! Tapi tak bolehlah macam tu kan? Nanti tak boleh hidup sendiri pula anak kita tu… Cumanya dengan pilihan masa kerja yg fleksibel ni, para ibubapa sangat-sangat boleh memberi sepenuh tumpuan dan perhatian terhadap anak sebab masa yg dimiliki boleh diatur dengan sempurna demi memenuhi keperluan keibubapaan (parenting).

Bagi saya sendiri pula, yang paling saya suka tentang masa fleksibel ini ialah saya tak perlu keluar rumah awal pagi sangat untuk ke tempat kerja. Masa saya kerja makan gaji dahulu, saya perlu clock in pada jam 8. Ini menyebabkan saya perlu tinggalkan rumah sekitar jam 7.30 pagi. Hal inilah yg saya kurang gemar sebab saya memang suka duduk dalam rumah. Jadi sayanglah nak kena keluar rumah awal! Hehehehe… Sejak bergelar perunding takaful sepenuh masa, saya hanya tinggalkan rumah paling awal pun pukul 9 pagi. So saya suka macam ni.

Yang kedua pula, saya suka jenguk ibubapa di kampung mengikut suka hati saya. Oleh kerana rumah ibubapa saya cuma berjarak 1 jam perjalanan, maka saya boleh saja berulang jika tak mahu bermalam di rumah ibubapa saya. Dengan masa kerja yg fleksibel saya boleh balik kampung bila-bila saya suka tak perlu minta cuti. Kadang-kadang saya balik Rabu. Kadang-kadang Isnin. Khamis la Jumaat la. Sabtu Ahad la. Tak kisah. Jadi saya suka macam ni boleh balik kampung bila-bila. Balik kampung akan sentiasa membuat hati saya gembira sebab dapat tengok atau luang masa dengan ibubapa saya walaupun kadang-kadang saya asyik ketawakan gelagat ibubapa saya yg sudah tua itu.

Yang ketiga, saya boleh cuti panjang-panjang tanpa perlu approval sesiapa. Maka senanglah nak melancong atau melencong. Cuti lah berapa lama pun, tiada yg marah. Tentang urusan client pula, boleh saja dibantu oleh support team kita. Takde masalah!

Yang keempat, saya tak suka kesesakan. Yg saya perasan kalau hari weekend atau cuti sekolah atau public holiday, kawasan2 peranginan atau pusat beli belah mesti sesak ramai orang. Saya tak suka ini. Maka saya lebih suka ke shopping mall pada hari weekday dan waktu bekerja. Tenang dan aman. Senang nak buat apa2. Bercuti pun sama. Saya lagi suka bercuti pada waktu bukan peak season. Rimaslah ramai sangat org sana sini.

Yang kelima, harga barang dan makanan biasanya lebih murah pada waktu weekdays dan waktu bekerja. Jadinya, hanya orang2 yg ada flexible job saja yg boleh nikmati perkara ini semua. Anda tak cemburu ke dengan saya? Masa banyak, barang dapat murah… Hehehe…

Cukuplah lima perkara utama tu. Tulis byk2 nanti malas pulak korang nak baca kan? Sekarang saya nak ajak korang cuba kira How Much Your Time Worth? Cuba kira sekarang…

Dalam setahun berapa hari korang bekerja? Katalah 200 hari.

Dalam sehari berapa jam korang di tempat kerja? Katalah 9 jam.

Dalam setahun berapa total gaji korang terima? Katalah RM52,500.

Cuba bahagikan Total Gaji Tahunan dengan Jumlah Jam Bekerja Setahun tu…

52,500 / (200 X 9) = RM29.17 sejam…

Itulah nilai sejam korang… Puas hati tak?

Kalau tak puas hati, jom tingkatkan nilai sejam korang tu. Cara paling mudah, tambahkan income dan/atau kurangkan masa kerja. Kedua-dua ini boleh dilakukan melalui kerjaya sebagai agen takaful. Anda boleh mulakannya sekarang demi masa depan yg gemilang!

Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Pada 22 Ogos lalu, saya telah sekali lagi berkongsikan bagaimana kerjaya dalam takaful membolehkan saya membeli 5 buah rumah dalam masa 4 tahun! Mula-mula saya pun tak percaya, mudahnya melonjakkan income melalui kerjaya takaful! Tapi setelah melaluinya sendiri, saya tidak toleh belakang lagi…

Saya membeli rumah apartment pertama di Shah Alam pada usia 25 tahun sebaik sahaja saya disahkan jawatan di sebuah pelabuhan. Rumah tersebut saya sewakan memandangkan saya tinggal di rumah keluarga :-). Rumah pertama ini saya gunakan gaji kerja tetap saya sahaja. Apabila saya nampak bahawa rumah sewa boleh memberi cashflow yg baik kepada saya, saya mula mahu beli rumah lagi untuk disewakan. Kalau diikutkan gaji saya yg bernilai RM2600 pada masa itu, sudah tentu sangat tipis peluang untuk mendapatkan loan rumah lagi.

Mujurlah saya membuat kerja part-time sebagai perunding takaful sejak Februari 2012! Income dari kerja takaful saya telah menaikkan profile kewangan saya yg membolehkan saya mendapat pambiayaan dari bank! Maka saya pun belilah rumah kedua di Shah Alam juga.

Kenaikan income yg tinggi dari takaful sangat mengujakan saya! Sehingga saya menyambung pembelian rumah ketiga dan seterusnya! Saya sendiri tidak menyangka bahawa saya yg hanya bergaji sekitar RM3000 pada ketika itu boleh membeli rumah setiap tahun hanya dengan melakukan kerja part-time sebagai perunding takaful! Kini sudah 5 buah rumah saya beli melalui komisen takaful.

Dah nampak rentak yg menarik dalam kenaikan income, maka saya terus bertapak dalam industri takaful dan akhirnya meninggalkan pekerjaan tetap saya pada 30 Julai 2015. Jadi, saya cuma ingin highlightkan di sini bahawa kerjaya dalam bidang takaful bukan calang-calang hebatnya. Ia mampu melonjakkan status ekonomi kita secara rapid mahupun steady. Anda taknak cuba ke?

Saya boleh kongsikan tentang struktur komisen di Great Eastern Takaful. Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 utk maklumat lanjut.

Share This:

Pada 22 Julai 2017, rasmilah sudah pembukaan Ibu Pejabat Zest Life Consultancy, Kuala Lumpur yg telah disempurnakan oleh CEO Great Eastern Life Malaysia, YBhg Dato Koh Yaw Hui. Majlis Perasmian ini dimeriahkan lagi dengan Sambutan Aidilfitri 2017!

Ibu Pejabat Zest Life Consultancy ini menempatkan 2 orang Group Agency Manager dan 4 orang Agency Manager yang membawa kepada keseluruhan wakil takaful di bawah naungan Zest adalah seramai 99 orang. Ibu Pejabat Zest meletakkan Tingkat 1 sebagai ruang pejabat pentadbiran manakala Tingkat 2 digunakan sepenuhnya untuk keperluan latihan dan pembangunan agen.

Terwujudnya Ibu Pejabat ini menunjukkan bahawa bidang takaful mampu menjadikan kita sebagai usahawan atau ahli perniagaan yg berprestij dan disegani. Bukan semua orang memiliki perniagaan sendiri dan bangunan perniagaan sendiri.

20170722_130208

Dewan Latihan kami yang mampu memuatkan sehingga 40 orang peserta dalam satu-satu masa dilengkapi dengan LCD Projector, PA System, papan tulis, kerusi dan meja secukupnya. Dewan Latihan ini diberi nama Orchid Hall.

Continue reading

Share This:

Pada 16 hingga 21 Mac 2017 yg lalu, saya bersama-sama qualifiers lain dari seluruh Malaysia telah bercuti ke Beijing, China sebagai hadiah daripada Great Eastern atas kerja keras kami dalam bidang takaful. Percutian ditaja penuh oleh Great Eastern ini amat menggembirakan tambahan lagi Muslim qualifiers semakin ramai dan memudahkan trip dirancang secara patuh-syariah 🙂

Hari pertama

Sampai di Beijing jam 12.50 pagi dan terus di bawa check-in ke hotel. Tidur je lah malam tu kan. Cuaca di Beijing waktu kami melawat adalah sekitar 10 hingga 25 darjah celsius.

IMG_5266

Ni depan hotel kami menginap

Continue reading

Share This:

Hai & Assalamualaikum Semua,

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, akhirnya saya telah pun secara rasminya bergelar Agency Manager pada Tahun 2017 ini! Demi mempastikan bahawa setiap Agency Manager yg baru dapat mengetahui dan mampu menjalankan tugas sebagai Leader dengan sempurna, Great Eastern menganjurkan satu siri kursus kepimpinan yg dikenali sebagai Professional Leadership Series Y1 (PLS Y1). PLS Y1 wajib disertai oleh semua Newly Promoted Agency Manager pada tahun pertama kenaikan pangkat. PLS Y1 ini berlangsung selama 3 Hari 2 Malam di ABC Camp, Janda Baik. Kalau dah namanya camp, anda pun boleh faham la macam mana keadaannya kan? Ini bukan vacation! Ini ujian fasa peralihan dari zon kebiasaaan sebagai agen untuk berganjak ke zon pengurus agensi. Memang sengaja tak diberi selesa!

IMG_4489

Sebahagian dari peserta PLS Y1 17-19 Februari 2017

Dalam kursus bersiri ini segala pengetahuan, keperluan, kemahiran dan teknik dalam mengendalikan agensi dan para agen akan dikongsikan oleh Trainers dan juga para peserta. Siri ini dimulakan dengan pengenalannya yg menitikberatkan soal perancangan agensi. Ada 6 lagi modul yg akan menyusul dan siri ini juga dilengkapkan dengan sesi coaching secara berkala hingga bulan Julai. Banyak Latihan Dalam Kumpulan dalam siri kursus kepimpinan ini.

Continue reading

Share This:

Assalamualaikum & Hi,

Saya fikir, saya amat jarang bercerita bagaimana nak dapatkan client dalam bidang takaful ni. Ada ke orang nak? Senang ke susah nak cari client? Dari mana nak dapatkan prospek?

Baiklah… Kali ini saya nak kongsikan kepada anda semua, macam mana nak dapat client dalam bidang takaful. Secara ringkasnya, kaedah-kaedah mendapatkan client takaful ini hampir sama sahaja dengan produk kewangan yang lain. Tapi kat sini, saya nak share pengalaman saya sendiri sahaja.

Kaedah 1 – Natural Market

Natural market ni maksudnya orang-orang sekeliling kita yang memang kita dah kenal. Contohnya ahli keluarga, rakan sekerja, rakan sekolah, rakan universiti, rakan persatuan, jiran, saudara-mara dan sebagainya. Orang-orang ini semua adalah orang kenal kita dan kita kenal dia secara langsung.

Dengan natural market, kita ada kelebihan dari segi mendapatkan appointment memandangkan dia memang dah kenal kita. Cuma tunggu dia nak jumpa kita atau tak. Closing ratio juga amat tinggi apatah lagi jika kita memang seorang yang disegani atau disenangi.

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Continue reading

Share This: