Berikut disenaraikan Pembedahan Harian (Day Surgery) yang di cover oleh Medical Card Great Eastern :-

  1. Adenoidektomi
  2. Penyedutan dan Biopsi Sumsum Tulang
  3. Pengeluaran Katarak
  4. Kolonoskopi
  5. Sistouretroskopi
  6. Pembedahan Vena Endolaser
  7. Kolangiopankreatografi Songsang Endoskopik
  8. Pemotongan Bunion
  9. Pemotongan Ganglion; Fibroma dan Gumpalan pada Payudara
  10. Pemotongan Pterigium
  11. Extra corporeal Shock Wave Lithotripsy
  12. Herniotomi / Herniorafi
  13. Pemasukan atau Membuang Ureterik J-Sten
  14. Laparoskopik Endometrium Ablasi
  15. Laparoskopi
  16. Laringoskopi
  17. Rawatan Fotopengentalan Laser bagi Pemisahan Retina
  18. Marsupialisasi dan saliran Sista Bartholin
  19. Miringotomi atau Miringoplasti
  20. Pengurangan Fraktur Tulang
  21. Pelepasan Sindrom Terowong Karpus (Penyahmampatan Terowong Karpus)
  22. Pelepasan kontraktur Dupuytren
  23. Membuang Polip Servik
  24. Membuang Polip Hidung
  25. Membuang Plat dan Skru/Implan
  26. Kaedah Gelang Getah untuk Hemoroid

Share This:

Posted in Medical Card
Suri Fitriah

Alasan-alasan Tak Mahu Ambil Takaful…

Cuba anda tonton video ni. Ramai tak orang sekeliling, orang terdekat atau diri anda sendiri ada rasa yang sama? Tak dinafikan selama saya menyebarkan takaful sebagai perundingnya, memang ada yang bersikap seperti dalam video. Bagi saya, orang-orang ini cuma belum nampak bagaimanakah takaful ini berfungsi. Yang selalu ramai orang nampak adalah, wang caruman dikorbankan saban bulan malah tahun.

Jadi saya rasa nak tunjukkan sedikit, macam mana takaful ni berfungsi sebenarnya… Kata orang, takaful ni untuk menolong. Yeke?

Yelah… Macam mana takaful menolong tu?

Senario 1

Seorang kanak-kanak terkena jangkitan kuman di paru-paru. Ibubapa panik bila anak demam tak kebah-kebah dan kerap bernafas laju. Keletah keriangan pun dah tak kelihatan. Anak yang biasanya aktif, nampak lemah sahaja. Risau kan? Risau kan?

Ibubapa pun bawa pergi hospital swasta untuk mendapatkan rawatan untuk anak. Pilih hospital swasta sebab mahukan lebih keselesaan dan kepantasan katanya. Lepas doktor check, rupanya pneumonia. Maka kena masuk wad untuk rawatan susulan dan pemantauan selama beberapa hari.

Selepas 5 hari di wad, akhirnya dibenarkan pulang ke rumah. Pergi kaunter untuk buat pembayaran. Wah!!! Hampir RM6 ribu bil hospital si anak. Dengan rela hati, bapa pun bayar sajalah bil tu demi anak.

Tahukah anda, jika anak tadi ada medical card, kos RM6 ribu itu tidak perlu dikeluarkan oleh si bapa. Medical Card akan tanggung! Begitulah cara takaful menolong orang yang ditimpa musibah sakit dan memerlukan rawatan di hospital.

 

Senario 2

Seorang bapa yang bekerja sebagai tukang tebar roti canai dengan gaji harian, kemalangan patah kaki akibat terjatuh ketika memanjat pokok rambutan. Kaki bapa tadi terpaksa disimen dan beliau tidak boleh berdiri dan berjalan seperti biasa. Akibat hilang upaya sementara begitu, maka beliau diberi MC selama 3 bulan untuk memulihkan kakinya yang patah. Selama 3 bulan itu jugalah beliau tidak dapat bekerja menebar roti canai sekaligus menghilangkan punca pendapatan hariannya. Walaupun tiada pendapatan, perbelanjaan harian keluarganya tetap diperlukan seperti biasa. Akhirnya beliau terpaksa menggunakan saki-baki wang simpanan dan mengharap belas ehsan sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan buat sementara waktu.

Dengan adanya takaful, bapa ini boleh membuat claim ke atas MC akibat kemalangannya itu. Beliau dapat menggantikan semula wang simpanan yang telah digunakan terlebih dahulu. Nampak tak? Bapa ini tidak akan kehilangan wang simpanannya hanya kerana beliau ada takaful yang mampu menampung kebocoran wang itu.

 

Senario 3

Seorang bapa bekerja sebagai ahli bomba & penyelamat. Terkorban dalam misi mencari dan menyelamat. Beliau meninggalkan seorang balu dan seorang anak. Isterinya merupakan suri rumah sepenuh masa dan menjual kuih-muih secara kecil-kecilan. Apabila bapa ini telah kembali ke Rahmatullah buat selama-lamanya, maka tiadalah lagi orang yang akan membawa pulang gaji bulanan ke rumah keluarga ini. Duit sewa rumah juga tiadalah lagi siapa akan membayarnya. Akibat kesempitan kewangan, balu tadi terpaksa mencari kerja untuk menampung keperluan keluarga.

Takaful dapat membantu dalam situasi ini dengan memberi pampasan berupa duit tunai yang paling mudah dicairkan dan paling cepat diuruskan. Dengan syarat, bapa tadi sudah mencarum semasa hayatnya.

 

Senario 4

Seorang wanita berkerjaya disahkan mengidap kanser payudara pada usia 45 tahun. Akibat kerap cuti menjalani rawatan kanser, beliau berhenti kerja. Maka tiadalah lagi rawatan percuma yang disediakan oleh majikan. Terpaksalah wanita ini menggunakan wang sendiri untuk menjalani rawatan kimoterapinya yang bernilai RM10,500 bagi setiap cycle. Mujurlah beliau ada takaful. Dapatlah kos itu ditanggung oleh medical cardnya. Walaupun mendapatkan rawatan di hospital kerajaan yang mana beliau perlu membayar dahulu kos itu, wang beliau tetap dapat dikembalikan.

Beliau juga lebih mudah membuat pembayaran sendiri kerana manfaat penyakit kritikal dari takaful yang dimiliki menyebabkan beliau mendapat wang pampasan sekaligus pada jumlah yang besar. Wang itu bolehlah beliau gunakan untuk meneruskan kehidupan selepas berhenti kerja dan boleh pula dijadikan wang pendahuluan rawatan kimoterapi di hospital kerajaan pilihan beliau.

 

Senario 5

Seorang anak muda berusia 26 tahun maut dalam kemalangan motosikal sewaktu pulang dari bekerja. Motosikal yang dinaikinya itu masih hutang di kedai. Mujurlah beliau mengambil takaful sewaktu awal-awal bekerja lagi. Dari pampasan takaful yang diwariskan kepada ibunya, dapatlah ibunya menyelesaikan hutang motor itu sebanyak RM11,000 di kedai. Sebahagian wang takaful itu digunakan oleh ibunya untuk didepositkan di Tabung Haji agar keuntungan tahunan yang diperoleh boleh digunakan untuk menyara kehidupan keluarganya. Selebihnya pula diwakafkan ke masjid berhampiran rumah mereka untuk kegunaan orang ramai.

Selain menyelesaikan masalah hutang sendiri, wang takaful boleh membantu ahli keluarga yang masih hidup untuk terus hidup ceria dan juga dijadikan bekalan pahala berterusan melalui wakaf.

 

Banyak lagi senario lain yang boleh dijadikan contoh. Tetapi cukuplah sekadar 5 itu sahaja sebagai panduan. Memang takaful untuk menolong. Cepat dapatkan takaful untuk diri dan keluarga anda. Jadikanlah bangsa kita, bangsa yang bertindak dengan akal dan hati yang baik. Demi kepentingan umat.

Hubungi saya untuk dapatkan plan takaful yang sesuai untuk anda. Ada banyak dan macam-macam fungsi!

wasap.my/60173723344

Share This:

Assalamualaikum & Hi semua!

Hari ni saya rasa nak kongsi sikit tentang fungsi medical card yang kita ada dengan mana-mana syarikat insurans mahupun pengendali takaful. Seperti yang semua sedia maklum, medical card hanya boleh digunakan terus untuk kes-kes kemasukan ke wad. Kes-kes pesakit luar seperti demam kura-kura, selsema, batuk, pening dan sebagainya tidaklah membolehkan kita untuk menggunakan medical card. Walau bagaimanapun, sekiranya rawatan pesakit luar kita tu membawa kepada kemasukan wad, maka bolehlah kita menuntut semula bayaran yang dikeluarkan sebagai pesakit luar terdahulu. Itu pun bagi sakit yang berkaitan dengan kemasukan wad. Jelas ya? Medical card adalah untuk kes kemasukan wad.

Ok la… Sekarang saya nak cerita pasal seorang client saya yang menjalani rawatan sakit appendiks di KPJ Selangor. Puan Asmida bekerja sebagai penguatkuasa JPJ di Padang Jawa. Walaupun beliau merupakan seorang kakitangan kerajaan yang sudah pastinya akan mendapat rawatan percuma di hospital kerajaan, Puan Asmida tetap juga mengambil medical card peribadi untuk kemudahan dirinya. Medical card Puan Asmida mula berkuatkuasa pada 29 Januari 2018.

Pada satu hari Rabu (11/7/2018), beliau berasa sakit di bahagian perut. Beliau fikir mungkin itu sakit perut biasa di sebabkan angin. Tiada apa yang beliau lakukan memandangkan sakit itu boleh ditanggung lagi walaupun lebih sakit daripada biasa. Kebetulan pada hari Khamis beliau memang mengambil cuti untuk menyelesaikan urusan sekolah anak. Setelah menghantar anaknya ke sekolah, beliau pergi ke KPJ Selangor kerana sakit perut semalam masih terasa. Jadi beliau nak pergi periksalah apa masalahnya. Ujian ultrasound dibuat ke atas Puan Asmida dan mendapati bahawa appendiksnya telah pun pecah di dalam badan lagi. Oleh sebab itu, pembedahan segera perlu dilakukan pada hari itu juga!

Puan Asmida tidak berlengah lagi dan memberitahu untuk menggunakan medical card Great Eastern Takaful bagi kemasukan ke wad. Pihak KPJ Selangor membuat request surat jaminan (Guarantee Letter – GL) kepada Great Eastern dengan mengemukakan diagnosis. Pihak Great Eastern pula memohon agar keputusan ujian ultrasound diberikan sekali. Setelah keputusan ujian ultrasound diterima, dalam masa 10 minit saja GL dikeluarkan dan Puan Asmida dimasukkan ke wad lebih kurang hampir jam 1 petang.

Pada jam 2 petang, pembedahan mengeluarkan appendiks yang telah pecah itu pun segera dilakukan oleh doktor pakar. Alhamdulillah dalam sejam lebih semua prosedur pembedahan selesai dengan jayanya. Puan Asmida dihantar ke wad untuk berehat dan pemerhatian selepas pembedahan dilakukan selama 2 hari.

Pada hari Ahad, Puan Asmida dibenarkan keluar dari wad dan berehat di rumah. Jumlah bil yang dikeluarkan oleh KPJ Selangor bagi rawatan appendiks Puan Asmida adalah berjumlah RM14,584.80. Oh, mahal juga ya?! Mujurlah Puan Asmida memiliki medical card dan sudah pun melepasi waiting period selama 120 hari. Kos pembedahan ini ditanggung oleh Great Eastern dan Puan Asmida hanya perlu bahagian co-takafulnya sahaja. Puan Asmida sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diterima baik dari hospital KPJ Selangor mahupun Great Eastern sendiri.

Dalam minggu yang sama, rakan saya juga turut berkongsi kisah tentang client-client beliau yang pernah membuat rawatan appendiks. Ya memang kosnya sekitar RM14k dan ada yang sampai RM19k! Cuba anda bayangkan, sekiranya kos itu perlu dikeluarkan dari simpanan sendiri, bukankah ia amat merugikan. Bagi keempat-empat client kami yang menjalani rawatan appendiks ini, mereka semua masih muda dan tidak pernah terfikir bahawa mereka akan menjalani pembedahan appendiks seperti ini. Mereka juga sebenarnya baru mencarum tidak sampai pun 50% daripada jumlah kos pembedahan yang ditanggung oleh Great Eastern! Jadi, di manakah istilah membazir atau rugi dalam mencarum dengan takaful?

Doktor – Mula mencarum pada Disember 2012 dan menerima rawatan appendiks pada Disember 2014 – Great Eastern tanggung kos 83% melebihi caruman yang dibuat

Guru – Mula mencarum November 2013 dan menerima rawatan appendiks pada Januari 2008 – Great Eastern tanggung kos rawatan 46% melebihi caruman

Doktor – Mula mencarum pada Mac 2016 dan menerima rawatan appendiks pada Julai 2018 – Great Eastern tanggung kos rawatan melebihi 63% dari caruman dibuat

Penguasa JPJ – Mula mencarum pada Januari 2018 dan menerima rawatan appendiks pada Julai 2018 – Great Eastern tanggung kos RM14k sedangkan baru mencarum RM900

Ok anda dapat tak apa-apa maklumat baru dari karangan saya ni? Kalau dapat maklumat baru, bagus!!! Tapi kalau takde apa-apa yang baru, boleh saya tahu apa yang menyebabkan tuan puan semua tak mahu sertai takaful walau hanya untuk perlindungan asas?

Jom jumpa! Boleh saya share banyak lagi tentang takaful. Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Assalamualikum & Hi!

Semalam pada 5 Jun 2017, Great Eastern Takaful telah pun dengan jayanya melancarkan satu lagi jenis Medical Card iaitu Medical Card Standlone. Medical Card jenis standalone ini bermaksud ia tidak disertakan kepada basic plan takaful induk. Ia memang sendirinya hanya Medical Card yang melindungi manfaat perubatan di hospital.

MediMAx Brochure

Apa kelebihan Medical Card Standalone i-Great Medi Max Great Eastern Takaful?

1-   Tempoh perlindungan yang panjang sehingga 99 tahun

2-   Tiada bayaran co-takaful

3-   Tiada had seumur hidup

4-   Had tahunan yg tinggi bermula RM90,000

5-   Had tahunan boleh dilipatgandakan sehingga RM1.76 Juta

6-   Terdiri dari 3 pilihan jenis bilik iaitu RM150, RM200 atau RM300 semalam.

7-   Banyak manfaat tambahan sedia terbina tanpa bayaran extra seperti Manfaat Kematian Akibat Kemalangan, Khidmat Bantuan Kecemasan Kenderaan

8-   Pembaharuan dijamin iaitu setelah satu-satu penyakit dihidapi, perlindungan untuk penyakit itu diteruskan tanpa pengecualian

9-   Plan individu yang mana setiap ahli keluarga adalah pemilik polisi medical card itu sendiri dan tidak bersangkut paut dengan pembayar seperti bapa atau ibu. Sekiranya ibu atau bapa meninggal dunia, plan anak-anak tetap berjalan seperti biasa selagi bayaran diteruskan.

10- Diskaun 5% sekiranya menyertai medical card ini bersama ahli keluarga

Continue reading

Share This:

Assalamualaikum & Hi semua!

Lama sudah saya tidak menulis mengenai Medical Card kan? Maka, sebagai hadiah kepada anda semua, hari ini saya berbesar hati nak rungkaikan satu per satu perihal Medical Card Great Eastern Takaful. Kupasan saya ini akan bercampur di antara fakta, real case dan experiences dalam mengendalikan Medical Card para client saya!

Ada banyak jenis Medical Card dalam pasaran Malaysia kita ni kan. Tapi saya cuma minat nak cerita yang Great Eastern punya je la. Maka, korang boleh nilai dan fikir sendirilah kalau nak buat keputusan ambil Medical Card. Saya yakin dengan Medical Card Great Eastern! Sebab itu saya tak rasa ralat nak menceritakannya.

Berikut saya senaraikan ciri-ciri TERHEBAT Medical Card GE :-

1-   Tiada had seumur hidup

2-   Tiada co-takaful

3-   Had kelayakan bilik meningkat secara automatik setiap 3 tahun

4-   Had tahunan yang tinggi

5-   Complimentary benefit seperti perkhidmatan bantuan kecemasan kenderaan rosak secara percuma

6-   Complimentary benefit seperti Manfaat Kematian Akibat Kemalangan

7-   Had kelayakan hari masuk ke wad yang tinggi

8-   Had kelayakan hari membuat rawatan susulan yang panjang

9-   Dipercayai oleh pihak hospital

Tahukah anda bahawa Medical Card GE mempunyai fleksibiliti yang tinggi di mana anda boleh memilih atau mengubah manfaat dalam medical card mengikut keperluan dan kemampuan anda. Apa maksud saya fleksibel?

Maksud saya ialah, anda boleh pilih Medical Card dengan co-takaful atau TANPA co-takaful. Yang TANPA co-takaful adalah lebih mahal. Anda juga boleh pilih sama ada mahu atau tidak kelayakan bilik anda meningkat secara automatik setiap 3 tahun tanpa caruman tambahan. Kalau mahu sudah tentu bayarannya lebih mahal dari yang tiada option ini. Anda mahu manfaat untuk orang yang menjaga atau tidak. Anda mahu tempoh kelayakan hari rawatan selepas discaj dipanjangkan kepada dua kali ganda atau pun tidak.

Begitu juga dengan had kelayakan tahunan atau had kelayakan seumur hidup. Anda bebas memilih mahukan yang ada had seumur hidup atau mahukan yang UNLIMITED. Sudah pasti yang UNLIMITED adalah lebih mahal.

Jadi semuanya boleh dipilih atau diubah ikut kehendak anda. Anda yang tentukan. Kami cuma berikan harga caruman mengikut kemahuan anda. Setiap pilihan anda pastinya mempunyai sebab-musabab yang anda saja tahu.

Mengikut pengalaman saya, saya lebih gemar menawarkan Medical Card dengan Co-Takaful dan manfaat biasa terlebih dahulu. Ini kerana, Medical Card jenis ini adalah lebih murah dengan manfaat yang serba lengkap dan memadai. Client dapat menjimatkan wang caruman lantaran Medical Card hanya digunakan ketika emergency sahaja. Emergency tidak berlaku setiap hari. Sebab itu, Medical Card yang rendah sikit bayarannya lebih disyorkan. Tetapi manfaatnya mestilah yang banyak dan besar. Janganlah ambil medical card murah tapi “takde isi”. Lagi rugi!

Jika anda tiada masalah dari segi bajet, maka saya alu-alukan anda untuk mengambil medical card yang mempunyai fungsi maksimum. Tujuannya supaya anda tidak marah-marah atau geram dengan limitation yang ditetapkan pada Medical Card biasa. Contohnya, sudah tentulah anda tidak perlu menyediakan bayaran untuk Co-Takaful apabila discaj sekiranya anda mengambil Medical Card TANPA Co-Takaful. Anda juga tidak perlu risau tentang kos rawatan yang semakin mahal saban tahun sekiranya mengambil Medical Card UNLIMITED. Anda tidak perlu fikir nak ambil duit dari mana sekiranya anda perlu menambah sendiri bayaran bil hospital kalau-kalau had seumur hidup medical card biasa anda telah dilepasi.

Mengapa Medical Card UNLIMITED tu perlu?

1-   Sebab teknologi dalam bidang perubatan sudah semakin canggih. Teknologi yang canggih sudah tentulah mahal harganya.

Slide3 Slide4 Slide5

2-   Kos operasi hospital juga semakin mahal

Slide6

Peningkatan kos perubatan memang jelas kelihatan dari tahun ke tahun. Maka mempunyai Medical Card dengan had yang tinggi atau tiada had bakal menjadi satu KEPERLUAN pada masa akan datang!

Slide2

Mahukah anda menampung semua kos perubatan yang mahal-mahal belaka ini dengan menggunakan wang anda sendiri yang dikumpul bertahun-tahun? Sudah tentu TIDAK kan?

Bersegeralah menjadi pengumpul duit yang bijak. Jangan habiskan duit anda sendiri hanya untuk rawatan hospital. Biar Medical Card yang BAYAR!!!

Jika anda mahukan Medical Card yang begitu FLEKSIBEL daripada Great Eastern Takaful, cepat hubungi saya Suri Fitriah di talian 017-3723344 sekarang! Lagi lama anda tunggu, lagi mahal caruman yang anda perlu bayar. Bertindak sekarang demi mengelakkan pembaziran yang tak sepatutnya berlaku!

 

Share This:

Medical Card sudah seakan menjadi perkara wajib yg patut dimiliki oleh semua orang. Seseorang itu akan kelihatan pelik jika sekerasnya menolak Medical Card. Apa yg menyebabkan Medical Card ini terlalu diminati ramai? Jom tengok apa sebab semua orang perlu ada Medical Card :-

  1. Kos perubatan dan rawatan adalah sangat2 tinggi di Malaysia dan seluruh dunia pun. Medical Card akan menyebabkan pesakit tidak perlu menanggung keseluruhan kos rawatan yg mahal tu.
  2. Boleh digunakan di hospital swasta. Jadi, boleh menjadi alternatif untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta jika hospital kerajaan sudah terlalu sesak atau jauh dari rumah.
  3. Boleh mendapatkan rawatan segera di hospital swasta terutamanya pembedahan sekiranya giliran menunggu di hospital kerajaan adalah terlalu lama sampai berbulan atau bertahun.

Perkara yang paling utama di atas ialah dari segi kos dan masa. Adakah anda sanggup mengeluarkan segala wang yg ada hanya untuk membayar kos rawatan yg mahal atau menunggu giliran yg terlalu panjang demi mengubati sakit yg anda hidapi? Jika anda sanggup, anda tak perlukan Medical Card ini. Tetapi, jika anda tak sanggup membayar mahal dan menunggu lama, segera call saya untuk dapatkan Medical Card terbaik dari Great Eastern Takaful.

Bila masuk hospital, ada beberapa kaedah orang nak langsaikan bil :-

  1. Bayar guna cash di tangan – Wang yg dibawa hangus digunakan di hospital itu saja
  2. Bayar guna credit card – Bayar semula semua jumlah yg digunakan secara penuh atau sedikit2 yg mana pasti dikenakan interest. Kalau guna sampai habis limit, terpaksa topup guna duit sendiri dan sengsara bayar ansurans kredit card
  3. Bayar guna ATM card – Wang yg digunakan hangus. Kalau tak cukup, kena topup dgn cara lain pula.

Tapi orang yang ada Medical Card, tak perlu gunakan sumber di atas untuk membiayai bil hospitalnya. Medical Card akan mengambil fungsi sebagai Debit Card. Ini kerana Medical Card datang dengan “isi” dalam kad itu sendiri. Jika digunakan, “isi” itu akan berkurang.

Berikut dikongsikan perkara-perkara yg perlu dititikberatkan semasa mengambil Medical Card :-

Had Tahunan

  • Biarlah had tahunan ini tinggi supaya kita tidak perlu menambah wang sendiri jika had ini dilepasi. Lebih RM100,000 setahun boleh dianggap baik buat masa ini.

Had Seumur Hidup

  • Juga pilihlah yg tinggi supaya tidak perlu menambah wang sendiri apabila had dilepasi.

Harga

  • Bandingkan harga terhadap coverage yg diberi. Apa gunanya ambil yg murah tetapi banyak kekurangan dan banyak coverage yg tiada.

Pengecualian Caruman

  • Apa gunanya ada Medical Card tetapi masih perlu terus membayar walaupun telah didiagnos mengidap sakit kritikal atau lumpuh kekal. Bukankah lebih bermakna dan amat membantu jika caruman Medical Card tidak perlu dibayar lagi.

Tempoh Sahlaku

  • Lebih lama lebih baik kerana kita tak tahu kita akan hidup sampai bila. Purata jangka hayat buat masa ini ialah 75 tahun utk lelaki dan 78 tahun utk wanita

Co-takaful

  • Pilihlah co-takaful terendah supaya tidak merasa beban sewaktu membayar apabila discharge

Tempoh Menunggu

  • Lebih pendek tempoh menunggu adalah lebih baik kerana lebih cepat kita boleh menggunakan Medical Card

Had hari

  • Lebih panjang lebih bagus kerana kita tidak tahu berapa kerap kita akan sakit dan berapa lama kita akan tinggal di hospital

 

Memang ada banyak jenis Medical Card diluar sana. Pilihlah dari agen yg berintergriti, berpengalaman dan dipercayai kerana banyak urusan yg perlu dilakukan terutamanya ketika membuat tuntutan. Di Great Eastern Takaful, anda akan menikmati banyak hadiah tambahan sebagai pemegang Medical Card kami :-

  1. Pampasan Kematian Akibat Kemalangan secara ikhsan tanpa tambahan caruman
  2. Perkhidmatan towing servis percuma atau bantuan kecemasan untuk kereta anda
  3. Supreme Assist – Perkhidmatan aturan di luar negara

Secara amnya, anda sudah pun mendapat perlindungan tambahan yg menyeluruh untuk kemudahan keluarga anda kelak!

Hubungi saya untuk mendapatkan Medical Card Great Estern Takaful! Suri Fitriah – 0173723344

Share This:

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera Semua,

Saat yang dinanti-nanti telah pun tiba. Sekarang Great Eastern Takaful juga telah mempunyai Medical Card tanpa co-takaful! Mulai saat ini, client-client yg sedia ada boleh upgrade polisi masing-masing dari medical card yg ada co-takaful kepada yg tiada co-takaful. Bagi bakal client baru pula, anda boleh terus memilih sama ada mahukan medical card yg ada co-takaful atau tiada. Sudah pasti, yg tiada co-takaful akan berharga lebih mahal sedikit dari yg ada co-takaful.

zero co-takaful

Dengan memilih Medical Card tanpa co-takaful, para pelanggan baru akan mendapat beberapa perkara Xtra seperti di bawah :-

  1. Tiada co-takaful
  2. Intraocular Lens (Up to RM1000 per eye and max of RM2,000 lifetime)
  3. Elaun hospital kerajaan sehingga RM200

Sekarang anda bolehlah memilih nak bayar murah tapi ada co-takaful pada setiap admission/rawatan atau bayar mahal tapi tak perlu bayar co-takaful utk setiap admission/rawatan.

Jom kita tengok kira-kira sikit :-

Katalah masuk hospital 5 kali setahun dengan bil RM 20,000, RM20,000, RM30,000, RM3,000 dan RM50,000.

Medical Card Dengan Co-Takaful (Caruman RM2400 setahun)

Co-takaful yg perlu dibayar = RM500 + RM500 + RM500 + RM300 + RM500 = RM2300

Medical Card Tanpa Co-Takaful (Caruman RM3000 setahun)

Tiada bayaran co-takaful

Beza caruman = RM600 setahun

Untuk tempoh 40 tahun :-

Caruman Medical Card Dengan Co-takaful = RM2400 X 40 = RM96000

Caruman Medical Card Tanpa Co-takaful = RM3000 X 40 = RM120000

Beza Caruman = RM24000

Jika dianggarkan client menjalani rawatan seperti di atas setiap tahun :-

Co-takaful RM2300 X 40 = RM92000

***Pengiraan ini hanya untuk rujukan awal secara gamabaran kasar sahaja. Tiada jaminan maklumat ini tepat.

Ini bermakna, dengan mengambil Medical Card tanpa co-takaful, anda sebenarnya boleh berjimat sekiranya menggunakan Medical Card itu walaupun membayar premium yg lebih. Utk jangkamasa panjang, Medical Card tanpa co-takaful dilihat dapat memberi lebih nilai dalam kehidupan anda. Walau bagaimanapun, sila dapatkan rundingan professional dari agen-agen bertauliah terlebih dahulu.

Utk sign up Medical Card dengan Great Eastern Takaful, cepat-cepat hubungi saya Suri Fitriah di 017-3723344 | surifitriah@gmail.com

Share This: