Sebagai rakyat Malaysia, sudah tentu kita semua mengenali dan mungkin sangat menggemari nasi lemak. Semua orang tahu nasi lemak ada pelbagai jenis dan harga yang berbeza. Walau bagaimanapun, nasi lemak semestinya ada nasi yang dimasak bersama santan dan maka itulah ia dikenali sebagai nasi lemak. Tahukah anda bahawa perlindungan takaful juga boleh diibaratkan seperti nasi lemak?

Perlindungan takaful sebenarnya ada banyak jenis dan harganya berbeza-beza dari satu plan ke satu plan yang lain. Sama seperti nasi lemak. Nasi lemak yang asas lazimnya ada nasi, sambal, bilis, telur rebus dan timun. Sekiranya kita mahukan lauk tambahan, bolehlah kita tambahkan dengan sambal kerang, sotong, ayam goreng, telur goreng, ikan sardin dan lain-lain lagi. Harga nasi lemak asas pastilah lebih murah berbanding nasi lemak yang mempunyai banyak lauk tambahan. Begitu juga dengan manfaat perlindungan takaful. Ada manfaat tambahan yang berharga mahal, ada juga manfaat tambahan yang berharga murah bergantung kepada fungsi manfaat itu.

Rajah di bawah menunjukkan jenis-jenis manfaat perlindungan takaful yang terdapat di pasaran. Ia bersifat optional yang mana boleh diambil atau boleh juga ditinggalkan. Tapi ingat! Kalau tak ambil manfaat itu, janganlah pula nak claim dalam manfaat itu. Sebagai contoh, tidak ambil manfaat Elaun Hospital (telur rebus), tetapi berangan nak claim elaun hospital apabila dimasukkan ke wad! Ini memang takkan boleh ya…

Boleh faham, kan? Di Great Eastern Takaful, anda sebenarnya boleh mencipta Set Nasi Lemak anda sendiri! Set Nasi Lemak di Great Eastern Takaful bermula dari RM100 sebulan. Sebagai contoh, set nasi lemak anda mengandungi nasi, sambal, bilis, timun dan ayam goreng. Ini bermakna plan perlindungan anda mengandungi manfaat kematian/hilang upaya kekal menyeluruh, manfaat penyakit kritikal, manfaat kemalangan, kad perubatan dan pengecualian caruman. Nasi lemak sebegitu mungkin boleh dimiliki dengan harga RM200 sebulan mengikut umur, jantina, pekerjaan dan status merokok anda.

Nak reka Set Nasi Lemak Great Eastern Takaful anda? Hubungi saya Suri Fitriah wasap.my/60173723344.

Share This:

Medical Card sudah seakan menjadi perkara wajib yg patut dimiliki oleh semua orang. Seseorang itu akan kelihatan pelik jika sekerasnya menolak Medical Card. Apa yg menyebabkan Medical Card ini terlalu diminati ramai? Jom tengok apa sebab semua orang perlu ada Medical Card :-

  1. Kos perubatan dan rawatan adalah sangat2 tinggi di Malaysia dan seluruh dunia pun. Medical Card akan menyebabkan pesakit tidak perlu menanggung keseluruhan kos rawatan yg mahal tu.
  2. Boleh digunakan di hospital swasta. Jadi, boleh menjadi alternatif untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta jika hospital kerajaan sudah terlalu sesak atau jauh dari rumah.
  3. Boleh mendapatkan rawatan segera di hospital swasta terutamanya pembedahan sekiranya giliran menunggu di hospital kerajaan adalah terlalu lama sampai berbulan atau bertahun.

Perkara yang paling utama di atas ialah dari segi kos dan masa. Adakah anda sanggup mengeluarkan segala wang yg ada hanya untuk membayar kos rawatan yg mahal atau menunggu giliran yg terlalu panjang demi mengubati sakit yg anda hidapi? Jika anda sanggup, anda tak perlukan Medical Card ini. Tetapi, jika anda tak sanggup membayar mahal dan menunggu lama, segera call saya untuk dapatkan Medical Card terbaik dari Great Eastern Takaful.

Bila masuk hospital, ada beberapa kaedah orang nak langsaikan bil :-

  1. Bayar guna cash di tangan – Wang yg dibawa hangus digunakan di hospital itu saja
  2. Bayar guna credit card – Bayar semula semua jumlah yg digunakan secara penuh atau sedikit2 yg mana pasti dikenakan interest. Kalau guna sampai habis limit, terpaksa topup guna duit sendiri dan sengsara bayar ansurans kredit card
  3. Bayar guna ATM card – Wang yg digunakan hangus. Kalau tak cukup, kena topup dgn cara lain pula.

Tapi orang yang ada Medical Card, tak perlu gunakan sumber di atas untuk membiayai bil hospitalnya. Medical Card akan mengambil fungsi sebagai Debit Card. Ini kerana Medical Card datang dengan “isi” dalam kad itu sendiri. Jika digunakan, “isi” itu akan berkurang.

Berikut dikongsikan perkara-perkara yg perlu dititikberatkan semasa mengambil Medical Card :-

Had Tahunan

  • Biarlah had tahunan ini tinggi supaya kita tidak perlu menambah wang sendiri jika had ini dilepasi. Lebih RM100,000 setahun boleh dianggap baik buat masa ini.

Had Seumur Hidup

  • Juga pilihlah yg tinggi supaya tidak perlu menambah wang sendiri apabila had dilepasi.

Harga

  • Bandingkan harga terhadap coverage yg diberi. Apa gunanya ambil yg murah tetapi banyak kekurangan dan banyak coverage yg tiada.

Pengecualian Caruman

  • Apa gunanya ada Medical Card tetapi masih perlu terus membayar walaupun telah didiagnos mengidap sakit kritikal atau lumpuh kekal. Bukankah lebih bermakna dan amat membantu jika caruman Medical Card tidak perlu dibayar lagi.

Tempoh Sahlaku

  • Lebih lama lebih baik kerana kita tak tahu kita akan hidup sampai bila. Purata jangka hayat buat masa ini ialah 75 tahun utk lelaki dan 78 tahun utk wanita

Co-takaful

  • Pilihlah co-takaful terendah supaya tidak merasa beban sewaktu membayar apabila discharge

Tempoh Menunggu

  • Lebih pendek tempoh menunggu adalah lebih baik kerana lebih cepat kita boleh menggunakan Medical Card

Had hari

  • Lebih panjang lebih bagus kerana kita tidak tahu berapa kerap kita akan sakit dan berapa lama kita akan tinggal di hospital

 

Memang ada banyak jenis Medical Card diluar sana. Pilihlah dari agen yg berintergriti, berpengalaman dan dipercayai kerana banyak urusan yg perlu dilakukan terutamanya ketika membuat tuntutan. Di Great Eastern Takaful, anda akan menikmati banyak hadiah tambahan sebagai pemegang Medical Card kami :-

  1. Pampasan Kematian Akibat Kemalangan secara ikhsan tanpa tambahan caruman
  2. Perkhidmatan towing servis percuma atau bantuan kecemasan untuk kereta anda
  3. Supreme Assist – Perkhidmatan aturan di luar negara

Secara amnya, anda sudah pun mendapat perlindungan tambahan yg menyeluruh untuk kemudahan keluarga anda kelak!

Hubungi saya untuk mendapatkan Medical Card Great Estern Takaful! Suri Fitriah – 0173723344

Share This:

Terdapat 1 rider kemalangan yang sangat istimewa di Great Eastren Takaful. Rider itu dinamakan Comprehensive Accidental Benefits Xtra atau lebih mudah disebut sebagai i-CABX. i-CABX merupakan rider khusus untuk kemalangan yang menampilkan manfaat seperti berikut :-

  1. Pampasan kematian akibat kemalangan
  2. Pampasan kematian berganda akibat kemalangan di dalam kenderaan awam atau tempat awam
  3. Elaun MC akibat kemalangan
  4. Pampasan kemalangan diri
  5. Pertambahan nilai pampasan kematian akibat kemalangan sebanyak 5% setiap tahun selama 10 tahun

Bagaimana rider ini berfungsi?

Contohnya macam ni. Ambil rider i-CABX sebanyak RM30,000

1- Wira meninggal dalam kemalangan antara keretanya dengan sebuah lori. Wira layak mendapat pampasan kematian akibat kemalangan sebagai tambahan kepada pampasan kematian yg asas. Pampasan kematian asas RM100,000 + pampasan kematian akibat kemalangan dari i-CABX RM30,000 = RM130,000

2-  Raja mengalami kematian semasa menaiki feri yg karam di lautan. Raja layak menerima RM60,000 (RM30,000 X 2) sebagai pampasan kematian berganda akibat kemalangan dalam kenderaan awam.

3- Rahman mengalami kemalangan sehingga tangannya patah. Rahman menjalani pembedahan dan rawatan menggunakan medical card Great Eastern Takaful (rider lain). Rahman mendapat MC selama 4 bulan. Oleh kerana Rahman juga mengambil rider i-CABX, maka Rahman layak mendapat elaun MC akibat kemalangan sebanyak RM225 seminggu. RM225 X 16 minggu = RM3,600.

4-  Geeva terputus jari kelingking semasa menggunakan mesin canai. Geeva layak menerima 5% dari nilai i-CABX iaitu sebanyak RM1500 (5% X RM30,000)

Kemalangan bukanlah hanya tertakluk kepada kemalangan jalan raya. Apa-apa jenis kemalangan pun boleh seperti kemalangan semasa bersukan. Rider i-CABX ini sangat penting kepada individu yg lasak lagi aktif. Namun rider ini ada pengecualian jugak. Contohnya kemalangan sebab salah lompat masa buat bungee jumping, GET tak cover. Sebab itu dikategorikan sebagai masalah cari sendiri.

Share This:

Hai Assalamualaikum Semua,

Kali ni nak share pasal satu claim yang dibuat oleh seorang client saya bernama Hamzani yang mengalami kemalangan pada jari kelingkingnya semasa bermain bola sepak.

Hamzani tinggal di Selangor. Tetapi kemalangan yang dialami berlaku di Johor. Sebagai peserta Great Eastern Takaful yang mengambil perlindungan untuk Medical Card dan Kemalangan, beliau boleh dirawat di mana-mana hospital dan klinik panel mahupun bukan panel.

Moral : Lokasi perlindungan tidak terhad

Beliau mendapatkan rawatan kecemasan sebagai pesakit luar di KPJ Johor, Johor Bharu.

Bil : RM201.55

Diagnosis : Jari patah

Hamzani minta untuk membuat rawatan lanjut di Selangor. Beliau ke KPJ Selangor, Shah Alam. Rawatan lanjut memerlukan jarinya dibedah untuk memasukkan wayar. Hamzani telah dimasukkan ke wad pada 17hb dan keluar pada 18hb Disember 2013.

Bil Rawatan Lanjut : RM165

Bil Pembedahan : Ditanggung oleh syarikat isteri

Bil Rawatan Susulan : RM300

Disebabkan kemalangan ini, Hamzani telah mendapat MC selama 78 hari atau 11 minggu.

Setelah tempoh MC beliau tamat, beliau mula membuat tuntutan bagi semua bil sebelum dan selepas kemasukan ke wad, elaun hospital dan elaun MC. Tuntutan beliau diterima dan diproses pada 13 Mac 2014.

Continue reading

Share This:

i-Great Damai

i-Great Damai merupakan sebuah produk takaful keluarga daripada Great Eastern Takaful. Secara asasnya, i-Great Damai menawarkan perlindungan untuk kematian atau cacat kekal. Walau bagaimanapun, ia boleh dijadikan lebih komprehensif dengan penambahan rider (perlindungan tambahan) yang bersesuaian atau diperlukan oleh pemiliknya.

Antara rider yang boleh ditambah adalah :-

  1. 36 Penyakit Kritikal (i-CIBR)
  2. Medical Card/Kad Perubatan (i-Medik)
  3. Elaun Hospital (i-HB)
  4. Pampasan Kemalangan (i-CABX)
  5. Waiver (i-PP,i-CBP)

Sebenarnya ada banyak lagi rider yang boleh ditambah. Tapi yang dinyatakan di atas merupakan rider yang popular dan lebih kerap diambil oleh mana-mana orang yang nak ambil insurans/takaful.

Sekarang ni nak terangkan sikit apa yang ada dalam setiap rider di atas tu.

36 Penyakit Kritikal

Rider ini melayakkan kita untuk mendapat pampasan sekaligus sekiranya kita didiagnos mengidap salah 1 daripada 36 penyakit kritikal yang tersenarai. Contohnya kita letak sebanyak RM50,000 sebagai pampasan untuk penyakit kritikal. Jadi bila kita disahkan mengidap penyakit kritikal, maka RM50,000 itu akan diberikan kepada kita. Wang itu bolehlah kita gunakan untuk menyara hidup kita. Tentang rawatan yang perlu dibuat pula, kosnya boleh ditanggung oleh Medical Card sekiranya kita ada amek Medical Card sebagai rider.

Medical Card/Kad Perubatan

Yang medical card pulak digunakan bila kita terpaksa dimasukkan ke dalam wad untuk merawat penyakit kita. Jadi, kos-kos rawatan seperti prosedur, pembedahan, nasihat pakar, bilik di hospital dan sebagainya yang termaktub dalam kontrak Medical Card, adalah akan ditanggung oleh Medical Card ni. Walau bagaimanapun, kita perlu bayar komitmen dalam 10% daripada jumlah bil. Yang 10% ni lah namanya ko-takaful atau takaful bersama. Di Great Eastern Takaful, ko-takafulnya bernilai minimum 10% dan maksimum cuma RM500 sahaja. Contoh untuk ko-takaful ni camni. Katakanlah bil bernilai RM10,000. 10% daripada RM10,000 ialah RM1,000. Tetapi disebabkan nilai maksimum ko-takaful ialah RM500 sahaja, maka kita hanya perlu bayar RM500 berserta sedikit bayaran-bayaran lain seperti tax, admission fee, barang-barang hiburan dan apa-apa yang tidak ditanggung oleh Medical Card. Medical Card dari Great Eastern Takaful mempunyai limit seumur hidup minimum RM600,000 dan sehingga maksimum RM2,000,000. Maklumat lanjut Medical Card Great Eastern Takaful boleh di lihat di sini.

Elaun Hospital

Elaun hospital ni pulak adalah elaun yang akan kita terima apabila kita dimasukkan ke hospital. Kita akan dibayar mengikut bilangan malam kita tidur di hospital. Untuk layak mendapat elaun ni, kita perlu dimasukkan ke dalam wad sekurang-kurangnya 8 jam. Elaun ni pulak boleh diambil minimum RM50 dan maksimum RM500.

Pampasan Kemalangan

Pampasan bahagian kemalangan ini pula merupakan pampasan tambahan sekiranya kita meninggal akibat kemalangan. Lebih dari itu, nilai pampasan ni juga mempunyai fungsi lain iaitu menentukan nilai elaun MC akibat kemalangan. Conothnya kita letak RM50,000 bagi perlindungan kemalangan ini. Dengan nilai RM50,000 itu kita akan dibayar elaun MC akibat kemalangan sebanyak RM375 seminggu jika kita hilang upaya sementara penuh atau sebanyak RM87.50 seminggu jika kita hilang upaya sementara sebahagian. ELaun MC ini hanya layak dituntut sekiranya tempoh MC kita tu sekurang-kurangnya 7 hari. Selain menentukan nilai elaun MC, ia juga digunakan untuk menentukan nilai pampasan yang diterima sekiranya kehilangan anggota fungsi badan tertentu mengikut peratusan keterukan. Nilai pampasan kemalangan ini juga akan bertambah sebanyak 5% bagi setiap tahun sehingga maksimum 10 tahun.

Waiver

Waiver ni pulak merupakan pelepasan bayaran caruman apabila kita mengalami penyakit kritikal atau hilang upaya kekal sebelum berusia 70 tahun. Maknanya jika kita diisytihar mengalami penyakit kritikal pada usia 66 tahun, caruman yang kita bayar untuk perlindungan kita tidak lagi perlu dibayar tetapi perlindungan masih diTERUSKAN sehingga berusia 99 tahun.

i-Great Damai

Begitulah sedikit sebanyak mengenai produk i-Great Damai dari Great Eastern Takaful. Dalam produk ini juga sebenarnya ada sebahagian simpanan untuk kegunaan kita. Maknanya dengan caruman kita tu banyak manfaat yang kita dapat. Pampasan kematian/cacat kekal, penyakit kritikal, medical card, kemalangan, elaun hospital, elaun MC dan simpanan jugak! Cepat-cepatlah dapatkan rundingan dan quotation dari saya. Hubungi Suri Fitriah 017-3723344 surifitriah@gmail.com

Share This:

Assalamualaikum & Hai semua!

Kali ni saya nak kongsi pasal manfaat hospital atau elaun hospital atau bahasa mudahnya duit yang dibayar apabila anda masuk wad. Di Great Eastern Takaful, ia dikenali sebagai i-Hospitalization Benefit. Minimum kita boleh ambil RM50 dan maksimum RM500 untuk setiap satu malam kita tinggal di wad. Macam OK la jugak kan, masuk wad dapat sikit saguhati. 🙂

Ada juga beberapa klien saya yang dah pun menerima manfaat ni. Nak dapatkan pun tidaklah sesukar mana. Sebab kalau anda dimasukkan ke wad Hospital Panel Great Eastern Takaful, secara automatik, bayaran ini akan dibuat sebaik sahaja anda discaj. Dalam masa lebih kurang 2 minggu, cheque akan ready dan boleh dituntut oleh agen untuk disampaikan kepada anda. Tak perlu pun isi-isi borang atau hantar-hantar dokumen. Tapi, kalau anda masuk wad di hospital bukan panel GET, ada la borang nak kena isi dan dokumen sokongan nak kena hantar. Namun begitu, jangan risau. Agen kan ada…

alwiogos

Ni claim terbaru dari klien saya.

apiz julai

Haa…. nampak tak? Berapa kali masuk pun kita akan tetap dibayar ikut kelayakan.

Sape yang tak faham atau masih takut pasal insurans/takaful, meh jumpa saya. Saya boleh citerkan semua.

Share This:

Hai semua, apa khabar?

Harap sihat-sihat sahaja untuk terus beribadah kepada Allah dan menjalani kehidupan bahagia bersama orang tersayang.

Bila bercakap pasal takaful/insurans, mesti anda semua terbayangkan medical card. Betul tak?

Tahukah anda bahawa takaful/insurans sebenarnya lebih dari itu. Kenapa sempitkan skop takaful? Sebenarnya banyak lagi manfaat yang ada pada takaful selain dari Medical Card.

Takaful juga sebenarnya boleh diambil untuk dana pendidikan, kemalangan, sakit kritikal, gantian pendapatan, penghapusan hutang dan banyak lagi.

Boleh terus hubungi saya untuk maklumat lanjut. InsyaAllah saya akan update sedikit demi sedikit.

 

 

Share This:

18
Jun

Rider

Rider ialah perlindungan tambahan yang boleh diambil untuk meluaskan atau melengkapkan perlindungan asas.

Di Great Eastern Takaful terdapat banyak rider yang boleh dipilih untuk melengkapkan setiap perlindungan. Rider-rider tersebut adalah seperti berikut :-  Continue reading

Share This: