Alasan-alasan Tak Mahu Ambil Takaful…

Cuba anda tonton video ni. Ramai tak orang sekeliling, orang terdekat atau diri anda sendiri ada rasa yang sama? Tak dinafikan selama saya menyebarkan takaful sebagai perundingnya, memang ada yang bersikap seperti dalam video. Bagi saya, orang-orang ini cuma belum nampak bagaimanakah takaful ini berfungsi. Yang selalu ramai orang nampak adalah, wang caruman dikorbankan saban bulan malah tahun.

Jadi saya rasa nak tunjukkan sedikit, macam mana takaful ni berfungsi sebenarnya… Kata orang, takaful ni untuk menolong. Yeke?

Yelah… Macam mana takaful menolong tu?

Senario 1

Seorang kanak-kanak terkena jangkitan kuman di paru-paru. Ibubapa panik bila anak demam tak kebah-kebah dan kerap bernafas laju. Keletah keriangan pun dah tak kelihatan. Anak yang biasanya aktif, nampak lemah sahaja. Risau kan? Risau kan?

Ibubapa pun bawa pergi hospital swasta untuk mendapatkan rawatan untuk anak. Pilih hospital swasta sebab mahukan lebih keselesaan dan kepantasan katanya. Lepas doktor check, rupanya pneumonia. Maka kena masuk wad untuk rawatan susulan dan pemantauan selama beberapa hari.

Selepas 5 hari di wad, akhirnya dibenarkan pulang ke rumah. Pergi kaunter untuk buat pembayaran. Wah!!! Hampir RM6 ribu bil hospital si anak. Dengan rela hati, bapa pun bayar sajalah bil tu demi anak.

Tahukah anda, jika anak tadi ada medical card, kos RM6 ribu itu tidak perlu dikeluarkan oleh si bapa. Medical Card akan tanggung! Begitulah cara takaful menolong orang yang ditimpa musibah sakit dan memerlukan rawatan di hospital.

 

Senario 2

Seorang bapa yang bekerja sebagai tukang tebar roti canai dengan gaji harian, kemalangan patah kaki akibat terjatuh ketika memanjat pokok rambutan. Kaki bapa tadi terpaksa disimen dan beliau tidak boleh berdiri dan berjalan seperti biasa. Akibat hilang upaya sementara begitu, maka beliau diberi MC selama 3 bulan untuk memulihkan kakinya yang patah. Selama 3 bulan itu jugalah beliau tidak dapat bekerja menebar roti canai sekaligus menghilangkan punca pendapatan hariannya. Walaupun tiada pendapatan, perbelanjaan harian keluarganya tetap diperlukan seperti biasa. Akhirnya beliau terpaksa menggunakan saki-baki wang simpanan dan mengharap belas ehsan sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan buat sementara waktu.

Dengan adanya takaful, bapa ini boleh membuat claim ke atas MC akibat kemalangannya itu. Beliau dapat menggantikan semula wang simpanan yang telah digunakan terlebih dahulu. Nampak tak? Bapa ini tidak akan kehilangan wang simpanannya hanya kerana beliau ada takaful yang mampu menampung kebocoran wang itu.

 

Senario 3

Seorang bapa bekerja sebagai ahli bomba & penyelamat. Terkorban dalam misi mencari dan menyelamat. Beliau meninggalkan seorang balu dan seorang anak. Isterinya merupakan suri rumah sepenuh masa dan menjual kuih-muih secara kecil-kecilan. Apabila bapa ini telah kembali ke Rahmatullah buat selama-lamanya, maka tiadalah lagi orang yang akan membawa pulang gaji bulanan ke rumah keluarga ini. Duit sewa rumah juga tiadalah lagi siapa akan membayarnya. Akibat kesempitan kewangan, balu tadi terpaksa mencari kerja untuk menampung keperluan keluarga.

Takaful dapat membantu dalam situasi ini dengan memberi pampasan berupa duit tunai yang paling mudah dicairkan dan paling cepat diuruskan. Dengan syarat, bapa tadi sudah mencarum semasa hayatnya.

 

Senario 4

Seorang wanita berkerjaya disahkan mengidap kanser payudara pada usia 45 tahun. Akibat kerap cuti menjalani rawatan kanser, beliau berhenti kerja. Maka tiadalah lagi rawatan percuma yang disediakan oleh majikan. Terpaksalah wanita ini menggunakan wang sendiri untuk menjalani rawatan kimoterapinya yang bernilai RM10,500 bagi setiap cycle. Mujurlah beliau ada takaful. Dapatlah kos itu ditanggung oleh medical cardnya. Walaupun mendapatkan rawatan di hospital kerajaan yang mana beliau perlu membayar dahulu kos itu, wang beliau tetap dapat dikembalikan.

Beliau juga lebih mudah membuat pembayaran sendiri kerana manfaat penyakit kritikal dari takaful yang dimiliki menyebabkan beliau mendapat wang pampasan sekaligus pada jumlah yang besar. Wang itu bolehlah beliau gunakan untuk meneruskan kehidupan selepas berhenti kerja dan boleh pula dijadikan wang pendahuluan rawatan kimoterapi di hospital kerajaan pilihan beliau.

 

Senario 5

Seorang anak muda berusia 26 tahun maut dalam kemalangan motosikal sewaktu pulang dari bekerja. Motosikal yang dinaikinya itu masih hutang di kedai. Mujurlah beliau mengambil takaful sewaktu awal-awal bekerja lagi. Dari pampasan takaful yang diwariskan kepada ibunya, dapatlah ibunya menyelesaikan hutang motor itu sebanyak RM11,000 di kedai. Sebahagian wang takaful itu digunakan oleh ibunya untuk didepositkan di Tabung Haji agar keuntungan tahunan yang diperoleh boleh digunakan untuk menyara kehidupan keluarganya. Selebihnya pula diwakafkan ke masjid berhampiran rumah mereka untuk kegunaan orang ramai.

Selain menyelesaikan masalah hutang sendiri, wang takaful boleh membantu ahli keluarga yang masih hidup untuk terus hidup ceria dan juga dijadikan bekalan pahala berterusan melalui wakaf.

 

Banyak lagi senario lain yang boleh dijadikan contoh. Tetapi cukuplah sekadar 5 itu sahaja sebagai panduan. Memang takaful untuk menolong. Cepat dapatkan takaful untuk diri dan keluarga anda. Jadikanlah bangsa kita, bangsa yang bertindak dengan akal dan hati yang baik. Demi kepentingan umat.

Hubungi saya untuk dapatkan plan takaful yang sesuai untuk anda. Ada banyak dan macam-macam fungsi!

wasap.my/60173723344

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua!

Tahukah anda bahawa kerjaya dalam perundingan takaful mampu memberi kenaikan gaji secara BULANAN? Anda tak perlu tunggu setahun untuk mendapat kenaikan gaji! Menarik kan?

Menurut Persekutuan Majikan Malaysia (MEF), purata kenaikan gaji tahunan bagi kumpulan eksekutif dan kumpulan bukan eksekutif bagi tahun 2016 dan 2017 adalah seperti rajah dibawah :-

Ya tuan-tuan dan puan-puan, adik-adik, abang-abang dan kakak-kakak sekalian… Lingkungan 5-6% sahaja! Kerja 12 bulan, kenaikan berikutnya sekitar 5-6% saja… Sikit kan? Kalau gaji dah RM10,000 barulah nak merasa increment lebih RM500 setahun. Kalau tak, setakat 2 3 ratus je lah… Tu pun kalau dapat. Entah-entah seratus lebih je…

Mungkin anda juga sedari, kenaikan gaji itu tidak seiring pun dengan kenaikan kos sara hidup. Jika nak hidup sangat selesa, sudah tentu anda perlu melakukan kerja lebih demi menampung keperluan dan kehendak keluarga.

Ketahuilah bahawa bidang perundingan takaful dapat memberi pulangan lumayan sekiranya anda berusaha gigih dan konsisten. Bijak membahagikan masa juga sangat penting untuk berjaya dengan gaya dalam bidang takaful.

Dalam bidang takaful, kenaikan gaji tidak mengikut tahun! Tapi mengikut bulan! Dan peratusan kenaikannya pula, anda sendiri boleh tentukan tanpa perlu mendapat persetujuan majikan! Nak naik 10%, 20%, 50%, 100% malah lebih lagi setiap bulan pun tiada siapa akan menghalang…

Benarkah pernyataan ini? Sudah semestinya benar! Ini kerana gaji sebagai perunding takaful datangnya dari komisen jualan. Semakin ramai orang yg sign up, semakin banyaklah komisen anda. Untuk menikmati kenaikan RM500 sebulan itu, RM500 sebulan tau… Bukan setahun… sebenarnya anda hanya perlu sign upkan 4-6 orang sahaja dalam sebulan. Lebih kurang seminggu seorang! Takkan tak boleh, kan?

Cuba anda hitung sendiri. Berapa lama anda harus bekerja makan gaji macam biasa untuk anda capai gaji yang anda inginkan? Kita boleh tengok contoh gaji saya sendiri ketika bekerja makan gaji dulu. Gaji yg selesa untuk saya ialah RM10,000.

Gaji permulaan November 2010 – RM2,435

Gaji 2011 – RM2,535 (Disahkan jawatan)

Gaji 2012 – RM2,801

Gaji 2013 – RM3,235 (Naik Gred)

Gaji 2014 – RM3,518

Gaji 2015 – RM3,767 (Berhenti)

Anggapkan gaji saya naik RM300 setahun. Ini bermakna saya perlu bekerja selama 25 tahun untuk mecapai gaji RM10,000 itu. WAAHHHHH!!! Lamanya…… Perlu ke?

Kalau kita kira increment 7% setahun pun, tetap saya perlu bekerja selama 20 tahun demi mendapatkan gaji RM10,000. Tak sangguplah! Lama sangat nak dapat gaji cuma sebesar RM10,000 sebulan.

Percayalah kerjaya sebagai perunding takaful boleh memberi jalan untuk kenaikan gaji yg besar dalam masa yg singkat. Nak tahu lebih lanjut tentang kerjaya perunding takaful?

Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua,

Ramai sudah orang mencari MEGA. MEGA kini menjadi buruan ramai atas keprihatinannya terhadap keperluan kewangan setiap orang di Malaysia ini. MEGA mampu membantu generasi kini memberikan harapan kehidupan dan masa depan yang lebih cerah untuk generasi akan datang. Nak kenal MEGA?

img_3671

Begitulah ringkasnya kisah si MEGA yang harus dimiliki oleh semua orang. Berikut saya canangkan kelebihan-kelebihan si MEGA ni :-

1-   Nilai Perlindungan Yang Tinggi. Bermula dari RM500,000 (Setengah Juta)

2-   Tempoh Caruman Yang Pendek Dan Fleksibel. 10 atau 20 tahun.

3-   Tempoh Perlindungan Yang Lebih Panjang Dari Tempoh Caruman. 30 tahun. Bayar 10 atau 20 tahun sahaja. Perlindungan tetap 30 tahun!

4-   Pengeluaran nilai tunai bila-bila masa dengan meninggalkan baki minimum RM1,000

5-   Manfaat Kesetian yang berjumlah sehingga 40% dari nilai caruman tahunan pada setiap 5 tahun.

*************************

Dari pandangan mata saya, MEGA sangat sesuai dijadikan Income Replacement Plan + Retirement Fund!

Penafian : Ini konsep saya tersendiri dalam memasarkan MEGA. Anda mungkin mendapat penerangan yang berbeza dari perunding takaful lain.

Ini kerana, dengan hanya mencarum selama 10 tahun, kita akan dilindungi dengan nilai perlindungan sebanyak RM500,000 selama 30 tahun. Sekiranya tidak berlaku kematian atau hilang upaya kekal menyeluruh dalam tempoh 30 tahun itu, nilai tunai sebanyak dua kali ganda dari nilai caruman akan dikembalikan apabila sampai tempoh matang iaitu selepas 30 tahun. (Sila request quotation dari saya untuk dapatkan nilai caruman : Suri Fitriah 017-3723344).

Di mana kegunaan MEGA? Dalam kehidupan ini, kita tidak tahu langsung apa yang telah dimaktubkan di Loh Mahfuz. Jodoh, ajal, rezeki dan sebagainya telah pun diatur oleh Allah tetapi kita tidak tahu-menahu langsung. Atas sebab tidak tahu itulah satu persediaan untuk menghadapi musibah perlu dibuat. Maka, jika ditimpa musibah, tidaklah kita mahupun keluarga kita mati kutu untuk meneruskan hidup dengan dugaan dan ujian yang diberi. Contoh-contoh musibah yang kita tidak pernah diberitahu bahawa ia akan datang :-

1-   Kemalangan. Terutamanya kemalangan jalan raya yang dahsyat. Siapa kita untuk menolak KEMUNGKINAN bahawa kita boleh mati atau lumpuh di jalan raya?

acc-1 acc-2 acc-3

hilang-punca-pendapatan

2-   Penyakit Kritikal. Tiada siapa mahu dihinggapi penyakit. Tetapi ketahuilah bahawa walaupun kita sedaya upaya menjaga kesihatan diri kita, Allah tetap juga Penguasa Seluruh Alam. Jika Allah takdirkan kita dihinggapi juga penyakit kritikal, tiada apa pun yang mampu kita buat untuk menghalangnya.

potong-kaki 3718742

3-   Kematian. Semua orang tahu bahawa setiap yang hidup pasti akan mati. Tetapi bila, di mana dan bagaimana itu sentiasa menjadi rahsia Allah. Siapa tahu selepas membaca artikel ini, terus nyawa dicabut oleh Malaikat Izrail?

ziarah-kubur

ziarah-kubur-1

Maka dengan adanya persediaan yang kita buat untuk mengadap Ilahi dan meninggalkan segala apa yang kita miliki di dunia ini, senang dan damailah waris-walak dan sahabat handai yang ditinggalkan. Mereka masih boleh meneruskan kehidupan seperti biasa walaupun musibah menimpa kita. Kita sendiri yang mengelakkan dari mereka hidup melarat atau meminta-minta. Kita sendiri yang telah menyediakan dana untuk mereka kekal bahagia walaupun kematian kita ataupun mereka tidak akan berasa terbeban untuk menjaga kita sekiranya kita sudah menjadi cacat dan tidak menyumbang pendapatan kepada keluarga lagi. Tiada siapa yang akan membela nasib kita dan keluarga melainkan diri kita sendiri.

Apa lagi MEGA buat?

Malah lebih menggembirakan pula apabila sekiranya tiada musibah melanda sepanjang tempoh perlindungan, segala wang yang kita carumkan selama 10 tahun itu akan dikembalikan dengan nilai yang berganda. Walau bagaimanapun, pulangan ini bergantung kepada prestasi dana yang kita laburkan. Kita boleh menjadikannya sebagai dana selepas persaraan kita. Siapa lagi yang akan beri kita duit selepas bersara? Pastilah diri kita sendiri yang telah membuat persiapan awal! Nak cuba sediakan dana persaraan RM1 Juta? Hubungi Suri Fitriah 017-3723344 sekarang!

anda-menderita-selepas-bersara

persediaanpersaraan bh-krisis-persaraan

Bukankah bijak dan kukuhnya perancangan kewangan kita dengan MEGA ini? Jika anda perlukan penerangan yang lebih lanjut, terus book appointment bersama saya Suri Fitriah 017-3723344. Rundingan 30 minit ini sentiasa PERCUMA kepada sesiapa yang benar-benar percaya bahawa Allah Penguasa Alam dan tiada siapa akan membela nasib kita selain diri kita sendiri. Jom jumpa!

Share This:

Assalamualaikum & Hi,

Saya fikir, saya amat jarang bercerita bagaimana nak dapatkan client dalam bidang takaful ni. Ada ke orang nak? Senang ke susah nak cari client? Dari mana nak dapatkan prospek?

Baiklah… Kali ini saya nak kongsikan kepada anda semua, macam mana nak dapat client dalam bidang takaful. Secara ringkasnya, kaedah-kaedah mendapatkan client takaful ini hampir sama sahaja dengan produk kewangan yang lain. Tapi kat sini, saya nak share pengalaman saya sendiri sahaja.

Kaedah 1 – Natural Market

Natural market ni maksudnya orang-orang sekeliling kita yang memang kita dah kenal. Contohnya ahli keluarga, rakan sekerja, rakan sekolah, rakan universiti, rakan persatuan, jiran, saudara-mara dan sebagainya. Orang-orang ini semua adalah orang kenal kita dan kita kenal dia secara langsung.

Dengan natural market, kita ada kelebihan dari segi mendapatkan appointment memandangkan dia memang dah kenal kita. Cuma tunggu dia nak jumpa kita atau tak. Closing ratio juga amat tinggi apatah lagi jika kita memang seorang yang disegani atau disenangi.

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Continue reading

Share This:

Sudah lebih 50 bulan saya bergelar sebagai agen di Great Eastern Takaful. Dalam tempoh itu, sudah lebih dari 100 claim telah saya uruskan. Claim-claim yang dibuat termasuklah claim bil perubatan dalam medical card, bil perubatan kemalangan, bil perubatan sebelum kemasukan wad, bil perubatan selepas kemasukan wad, elaun hospital, elaun MC akibat kemalangan dan juga kematian!

Contoh Claim Status yang telah disubmit

Contoh Claim Status yang telah disubmit

Suka saya nak beritahu bahawa proses claim ini adalah sangat mudah dan pantas. Hanya dengan menyediakan dokumen lengkap, claim anda memang mudah diuruskan. Dokumen pun bukanlah dokumen yg bagai menanti bulan jatuh ke riba baru boleh dapat.

Tips melancarkan proses claim terutamanya perubatan :-

1-   Beritahu latar belakang kes anda semasa kejadian berlaku kepada agen. Tujuannya supaya agen tahu jenis claim dan apakah borang dan dokumen yang perlu disediakan. Ini dapat menjimatkan masa dan tenaga sebab boleh elakkan daripada buat kerja dua kali atau ulang-alik ke hospital.

2-   Terus minta doktor isi borang claim semasa dalam tahanan di wad. Tujuannya supaya tidak dikenakan caj tambahan sebab request di luar waktu rawatan dan perlu buka arkib untuk doktor sediakan report. Agen kena cepat sampaikan forms kepada client/doctor supaya senang.

3-   Buat salinan yang terus disahkan oleh pihak hospital. Hal ini penting jika nak claim lebih dari satu company.

4-   Berikan dokumen dan borang yg lengkap diisi kepada agen untuk dihantar ke HQ. Jangan lupa buat copy supaya senang nak rujuk sekiranya ada lagi keperluan tambahan dari pihak takaful/insurans.

Mudah je kan sebenarnya. Sepanjang pengalaman saya, claim memang tak susah. Pernah juga hantar hari ni, esok dah approved! Kalau kes yg standard dan straight forward memang dlm masa 2 minggu dah boleh settled. Cuma kes yg perlu further investigation memang makan masa lebih sedikit. Tetapi itu pun tertakluk kepada masa bertindak maksimum 3 bulan. Sekiranya syarikat masih gagal dapatkan maklumat tambahan yg diperlukan, claim akan tetap terus dibayar :-). Bagus kan macam tu?

Kepada orang-orang diluar sana yang masih ragu-ragu sejauh mana kebenaran akan dapat claim dari syarikat insurans/takaful, hapuskanlah keraguan itu. Claim ini benar-benar wujud dan benar-benar dapat!

Contact saya Suri Fitriah 017-3723344 untuk dapatkan perlindungan takaful yang memang boleh claim!!!

Share This:

Sebagai salah seorang agen lama dan bakal leader di Zest, saya telah diberi kepercayaan untuk mengendalikan sebahagian daripada training khas untuk para agen baru yang digelar Baby Zesters. Kebiasaannya saya akan berkongsi ilmu dan kemahiran pada #oymbbg v1. Tetapi untuk bulan April saya berpeluang menjadi trainer untuk #oymbbg v2 pula. Dalam #oymbbg v2, agen baru akan dilatih dan diberi pendedahan tentang produk i-Great Amal, menggunakan software mengira quotation GETBIS, melayari portal agen i-GreatPartner dan juga kaedah mengisi borang-borang yang berkesan. Sesi ini berlangsung selama 4 jam dari 10 pagi hingga 2 petang.

12985596_10201662549202630_1628074483671583868_n

Ajar cara nak semak dan jaga payment client supaya tidak lapse

bbg v2 apr

Menerangkan secara details segala sebab musabab yang berlaku industri takaful

IMG_0746

Baby zesters semua tekun membuat quotation menggunakan GETBIS

IMG_0755

Lunch dulu sebelum sambung sesi petang

IMG_0751

Comel kan baby zesters!

IMG_0759

Sesi petang disambung oleh GAM Zarina pula sementara saya membuat troubleshoot untuk computer2 baby zesters

Jika anda tercari-cari kerja yang penuh dengan bimbingan rapi, tak salah anda terus hubungi saya, Suri Fitriah 017-3723344 untuk menjadi sebahagian daripada kami. Latihan yg diberikan di Zest sentiasa di kemaskini dan diperhalusi keberkesanannya. Jom jadi agen takaful bersama Zest! Kami bimbing anda hingga ke mercu!

Share This:

Pada 4 hingga 7 April yang lepas, saya dan beberapa rakan dari Zest telah pun menghadiri Basic Agency Management Course (BAMC) di Menara Great Eastern. Kursus ini adalah kursus wajib yang mesti dihadiri oleh sesiapa yang akan mengupgradekan dirinya dari status Agent kepada Agency Manager. Kursus ini adalah salah satu syarat wajib yang telah digariskan oleh The Malaysian Insurance Institute (MII) demi mengawal kualiti Agency Manager yang bakal dilahirkan. Jelas di sini bahawa, kerjaya dalam bidang takaful/insurans adalah kerjaya professional yang hanya boleh dilakukan oleh orang berkelayakan sahaja. Hentikanlah pandangan negatif terhadap kerjaya sebagai agen takaful ini kononnya hanya untuk orang yang tiada kelulusan tinggi. Sebab itu jadi agen saja. Pandangan ini sudah lama ketinggalan sebenarnya 🙂

bamc book

Ada 9 Modul selama 4 hari. Setiap Modul ada homework yang akan dihantar ye…

IMG_0717

Trainer kami namanya Raymond. Fasih berbahasa Inggeris, Melayu dan Mandarin. Banyak buat lawak jugak. Hehehe…

IMG_0699

Hari Kedua. Setiap hari kena ubah kedudukan tau..

IMG_0704

Hari Ketiga. Dah nampak keletihan di situ!

IMG_0713

Hari Keempat. Hari paling seronok sebab dah last dan duduk semeja dgn Isaac yang suka buat kelakar

bamc

Group photo kami sebelum menutup kelas BAMC tu.

Kursus ini belum sempurna lagi kerana kami semua perlu menduduki peperiksaan akhir pada 11 Jun 2016. Markah dari kelas ini sahaja seperti markah kehadiran, penyertaan, homework, teamwork cuma menyumbang 30% dari markah keseluruhan. Baki 70% lagi adalah dari peperiksaan akhir. Maka kami kenalah berusaha sedaya upaya di final exam nanti sebab markah lulus kesuluruhan kursus ini adalah 60 markah! Doakan kejayaan kami dalam syarat wajib nak jadi Agency Manager ni.

Bagi sesiapa yang baru tahu bahawa kerjaya sebagai agen ini sungguh bermasa depan yg cerah, silalah hubungi saya, Suri Fitriah 017-3723344 untuk mendapatkan penerangan lanjut. Kalau segan nak call, tinggalkan maklumat diri di sini dan saya akan call anda! Jom bersama-sama memartabatkan industri takaful di Malaysia ini!

Share This:

Assalamualaikum dan Hi semua!

Mungkin orang diluar sana ada tertanta-tanya berapakah sebenarnya income yang boleh diperolehi dari kerjaya sebagai agen takaful ni? Ada yang kata tak berbaloi tetapi lebih ramai yang kata duit mudah dengan kerja yg jauh lebih ringan 🙂

Baiklah mari saya kongsikan bersama anda berapakah sebenarnya income yg boleh anda dapat dari tugas sebagai agen. Secara umum, jawapannya ialah TIADA HAD! Memang betul! Tiada had ditetapkan oleh mana-mana syarikat takaful bagi pendapatan seorang agen. Sebab apa takde had? Sebab selagi anda membawa orang untuk sign up perlindungan takaful, selagi itulah anda tetap mendapat komisyen. Kalau seribu orang yang sertai, dari seribu penyertaan itulah komisyen yg anda akan dapat.

comm sts

Terdapat beberapa sumber pendapatan bagi seseorang agen. Tetapi saya hanya ceritakan 3 sahaja yang utama. Yang lain-lain anda akan dapat tahu apabila dah jadi agen nanti :-

Pertama : Komisyen

Di Great Eastern Takaful, komisyen dari setiap satu penyertaan dibayar sehingga enam tahun. Tetapi peratusannya berkurang dari tahun ke tahun mengikut jenis produk. Sebagai contoh, komisyen untuk produk berkaitan pelaburan adalah seperti berikut :-

Tahun 1 : 25%

Tahun 2 : 20%

Tahun 3 : 18.5%

Tahun 4 : 18.5%

Tahun 5 : 15%

Tahun 6 : 15%

Kedua : Production Bonus

Bonus sebanyak 5% akan diberi bagi setiap jualan apabila seseorang agen itu mencapai kuota minimum QFYLP 18,000 pada tahun itu.

Ketiga : Persistency Bonus

Bonus sebanyak 5% akan diberi bagi setiap jualan yang lengkap carumannya selama setahun.

Katalah seorang client anda telah sign up satu produk dengan bayaran bulanan sebanyak RM250. Beliau membayar dengan baik selama 10 tahun. Maka anda akan dapat :-

Tahun 1 = RM750 + RM150 (Production bonus) + RM150 (Persistency bonus)

Tahun 2 = RM600

Tahun 3 = RM555

Tahun 4 = RM555

Tahun 5 = RM450

Tahun 6 = RM450

Jumlah keseluruhan yg diperoleh hanya dari 1 client = RM3660

Cuba kirakan jika anda ada 100 clients, 1000 clients, 3000 clients etc…… Berapa anda dapat?

Itu baru 3 sumber pendapatan. Anda akan ada lebih lagi sumber pendapatan apabila anda join kami sebagai agen di Great Eastern Takaful! Nak dapat income 122% dari harga jualan? Jom sertai saya! Call 017-3723344.

Drop Your Resume Here

Share This:

Dalam Zest Group, teamwork telah lama dibudayakan. Ini kerana pengasas Zest Group sendiri iaitu GM Zarina teramat mempercayai kuasa dan keajaiban yg akan berlaku dengan keutuhan sesebuah teamwork itu. Dengan teamwork, banyak isu atau permasalahan dapat dilerai atau diselesaikan dengan penuh hikmah. Sebagai contoh, satu siri latihan yang menyeluruh, intensif, komprehensif dan sistematik dapat dilaksanakan dengan mudah lagi berkesan. Siri latihan yang berat begitu sudah pastinya amat sukar untuk disempurnakan jika hanya satu orang sahaja yg mengendalikannya. Di Zest Group, teamwork dan semangat kekitaan sememangnya begitu mendalam di kalangan agen-agen. Agen-agen seolah-olah sudah menjadi seperti keluarga di antara satu sama lain.

11988418_10200975848795549_3292468377367869146_n

11050696_10200678883931613_6578835483056240392_n

11216708_10200975849115557_5498425875368829609_n

11255786_10200564976003986_4928132923903181486_n

11899840_10200933217849802_7125211189817194853_n

11986473_10200975845435465_8466073211690110552_n

11990521_10200975839995329_7117108436877036075_n

Teamwork juga menjadikan perkongsian ilmu dan perpindahan maklumat boleh berlaku dengan lebih cepat dan menyeluruh. Penyertaan setiap agen dalam kerja berkumpulan juga sedikit sebanyak dapat mengasah kemahiran berkomunikasi secara lebih berkesan. Siri latihan yg digarap oleh leaders sememangnya memenuhi keperluan agen-agen untuk melengkapkan diri masing-masing untuk turun ke lapangan melakukan promosi dan jualan.

Agen yg lebih berpengalaman sudah pasti akan membuat perkongsian yg amat bermanfaat kepada agen-agen baru yg lainnya. Teguran, nasihat dan pandangan para leaders juga wajar dijadikan panduan agar agen-agen tidak tersalah atau terpesong dari landasan sebenar ketika membuat pemasaran atau pembentangan produk-produk Great Eastern Takaful.

Bagi yang sedang tercari-cari kumpulan agensi mana yang nak disertai, hentikanlah pencarian anda! Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 untuk bersama-sama kami menyebarkan manfaat takaful ke seluruh pelusuk Malaysia.

Drop Your Resume Here

Share This:

Assalamualaikum & Hai Semua!!

Inilah kali pertama saya ingin kongsikan kepada anda mengapa saya memilih bidang takaful sebagai kerjaya saya. Sebelum saya bercerita lebih panjang, suka saya ingatkan bahawa setiap apa yang saya coretkan di sini adalah perasaan dan buah fikiran dari sudut pandangan mata saya. Ia mungkin berbeza daripada pandangan mata anda.

helderline.nl-tenaga-dua-11492

Kapal yg saya pernah kerja di dalamnya

Saya merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal (Teknologi Marin) dari Universiti Teknologi Malaysia, Skudai dan berdaftar dengan Board of Engineers sebagai Jurutera Siswazah. Saya mempunyai beberapa pengalaman kerja dalam bidang maritim sejak tahun 2008 termasuklah pelayaran, pengajaran dan pelabuhan. Saya pernah belayar di dalam kapal LNG MISC untuk beberapa bulan demi menimba pengalaman yg unik sebagai pelaut, bergelar pensyarah selama 1 semester di Akademi Laut Malaysia sbg medium penyampai ilmu perkapalan kepada bakal pelaut dan merupakan seorang pegawai di Bahagian Marin di pelabuhan Northport untuk beberapa tahun. Bidang maritim menjadi pilihan saya sejak di Tingkatan 4 kerana saya mahukan pekerjaan yang mampu memberi gaji lumayan supaya saya menjadi kaya.

Continue reading

Share This: