Pada 24 April 2018 saya berpeluang bercerita kepada seluruh warga Zesters berkaitan blog saya ini dalam weekly gathering kami yg dikenali #oymgzg. Almaklumlah zaman sekarang semuanya online. Jadi nak buat marketing takaful pun perlulah ada channel yg online selain dari yg fizikal kan? Pada malam itu saya kongsikan bagaimana saya mengendalikan blog saya ini untuk tujuan marketing. Alhamdulillah… Sedikit sebanyak dapat juga membuka minda dan memberi idea yg bernas untuk rakan takaful yg lain utk turut membuat pemasaran secara online melalui website!

Macam-macam soalan dikemukakan oleh audience. Nampak ramai minat nak tahu lanjut tentang website.

Ketahuilah bahawa kami di ZEST sentiasa memberikan yg terbaik kepada para perunding takaful kami. Selain pengetahuan langsung tentang takaful, banyak lagi segmen ilmu-ilmu lain turut dipelajari demi melahirkan perunding-perunding takaful yg informatif, kompeten dan terbilang! Kelas-kelas ini dijalankan pada setiap hari Selasa jam 8.30 malam secara percuma sepanjang tahun.

Marilah bernaung di bawah ZEST demi kepentingan masyarakat. Kami komited melahirkan perunding-perunding takaful yg celik dan berdaya saing di pasaran! Hubungi saya Suri Fitriah untuk maklumat lanjut tentang kerjaya hebat dalam bidang takaful!

Share This:

Pada 14 April 2018, SNUTeam telah mengadakan Annual Dinner nya yang humble di Golek-golek Restaurant. Lebih 20 orang agen dari SNUTeam telah hadir pada majlis ini bersama-sama ahli keluarga masing-masing.

Selain dari menjamu selera, tujuan majlis ini juga adalah untuk menyampaikan hadiah bagi Contest Menuju Puncak 1M yg dianjurkan pada hujung tahun 2017. Syabas dan Tahniah diucapkan kepada ahli SNUTeam yg bertungkus-lumus mencapaikan 1 Million production tahun lepas sekaligus mengangkat nama agensi kepada status Million Dollar Agency. Lebih indah lagi apabila Group Manager SNUTeam sendiri iaitu GM Ira telah dinobatkan sebagai Young Gun 2017 atas pencapaian team beliau. Tahniah!

Ni la org yg dapat Young Gun tu sebab team capai 1 Million di bawah usia beliau 33 tahun

Makanan di Golek-golek ni sedap tapi amat pedas ya. Saya makan sikit je sebab tak tahan dgn kepedasannya. Hahaha

Kami datang awal…

Dalam byk2 air tu saya suka kedondong

Banyak pasangan muda kat sini… Jom la korang join sama…

Saje bagi yg goyang…

Sebenarnya yg baju belang atas baby chair tu ada kembar. Tapi tak nampak sebab kepala bapa dia dah lindung… Hahaha

Ikan bakar dia bagus tapi pedas

Ni lah penaja majlis kita malam ni… Terima kasih Cik

Semangat tengok budak2 makan

Nampaknya Farrah dah nak mulakan majlis bagi hadiah ni… Apa hadiah tu?

Taraaaaa… Ni la hadiahnya… Saya dpt RM500 drpd GM Ira atas contest Menuju Puncak 1 Million…

Saya pula hanya perlu beri RM15 kpd agen saya sendiri, Syaiful

Jom sertai kami sebagai perunding takaful… Banyak duit tepi boleh dapat weh…

All Girls

All Boys

Kami adalah sebuah agensi yg gigih dalam memasarkan takaful di seluruh Malaysia. Walau bagaimanapun kami masih kekurangan ahli. Oleh itu, saya amat menyeru ramai orang muda di luar sana untuk sama-sama menyertai kami untuk menyebarluaskan kepentingan takaful ke seluruh ceruk Malaysia. Kami tak mampu buat semua sendirian. Jom sertai kami! Komisyen dapat banyak, percutian percuma pun ada, insentif tambahan dalam bentuk voucher dan wang tunai pun ada, gadget2 percuma pun ada, award setiap bulan, peluang naik pangkat tanpa perlu tunggu kekosongan! Banyaklah lagi kelebihan kerjaya dalam bidang takaful ni! Hubungi saya Suri Fitriah 017-372334 utk info lanjut mengenai kerjaya agen takaful.

Share This:

10 Mac 2018 merupakan tarikh yg dipilih untuk mengadakan #HariKita bagi merapatkan ukhwah sesama Zesters. Lokasi kali ini di rumah GM Zarina. Kita buat BBQ tapi bukan malam tau… Kita buat jam 3 sampai 6 petang. Special tak masa tu? Lain dari lain kan… Panas weh! Hahahaha

BBQ kami ringkas saja. Kita bakar je semua haiwan2 yg dah dimarinate siap2 oleh orang2 yg pakar. Semua memuji kesedapan makanan BBQ pada #HariKita ni. Yg paling win ialah air asam yg dibuat oleh Zester Farrah. Hebart sangat katanya air asam mek ni.

Baju belang tudung cream tu la mek air asam

Barang2 yg sedia nak di bakar. Kambing, ayam, sotong, ikan kembung, ikan pari, sosej, jagung, kentang, tomato & capsicum

Pakcik ni (Tuan Rumah) nak test dapur baru dia. Pakai arang buatan. Payah nak nyala.. Huhuhu

Doktor ni pulak sibuk bakar sayur pakai dapur electirc

Ni salah saya pegi beli kembung kecik… Nasib la ek..

Cubaan membakar ayam first batch

Bila start makan, memang semua ngunyah je tak berenti.. Sedap!

Ni geng lambat… Dia bakar sorang2

Ni smart partner saya dengan anak kembar dia

Dah puas berjemur kat luar, kita masuk dalam pulak nak aircon

Geng jejaka bakar sampai habis sambil borak

Sebahagian yg masih makan di luar dgn kepanasan

Saya nak makan kambing, lambat sgt bakar… Tunggu la sebentar

Meriah suasana dengan cucu-cucu pun datang!

Majlis sebegini akan menyebabkan kita lebih mengenali sesama sendiri sebab banyak aktiviti rutin harian akan dibuat bersama. Dari situ kita boleh tahu perangai dan tabiat seseorang di luar waktu bekerjanya. Yelah, ketika bekerja mestilah lain sikit dari waktu santai kan..

Pertemuan sebegini memang kerap kami lakukan dalam agensi. Ia dapat menjaga hubungan baik yg berkekalan. Saya rasa lebih meriah lagi kalau ramai yg bernaung bawah ZEST Life Consultancy. Anda bila lagi? Jom jadi agen… Hubungi Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Seperti tahun-tahun terdahulu, tirai 2018 dibuka dengan Goal Setting yg berlangsung pada 13 Januari di Menara Great Eastern. Maka beramai-ramailah agent ZEST datang dengan berbaju purple kami yg sangat cantik tu. Bila pakai baju sama-sama ni barulah rasa semangat berpasukan tu lebih kuat.

Goal Setting kami berjalan lancar di kendalikan oleh MC berpengalaman Dr Anje.

Sesi pertama dimulakan oleh saya sendiri yg dengan rakusnya membentangkan tentang perkara baru bagi 2018 ini iaitu Balanced Score Card (BSC). Mulai 2018, agen tahun ketiga dan ke atas akan terlibat dengan BSC ini yg mana ia bertujuan untuk mengawal kualiti agen yg berada di pasaran ini. Ada 6 KPI yg perlu dipatuhi oleh agen yg terlibat demi mendapatkan ganjaran komisen penuh atau lebih, berbanding agen yg tak dapat mematuhi keperluan KPI itu. Betullah kan, yg rajin dan bekerja keras layaklah untuk mendapat lebih habuan. Yg malas dan sambil lewa memang tak patut la dapat komisen banyak kan? Saya secara peribadi memang suka dgn kewujudan BSC ni supaya agen-agen yg main2 boleh nyah dari industri. Hanya yg mantap dan berkualiti sahaja yg akan kekal!

Selepas itu, muncullah AM Akma menggariskan peraturan baru di ZEST.

Dah tahu apa nak kena buat tahun ni, kita pun bagi la rest sikit. Jom take 5 dgn massage dan chicken dance… Tak sangka Zester lelaki ni semua pandai menari rupanya…

Kemudian, GM Ira pula menyentuh soal Recruitment dan Promotion. Cara paling berkesan untuk berkembang dalam industri takaful ialah melalui recruitment. Dengan merekrut lebih ramai agen, peluang untuk naik pangkat adalah lebih cepat dan cerah! Maka recruit more, earn more!

Akhir sekali, barulah GM Zarina pula memberi kata-kata semangat untuk Zesters

Kemudian, Zesters dipecahkan mengikut Direct Group masing-masing untuk dipandu oleh leader masing-masing cara-cara untuk menetapkan goal. Ada 5 kumpulan semuanya.

Ira & Associates

Nalia & Teman-teman

Anje Radzi Associates

Akma Sharif Highflyers

Zarina Sharif Agency

Suri Fitriah jadi pemerhati hari tu

Dalam sesi bersama Direct Group, leader akan pergi one-to-one dgn agen masing-masing untuk mempastikan goal yg ditetapkan bersesuaian dgn kemampuan seseorang agen.

Selesai sesi one-to-one tu, maka tamatlah Goal Setting pada hari ini. Kita pun apa lagi? Makan berjemaah ler…

Semua Zesters dah tahu apa perlu dilakukan untuk tahun 2018. Let’s rock & roll!

Hubungi kami untuk mendapatkan pelan takaful yg anda perlukan atau cepat2 call kami untuk sama-sama jadi perunding takaful yg ohsem! Suri Fitriah 017-3723344

Share This:

Pada 22 Ogos lalu, saya telah sekali lagi berkongsikan bagaimana kerjaya dalam takaful membolehkan saya membeli 5 buah rumah dalam masa 4 tahun! Mula-mula saya pun tak percaya, mudahnya melonjakkan income melalui kerjaya takaful! Tapi setelah melaluinya sendiri, saya tidak toleh belakang lagi…

Saya membeli rumah apartment pertama di Shah Alam pada usia 25 tahun sebaik sahaja saya disahkan jawatan di sebuah pelabuhan. Rumah tersebut saya sewakan memandangkan saya tinggal di rumah keluarga :-). Rumah pertama ini saya gunakan gaji kerja tetap saya sahaja. Apabila saya nampak bahawa rumah sewa boleh memberi cashflow yg baik kepada saya, saya mula mahu beli rumah lagi untuk disewakan. Kalau diikutkan gaji saya yg bernilai RM2600 pada masa itu, sudah tentu sangat tipis peluang untuk mendapatkan loan rumah lagi.

Mujurlah saya membuat kerja part-time sebagai perunding takaful sejak Februari 2012! Income dari kerja takaful saya telah menaikkan profile kewangan saya yg membolehkan saya mendapat pambiayaan dari bank! Maka saya pun belilah rumah kedua di Shah Alam juga.

Kenaikan income yg tinggi dari takaful sangat mengujakan saya! Sehingga saya menyambung pembelian rumah ketiga dan seterusnya! Saya sendiri tidak menyangka bahawa saya yg hanya bergaji sekitar RM3000 pada ketika itu boleh membeli rumah setiap tahun hanya dengan melakukan kerja part-time sebagai perunding takaful! Kini sudah 5 buah rumah saya beli melalui komisen takaful.

Dah nampak rentak yg menarik dalam kenaikan income, maka saya terus bertapak dalam industri takaful dan akhirnya meninggalkan pekerjaan tetap saya pada 30 Julai 2015. Jadi, saya cuma ingin highlightkan di sini bahawa kerjaya dalam bidang takaful bukan calang-calang hebatnya. Ia mampu melonjakkan status ekonomi kita secara rapid mahupun steady. Anda taknak cuba ke?

Saya boleh kongsikan tentang struktur komisen di Great Eastern Takaful. Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 utk maklumat lanjut.

Share This:

Assalamualaikum & Hi,

Saya fikir, saya amat jarang bercerita bagaimana nak dapatkan client dalam bidang takaful ni. Ada ke orang nak? Senang ke susah nak cari client? Dari mana nak dapatkan prospek?

Baiklah… Kali ini saya nak kongsikan kepada anda semua, macam mana nak dapat client dalam bidang takaful. Secara ringkasnya, kaedah-kaedah mendapatkan client takaful ini hampir sama sahaja dengan produk kewangan yang lain. Tapi kat sini, saya nak share pengalaman saya sendiri sahaja.

Kaedah 1 – Natural Market

Natural market ni maksudnya orang-orang sekeliling kita yang memang kita dah kenal. Contohnya ahli keluarga, rakan sekerja, rakan sekolah, rakan universiti, rakan persatuan, jiran, saudara-mara dan sebagainya. Orang-orang ini semua adalah orang kenal kita dan kita kenal dia secara langsung.

Dengan natural market, kita ada kelebihan dari segi mendapatkan appointment memandangkan dia memang dah kenal kita. Cuma tunggu dia nak jumpa kita atau tak. Closing ratio juga amat tinggi apatah lagi jika kita memang seorang yang disegani atau disenangi.

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Continue reading

Share This:

Pada 11 November 2016 yg lepas, bertempat di Dewan Anggerik, D’Saji Titiwangsa KL telah berlangsungnya majlis gilang gemilang Grand BOP (Business Opportunity Program) dan Q3 Recognition 2016 bagi Zest Group! Majlis diserikan dengan kehadiran AVP, GETB En Ibrahim Abdullah dan BDE Acai!

15109517_10206094534197158_5278359870532315166_n

Majlis 2 in 1 ini telah diemceekan oleh Syak dan Cikgu Naja. Tema pada hari tu berbiru-biruan la kita ya! Untuk Business Opportunity Program yang dianjurkan khas untuk menarik seberapa ramai orang untuk menjadi agen takaful di bawah naungan Zest telah diperkasakan dengan Speaker Jemputan yang merupakan salah seorang Top Agent dalam Zest. Beliau ialah Kak Sal atau nama sebenarnya Salasiah Mohamed. Kak Sal dengan tulus ikhlasnya berkongsi pengalaman dan kejayaan beliau dalam industri takaful yang hanya diceburinya pada April 2015. Walaupun masih baru, Kak Sal telah pun menggondol banyak award dan reward yang disediakan oleh Great Eastern Takaful.

15036511_10206070632919641_163809870954434168_n

Kak Sal bagi sharing dengan penuh perasaan

Sesi kedua pula iaitu Q3 Recognition untuk Famili Zest juga tidak kurang hebatnya dengan meraikan kesemua pemenang-pemenang kategori yang dipertandingkan secara suku tahunan. Turut diraikan, agen-agen yang telah berjaya mencapai STAR Contest iaitu Percutian 3 Hari 2 Malam ke Bandung! Tahniah All Qualifiers!

15073497_10206070701441354_4162789321441471038_n

Pemenang Kategori ANC

noc

Pemenang Kategori NOC

15073542_10206070591958617_6985556151539683900_n

Pemenang Kategori QFYLP

15085637_10206070583958417_4268182296855859450_n

Pemenang Kategori Introducer

15094398_10206070589678560_390335554187069968_n

Yuk Libur Bandung Qualifiers

Majlis yang ditaja khas oleh GETB ini telah dijayakan oleh barisan committee yang sangat dedikasi dan komited. Diketuai oleh Reny yang telah pun hampir 5 tahun bertapak dalam industri takaful. Kalau anda ada bakat-bakat terpendam sebenarnya bolehlah salurkan ke dalam committee ye. Jangan bazirkan macam tu je…

15094262_10206069626414479_2333722848222780425_n

Barisan Committee yang bertungkus lumus menjayakan majlis

14947792_10206070806723986_7009590125371322754_n

Bukan committee yang menyibuk buat video :-p.. Yang poyo tu la saya kalau tak kenal

15037139_10206070635239699_2404272890938096533_n 14992076_10206070635719711_715719542129760516_n

15078573_10206070628999543_6115682899442325536_n

Antara agen-agen baru yang akan menyertai Zest

Banyak perkara yang dapat kita perolehi bila bergelar agen takaful ni. Skills meniaga dapat, komisyen dapat, kawan baru dapat, ilmu kehidupan dapat, pahala dapat, isi masa dengan perkara berfaedah dapat, belajar menghargai dan banyak lagi manfaat.

Kalau dilihat dari riak wajah semua orang dalam gambar-gambar ni, nampak sangat kegembiraan dan ketenangan hati tu terpancar kan? Jom la jadi agen macam kami juga! Jangan malu jangan segan. Terus contact Suri Fitriah 017-3723344. Saya akan bawa anda ke jalan yang benar! Berjaya bersama Great Eastern Takaful.

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua,

IMG_2127

Saya dengan rasa sukacitanya nak sangat mengajak anda di luar sana untuk menyertai saya sebagai Rakan Niaga Takaful atau bahasa terangnya Agen Takaful seperti saya! Kenapa anda perlu jadi Agen Takaful ni?

1-   Kawal masa sendiri

2-   Income yang berbaloi dan tanpa had dengan usaha yang dikeluarkan

3-   Menaiktaraf ekonomi keluarga

4-   Menyebarkan maklumat penting tentang Islam dan Kehidupan

5-   Mendapat ganjaran berlipat ganda daripada syarikat

6-   Memperbaiki kualiti diri

7-   Memiliki perniagaan dengan acuan sendiri

8-   Bercuti ke luar negara secara PERCUMA 100%

9-   Setiap kejayaan diraikan bersama dan dihargai

10- Kenaikan pangkat tanpa menunggu kekosongan

Saya tidak minat untuk hanya menceritakan perkara yang indah saja. Anda perlu rasainya sendiri dan buat keputusan sama ada bidang ini bagus atau tidak untuk anda!

Buat masa ini saya sangat mengalu-alukan 12 lelaki-lelaki sado hensem di luar sana yang sudah berkeluarga tetapi sering kesuntukan wang untuk join kami sebagai Agen Takaful. Tak rugi pun mencuba. Modal cuma RM84.80!

Tahniah kepada Hafiz yang sudah pun mendaftar untuk TBE Exam 20 Ogos ini! Saya perlukan lagi 11 orang… Mari, jadilah salah satu daripada bapa/suami yang sanggup berkorban untuk kesejahteraan keluarga!

apiz

Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 untuk mendaftar sebagai Agen Takaful Great Eastern!

Share This:

Pada 16 Mei 2016 telah berlangsungnya CAN Award bagi Central Region 1 di Great Eastern. Pada CAN Award kali ini, saya buat julung-julung kalinya mendapat anugerah dalam kategori recruiter. Anugerah itu dikenali sebagai Master Builder Award. Award ini diberi demi menghargai agen-agen yang bertungkus lumus untuk mengajak lebih ramai orang di luar sana agar turut serta bersama kami memilih kerjaya sebagai agen insurans/takaful! Maknanya saya berjaya mencapai minimum requirement utk membawa agen-agen baru dalam Q1 2016.

Master Builder Award Q1 2016

Master Builder Award Q1 2016

Yeeaayyy!!!! Gumbira!

Yeeaayyy!!!! Gumbira!

Bersama MBA lain dari SNU Team. Dari kiri AM Ira, Dr Anje, Saya dan Nalia

Bersama MBA lain dari SNU Team. Dari kiri AM Ira, Dr Anje, Saya dan Nalia

Saya rasa sungguh seronok dengan terbentuknya secara perlahan-lahan ahli kumpulan saya tersendiri. Agen-agen di bawah naungan Suri Smart Partnership semuanya mempunyai semangat juang yang tinggi dan hala tuju yang jelas dalam kerjaya sebagai agen takaful ini. Walaupun semuanya part time, namun komitmen yg diberikan langsung tidak berbelah bahagi dan patut diberikan perhatian!

Ahli SSP Atas Dari Kiri : Miza, Suri, Naja Bawah dari Kiri : Dinn dan Syaiful

Ahli SSP
Atas dari Kiri : Miza, Suri, Naja
Bawah dari Kiri : Dinn dan Syaiful

Ada sorang tertinggal! Fandi

Ada sorang tertinggal! Ini Fandi

Nampak tak? Memang segak bergaya, tampan, ayu dan manis belaka ahli-ahli Suri Smart Partnership (SSP) ni kan! Kami bukan saja kacak dan lawa malah sungguh hebart dalam memberi rundingan berkaitan pengurusan kewangan Islam! Nak sertai kami? Call 017-3723344 bercakap dengan Suri Fitriah.

Atau nak jadikan kami sebagai Agen Handalan anda? Hubungi Suri Fitriah di 017-3723344.

 

Share This:

Selari dengan perkembangan Zest Group yg semakin pesat, satu tutorial intensif telah diilhamkan oleh para Zest Leaders demi mempastikan semua baby Zesters dapat membesar dalam acuan eksklusif milik Zest. Tutorial ini dikenali sebagai “On Your Mark, Baby Go” atau #oymbbg. Tutorial ini khas untuk baby Zesters yang baru saja bergelar agen bersama Great Eastern Takaful Berhad.

Kelas hanya akan diadakan pada hari Sabtu minggu pertama dan kedua bagi setiap bulan. Kelas ini akan berlangsung selama 4 jam bermula dari jam 10.00 pagi dan akan berakhir pada jam 2.00 petang. Minggu pertama akan berlangsungnya #oymbbg V1 manakala minggu kedua #oymbbg V2 pula.

12644968_10153373922365905_2321048339143988657_n

#oymbbg V1 Bulan Februari bersama Prime Trainer AM Ira

IMG_9987

#oymbbg V1 Bulan Mac bersama Prime Trainer AM Akma

Sebagai agen yang agak senior dalam Zest dan bertepatan dengan aspirasi kami untuk bergelar leaders pada tahun hadapan, saya berserta beberapa rakan saya turut diberi tugas dan tanggungjawab dalam mengendalikan #oymbbg ini. Saya memang akan hadir pada Sabtu pertama setiap bulan untuk sama-sama mengendalikan #oymbbg V1 selain dari tugas hakiki mempastikan bahawa semua agen baru mempunyai software pengiraan quotation dalam komputer masing2-masing.

Prime Trainer pula akan sentiasa bergilir-gilir di kalangan tiga orang Zest Leaders itu.

Saya amat yakin, dengan latihan dan sistem agensi yang begitu teratur, kami di Zest akan terus kukuh sebagai agen dan mantap sebagai bakal leaders yang akan mewarnai pentas takaful di Malaysia ini. Kepada yang masih terumbang-ambing tak tahu arah mana nak tuju dengan kehidupan sekarang yg semakin mencabar, apalah salahnya hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 untuk mulakan langkah baru anda dalam bidang takaful yg sentiasa mekar tidak ditelan zaman.

Share This: