Pada 16 hingga 21 Mac 2017 yg lalu, saya bersama-sama qualifiers lain dari seluruh Malaysia telah bercuti ke Beijing, China sebagai hadiah daripada Great Eastern atas kerja keras kami dalam bidang takaful. Percutian ditaja penuh oleh Great Eastern ini amat menggembirakan tambahan lagi Muslim qualifiers semakin ramai dan memudahkan trip dirancang secara patuh-syariah 🙂

Hari pertama

Sampai di Beijing jam 12.50 pagi dan terus di bawa check-in ke hotel. Tidur je lah malam tu kan. Cuaca di Beijing waktu kami melawat adalah sekitar 10 hingga 25 darjah celsius.

IMG_5266

Ni depan hotel kami menginap

Hari kedua

Melawat Tiananmen Square dan Forbidden City. Lepas makan malam menonton acrobatic show pulak.

IMG_5030

Di Tiananmen Square. Setiap hari waktu pagi dan petang, orang ramai boleh berkumpul di sini untuk menyanyikan lagu negara semasa upacara menaik dan menurunkan bendera neagara

IMG_5261

Dah dalam Forbidden City. Ada 7 gate dari selatan ke utara. Dalam Forbidden City ni ada 9999.5 bilik. Bilik2 ni adalah untuk isteri-isteri Maharaja yg mencecah 3000 orang semunya

IMG_5224

Sebelum menonton acrobatic show selama 1 jam

Hari ketiga

Bertandang ke Gu Bei Water Town di sebelah pagi. Hidangan stimboat untuk makan tenghari. Lepas tu mendaki Simatai Great Wall.

IMG_5171

Gu Bei Town ini dibina semula semirip bandar air asalnya

IMG_5106

Makan dulu sebelum naik kereta kabel ke Simatai Great Wall

IMG_5063

Sampai pun di Simatai Great Wall. Mengah jugak nak naik ke atas ni. Memang ada laluan sempurna tapi sungguhlah curam.

IMG_5100

Cantik kan view di Simatai Great Wall ni. Takde lah menyesal panjat tinggi-tinggi

Hari keempat

Melawat Bird Nest Olympic Stadium dan Blue Cube. Lepas tu menyelusuri Hutong dengan menaiki beca. Gala Dinner dengan hidangan dan persembahan untuk Maharaja.

IMG_5167

Stadium Olimpik 2008 yang mampu memuatkan 110,000 penonton dalam 1 masa. Dibina oleh arkitek Sweden dengan kos 3.1 Billion Renminbi

IMG_5262

Blue Cube yang berekabentuk seperti sisik ikan. Semua acara akuatik berlangsung di sini

IMG_5272

Depan hall gala dinner

IMG_5269

Depan restoren sebelum gala dinner

Hari kelima

Melawat Niu Jie Mosque. Masjid tertua di Beijing.

IMG_5258

Masjid Niu Jie ni memang 100% rekabentuk Cina

IMG_5244

Depan dewan solat wanita. Memang terpisah dari dewan solat lelaki.

Yang tempat-tempat shopping takyah lah tunjuk ye. Shopping je pun. Dari lawatan percuma ini, saya membuat kesimpulan bahawa Beijing adalah satu bandar yang sangat bersih dan teratur.

Macam mana? OK juga kan jadi agen takaful? Jalan-jalan ke tempat yg baik secara percuma dan diatur dengan baik. Jom hubungi saya untuk tahu lebih lanjut lagi tentang kerjaya sebagai agen takaful. Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Assalamualaikum & Hai Semua!

Pada 12 hingga 16 Mac 2016, saya telah pun menikmati percutian 5 bintang percuma daripada Great Eastern. Percutian ini adalah hadiah kepada semua qualifiers bagi Supremacy Elite 2015. Percutian 5 Hari 4 Malam ini ditaja sepenuhnya termasuklah penerbangan, penginapan, makanan, pengangkutan, pemandu pelancong dan tiket-tiket ke tempat menarik!

Seawal 9.30 pagi kami telah bertolak dari KLIA terus ke Guangzhou menaiki pesawat MH376. Suhu semasa kami touch down adalah sekitar 10 darjah celcius. Setibanya di Guangzhou kami dibawa terus ke stesen keretapi untuk menaiki High Speed Train ke Guilin. Perjalanan ke Guilin mengambil masa lebih kurang dalam 3 jam dengan kelajuan keretapi sekitar 220-250 km/j sahaja. Harga tiket dalam 137 Yuan.

IMG_0107

Depan Airport Guangzhou

IMG_0576

Dah sampai Guilin

Kami dibawa ke Lijiang Waterfall Hotel untuk makan malam dan check in! Permandangan waktu malam di Guilin aman-aman sahaja. Tidak hiruk pikuk.

IMG_0574

Lijiang Waterfall Hotel, boleh buat pertunjukan air terjun tau kat belakang hotel ni

IMG_0348

Masa ni semua makan berebut-rebut sebab lapar sangat!

 

Hari Kedua pulak kami bergerak ke Yongshua menaiki bas untuk melawat perkampungan budaya di situ. Kat situ jugak boleh nampak gunung-ganang batu kapur yang berbentuk tirus dan sebuah-sebuah.

IMG_0326

Geng Bas 2A dan 2B

IMG_0378

Sebenarnya dorang ni nak melompat tapi tak sempat

 

Lepas balik dari Yangshuo, kami di bawa ke tempat wajib pergi di Guilin ni iaitu Li River.

IMG_0257

Naik boat menyusuri Li River yang dikelilingi gunung-ganang

 

Lepas dah habis menyusuri sungai, pergi la bertebar-tebaran bershopping!

IMG_0283

Masa ni ramai yg tengah sibuk shopping. Saya pergi makan buah berangan dan mangga je…

Malamnya pulak kami pergi menonton Liu San Ji Impression yang mana teater hidup ni memerlukan lebih dari 1000 orang untuk melakonkannya. Semua props adalah props sebenar seperti gunung, kampung, sungai, perahu, kerbau dan lain-lain lagi.

IMG_0317

Gambar persembahan gelap, saya tunjuk gambar penonton je la ye

Hari Ketiga kami ke Yaoshan Scenic Spot. Di sini kami menaiki kereta kabel tanpa cermin. Seram jugak sebab kami dibawa tinggi ke atas gunung.

IMG_0301

Sebenarnya takut jugak nak bergerak-gerak

IMG_0523

Kat atas ni memang sangat sejuk. Tu yang kami kena sewa baju tebal tu dgn harga 10 Yuan

Malam Ketiga ni ada Get Together Dinner di Shangri-La Hotel

IMG_0300

Bersama cenderamata dari Guilin

IMG_0302

Bersama BDM Central Region, Alicia dan rakan saya Anje

IMG_0306

Pakaian kebangsaan orang Guilin

Hari Keempat pulak kami ke Crown Cave.

IMG_0548

Nak pergi Crown Cave tu kena naik slide ni.

IMG_0450

Halfway kena naik boat pulak

IMG_0466

Nak keluar kami naik lift je

Lepas pergi gua kita makan dan solat la pulak… Senang dengan pakej khas muslim ni. Makanan dan solat terjaga. Tak perlu kita fikir-fikir makanan halal ke tak. Tak perlu kita ragu tempat solat ni suci ke tak. Semua dah diatur dgn baik.

IMG_0494

Restoran Muslim

IMG_0488

Tu masjid tau…

IMG_0500

Macam kumpulan k-pop tak?

Malam pulak pergi tengok show 3D citer pasal gajah.

IMG_0513

3D tu dipaparkan pada gunung tu. Tak nampak sangat. Saya tunjuk yg ni je ye

Lepas tu kemas-kemas la barang nak bawak balik kan… Secara keseluruhan aktiviti berjalan-jalan tu memang penuh la. Siapa yg suka shopping, kat Guilin ni pada waktu kami pergi ni banyak sangat jual baju-baju sejuk yg cantik dgn harga yg begitu murah. Yg RM30 pun ada!!

Trip percuma daripada Great Eastern selalunya tidak mengecewakan. Pasti ada saja perkara yg akan buat kita gembira. Jika anda adalah seorang yang suka mengembara dan menziarah ke tempat orang, apa kata anda join saya sebagai agen takaful. Komisyen dapat, hadiah dapat, free trip layanan 5 bintang pun dapat! Buat 1 kerja, dapat banyak benda!

Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 atau drop your resume here. Saya kongsi dan guide anda untuk buat 1 kerja yg ringkas tetapi memberi pulangan yang lebih dari berbaloi!

Share This: