Alhamdulillah pada 14/2/2017 telah berlangsungnya CAN Award Q4 2016. Saya dan seorang agen saya bernama Syaiful berjaya mendapatkan pengiktirafan suku tahunan ini. Ramai lagi Zesters yg lain turut merangkul anugerah dalam CAN Award ini. Tetapi sebahagiannya tidak dapat menghadirkan diri kerana sedang bercuti di Bandung tajaan penuh Great Eastern Takaful.

Dalam quarter terakhir dengan title sebagai agen ini, saya telah berjaya mendapat dua anugerah iaitu Champion Highest Takaful ANC KL Branch Zone E1 dan Master Sales Award (Silver). Manakala agen saya, Syaiful berjaya mendapatkan Master Sales Award (Bronze). Award-award ini menunjukkan bahawa kami serius dan komited dalam menjalankan kerjaya takaful kami!

IMG_4415

Champion Highest Takaful ANC KL Branch E1

IMG_4416

Master Sales Award (Silver)

IMG_4531

Master Sales Award (Bronze)

IMG_4437

Zesters Yg Lainnya Juga

Sebagai seorang Pengurus Agensi yg baru, saya sentiasa membuka peluang dan ruang kepada semua orang diluar sana untuk mengenali dan mendalami kerjaya sebagai perunding takaful.

Kami masih mencari-cari lagi individu-individu yg bersemangat tinggi dan sentiasa mahukan pencapaian dan pembaharuan dalam kehidupan untuk sama-sama menyertai kami sebagai perunding takaful. Dengan bermula sebagai perunding takaful yg komited kita secara tidak langsung akan menolak diri kita sendiri untuk menjadi seorang leader yg berkaliber. Kami akan guide dan tunjukkan jalan yg benar untuk kita sama-sama berjaya dalam bidang takaful ini. Tiada siapa akan menghadkan kejayaan anda! Pergilah sejauh mana pun yg anda mahu.

Hubungi Suri Fitriah 017-3723344 untuk temujanji kerjaya dalam bidang takaful.

 

Share This:

Assalamualaikum & Hi semua!

Lama sudah saya tidak menulis mengenai Medical Card kan? Maka, sebagai hadiah kepada anda semua, hari ini saya berbesar hati nak rungkaikan satu per satu perihal Medical Card Great Eastern Takaful. Kupasan saya ini akan bercampur di antara fakta, real case dan experiences dalam mengendalikan Medical Card para client saya!

Ada banyak jenis Medical Card dalam pasaran Malaysia kita ni kan. Tapi saya cuma minat nak cerita yang Great Eastern punya je la. Maka, korang boleh nilai dan fikir sendirilah kalau nak buat keputusan ambil Medical Card. Saya yakin dengan Medical Card Great Eastern! Sebab itu saya tak rasa ralat nak menceritakannya.

Berikut saya senaraikan ciri-ciri TERHEBAT Medical Card GE :-

1-   Tiada had seumur hidup

2-   Tiada co-takaful

3-   Had kelayakan bilik meningkat secara automatik setiap 3 tahun

4-   Had tahunan yang tinggi

5-   Complimentary benefit seperti perkhidmatan bantuan kecemasan kenderaan rosak secara percuma

6-   Complimentary benefit seperti Manfaat Kematian Akibat Kemalangan

7-   Had kelayakan hari masuk ke wad yang tinggi

8-   Had kelayakan hari membuat rawatan susulan yang panjang

9-   Dipercayai oleh pihak hospital

Tahukah anda bahawa Medical Card GE mempunyai fleksibiliti yang tinggi di mana anda boleh memilih atau mengubah manfaat dalam medical card mengikut keperluan dan kemampuan anda. Apa maksud saya fleksibel?

Maksud saya ialah, anda boleh pilih Medical Card dengan co-takaful atau TANPA co-takaful. Yang TANPA co-takaful adalah lebih mahal. Anda juga boleh pilih sama ada mahu atau tidak kelayakan bilik anda meningkat secara automatik setiap 3 tahun tanpa caruman tambahan. Kalau mahu sudah tentu bayarannya lebih mahal dari yang tiada option ini. Anda mahu manfaat untuk orang yang menjaga atau tidak. Anda mahu tempoh kelayakan hari rawatan selepas discaj dipanjangkan kepada dua kali ganda atau pun tidak.

Begitu juga dengan had kelayakan tahunan atau had kelayakan seumur hidup. Anda bebas memilih mahukan yang ada had seumur hidup atau mahukan yang UNLIMITED. Sudah pasti yang UNLIMITED adalah lebih mahal.

Jadi semuanya boleh dipilih atau diubah ikut kehendak anda. Anda yang tentukan. Kami cuma berikan harga caruman mengikut kemahuan anda. Setiap pilihan anda pastinya mempunyai sebab-musabab yang anda saja tahu.

Mengikut pengalaman saya, saya lebih gemar menawarkan Medical Card dengan Co-Takaful dan manfaat biasa terlebih dahulu. Ini kerana, Medical Card jenis ini adalah lebih murah dengan manfaat yang serba lengkap dan memadai. Client dapat menjimatkan wang caruman lantaran Medical Card hanya digunakan ketika emergency sahaja. Emergency tidak berlaku setiap hari. Sebab itu, Medical Card yang rendah sikit bayarannya lebih disyorkan. Tetapi manfaatnya mestilah yang banyak dan besar. Janganlah ambil medical card murah tapi “takde isi”. Lagi rugi!

Jika anda tiada masalah dari segi bajet, maka saya alu-alukan anda untuk mengambil medical card yang mempunyai fungsi maksimum. Tujuannya supaya anda tidak marah-marah atau geram dengan limitation yang ditetapkan pada Medical Card biasa. Contohnya, sudah tentulah anda tidak perlu menyediakan bayaran untuk Co-Takaful apabila discaj sekiranya anda mengambil Medical Card TANPA Co-Takaful. Anda juga tidak perlu risau tentang kos rawatan yang semakin mahal saban tahun sekiranya mengambil Medical Card UNLIMITED. Anda tidak perlu fikir nak ambil duit dari mana sekiranya anda perlu menambah sendiri bayaran bil hospital kalau-kalau had seumur hidup medical card biasa anda telah dilepasi.

Mengapa Medical Card UNLIMITED tu perlu?

1-   Sebab teknologi dalam bidang perubatan sudah semakin canggih. Teknologi yang canggih sudah tentulah mahal harganya.

Slide3 Slide4 Slide5

2-   Kos operasi hospital juga semakin mahal

Slide6

Peningkatan kos perubatan memang jelas kelihatan dari tahun ke tahun. Maka mempunyai Medical Card dengan had yang tinggi atau tiada had bakal menjadi satu KEPERLUAN pada masa akan datang!

Slide2

Mahukah anda menampung semua kos perubatan yang mahal-mahal belaka ini dengan menggunakan wang anda sendiri yang dikumpul bertahun-tahun? Sudah tentu TIDAK kan?

Bersegeralah menjadi pengumpul duit yang bijak. Jangan habiskan duit anda sendiri hanya untuk rawatan hospital. Biar Medical Card yang BAYAR!!!

Jika anda mahukan Medical Card yang begitu FLEKSIBEL daripada Great Eastern Takaful, cepat hubungi saya Suri Fitriah di talian 017-3723344 sekarang! Lagi lama anda tunggu, lagi mahal caruman yang anda perlu bayar. Bertindak sekarang demi mengelakkan pembaziran yang tak sepatutnya berlaku!

 

Share This:

Pada 4 hingga 7 April yang lepas, saya dan beberapa rakan dari Zest telah pun menghadiri Basic Agency Management Course (BAMC) di Menara Great Eastern. Kursus ini adalah kursus wajib yang mesti dihadiri oleh sesiapa yang akan mengupgradekan dirinya dari status Agent kepada Agency Manager. Kursus ini adalah salah satu syarat wajib yang telah digariskan oleh The Malaysian Insurance Institute (MII) demi mengawal kualiti Agency Manager yang bakal dilahirkan. Jelas di sini bahawa, kerjaya dalam bidang takaful/insurans adalah kerjaya professional yang hanya boleh dilakukan oleh orang berkelayakan sahaja. Hentikanlah pandangan negatif terhadap kerjaya sebagai agen takaful ini kononnya hanya untuk orang yang tiada kelulusan tinggi. Sebab itu jadi agen saja. Pandangan ini sudah lama ketinggalan sebenarnya 🙂

bamc book

Ada 9 Modul selama 4 hari. Setiap Modul ada homework yang akan dihantar ye…

IMG_0717

Trainer kami namanya Raymond. Fasih berbahasa Inggeris, Melayu dan Mandarin. Banyak buat lawak jugak. Hehehe…

IMG_0699

Hari Kedua. Setiap hari kena ubah kedudukan tau..

IMG_0704

Hari Ketiga. Dah nampak keletihan di situ!

IMG_0713

Hari Keempat. Hari paling seronok sebab dah last dan duduk semeja dgn Isaac yang suka buat kelakar

bamc

Group photo kami sebelum menutup kelas BAMC tu.

Kursus ini belum sempurna lagi kerana kami semua perlu menduduki peperiksaan akhir pada 11 Jun 2016. Markah dari kelas ini sahaja seperti markah kehadiran, penyertaan, homework, teamwork cuma menyumbang 30% dari markah keseluruhan. Baki 70% lagi adalah dari peperiksaan akhir. Maka kami kenalah berusaha sedaya upaya di final exam nanti sebab markah lulus kesuluruhan kursus ini adalah 60 markah! Doakan kejayaan kami dalam syarat wajib nak jadi Agency Manager ni.

Bagi sesiapa yang baru tahu bahawa kerjaya sebagai agen ini sungguh bermasa depan yg cerah, silalah hubungi saya, Suri Fitriah 017-3723344 untuk mendapatkan penerangan lanjut. Kalau segan nak call, tinggalkan maklumat diri di sini dan saya akan call anda! Jom bersama-sama memartabatkan industri takaful di Malaysia ini!

Share This:

Assalamualaikum & Hai Semua!

Pada 12 hingga 16 Mac 2016, saya telah pun menikmati percutian 5 bintang percuma daripada Great Eastern. Percutian ini adalah hadiah kepada semua qualifiers bagi Supremacy Elite 2015. Percutian 5 Hari 4 Malam ini ditaja sepenuhnya termasuklah penerbangan, penginapan, makanan, pengangkutan, pemandu pelancong dan tiket-tiket ke tempat menarik!

Seawal 9.30 pagi kami telah bertolak dari KLIA terus ke Guangzhou menaiki pesawat MH376. Suhu semasa kami touch down adalah sekitar 10 darjah celcius. Setibanya di Guangzhou kami dibawa terus ke stesen keretapi untuk menaiki High Speed Train ke Guilin. Perjalanan ke Guilin mengambil masa lebih kurang dalam 3 jam dengan kelajuan keretapi sekitar 220-250 km/j sahaja. Harga tiket dalam 137 Yuan.

IMG_0107

Depan Airport Guangzhou

IMG_0576

Dah sampai Guilin

Kami dibawa ke Lijiang Waterfall Hotel untuk makan malam dan check in! Permandangan waktu malam di Guilin aman-aman sahaja. Tidak hiruk pikuk.

IMG_0574

Lijiang Waterfall Hotel, boleh buat pertunjukan air terjun tau kat belakang hotel ni

IMG_0348

Masa ni semua makan berebut-rebut sebab lapar sangat!

 

Hari Kedua pulak kami bergerak ke Yongshua menaiki bas untuk melawat perkampungan budaya di situ. Kat situ jugak boleh nampak gunung-ganang batu kapur yang berbentuk tirus dan sebuah-sebuah.

IMG_0326

Geng Bas 2A dan 2B

IMG_0378

Sebenarnya dorang ni nak melompat tapi tak sempat

 

Lepas balik dari Yangshuo, kami di bawa ke tempat wajib pergi di Guilin ni iaitu Li River.

IMG_0257

Naik boat menyusuri Li River yang dikelilingi gunung-ganang

 

Lepas dah habis menyusuri sungai, pergi la bertebar-tebaran bershopping!

IMG_0283

Masa ni ramai yg tengah sibuk shopping. Saya pergi makan buah berangan dan mangga je…

Malamnya pulak kami pergi menonton Liu San Ji Impression yang mana teater hidup ni memerlukan lebih dari 1000 orang untuk melakonkannya. Semua props adalah props sebenar seperti gunung, kampung, sungai, perahu, kerbau dan lain-lain lagi.

IMG_0317

Gambar persembahan gelap, saya tunjuk gambar penonton je la ye

Hari Ketiga kami ke Yaoshan Scenic Spot. Di sini kami menaiki kereta kabel tanpa cermin. Seram jugak sebab kami dibawa tinggi ke atas gunung.

IMG_0301

Sebenarnya takut jugak nak bergerak-gerak

IMG_0523

Kat atas ni memang sangat sejuk. Tu yang kami kena sewa baju tebal tu dgn harga 10 Yuan

Malam Ketiga ni ada Get Together Dinner di Shangri-La Hotel

IMG_0300

Bersama cenderamata dari Guilin

IMG_0302

Bersama BDM Central Region, Alicia dan rakan saya Anje

IMG_0306

Pakaian kebangsaan orang Guilin

Hari Keempat pulak kami ke Crown Cave.

IMG_0548

Nak pergi Crown Cave tu kena naik slide ni.

IMG_0450

Halfway kena naik boat pulak

IMG_0466

Nak keluar kami naik lift je

Lepas pergi gua kita makan dan solat la pulak… Senang dengan pakej khas muslim ni. Makanan dan solat terjaga. Tak perlu kita fikir-fikir makanan halal ke tak. Tak perlu kita ragu tempat solat ni suci ke tak. Semua dah diatur dgn baik.

IMG_0494

Restoran Muslim

IMG_0488

Tu masjid tau…

IMG_0500

Macam kumpulan k-pop tak?

Malam pulak pergi tengok show 3D citer pasal gajah.

IMG_0513

3D tu dipaparkan pada gunung tu. Tak nampak sangat. Saya tunjuk yg ni je ye

Lepas tu kemas-kemas la barang nak bawak balik kan… Secara keseluruhan aktiviti berjalan-jalan tu memang penuh la. Siapa yg suka shopping, kat Guilin ni pada waktu kami pergi ni banyak sangat jual baju-baju sejuk yg cantik dgn harga yg begitu murah. Yg RM30 pun ada!!

Trip percuma daripada Great Eastern selalunya tidak mengecewakan. Pasti ada saja perkara yg akan buat kita gembira. Jika anda adalah seorang yang suka mengembara dan menziarah ke tempat orang, apa kata anda join saya sebagai agen takaful. Komisyen dapat, hadiah dapat, free trip layanan 5 bintang pun dapat! Buat 1 kerja, dapat banyak benda!

Hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 atau drop your resume here. Saya kongsi dan guide anda untuk buat 1 kerja yg ringkas tetapi memberi pulangan yang lebih dari berbaloi!

Share This:

Supremacy Summit 2015/16 ini adalah supremacy summit pertama yang pernah saya hadiri! Seperti biasa, majlis diisi dengan updates terkini dari CEO GELM, Dato’ Koh Yaw Hui dan penyampaian award kepada semua awardees. Majlis penyampaian award berlarutan sehingga ke malam lantaran ramainya penerima award! Ini jelas menunjukkan bahawa semakin ramai orang telah memilih kerjaya sebagai agen dan melakukan tugas mereka sebagai agen dengan penuh dedikasi!

IMG_0061

Disebabkan first time, maka kena la amek gambar kat sini kan

IMG_0052

Saya menerima Supremacy Elite Award

IMG_0057

Bersama CEO GELM, Dato’ Koh Yaw Hui

IMG_0078

Ini Anje, geng Supremacy Elite saya

IMG_0060

GAM Zarina sebagai penerima LEAD Award utk ZEST

IMG_0050

Bersama qualifiers dari SNU Agency Dari depan – AM Ira, FTA Anje, Suri & Nalia

IMG_0066

Hadiah istimewa daripada GAM Zarina kepada semua qualifiers ZEST. Comel sungguh teddy pink itu bersama jam hijau yg anggun!

IMG_0082

Germany!! Here I come!

IMG_0080

SNU Agency bersama VP Great Eastern Takaful, Puan Norizan

IMG_0069

Saya bersama tag keramat… Hahahaha

Pada mulanya saya tidak pernah menyangka bahawa saya juga akan menjadi salah seorang Supremacy Qualifier. Sebab rasanya banyak jugak production nak kena buat baru boleh qualify. Tetapi atas kesabaran menetapkan diri dalam bidang takaful ni, akhirnya saya juga bergelar Supremacy Qualifier. Jelas di sini, setiap yang kita rasa mustahil, sebenarnya boleh saja dicapai hanya dengan kemahuan dan usaha.

Allah juga berjanji bahawa sesiapa yang berusaha, pasti akan mendapat hasilnya. Jadi kepada rakan-rakan diluar sana yg sering rasa sukar untuk menempuh kehidupan, janganlah gusar. Lakukan saja apa yg telah difikir dan dirancang. InsyaAllah tindakan pasti akan membuahkan hasil. Jangan asyik berfikir dan merancang. Tetapi tidak pula bertindak!

Jom jadi agen takaful macam saya nak tak? Dapat duit, dapat pahala, dapat hadiah, dapat anugerah, dapat percutian dan macam-macam lagi! Hanya dengan 1 kerja boleh dapat macam-macam! Call saya Suri Fitriah 017-3723344 atau tinggalkan resume di sini. Saya akan kongsikan kemanisan dan kehebatan kerjaya sebagai agen ini kepada anda. Kalau nak tengok percutian percuma yg saya dah dapat, boleh tekan sini.

Share This:

Hai dan Assalamualaikum semua!

Pada 31/7/2015 maka dengan rasminya saya telah pun bergelar Fulltime Agent bagi Great Eastern Takaful. Ini bermakna saya telah pun meninggalkan pekerjaan tetap saya di salah sebuah pelabuhan dunia yang terkenal di Malaysia. Meninggalkan suasana santai dan sangat selesa dalam pekerjaan tetap saya bukanlah satu perkara yang mudah. Saya mengambil masa yang agak panjang untuk melalui proses memberhentikan diri dari bekerja dan men”tune” otak sebagai takaful fulltime agent! Disamping itu pelbagai persiapan dari banyak sudut juga telah saya susun dengan rapi terutamanya dari segi persediaan kewangan, pengurusan masa, keutamaan tugas, networking, build trust dan sebagainya demi mempastikan bahawa fasa transisi saya berjalan dengan lancar lagi bergaya!

report duty

Hari Pertama Sebagai Fulltime Agent Bersama Unit Manager Ira

Bulan Ogos merupakan permulaan yang terlalu baik bagi saya yg baru nak fefeeling sebagai Fulltime Agent sebab secara kebetulan ada tiga penyampaian anugerah yang telah dilangsungkan pada 16 dan 19 Ogos 2015. So secara tak langsung saya pun tiba-tiba rasa happy la sebab diraikan atas pencapaian terdahulu. Sebelum ni pun saya ada jugak dapat anugerah tapi ada hari yang saya tak pergi pun ambil anugerah tu sebab malas nak apply cuti. Tapi sekarang saya bebas nak terima anugerah pada bila-bila masa saja almaklum la Fulltime Agent kan!!

Bersama CEO Great Eastern Life dan rakan-rakan agensi yg mantap habis!

Bersama CEO Great Eastern Life dan rakan-rakan agensi yg mantap habis!

Inilah Group Manager Zarina Sharif yg sangat cekal hatinya ibarat berlian

Inilah Group Manager Zarina Sharif yg sangat cekal hatinya ibarat berlian

Sebelum saya melangkah kaki sebagai Fulltime agent, saya telah pun cuba acah-acah macam fulltime dgn cara cuba mencapai target contest sebelum deadline. Alhamdulillah segala usaha diredhai dan dipermudahkan oleh Allah. Hasilnya saya berjaya qualify Supremacy Experience Summit 6 (SES6) sebagai Early Bird April – VIP.

Kami adalah SES6 VIP Qualifiers!

Kami adalah SES6 VIP Qualifiers!

Jom Berehat di Bali jap....

Jom Berehat di Bali jap….

Demi melengkapkan diri sebagai Fulltime Agent yg berkualiti, saya juga telah berjaya mengekalkan consistency dalam membawa perniagaan baru dengan menerima anugerah Master Sales Award (MSA) untuk Quarter 2. Anugerah ini merupakan branding terhadap kemampuan seseorang agent untuk membuat kerjanya secara istiqamah!

Usaha meningkatkan kualiti diri sebagai agent yg konsisten

Usaha meningkatkan kualiti diri sebagai agent yg konsisten

 

Mmm.. Rasanya memang teruja dgn permulaan sebagai fulltime Agent ni. Saya amat berharap dengan sokongan tuan-tuan dan puan-puan diluar sana yang semakin sedar tentang keperluan dan kepentingan takaful dalam kehidupan kita ni akan menjadi kekuatan dan dorongan kepada saya untuk terus menyebarkan takaful khususnya serta meningkatkan taraf ekonomi Muslim amnya.

Jika ada rasa minat nak menjadi agent seperti saya, anda sangat dialu-alukan untuk hubungi saya terus Suri Fitriah 017-3723344.

Drop Your Resume Here

Share This:

Dalam perancangan kewangan, salah satu perkara yang perlu dititikberatkan adalah perlindungan takaful. Adakah takaful anda memadai untuk keadaan semasa dan masa depan anda? Jika tak pasti, berhubunglah dengan agen takaful dan buatlah semakan tentang perlindungan. Nak suruh saya semakkan pun boleh… Free je pun.

Continue reading

Share This:

Hai semua, apa khabar?

Harap sihat-sihat sahaja untuk terus beribadah kepada Allah dan menjalani kehidupan bahagia bersama orang tersayang.

Bila bercakap pasal takaful/insurans, mesti anda semua terbayangkan medical card. Betul tak?

Tahukah anda bahawa takaful/insurans sebenarnya lebih dari itu. Kenapa sempitkan skop takaful? Sebenarnya banyak lagi manfaat yang ada pada takaful selain dari Medical Card.

Takaful juga sebenarnya boleh diambil untuk dana pendidikan, kemalangan, sakit kritikal, gantian pendapatan, penghapusan hutang dan banyak lagi.

Boleh terus hubungi saya untuk maklumat lanjut. InsyaAllah saya akan update sedikit demi sedikit.

 

 

Share This:

Oh, Tidak!!!

Takaful bukan hanya untuk orang Islam! Tapi untuk semua! Orang Cina, Orang India, Orang Serani, Orang Kadeazan, Orang Iban dan sesiapa sahaja boleh menyertai takaful!

Continue reading

Share This:

18
Jun

Rider

Rider ialah perlindungan tambahan yang boleh diambil untuk meluaskan atau melengkapkan perlindungan asas.

Di Great Eastern Takaful terdapat banyak rider yang boleh dipilih untuk melengkapkan setiap perlindungan. Rider-rider tersebut adalah seperti berikut :-  Continue reading

Share This: