Menjadi penghuni Jannah (Syurga) adalah impian setiap insan di muka bumi ini. Gambaran keindahan Jannah diceritakan dgn jelas dalam Al-Quran dan kitab-kitab agama Islam yg masyhur. Cara-cara untuk memasuki Jannah juga diberitakan dengan jelas sebagai panduan kepada para Muslimin Muslimat agar berebut-rebut dan berpusu-pusu untuk mengejar pahala untuk dihadiahkan Syurga di akhirat kelak.

3 perkara yang akan sentiasa menjadi bekalan di alam barzakh ialah :-

1-   Doa anak soleh

2-   Ilmu yg bermanfaat

3-   Sedekah jariyyah

Bertepatan dengan usaha-usaha para Mukmin Mukminat sekalian untuk mengejar Jannah, Great Eastern Takaful dgn penuh rendah hati memperkenalkan satu produk yg boleh membantu impian kita untuk ke Jannah. Memperkenalkan i-Great Jannah!

i-Great Jannah merupakan plan yg sangat-sangat istimewa dengan beberapa ciri ampuh yg tidak terdapat pada produk-produk takaful yg lain di pasaran! Berikut di senaraikan kelebihan ulung i-Great Jannah :-

1-   Boleh dihibahkan secara terus kepada badan-badan kebajikan pilihan sendiri yg patuh syariah, bukan hanya kepada individu! Tujuan hibah kepada badan pilihan ni adalah untuk membantu badan-badan berkenaan meneruskan operasi dengan baik. Maklum sajalah kos operasi badan-badan kebajikan ini juga tinggi dan mereka mempunyai sumber yg terhad. Sekiranya kita dapat mewakafkan sejumlah wang yg agak besar melalui hibah takaful ini utk kegunaan mereka, alangkah baiknya perjalanan operasi mereka nanti. Dan yg lebih baik lagi adalah, kita mampu memperlihatkan bagaimana sistem wakaf dalam Islam dapat berfungsi untuk kepentingan sejagat. Secara tak langsung, dakwah kecil dibuat di situ 🙂

2-   Manfaat kematian akibat kemalangan sebanyak 3 kali ganda daripada nilai asas dilindungi sekiranya berlaku di luar negara. Ramai orang Malaysia suka melancong atau mengembara ke seluruh pelusuk dunia kan? Plan ini memang bagus sgt untuk anda. Persiapan menghadapi perkara tak diingini la katakan…

3-   Kemudahan Penyertaan Semula (re-participating facility). Kebiasaannya, apabila seseorang itu telah mengidap salah satu daripada 36 penyakit kritikal, beliau tidak layak lagi untuk mengambil mana-mana sijil takaful/polisi insurans yg baru. Tetapi, dalam i-Great Jannah, orang itu masih berpeluang untuk memiliki sijil takaful yg hanya menawarkan manfaat kematian sahaja. Perkara ini sangat penting untuk diambilkira terlebih dahulu kerana sejarah telah menunjukkan bahawa pesakit-pesakit yg mengidap penyakit kritikal ini mendapati mereka memerlukan sejumlah wang yg sangat banyak untuk menampung kos perubatan dan mengekalkan gaya hidup mereka. Kalau pun pada awalnya mereka sudah ada perlindungan penyakit kritikal dan sudah pun membuat tuntutan, mereka berasa sangat penting untuk mereka memiliki plan manfaat kematian juga agar mereka tidak meninggalkan keluarga dalam keadaan susah! Sekurang-kurangnya ahli keluarga mereka tidak menanggung beban kewangan setelah ketiadaan mereka terutamanya bagi yg bergelar pencari nafkah utama dalam keluarga!

Itulah 3 kelebihan utama yg ada pada i-Great Jannah. Selain itu, i-Great Jannah juga mempunyai ciri-ciri menarik yg lain. Antaranya termasuklah :-

1-   Nilai perlindungan asas bermula dari RM250,000. Wah!! Tak main la RM10K RM20K… Tak ke mana…

2-   Tempoh bayaran pelbagai pilihan sependek 5 tahun sahaja. Kita boleh pilih nak buat caruman 5 tahun ke 10 tahun ke 20 tahun ke atau bayar penuh selama tempoh perlindungannya.

3-   Tempoh perlindungan pelbagai pilihan juga sependek 5 tahun dan sepanjang sehingga umur kita 99 tahun.

4-   Had perlindungan tanpa pemeriksaan kesihatan yang tinggi sehingga RM4,000,000! (9/4/2018 – 8/8/2018). Jadi tak perlu risau kalau malas nak kena buat check-up. Memang tak kena selagi nilai perlindungan yg diambil tak melebihi RM4 Juta.

Great Eastern Takaful menggunakan #HibahDemiJannah dan #DemiJannah khusus untuk i-Great Jannah ini. Dengan i-Great Jannah dua perkara penting dalam kehidupan kita dapat diselesaikan. Pertama, menyediakan hibah kepada keluarga untuk kelangsungan hidup. Sekurang-kurangnya kita tidak meninggalkan beban kewangan yg berat kepada keluarga. Dengan hibah itu juga, hutang-hutang yg masih berbaki juga dapat diselesaikan! Kedua, menyediakan hibah untuk diwakafkan kepada badan-badan kebajikan pilihan sendiri. Di sini, kita mengharapkan jalan yg terbaik utk kita mendapatkan pahala yg berterusan melalui amal jariyyah ini yg dapat memberi manfaat kepada lebih ramai orang. Nak ke Jannah, haruslah kita berusaha kuat-kuat dahulu. Jom buat plan i-Great Jannah sekarang!

Hubungi saya untuk buat analisa berapa banyak yg anda perlu hibahkan dan berapa pula carumannya. Whatsapp saya, Suri Fitriah di 017-3723344.

Hibah Demi Jannah!

Share This:

2-3 bulan yg lepas, banyak kisah kita dengar pasal kegagalan program-program emas. Bukan 1 atau 2 program sahaja yg gagal tapi banyak lagi. Banyak faktor yg menyebabkan kegagalan program-program tersebut. Semua pihak ada kesilapan masing-masing. Yg buat program ada silap sendiri. Yg menyertai program apatah lagi.

chokingSaya tahu, ramai sangat yg baru mula nak join dunia emas ni. Tak cukup kaji tak cukup study terus kelabu mata masuk program-program yg ditawarkan. Yelah sapa tak nak, letak saja modal lepas tu terima habuan secara bulanan atau berkala seperti yg ditetapkan. Bukankah itu jalan singkat untuk tambah income bulanan katanya? Tapi sangat kurang yg betul-betul fahamkan bagaimana program itu dilakukan, dari mana logiknya dan apa yg berlaku.

Continue reading

Share This:

Hutang Loan… Kereta, Motor, Rumah, Peribadi, Kad Kredit, Koperasi, Syarikat…

Kat atas tu semua ialah jenis hutang-hutang atau pinjaman-pinjaman atau loan yang biasanya dimiliki oleh kebanyakan rakyat Malaysia. Tak kisah lah banyak ke sikit. Yang pasti, memang ada. Tapi anda ada tak buat perlindungan untuk loan yang diambil tu?

Haaaa??? Nak kena protect jugak ke? Ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Kenapa kena protect? Sebab kita tak pasti atau tak boleh nak jamin yang kita memang akan berjaya bayar sampai habis! Dibuatnya kita dipanggil awal oleh Ilahi, mampukah kita melawan?

doa-tolak-hutang

Biasa tak dengar ada orang bagi ucapan camni ketika hari pengebumian :-

“Sekiranya Arwah ada berhutang dengan sesiapa, mohon segera bertemu dengan ahli keluarga Arwah untuk menuntut hutang tersebut”

Kenapa nak kena cakap macam ni di hari mati? Sebab… sebagai seorang Muslim, roh kita akan tergantung di antara langit dan bumi selagi mana hutang kita dengan manusia tidak dilangsaikan! Ya Allah! Sungguh Allah memberitahu bahawa hutang yang ada sangat perlu diselesaikan segera.

Kalaulah hutang setakat seringgit dua, memanglah boleh diselesaikan oleh ahli keluarga. Tapi kalau hutang berpuluh ribu, beratus ribu, berjuta pulak, macam mana? Apa usaha yang boleh kita buat? Di sinilah pentingnya anda membuat perlindungan untuk hutang-hutang anda. Uruskanlah hutang anda dengan bijaksana.

doa-lunas-hutang

Simpanlah sedikit wang dalam takaful dengan Jumlah Dilindungi (Sum Covered) yang agak besar agar hutang-hutang anda dapat dilunaskan sekiranya berlaku kematian atau mengalami hilang upaya kekal mahupun penyakit kritikal. Contohnya macam ni :-

1- Hutang Kereta RM80,000

2- Hutang Peribadi RM25,000

3- Hutang Kredit Kad RM3,000

4- Hutang Kawan RM500

Jumlah Hutang = RM108,500

Anda bolehlah mengambil perlindungan sebanyak RM 110,000 untuk membayar kembali semua baki hutang yang ada sekiranya anda telah dijemput ke Rahmatullah atau mengalami hilang upaya kekal atau mengidap penyakit kritikal sebelum selesai membayar balik semua hutang. InsyaAllah ahli keluarga anda akan berasa lega kerana anda tidak menyusahkan mereka dengan beban hutang yang banyak.

Semoga dengan perkongsian doa dan peringatan ini, dapatlah kita mengatur kehidupan dengan lebih kemas dan beringat-ingat sebelum kena!

Hubungi saya untuk penjelasan lanjut dan juga khidmat nasihat.

Suri Fitriah | 017-3723344 | surifitriah@gmail.com

Janganlah hanya berdoa saja. Tapi tiada usaha langsung nak langsaikan hutang!

Share This:

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua!

creditcards

Ramai orang ada credit card. Dan ramai juga yang membuat hutang dengan credit card.

Pada masa kini, semua pinjaman yang diterima daripada pihak bank, pasti dilindungi oleh insurans/takaful. Kalau dulu, cuma pinjaman perumahan sahaja yang ada insurans. Tapi sekarang, hampir semua jenis loan ada insurans/takaful. Cuma credit card sahaja yang tidak dilindungi.

Continue reading

Share This: