Pada 16 hingga 21 Mac 2017 yg lalu, saya bersama-sama qualifiers lain dari seluruh Malaysia telah bercuti ke Beijing, China sebagai hadiah daripada Great Eastern atas kerja keras kami dalam bidang takaful. Percutian ditaja penuh oleh Great Eastern ini amat menggembirakan tambahan lagi Muslim qualifiers semakin ramai dan memudahkan trip dirancang secara patuh-syariah 🙂

Hari pertama

Sampai di Beijing jam 12.50 pagi dan terus di bawa check-in ke hotel. Tidur je lah malam tu kan. Cuaca di Beijing waktu kami melawat adalah sekitar 10 hingga 25 darjah celsius.

IMG_5266

Ni depan hotel kami menginap

Hari kedua

Melawat Tiananmen Square dan Forbidden City. Lepas makan malam menonton acrobatic show pulak.

IMG_5030

Di Tiananmen Square. Setiap hari waktu pagi dan petang, orang ramai boleh berkumpul di sini untuk menyanyikan lagu negara semasa upacara menaik dan menurunkan bendera neagara

IMG_5261

Dah dalam Forbidden City. Ada 7 gate dari selatan ke utara. Dalam Forbidden City ni ada 9999.5 bilik. Bilik2 ni adalah untuk isteri-isteri Maharaja yg mencecah 3000 orang semunya

IMG_5224

Sebelum menonton acrobatic show selama 1 jam

Hari ketiga

Bertandang ke Gu Bei Water Town di sebelah pagi. Hidangan stimboat untuk makan tenghari. Lepas tu mendaki Simatai Great Wall.

IMG_5171

Gu Bei Town ini dibina semula semirip bandar air asalnya

IMG_5106

Makan dulu sebelum naik kereta kabel ke Simatai Great Wall

IMG_5063

Sampai pun di Simatai Great Wall. Mengah jugak nak naik ke atas ni. Memang ada laluan sempurna tapi sungguhlah curam.

IMG_5100

Cantik kan view di Simatai Great Wall ni. Takde lah menyesal panjat tinggi-tinggi

Hari keempat

Melawat Bird Nest Olympic Stadium dan Blue Cube. Lepas tu menyelusuri Hutong dengan menaiki beca. Gala Dinner dengan hidangan dan persembahan untuk Maharaja.

IMG_5167

Stadium Olimpik 2008 yang mampu memuatkan 110,000 penonton dalam 1 masa. Dibina oleh arkitek Sweden dengan kos 3.1 Billion Renminbi

IMG_5262

Blue Cube yang berekabentuk seperti sisik ikan. Semua acara akuatik berlangsung di sini

IMG_5272

Depan hall gala dinner

IMG_5269

Depan restoren sebelum gala dinner

Hari kelima

Melawat Niu Jie Mosque. Masjid tertua di Beijing.

IMG_5258

Masjid Niu Jie ni memang 100% rekabentuk Cina

IMG_5244

Depan dewan solat wanita. Memang terpisah dari dewan solat lelaki.

Yang tempat-tempat shopping takyah lah tunjuk ye. Shopping je pun. Dari lawatan percuma ini, saya membuat kesimpulan bahawa Beijing adalah satu bandar yang sangat bersih dan teratur.

Macam mana? OK juga kan jadi agen takaful? Jalan-jalan ke tempat yg baik secara percuma dan diatur dengan baik. Jom hubungi saya untuk tahu lebih lanjut lagi tentang kerjaya sebagai agen takaful. Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua!

Tahun ini merupakan tahun kelima saya bergelar sebagai Agen Great Eastern Takaful Berhad. InsyaAllah pada 2017, saya akan melangkah ke liga baru pula sebagai Agency Manager. Tempoh lima tahun itu boleh saya anggapkan sebagai tempoh yang layak menyebabkan seseorang agen memiliki dan melalui pelbagai pengalaman serta selok-belok dalam industri takaful ini. Pengalaman dari segi memasarkan produk, menangani tolakan, mengendalikan tuntutan, khidmat selepas jualan malah merekrut rakan sebagai agen merupakan antara pengalaman-pengalaman yang sangat berharga sehingga tidak ada tolok bandingnya. Kita kena lalui dahulu, baru kita tahu macam mana nak bertindakbalas atau membaikpulih. Apatah lagi ujian dan halangan dalam proses membentuk sebuah agensi sendiri!

Dari pengamatan dan pengalaman saya, ingin saya kongsikan kelebihan-kelebihan yang boleh anda nikmati sebagai Agen Great Eastern Takaful. Kelebihan ini mungkin anda rasa biasa-biasa saja. Tapi, percayalah kelebihan ini mampu membuatkan anda menjadi seorang individu yang sedikit berbeza dari orang lain terutamanya dari segi keyakinan diri :-

  1. Komisen dibayar dua kali sebulan
  2. Bayaran parking yang murah di HQ
  3. Percutian percuma dengan layanan kelas tinggi lebih dari 1 destinasi setiap tahun
  4. Mudah meyakinkan prospek dengan keutuhan syarikat dan kemapanan produk
  5. Latihan bertaraf antarabangsa dengan yuran yang rendah
  6. Kemudahan bilik-bilik perjumpaan yang kondusif dengan harga percuma
  7. Pengiktirafan pencapaian diukur dari banyak aspek
  8. Pemantauan rapi dari pihak pengurusan
  9. Sistem sokongan yang padu dan jitu

Secara keseluruhannya, saya dapat simpulkan bahawa banyak kos tersembunyi dapat dijimatkan dengan bergelar Agen Great Eastern Takaful. Jika diamati satu per satu perkara di atas, ternyata banyak kos dapat dikurangkan yang sekaligus boleh memperkemas ekonomi keluarga masing-masing. Bila ekonomi keluarga terjaga, semestinya kita akan berasa lebih gembira dan bahagia tanpa kesempitan.

Selain itu, percaya atau tidak, ketahuilah bahawa kerjaya sebagai agen takaful sedikit sebanyak boleh dikategorikan sebagai kerjaya kalis krisis ekonomi. Mengapa begitu? Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu, ada beberapa perkara yang berkaitrapat dengan takaful yang tidak dapat dinafikan :-

  1. Manusia perlukan wang setiap hari
  2. Kemalangan atau kematian tidak pernah memberi amaran untuk berlaku
  3. Sakit tidak mengira kita ada wang atau tiada untuk merawatnya
  4. Urusan pengkebumian tidak percuma
  5. Kos sara hidup, kos pendidikan, kos perubatan dan segala kos tidak pernah kita dengar semakin lama semakin turun. Pastinya semakin lama, semakin naik

Kesemua kebocoran wang akibat perkara-perkara di atas sebenarnya boleh dikurangkan dengan memiliki takaful. Setiap orang yang hidup seharusnya memiliki sekurangnya satu sijil takaful! Walau seburuk mana pun keadaan ekonomi yang dihadapi, manusia tetap perlukan takaful untuk kehidupannya.

Dengan itu, janganlah kita terlalu gundah dengan kestabilan kita sebagai agen takaful. Selagi ada manusia dan kehidupan yang aman, selagi itu takaful diperlukan.

Jom, jadi sebahagian penyebar takaful ke seluruh pelusuk Malaysia ni. Ramai lagi yang belum sedar dan belum ada sijil takaful! Awaklah yang kena tolong beritahu pada dia. Sebar takaful, dapat jana income. Taknak ke?

Kalau nak, hubungi talian panas ni 017-3723344. Cakap dengan Suri Fitriah.

Share This:

Assalamualaikum & Hai semua orang!

Hari ini, 20 Februari 2016 bertempat di Sport 7, Wangsa Maju telah berlangsungnya Futsal Zest Championship 2016 yg turut menyaksikan pelbagai skil dan gaya permainan setiap agen Zest Group. Perlawanan yang bermula seawal jam 9.15 pagi ini diadakan secara liga yang mana telah menyebabkan beberapa pemain injured dan pancit!

Sekuat mana agen-agen ini membuat sales takaful, sekuat itu jugaklah semangat dan tenaga dicurahkan dalam perlawanan futsal antara rumah-rumah sukan dalam ZEST. Dalam perlawanan kali ini, Team Hitam telah mengungguli gelaran Johan diikuti Team Kuning sebagai Naib Johan dan Team Biru di tempat ketiga. Saya Team Merah yg turut memberikan saingan sengit terhadap kesemua team walaupun kami banyak diwakili oleh gadis-gadis ayu sahaja.

futsal all

Kesemua pemain handalan yg mewakili rumah sukan masing-masing

futsal hitam

Team Hitam

futsal kuning

Team Kuning

futsal biru

Team Biru

futsal purple

Team Ungu

futsal hijau

Team Hijau

futsal merah

Team Merah Membara Pasti Juara!

jadual perlawanan

Jadual perlawanan yang tak memberi peluang berehat

mata

Keputusan muktamad yang jelas sangat pemenangnya

merah vs biru

Aksi hebart Team Merah vs Team Biru

merah vs hitam

Aksi gempak Team Merah vs Team Hitam

rehat futsal

Lepas main, semua terdampar sambil makan2

hadiah ceremony

Pesanan Zest Founder kepada pejuang-pejuang di medan futsal dan takaful

futsal medal

Hanya untuk yang menang je….

hitam 1

Johan Futsal ZEST Championship 2016

kuning 2

Naib Johan Futsal ZEST Championship 2016

biru 3

Tempat Ketiga Futsal ZEST Championship 2016

Semoga kami akan menunjukkan prestasi yg lebih gemilang lagi dalam perlawanan sukan yg akan datang pada suku kedua tahunan nanti!

Suka saya nak beritahu orang di luar sana, Zest Group sangat mengamalkan sistem kekeluargaan dan bekerja sambil bersuka ria demi mengekalkan ukhwah dan professionalism setiap agen di bawah naungannya. Sekiranya anda tercari-cari kerjaya yang memberi kepuasan tinggi dari segi pendapatan dan keseimbangan hidup, anda tidak perlu teragak-agak lagi untuk menyertai Zest.

Kami sentiasa menyediakan segala platform yang sesuai dan praktikal untuk kesemua agen kami mendalami dan memahirkan diri dalam bidang takaful yang pada mulanya mungkin asing bagi anda. Bukakan minda. Mulakan langkah. Pilih Zest sebagai agensi tempat anda mengembangkan potensi dan bergelar jutawan takaful!

Hubungi sy Suri Fitriah 017-3723344 atau Drop Your Resume!

Share This:

Assalamualaikum dan Hi semua!

Mungkin orang diluar sana ada tertanta-tanya berapakah sebenarnya income yang boleh diperolehi dari kerjaya sebagai agen takaful ni? Ada yang kata tak berbaloi tetapi lebih ramai yang kata duit mudah dengan kerja yg jauh lebih ringan 🙂

Baiklah mari saya kongsikan bersama anda berapakah sebenarnya income yg boleh anda dapat dari tugas sebagai agen. Secara umum, jawapannya ialah TIADA HAD! Memang betul! Tiada had ditetapkan oleh mana-mana syarikat takaful bagi pendapatan seorang agen. Sebab apa takde had? Sebab selagi anda membawa orang untuk sign up perlindungan takaful, selagi itulah anda tetap mendapat komisyen. Kalau seribu orang yang sertai, dari seribu penyertaan itulah komisyen yg anda akan dapat.

comm sts

Terdapat beberapa sumber pendapatan bagi seseorang agen. Tetapi saya hanya ceritakan 3 sahaja yang utama. Yang lain-lain anda akan dapat tahu apabila dah jadi agen nanti :-

Pertama : Komisyen

Di Great Eastern Takaful, komisyen dari setiap satu penyertaan dibayar sehingga enam tahun. Tetapi peratusannya berkurang dari tahun ke tahun mengikut jenis produk. Sebagai contoh, komisyen untuk produk berkaitan pelaburan adalah seperti berikut :-

Tahun 1 : 25%

Tahun 2 : 20%

Tahun 3 : 18.5%

Tahun 4 : 18.5%

Tahun 5 : 15%

Tahun 6 : 15%

Kedua : Production Bonus

Bonus sebanyak 5% akan diberi bagi setiap jualan apabila seseorang agen itu mencapai kuota minimum QFYLP 18,000 pada tahun itu.

Ketiga : Persistency Bonus

Bonus sebanyak 5% akan diberi bagi setiap jualan yang lengkap carumannya selama setahun.

Katalah seorang client anda telah sign up satu produk dengan bayaran bulanan sebanyak RM250. Beliau membayar dengan baik selama 10 tahun. Maka anda akan dapat :-

Tahun 1 = RM750 + RM150 (Production bonus) + RM150 (Persistency bonus)

Tahun 2 = RM600

Tahun 3 = RM555

Tahun 4 = RM555

Tahun 5 = RM450

Tahun 6 = RM450

Jumlah keseluruhan yg diperoleh hanya dari 1 client = RM3660

Cuba kirakan jika anda ada 100 clients, 1000 clients, 3000 clients etc…… Berapa anda dapat?

Itu baru 3 sumber pendapatan. Anda akan ada lebih lagi sumber pendapatan apabila anda join kami sebagai agen di Great Eastern Takaful! Nak dapat income 122% dari harga jualan? Jom sertai saya! Call 017-3723344.

Drop Your Resume Here

Share This:

Assalamualaikum & Hai!

Rasanya semua orang ada angan-angan sejak kecil kan? Saya pun ada! Sejak saya berusia 6 tahun, saya memang teringin sangat nak bergelar Jutawan. Walaupun pada masa itu, saya tak tahu pun Jutawan tu apa! Yg saya tahu saya nak jadi Jutawan. Apabila dah remaja, saya kemaskan sikit angan-angan tu dengan meletakkan masa sebagai syarat. Angan-angan baru saya jadi macam ni “Saya nak jadi Jutawan sebelum 30 tahun”. Sejak dari tu puaslah kira berapa duit nak kumpul supaya bergelar jutawan sebelum umur 30 tahun! Humang aaiiiii!!! Banyaknya nak kena save sebulan kalau nak jadi Jutawan? Lebih kurang RM7,000 sebulan selama 12 tahun. Ada ke duit banyak tu nak simpan? Kerja pun belum!

Bila tahu kena save RM7,000 sebulan selama 12 tahun baru boleh jadi Jutawan, saya terus demoralize. Yelah, mana nak cari RM7,000 untuk disimpan. Masa tu belum kerja. Kalau kerja gaji RM3,000 pun, dah tentu tak boleh simpan RM7,000 sebulan. Saya mula kuburkan angan-angan kanak-kanak saya tu….

Saya pun menjalani kehidupan seperti biasa. Habis belajar masuk kerja. Gaji biasa-biasa. Siap rasa tak cukup. Bila dah rasa gaji tak cukup, kita mesti la fikir macam mana nak cukupkan kan? Akhirnya saya beli sebuah rumah untuk disewakan. Hasil dari sewa rumah tu, saya generate lagi untuk beli sebuah rumah lagi. Dalam masa yg sama, saya menjadikan Agen Takaful sebagai part time job saya. Memang banyak jugak komisyen dari takaful. Maka saya gunakan komisyen, sewa rumah dan gaji tetap untuk membolehkan saya membeli rumah lagi dan lagi dan lagi.

IMG_7294

Rumah Ke-5 dan Ke-6 untuk disewakan 2015

Sehinggalah pada 18 Jun 2015, iaitu sehari sebelum saya berumur 30 tahun, saya tergerak hati untuk mengira berapakah nilai aset yg saya miliki pada saat itu! Alangkah kagumnya saya apabila mendapat tahu bahawa nilai aset yg saya miliki pada waktu itu rupanya sudah pun melebihi RM1 Juta! Wahhhh, rupanya angan-angan saya dah jadi nyata! Walaupun nilai RM1 Juta itu bukanlah nilai tunai dalam tangan saya, tetapi sekurang-kurangnya saya dah capai nilai juta itu!

Siapa sangka, side income kita rupanya mampu mempercepatkan impian kita tercapai! Selain dari mampu membeli hartanah, side income saya juga mampu menerbangkan saya keluar negara. Lebih-lebih lagi negara Eropah yg biasanya ramai sangat orang nak pergi! Saya takde lah nak sangat ke Eropah tu. Tapi sebab ramai orang nak pergi, so saya pun pergi je la…

Jalan2 sikit...

Jalan2 sikit trip ketiga 2014…

Dengan side income jugalah saya dapat beli kereta baru. Bukanlah Merc ke BM ke Audi ke… Tapi bukanlah juga kereta yg paling banyak di Malaysia kan? Saya juga ada beli 1 MPV lagi utk kegunaan keluarga 🙂

Kia Cerato K3 1.6

Kia Cerato K3 1.6 2014

Lihat… Siapa kata kerja biasa-biasa tak boleh jadi Jutawan? Siapa kata kerja biasa-biasa tak boleh keluar negara? Siapa kata kerja biasa-biasa tak boleh beli kereta import? Semuanya boleh jika kita rajin mencari sumber pendapatan tambahan kan? Dan sumber pendapatan tambahan yg baik adalah yg mampu berkembang pesat dgn sedikit usaha! Salah satu darinya sudah tentulah menjadi Agen Takaful di Great Eastern Takaful!

Jom saya tunjukkan bagaimana nak menjana pendapatan dari Takaful! Jom saya ajar macam mana nak jadi agen yg dipercayai! Nak exam pun hanya perlu bayar RM84.80 saja… Masih berkira? Masih ego untuk berjaya?

Call Suri Fitriah di 017-3723344 sekarang!

Drop Your Resume Here

p/s : Maaf jika ada yg tak gemar dgn post begini. Saya buat post ini sekadar nak beritahu dan ajak orang ramai di luar sana untuk berimpian dan majukan diri. Jangan menunggu bulan jatuh ke riba.

Share This: