Jeng Jeng Jeng!

Saya ada berita hangat sangat nak share dengan anda semua! Tahu tak sekarang ni Great Eastern ada lancarkan satu produk yang saya sifatkan sebagai Standalone Life Coverage. Maknanya produk ini sepenuhnya untuk protection tanpa ada sedikit bahagian pun yang akan membentuk cash value. Pendek kata bayar semata-mata untuk dapatkan protection. Tiada bahagian investment! Maka harganya akan menjadi sangat-sangat dan amat-amat MURAH!!!

Sebelum ini mungkin ada yang sibuk tercari-cari produk yang menyediakan perlindungan pada harga yang rendah tapi takkan pernah dapat. Sekarang, dapat! Hanya sekadar RM1-4 sehari dah boleh dapat perlindungan RM500K. Murah kan? Produk istimewa ini dikenali sebagai i-Gr8 Harapan.


i-Gr8 Harapan direka khusus untuk penyediaan hibah takaful yang besar kepada waris. Sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal menyeluruh, manfaat bernilai RM500K akan diterima. Wang manfaat ini bolehlah digunakan untuk pelbagai perkara termasuklah melangsaikan hutang, menggantikan pendapatan, dana pendidikan, dana persaraan mahupun diwakafkan kepada badan-badan amal pilihan masing-masing. Tujuan penggunaan wang manfaat tertakluk kepada keperluan keluarga dan mengikut hajat orang yang membuat hibah.

Mengapa anda tak boleh lepaskan i-Gr8 Harapan begitu sahaja?

  • Perlindungan tinggi pada harga murah
  • Meninggal biasa, hibah RM500K
  • Meninggal akibat kemalangan, hibah RM1Juta
  • Meninggal akibat kemalangan dalam kenderaan awam, hibah RM1.5Juta
  • Meninggal akibat kemalangan di luar Malaysia, hibah RM2Juta
  • Caruman sekadar secawan teh tarik sehari

Siapa sangka dengan sedikit sumbangan harian yang kita tepikan untuk plan i-Gr8 Harapan ini, banyak sungguh manfaat yang boleh diterima oleh ramai orang dalam usaha meneruskan kehidupan sebagai khalifah di muka bumi. i-Gr8 Harapan membantu kita dalam dua-dua keperluan duniawi dan ukhrawi.

Dengan wang manfaat itu, kita tidak menyusahkan atau membebankan ahli keluarga yang ditinggalkan. Sekiranya, ahli keluarga kita sendiri tidak memerlukan wang manfaat itu, wakafkan sahaja kepada pihak-pihak yang lebih memerlukan. Manalah tahu, pahala wakaf itulah yang menjadi penyelamat kita di akhirat kelak. Tak rugi kan ambil i-Gr8 Harapan?

Berikut dikongsikan caruman bulanan untuk i-Gr8 Harapan mengikut umur dan jantina. Semak dulu ya!

Hubungi saya untuk keterangan lanjut. Ingat! Produk ini hanya wujud di pasaran dari 1/9/2018 hingga 31/10/2018 sahaja. Jangan lepaskan peluang!. wasap.my/60173723344

 

Share This:

Ini bukan propa. Ini betul-betul!!!

insuranshantaranAlangkah bertuahnya si isteri apabila si suami sudah pun menyediakan perlindungan kewangan yang secukupnya untuk keluarga sekiranya dia ditimpa perkara yang tidak diingini.

Di sini suka saya mengingatkan bahawa insurans/takaful BUKANLAH pengganti nyawa kita. Tetapi ianya bersifat sebagai penyambung harapan untuk meneruskan kehidupan dengan sempurna setelah ketiadaan insan tersayang yang merupakan tonggak keluarga. Bayangkan jika kita kehilangan ketua keluarga dalam sekelip mata. Pada siapakah harus kita bergantung harap? Mampukah saudara mara kita menyalurkan bantuan berterusan kepada kita selama-lamanya? Di sinilah kepentingan insurans/takaful yang telah kita sediakan semasa hayat kita. Pampasan itulah yang akan digunakan oleh ahli keluarga kita yang tinggal untuk menampung keperluan dan perbelanjaan harian sementara mencari jalan untuk mengekalkan kestabilan ekonomi keluarga.

Continue reading

Share This:

Setiap kali ambil insurans/takaful, mesti anda selalu dengar perkataan pampasan kematian. Pampasan kematian tu la Basic Sum Covered (BSC) tu dalam bahasa takafulnya. Maknanya, sekiranya berlaku kematian atau cacat kekal terhadap anda, maka nilai dalam Basic Sum Covered itulah yang akan diberikan kepada waris. Ada yang RM12,000, ada yang RM20,000, ada yang RM50,000, RM 100,000, RM 500,000, RM 1,000,000, RM 2,000,000 dan seterusnya.

Tahukah anda apa kepentingan Basic Sum Covered ni? Dah nama pun takaful keluarga, sudah semestinya nilai tu ada kaitan dengan keluarga kan? Kalau tanya sekarang berapa sum covered anda, mesti ramai yang jawab bawah RM100,000, betul tak?

moneylove

Kalaulah Basic Sum Covered anda tu tersangatlah ciput, cepat-cepatlah upgrade! Pasal, kalau anda tinggalkan cuma RM20,000 sahaja pada waris, sejauh manakah pampasan itu boleh dibelanjakan? Secara ringkas, Basic Sum Covered tu sepatutnya perlulah seiringan dengan keperluan semasa keluarga.

Sebenarnya mudah je nak kira anggaran Basic Sum Covered yang wajar untuk anda ambil. Begini :-

  1. Anggarkan berapa perbelanjaan anda sebulan? Ataupun berapakah gaji bersih/pendapatan anda sekarang?
  2. Darabkan dengan 12 bulan
  3. Darabkan dengan 10 tahun

Contohnya camni :-

RM 3,000 X 12 X 10 = RM 360,000

HaaAAaaaa?? Banyaknya!!! Betul ke ni? Selalu dengar puluh-puluh ribu je… Ini betul-betul! Bukan cobaan!

Kenapa 10 tahun? Anggapkan kematian berlaku pada usia 60 tahun. Keluarga yang ditinggalkan masih perlu meneruskan hidup. Sekiranya tiada wang ditinggalkan, si Isteri mungkin terpaksa bekerja untuk menyara diri sendiri? Pekerjaan apakah yang mampu dilakukan oleh seorang wanita pada usia 60 tahun?

Jika anda hilang upaya kekal pula, katalah pada usia 45 tahun, sudah tentulah anda tidak bekerja. Bagaimana dengan kos makanan, tempat tinggal dan keperluan harian lain? Ini pun belum ambil kira inflasi.

Sekiranya Basic Sum Covered anda bernilai tinggi, setidak-tidaknya anda memberi ruang dan peluang untuk keluarga anda bernafas seketika sebelum sesuatu perkara yang lebih menjana hasil boleh dicipta untuk menyara hidup.

Dengan pampasan yang agak lumayan, keluarga yang ditinggalkan boleh membina perniagaan atau membeli hartanah untuk disewakan sebagai mata pencarian. Jika kita cuma tinggalkan RM 20,000 saja, agak sukar untuk keluarga kita meneruskan kestabilan ekonomi keluarga kelak.

Kalau dah tau tak cukup tu, sila-sila la tambah ye… Nilai dalam Basic Sum Covered ini boleh ditambah sedikit demi sedikit mengikut kemampuan anda dan keperluan keluarga. Rajin-rajinlah buat “policy review” demi mempastikan perlindungan yang dimiliki itu betul-betul boleh melindungi. Bukan sekadar ada pada nama.

Adalah lebih selesa sekiranya anda mengasingkan sijil-sijil takaful anda. Anda seharusnya boleh memiliki sijil yang berbeza untuk nilai Sum Covered yang lebih besar sekiranya anda tidak mahu menambahnya pada sijil sedia ada.

Share This:

Assalamualaikum & Salam Sejahtera semua!

creditcards

Ramai orang ada credit card. Dan ramai juga yang membuat hutang dengan credit card.

Pada masa kini, semua pinjaman yang diterima daripada pihak bank, pasti dilindungi oleh insurans/takaful. Kalau dulu, cuma pinjaman perumahan sahaja yang ada insurans. Tapi sekarang, hampir semua jenis loan ada insurans/takaful. Cuma credit card sahaja yang tidak dilindungi.

Continue reading

Share This:

Dalam perancangan kewangan, salah satu perkara yang perlu dititikberatkan adalah perlindungan takaful. Adakah takaful anda memadai untuk keadaan semasa dan masa depan anda? Jika tak pasti, berhubunglah dengan agen takaful dan buatlah semakan tentang perlindungan. Nak suruh saya semakkan pun boleh… Free je pun.

Continue reading

Share This:

Bertuah sungguh anak-anak yang dilahirkan pada tahun 2005 dan ke atas. Bertuah sangat sebab pendidikan kewangan akan mula diajarkan di sekolah. Pendidikan kewangan itu akan dipelajari oleh murid tahun 3 pada 2014 dan kali pertama bakal diajarkan diperingkat menengah pada 2017 nanti.

budak dan duit

Ilmu kewangan yang akan dimuatkan dalam kurikulum sekolah secara berperingkat itu merangkumi topik pengurusan kewangan, perancangan, simpanan, pelaburan, kredit, pengurusan hutang dan insurans.

Continue reading

Share This:

Oh, Tidak!!!

Takaful bukan hanya untuk orang Islam! Tapi untuk semua! Orang Cina, Orang India, Orang Serani, Orang Kadeazan, Orang Iban dan sesiapa sahaja boleh menyertai takaful!

Continue reading

Share This: