Assalamualikum & Hi!

Semalam pada 5 Jun 2017, Great Eastern Takaful telah pun dengan jayanya melancarkan satu lagi jenis Medical Card iaitu Medical Card Standlone. Medical Card jenis standalone ini bermaksud ia tidak disertakan kepada basic plan takaful induk. Ia memang sendirinya hanya Medical Card yang melindungi manfaat perubatan di hospital.

MediMAx Brochure

Apa kelebihan Medical Card Standalone i-Great Medi Max Great Eastern Takaful?

1-   Tempoh perlindungan yang panjang sehingga 99 tahun

2-   Tiada bayaran co-takaful

3-   Tiada had seumur hidup

4-   Had tahunan yg tinggi bermula RM90,000

5-   Had tahunan boleh dilipatgandakan sehingga RM1.76 Juta

6-   Terdiri dari 3 pilihan jenis bilik iaitu RM150, RM200 atau RM300 semalam.

7-   Banyak manfaat tambahan sedia terbina tanpa bayaran extra seperti Manfaat Kematian Akibat Kemalangan, Khidmat Bantuan Kecemasan Kenderaan

8-   Pembaharuan dijamin iaitu setelah satu-satu penyakit dihidapi, perlindungan untuk penyakit itu diteruskan tanpa pengecualian

9-   Plan individu yang mana setiap ahli keluarga adalah pemilik polisi medical card itu sendiri dan tidak bersangkut paut dengan pembayar seperti bapa atau ibu. Sekiranya ibu atau bapa meninggal dunia, plan anak-anak tetap berjalan seperti biasa selagi bayaran diteruskan.

10- Diskaun 5% sekiranya menyertai medical card ini bersama ahli keluarga

i-Great MediMax didatangkan dengan 25 manfaat dengan harga yang sangat kompetitif!

MediMaxPicture

Apa Beza Medical Card Standalone dengan Medical Card dalam Investment-Linked Product (ILP)?

Perbezaan paling ketara adalah dari segi harga caruman. Ini kerana medical card standalone hanya membayar manfaat perubatan sahaja. Ia juga tiada nilai tunai dan manfaat pengecualian caruman jika mengidap hilang upaya kekal menyeluruh atau penyakit kritikal (waiver). Medical Card standalone memang tiada waiver. Jika bapa/ibu meninggal dunia, anak-anak tetap perlu membayar caruman medical card mereka untuk meneruskan perlindungan. Begitu juga dengan pemilik medical card itu sendiri. Jika mengalami hilang uapaya kekal atau penyakit kritikal, bayaran caruman tetap juga perlu dilangsaikan tanpa pengecualian. Nilai tunai juga tiada kerana tiada bahagian sumbangan pun yg akan dilaburkan. Ini bermakna, pada setiap 5 tahun, nilai caruman akan meningkat dari semasa ke semasa seiring dengan tabarru’ charges yg meningkat mengikut risiko yg ditanggung oleh peserta. Semakin berusia, semakin tinggi harga carumannya. Berbanding medical card dalam ILP, hasil dalam pelaburan terdahulu boleh digunakan untuk menampung peningkatan tabarru’ charges dari semasa ke semasa. Ini menyebabkan nilai caruman bulanan dapat dikekalkan selama yang mungkin.

Apapun pilihan di tangan anda. Anda yg menentukan bagaimanakah manfaat perubatan anda akan membantu anda ketika musibah menimpa dan dikala menempuh hari tua. Lihatlah jadual yang dikongsikan. Buatlah pilihan terbaik untuk diri dan keluarga anda! Nak dapatkan Medical Card i-Great MediMax yang power ni? Hubungi Suri Fitriah 017-3723344

 

Share This:

Assalamualaikum & Hi semua!

Lama sudah saya tidak menulis mengenai Medical Card kan? Maka, sebagai hadiah kepada anda semua, hari ini saya berbesar hati nak rungkaikan satu per satu perihal Medical Card Great Eastern Takaful. Kupasan saya ini akan bercampur di antara fakta, real case dan experiences dalam mengendalikan Medical Card para client saya!

Ada banyak jenis Medical Card dalam pasaran Malaysia kita ni kan. Tapi saya cuma minat nak cerita yang Great Eastern punya je la. Maka, korang boleh nilai dan fikir sendirilah kalau nak buat keputusan ambil Medical Card. Saya yakin dengan Medical Card Great Eastern! Sebab itu saya tak rasa ralat nak menceritakannya.

Berikut saya senaraikan ciri-ciri TERHEBAT Medical Card GE :-

1-   Tiada had seumur hidup

2-   Tiada co-takaful

3-   Had kelayakan bilik meningkat secara automatik setiap 3 tahun

4-   Had tahunan yang tinggi

5-   Complimentary benefit seperti perkhidmatan bantuan kecemasan kenderaan rosak secara percuma

6-   Complimentary benefit seperti Manfaat Kematian Akibat Kemalangan

7-   Had kelayakan hari masuk ke wad yang tinggi

8-   Had kelayakan hari membuat rawatan susulan yang panjang

9-   Dipercayai oleh pihak hospital

Tahukah anda bahawa Medical Card GE mempunyai fleksibiliti yang tinggi di mana anda boleh memilih atau mengubah manfaat dalam medical card mengikut keperluan dan kemampuan anda. Apa maksud saya fleksibel?

Maksud saya ialah, anda boleh pilih Medical Card dengan co-takaful atau TANPA co-takaful. Yang TANPA co-takaful adalah lebih mahal. Anda juga boleh pilih sama ada mahu atau tidak kelayakan bilik anda meningkat secara automatik setiap 3 tahun tanpa caruman tambahan. Kalau mahu sudah tentu bayarannya lebih mahal dari yang tiada option ini. Anda mahu manfaat untuk orang yang menjaga atau tidak. Anda mahu tempoh kelayakan hari rawatan selepas discaj dipanjangkan kepada dua kali ganda atau pun tidak.

Begitu juga dengan had kelayakan tahunan atau had kelayakan seumur hidup. Anda bebas memilih mahukan yang ada had seumur hidup atau mahukan yang UNLIMITED. Sudah pasti yang UNLIMITED adalah lebih mahal.

Jadi semuanya boleh dipilih atau diubah ikut kehendak anda. Anda yang tentukan. Kami cuma berikan harga caruman mengikut kemahuan anda. Setiap pilihan anda pastinya mempunyai sebab-musabab yang anda saja tahu.

Mengikut pengalaman saya, saya lebih gemar menawarkan Medical Card dengan Co-Takaful dan manfaat biasa terlebih dahulu. Ini kerana, Medical Card jenis ini adalah lebih murah dengan manfaat yang serba lengkap dan memadai. Client dapat menjimatkan wang caruman lantaran Medical Card hanya digunakan ketika emergency sahaja. Emergency tidak berlaku setiap hari. Sebab itu, Medical Card yang rendah sikit bayarannya lebih disyorkan. Tetapi manfaatnya mestilah yang banyak dan besar. Janganlah ambil medical card murah tapi “takde isi”. Lagi rugi!

Jika anda tiada masalah dari segi bajet, maka saya alu-alukan anda untuk mengambil medical card yang mempunyai fungsi maksimum. Tujuannya supaya anda tidak marah-marah atau geram dengan limitation yang ditetapkan pada Medical Card biasa. Contohnya, sudah tentulah anda tidak perlu menyediakan bayaran untuk Co-Takaful apabila discaj sekiranya anda mengambil Medical Card TANPA Co-Takaful. Anda juga tidak perlu risau tentang kos rawatan yang semakin mahal saban tahun sekiranya mengambil Medical Card UNLIMITED. Anda tidak perlu fikir nak ambil duit dari mana sekiranya anda perlu menambah sendiri bayaran bil hospital kalau-kalau had seumur hidup medical card biasa anda telah dilepasi.

Mengapa Medical Card UNLIMITED tu perlu?

1-   Sebab teknologi dalam bidang perubatan sudah semakin canggih. Teknologi yang canggih sudah tentulah mahal harganya.

Slide3 Slide4 Slide5

2-   Kos operasi hospital juga semakin mahal

Slide6

Peningkatan kos perubatan memang jelas kelihatan dari tahun ke tahun. Maka mempunyai Medical Card dengan had yang tinggi atau tiada had bakal menjadi satu KEPERLUAN pada masa akan datang!

Slide2

Mahukah anda menampung semua kos perubatan yang mahal-mahal belaka ini dengan menggunakan wang anda sendiri yang dikumpul bertahun-tahun? Sudah tentu TIDAK kan?

Bersegeralah menjadi pengumpul duit yang bijak. Jangan habiskan duit anda sendiri hanya untuk rawatan hospital. Biar Medical Card yang BAYAR!!!

Jika anda mahukan Medical Card yang begitu FLEKSIBEL daripada Great Eastern Takaful, cepat hubungi saya Suri Fitriah di talian 017-3723344 sekarang! Lagi lama anda tunggu, lagi mahal caruman yang anda perlu bayar. Bertindak sekarang demi mengelakkan pembaziran yang tak sepatutnya berlaku!

 

Share This:

Medical Card sudah seakan menjadi perkara wajib yg patut dimiliki oleh semua orang. Seseorang itu akan kelihatan pelik jika sekerasnya menolak Medical Card. Apa yg menyebabkan Medical Card ini terlalu diminati ramai? Jom tengok apa sebab semua orang perlu ada Medical Card :-

  1. Kos perubatan dan rawatan adalah sangat2 tinggi di Malaysia dan seluruh dunia pun. Medical Card akan menyebabkan pesakit tidak perlu menanggung keseluruhan kos rawatan yg mahal tu.
  2. Boleh digunakan di hospital swasta. Jadi, boleh menjadi alternatif untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta jika hospital kerajaan sudah terlalu sesak atau jauh dari rumah.
  3. Boleh mendapatkan rawatan segera di hospital swasta terutamanya pembedahan sekiranya giliran menunggu di hospital kerajaan adalah terlalu lama sampai berbulan atau bertahun.

Perkara yang paling utama di atas ialah dari segi kos dan masa. Adakah anda sanggup mengeluarkan segala wang yg ada hanya untuk membayar kos rawatan yg mahal atau menunggu giliran yg terlalu panjang demi mengubati sakit yg anda hidapi? Jika anda sanggup, anda tak perlukan Medical Card ini. Tetapi, jika anda tak sanggup membayar mahal dan menunggu lama, segera call saya untuk dapatkan Medical Card terbaik dari Great Eastern Takaful.

Bila masuk hospital, ada beberapa kaedah orang nak langsaikan bil :-

  1. Bayar guna cash di tangan – Wang yg dibawa hangus digunakan di hospital itu saja
  2. Bayar guna credit card – Bayar semula semua jumlah yg digunakan secara penuh atau sedikit2 yg mana pasti dikenakan interest. Kalau guna sampai habis limit, terpaksa topup guna duit sendiri dan sengsara bayar ansurans kredit card
  3. Bayar guna ATM card – Wang yg digunakan hangus. Kalau tak cukup, kena topup dgn cara lain pula.

Tapi orang yang ada Medical Card, tak perlu gunakan sumber di atas untuk membiayai bil hospitalnya. Medical Card akan mengambil fungsi sebagai Debit Card. Ini kerana Medical Card datang dengan “isi” dalam kad itu sendiri. Jika digunakan, “isi” itu akan berkurang.

Berikut dikongsikan perkara-perkara yg perlu dititikberatkan semasa mengambil Medical Card :-

Had Tahunan

  • Biarlah had tahunan ini tinggi supaya kita tidak perlu menambah wang sendiri jika had ini dilepasi. Lebih RM100,000 setahun boleh dianggap baik buat masa ini.

Had Seumur Hidup

  • Juga pilihlah yg tinggi supaya tidak perlu menambah wang sendiri apabila had dilepasi.

Harga

  • Bandingkan harga terhadap coverage yg diberi. Apa gunanya ambil yg murah tetapi banyak kekurangan dan banyak coverage yg tiada.

Pengecualian Caruman

  • Apa gunanya ada Medical Card tetapi masih perlu terus membayar walaupun telah didiagnos mengidap sakit kritikal atau lumpuh kekal. Bukankah lebih bermakna dan amat membantu jika caruman Medical Card tidak perlu dibayar lagi.

Tempoh Sahlaku

  • Lebih lama lebih baik kerana kita tak tahu kita akan hidup sampai bila. Purata jangka hayat buat masa ini ialah 75 tahun utk lelaki dan 78 tahun utk wanita

Co-takaful

  • Pilihlah co-takaful terendah supaya tidak merasa beban sewaktu membayar apabila discharge

Tempoh Menunggu

  • Lebih pendek tempoh menunggu adalah lebih baik kerana lebih cepat kita boleh menggunakan Medical Card

Had hari

  • Lebih panjang lebih bagus kerana kita tidak tahu berapa kerap kita akan sakit dan berapa lama kita akan tinggal di hospital

 

Memang ada banyak jenis Medical Card diluar sana. Pilihlah dari agen yg berintergriti, berpengalaman dan dipercayai kerana banyak urusan yg perlu dilakukan terutamanya ketika membuat tuntutan. Di Great Eastern Takaful, anda akan menikmati banyak hadiah tambahan sebagai pemegang Medical Card kami :-

  1. Pampasan Kematian Akibat Kemalangan secara ikhsan tanpa tambahan caruman
  2. Perkhidmatan towing servis percuma atau bantuan kecemasan untuk kereta anda
  3. Supreme Assist – Perkhidmatan aturan di luar negara

Secara amnya, anda sudah pun mendapat perlindungan tambahan yg menyeluruh untuk kemudahan keluarga anda kelak!

Hubungi saya untuk mendapatkan Medical Card Great Estern Takaful! Suri Fitriah – 0173723344

Share This:

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera Semua,

Saat yang dinanti-nanti telah pun tiba. Sekarang Great Eastern Takaful juga telah mempunyai Medical Card tanpa co-takaful! Mulai saat ini, client-client yg sedia ada boleh upgrade polisi masing-masing dari medical card yg ada co-takaful kepada yg tiada co-takaful. Bagi bakal client baru pula, anda boleh terus memilih sama ada mahukan medical card yg ada co-takaful atau tiada. Sudah pasti, yg tiada co-takaful akan berharga lebih mahal sedikit dari yg ada co-takaful.

zero co-takaful

Dengan memilih Medical Card tanpa co-takaful, para pelanggan baru akan mendapat beberapa perkara Xtra seperti di bawah :-

  1. Tiada co-takaful
  2. Intraocular Lens (Up to RM1000 per eye and max of RM2,000 lifetime)
  3. Elaun hospital kerajaan sehingga RM200

Sekarang anda bolehlah memilih nak bayar murah tapi ada co-takaful pada setiap admission/rawatan atau bayar mahal tapi tak perlu bayar co-takaful utk setiap admission/rawatan.

Jom kita tengok kira-kira sikit :-

Katalah masuk hospital 5 kali setahun dengan bil RM 20,000, RM20,000, RM30,000, RM3,000 dan RM50,000.

Medical Card Dengan Co-Takaful (Caruman RM2400 setahun)

Co-takaful yg perlu dibayar = RM500 + RM500 + RM500 + RM300 + RM500 = RM2300

Medical Card Tanpa Co-Takaful (Caruman RM3000 setahun)

Tiada bayaran co-takaful

Beza caruman = RM600 setahun

Untuk tempoh 40 tahun :-

Caruman Medical Card Dengan Co-takaful = RM2400 X 40 = RM96000

Caruman Medical Card Tanpa Co-takaful = RM3000 X 40 = RM120000

Beza Caruman = RM24000

Jika dianggarkan client menjalani rawatan seperti di atas setiap tahun :-

Co-takaful RM2300 X 40 = RM92000

***Pengiraan ini hanya untuk rujukan awal secara gamabaran kasar sahaja. Tiada jaminan maklumat ini tepat.

Ini bermakna, dengan mengambil Medical Card tanpa co-takaful, anda sebenarnya boleh berjimat sekiranya menggunakan Medical Card itu walaupun membayar premium yg lebih. Utk jangkamasa panjang, Medical Card tanpa co-takaful dilihat dapat memberi lebih nilai dalam kehidupan anda. Walau bagaimanapun, sila dapatkan rundingan professional dari agen-agen bertauliah terlebih dahulu.

Utk sign up Medical Card dengan Great Eastern Takaful, cepat-cepat hubungi saya Suri Fitriah di 017-3723344 | surifitriah@gmail.com

Share This: