Assalamualaikum & Hi semua!

Hari ni saya rasa nak kongsi sikit tentang fungsi medical card yang kita ada dengan mana-mana syarikat insurans mahupun pengendali takaful. Seperti yang semua sedia maklum, medical card hanya boleh digunakan terus untuk kes-kes kemasukan ke wad. Kes-kes pesakit luar seperti demam kura-kura, selsema, batuk, pening dan sebagainya tidaklah membolehkan kita untuk menggunakan medical card. Walau bagaimanapun, sekiranya rawatan pesakit luar kita tu membawa kepada kemasukan wad, maka bolehlah kita menuntut semula bayaran yang dikeluarkan sebagai pesakit luar terdahulu. Itu pun bagi sakit yang berkaitan dengan kemasukan wad. Jelas ya? Medical card adalah untuk kes kemasukan wad.

Ok la… Sekarang saya nak cerita pasal seorang client saya yang menjalani rawatan sakit appendiks di KPJ Selangor. Puan Asmida bekerja sebagai penguatkuasa JPJ di Padang Jawa. Walaupun beliau merupakan seorang kakitangan kerajaan yang sudah pastinya akan mendapat rawatan percuma di hospital kerajaan, Puan Asmida tetap juga mengambil medical card peribadi untuk kemudahan dirinya. Medical card Puan Asmida mula berkuatkuasa pada 29 Januari 2018.

Pada satu hari Rabu (11/7/2018), beliau berasa sakit di bahagian perut. Beliau fikir mungkin itu sakit perut biasa di sebabkan angin. Tiada apa yang beliau lakukan memandangkan sakit itu boleh ditanggung lagi walaupun lebih sakit daripada biasa. Kebetulan pada hari Khamis beliau memang mengambil cuti untuk menyelesaikan urusan sekolah anak. Setelah menghantar anaknya ke sekolah, beliau pergi ke KPJ Selangor kerana sakit perut semalam masih terasa. Jadi beliau nak pergi periksalah apa masalahnya. Ujian ultrasound dibuat ke atas Puan Asmida dan mendapati bahawa appendiksnya telah pun pecah di dalam badan lagi. Oleh sebab itu, pembedahan segera perlu dilakukan pada hari itu juga!

Puan Asmida tidak berlengah lagi dan memberitahu untuk menggunakan medical card Great Eastern Takaful bagi kemasukan ke wad. Pihak KPJ Selangor membuat request surat jaminan (Guarantee Letter – GL) kepada Great Eastern dengan mengemukakan diagnosis. Pihak Great Eastern pula memohon agar keputusan ujian ultrasound diberikan sekali. Setelah keputusan ujian ultrasound diterima, dalam masa 10 minit saja GL dikeluarkan dan Puan Asmida dimasukkan ke wad lebih kurang hampir jam 1 petang.

Pada jam 2 petang, pembedahan mengeluarkan appendiks yang telah pecah itu pun segera dilakukan oleh doktor pakar. Alhamdulillah dalam sejam lebih semua prosedur pembedahan selesai dengan jayanya. Puan Asmida dihantar ke wad untuk berehat dan pemerhatian selepas pembedahan dilakukan selama 2 hari.

Pada hari Ahad, Puan Asmida dibenarkan keluar dari wad dan berehat di rumah. Jumlah bil yang dikeluarkan oleh KPJ Selangor bagi rawatan appendiks Puan Asmida adalah berjumlah RM14,584.80. Oh, mahal juga ya?! Mujurlah Puan Asmida memiliki medical card dan sudah pun melepasi waiting period selama 120 hari. Kos pembedahan ini ditanggung oleh Great Eastern dan Puan Asmida hanya perlu bahagian co-takafulnya sahaja. Puan Asmida sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diterima baik dari hospital KPJ Selangor mahupun Great Eastern sendiri.

Dalam minggu yang sama, rakan saya juga turut berkongsi kisah tentang client-client beliau yang pernah membuat rawatan appendiks. Ya memang kosnya sekitar RM14k dan ada yang sampai RM19k! Cuba anda bayangkan, sekiranya kos itu perlu dikeluarkan dari simpanan sendiri, bukankah ia amat merugikan. Bagi keempat-empat client kami yang menjalani rawatan appendiks ini, mereka semua masih muda dan tidak pernah terfikir bahawa mereka akan menjalani pembedahan appendiks seperti ini. Mereka juga sebenarnya baru mencarum tidak sampai pun 50% daripada jumlah kos pembedahan yang ditanggung oleh Great Eastern! Jadi, di manakah istilah membazir atau rugi dalam mencarum dengan takaful?

Doktor – Mula mencarum pada Disember 2012 dan menerima rawatan appendiks pada Disember 2014 – Great Eastern tanggung kos 83% melebihi caruman yang dibuat

Guru – Mula mencarum November 2013 dan menerima rawatan appendiks pada Januari 2008 – Great Eastern tanggung kos rawatan 46% melebihi caruman

Doktor – Mula mencarum pada Mac 2016 dan menerima rawatan appendiks pada Julai 2018 – Great Eastern tanggung kos rawatan melebihi 63% dari caruman dibuat

Penguasa JPJ – Mula mencarum pada Januari 2018 dan menerima rawatan appendiks pada Julai 2018 – Great Eastern tanggung kos RM14k sedangkan baru mencarum RM900

Ok anda dapat tak apa-apa maklumat baru dari karangan saya ni? Kalau dapat maklumat baru, bagus!!! Tapi kalau takde apa-apa yang baru, boleh saya tahu apa yang menyebabkan tuan puan semua tak mahu sertai takaful walau hanya untuk perlindungan asas?

Jom jumpa! Boleh saya share banyak lagi tentang takaful. Suri Fitriah 017-3723344.

Share This:

Assalamualikum & Hi!

Semalam pada 5 Jun 2017, Great Eastern Takaful telah pun dengan jayanya melancarkan satu lagi jenis Medical Card iaitu Medical Card Standlone. Medical Card jenis standalone ini bermaksud ia tidak disertakan kepada basic plan takaful induk. Ia memang sendirinya hanya Medical Card yang melindungi manfaat perubatan di hospital.

MediMAx Brochure

Apa kelebihan Medical Card Standalone i-Great Medi Max Great Eastern Takaful?

1-   Tempoh perlindungan yang panjang sehingga 99 tahun

2-   Tiada bayaran co-takaful

3-   Tiada had seumur hidup

4-   Had tahunan yg tinggi bermula RM90,000

5-   Had tahunan boleh dilipatgandakan sehingga RM1.76 Juta

6-   Terdiri dari 3 pilihan jenis bilik iaitu RM150, RM200 atau RM300 semalam.

7-   Banyak manfaat tambahan sedia terbina tanpa bayaran extra seperti Manfaat Kematian Akibat Kemalangan, Khidmat Bantuan Kecemasan Kenderaan

8-   Pembaharuan dijamin iaitu setelah satu-satu penyakit dihidapi, perlindungan untuk penyakit itu diteruskan tanpa pengecualian

9-   Plan individu yang mana setiap ahli keluarga adalah pemilik polisi medical card itu sendiri dan tidak bersangkut paut dengan pembayar seperti bapa atau ibu. Sekiranya ibu atau bapa meninggal dunia, plan anak-anak tetap berjalan seperti biasa selagi bayaran diteruskan.

10- Diskaun 5% sekiranya menyertai medical card ini bersama ahli keluarga

Continue reading

Share This:

Medical Card sudah seakan menjadi perkara wajib yg patut dimiliki oleh semua orang. Seseorang itu akan kelihatan pelik jika sekerasnya menolak Medical Card. Apa yg menyebabkan Medical Card ini terlalu diminati ramai? Jom tengok apa sebab semua orang perlu ada Medical Card :-

  1. Kos perubatan dan rawatan adalah sangat2 tinggi di Malaysia dan seluruh dunia pun. Medical Card akan menyebabkan pesakit tidak perlu menanggung keseluruhan kos rawatan yg mahal tu.
  2. Boleh digunakan di hospital swasta. Jadi, boleh menjadi alternatif untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta jika hospital kerajaan sudah terlalu sesak atau jauh dari rumah.
  3. Boleh mendapatkan rawatan segera di hospital swasta terutamanya pembedahan sekiranya giliran menunggu di hospital kerajaan adalah terlalu lama sampai berbulan atau bertahun.

Perkara yang paling utama di atas ialah dari segi kos dan masa. Adakah anda sanggup mengeluarkan segala wang yg ada hanya untuk membayar kos rawatan yg mahal atau menunggu giliran yg terlalu panjang demi mengubati sakit yg anda hidapi? Jika anda sanggup, anda tak perlukan Medical Card ini. Tetapi, jika anda tak sanggup membayar mahal dan menunggu lama, segera call saya untuk dapatkan Medical Card terbaik dari Great Eastern Takaful.

Bila masuk hospital, ada beberapa kaedah orang nak langsaikan bil :-

  1. Bayar guna cash di tangan – Wang yg dibawa hangus digunakan di hospital itu saja
  2. Bayar guna credit card – Bayar semula semua jumlah yg digunakan secara penuh atau sedikit2 yg mana pasti dikenakan interest. Kalau guna sampai habis limit, terpaksa topup guna duit sendiri dan sengsara bayar ansurans kredit card
  3. Bayar guna ATM card – Wang yg digunakan hangus. Kalau tak cukup, kena topup dgn cara lain pula.

Tapi orang yang ada Medical Card, tak perlu gunakan sumber di atas untuk membiayai bil hospitalnya. Medical Card akan mengambil fungsi sebagai Debit Card. Ini kerana Medical Card datang dengan “isi” dalam kad itu sendiri. Jika digunakan, “isi” itu akan berkurang.

Berikut dikongsikan perkara-perkara yg perlu dititikberatkan semasa mengambil Medical Card :-

Had Tahunan

  • Biarlah had tahunan ini tinggi supaya kita tidak perlu menambah wang sendiri jika had ini dilepasi. Lebih RM100,000 setahun boleh dianggap baik buat masa ini.

Had Seumur Hidup

  • Juga pilihlah yg tinggi supaya tidak perlu menambah wang sendiri apabila had dilepasi.

Harga

  • Bandingkan harga terhadap coverage yg diberi. Apa gunanya ambil yg murah tetapi banyak kekurangan dan banyak coverage yg tiada.

Pengecualian Caruman

  • Apa gunanya ada Medical Card tetapi masih perlu terus membayar walaupun telah didiagnos mengidap sakit kritikal atau lumpuh kekal. Bukankah lebih bermakna dan amat membantu jika caruman Medical Card tidak perlu dibayar lagi.

Tempoh Sahlaku

  • Lebih lama lebih baik kerana kita tak tahu kita akan hidup sampai bila. Purata jangka hayat buat masa ini ialah 75 tahun utk lelaki dan 78 tahun utk wanita

Co-takaful

  • Pilihlah co-takaful terendah supaya tidak merasa beban sewaktu membayar apabila discharge

Tempoh Menunggu

  • Lebih pendek tempoh menunggu adalah lebih baik kerana lebih cepat kita boleh menggunakan Medical Card

Had hari

  • Lebih panjang lebih bagus kerana kita tidak tahu berapa kerap kita akan sakit dan berapa lama kita akan tinggal di hospital

 

Memang ada banyak jenis Medical Card diluar sana. Pilihlah dari agen yg berintergriti, berpengalaman dan dipercayai kerana banyak urusan yg perlu dilakukan terutamanya ketika membuat tuntutan. Di Great Eastern Takaful, anda akan menikmati banyak hadiah tambahan sebagai pemegang Medical Card kami :-

  1. Pampasan Kematian Akibat Kemalangan secara ikhsan tanpa tambahan caruman
  2. Perkhidmatan towing servis percuma atau bantuan kecemasan untuk kereta anda
  3. Supreme Assist – Perkhidmatan aturan di luar negara

Secara amnya, anda sudah pun mendapat perlindungan tambahan yg menyeluruh untuk kemudahan keluarga anda kelak!

Hubungi saya untuk mendapatkan Medical Card Great Estern Takaful! Suri Fitriah – 0173723344

Share This:

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera Semua,

Saat yang dinanti-nanti telah pun tiba. Sekarang Great Eastern Takaful juga telah mempunyai Medical Card tanpa co-takaful! Mulai saat ini, client-client yg sedia ada boleh upgrade polisi masing-masing dari medical card yg ada co-takaful kepada yg tiada co-takaful. Bagi bakal client baru pula, anda boleh terus memilih sama ada mahukan medical card yg ada co-takaful atau tiada. Sudah pasti, yg tiada co-takaful akan berharga lebih mahal sedikit dari yg ada co-takaful.

zero co-takaful

Dengan memilih Medical Card tanpa co-takaful, para pelanggan baru akan mendapat beberapa perkara Xtra seperti di bawah :-

  1. Tiada co-takaful
  2. Intraocular Lens (Up to RM1000 per eye and max of RM2,000 lifetime)
  3. Elaun hospital kerajaan sehingga RM200

Sekarang anda bolehlah memilih nak bayar murah tapi ada co-takaful pada setiap admission/rawatan atau bayar mahal tapi tak perlu bayar co-takaful utk setiap admission/rawatan.

Jom kita tengok kira-kira sikit :-

Katalah masuk hospital 5 kali setahun dengan bil RM 20,000, RM20,000, RM30,000, RM3,000 dan RM50,000.

Medical Card Dengan Co-Takaful (Caruman RM2400 setahun)

Co-takaful yg perlu dibayar = RM500 + RM500 + RM500 + RM300 + RM500 = RM2300

Medical Card Tanpa Co-Takaful (Caruman RM3000 setahun)

Tiada bayaran co-takaful

Beza caruman = RM600 setahun

Untuk tempoh 40 tahun :-

Caruman Medical Card Dengan Co-takaful = RM2400 X 40 = RM96000

Caruman Medical Card Tanpa Co-takaful = RM3000 X 40 = RM120000

Beza Caruman = RM24000

Jika dianggarkan client menjalani rawatan seperti di atas setiap tahun :-

Co-takaful RM2300 X 40 = RM92000

***Pengiraan ini hanya untuk rujukan awal secara gamabaran kasar sahaja. Tiada jaminan maklumat ini tepat.

Ini bermakna, dengan mengambil Medical Card tanpa co-takaful, anda sebenarnya boleh berjimat sekiranya menggunakan Medical Card itu walaupun membayar premium yg lebih. Utk jangkamasa panjang, Medical Card tanpa co-takaful dilihat dapat memberi lebih nilai dalam kehidupan anda. Walau bagaimanapun, sila dapatkan rundingan professional dari agen-agen bertauliah terlebih dahulu.

Utk sign up Medical Card dengan Great Eastern Takaful, cepat-cepat hubungi saya Suri Fitriah di 017-3723344 | surifitriah@gmail.com

Share This:

i-Great Damai

i-Great Damai merupakan sebuah produk takaful keluarga daripada Great Eastern Takaful. Secara asasnya, i-Great Damai menawarkan perlindungan untuk kematian atau cacat kekal. Walau bagaimanapun, ia boleh dijadikan lebih komprehensif dengan penambahan rider (perlindungan tambahan) yang bersesuaian atau diperlukan oleh pemiliknya.

Antara rider yang boleh ditambah adalah :-

  1. 36 Penyakit Kritikal (i-CIBR)
  2. Medical Card/Kad Perubatan (i-Medik)
  3. Elaun Hospital (i-HB)
  4. Pampasan Kemalangan (i-CABX)
  5. Waiver (i-PP,i-CBP)

Sebenarnya ada banyak lagi rider yang boleh ditambah. Tapi yang dinyatakan di atas merupakan rider yang popular dan lebih kerap diambil oleh mana-mana orang yang nak ambil insurans/takaful.

Sekarang ni nak terangkan sikit apa yang ada dalam setiap rider di atas tu.

36 Penyakit Kritikal

Rider ini melayakkan kita untuk mendapat pampasan sekaligus sekiranya kita didiagnos mengidap salah 1 daripada 36 penyakit kritikal yang tersenarai. Contohnya kita letak sebanyak RM50,000 sebagai pampasan untuk penyakit kritikal. Jadi bila kita disahkan mengidap penyakit kritikal, maka RM50,000 itu akan diberikan kepada kita. Wang itu bolehlah kita gunakan untuk menyara hidup kita. Tentang rawatan yang perlu dibuat pula, kosnya boleh ditanggung oleh Medical Card sekiranya kita ada amek Medical Card sebagai rider.

Medical Card/Kad Perubatan

Yang medical card pulak digunakan bila kita terpaksa dimasukkan ke dalam wad untuk merawat penyakit kita. Jadi, kos-kos rawatan seperti prosedur, pembedahan, nasihat pakar, bilik di hospital dan sebagainya yang termaktub dalam kontrak Medical Card, adalah akan ditanggung oleh Medical Card ni. Walau bagaimanapun, kita perlu bayar komitmen dalam 10% daripada jumlah bil. Yang 10% ni lah namanya ko-takaful atau takaful bersama. Di Great Eastern Takaful, ko-takafulnya bernilai minimum 10% dan maksimum cuma RM500 sahaja. Contoh untuk ko-takaful ni camni. Katakanlah bil bernilai RM10,000. 10% daripada RM10,000 ialah RM1,000. Tetapi disebabkan nilai maksimum ko-takaful ialah RM500 sahaja, maka kita hanya perlu bayar RM500 berserta sedikit bayaran-bayaran lain seperti tax, admission fee, barang-barang hiburan dan apa-apa yang tidak ditanggung oleh Medical Card. Medical Card dari Great Eastern Takaful mempunyai limit seumur hidup minimum RM600,000 dan sehingga maksimum RM2,000,000. Maklumat lanjut Medical Card Great Eastern Takaful boleh di lihat di sini.

Elaun Hospital

Elaun hospital ni pulak adalah elaun yang akan kita terima apabila kita dimasukkan ke hospital. Kita akan dibayar mengikut bilangan malam kita tidur di hospital. Untuk layak mendapat elaun ni, kita perlu dimasukkan ke dalam wad sekurang-kurangnya 8 jam. Elaun ni pulak boleh diambil minimum RM50 dan maksimum RM500.

Pampasan Kemalangan

Pampasan bahagian kemalangan ini pula merupakan pampasan tambahan sekiranya kita meninggal akibat kemalangan. Lebih dari itu, nilai pampasan ni juga mempunyai fungsi lain iaitu menentukan nilai elaun MC akibat kemalangan. Conothnya kita letak RM50,000 bagi perlindungan kemalangan ini. Dengan nilai RM50,000 itu kita akan dibayar elaun MC akibat kemalangan sebanyak RM375 seminggu jika kita hilang upaya sementara penuh atau sebanyak RM87.50 seminggu jika kita hilang upaya sementara sebahagian. ELaun MC ini hanya layak dituntut sekiranya tempoh MC kita tu sekurang-kurangnya 7 hari. Selain menentukan nilai elaun MC, ia juga digunakan untuk menentukan nilai pampasan yang diterima sekiranya kehilangan anggota fungsi badan tertentu mengikut peratusan keterukan. Nilai pampasan kemalangan ini juga akan bertambah sebanyak 5% bagi setiap tahun sehingga maksimum 10 tahun.

Waiver

Waiver ni pulak merupakan pelepasan bayaran caruman apabila kita mengalami penyakit kritikal atau hilang upaya kekal sebelum berusia 70 tahun. Maknanya jika kita diisytihar mengalami penyakit kritikal pada usia 66 tahun, caruman yang kita bayar untuk perlindungan kita tidak lagi perlu dibayar tetapi perlindungan masih diTERUSKAN sehingga berusia 99 tahun.

i-Great Damai

Begitulah sedikit sebanyak mengenai produk i-Great Damai dari Great Eastern Takaful. Dalam produk ini juga sebenarnya ada sebahagian simpanan untuk kegunaan kita. Maknanya dengan caruman kita tu banyak manfaat yang kita dapat. Pampasan kematian/cacat kekal, penyakit kritikal, medical card, kemalangan, elaun hospital, elaun MC dan simpanan jugak! Cepat-cepatlah dapatkan rundingan dan quotation dari saya. Hubungi Suri Fitriah 017-3723344 surifitriah@gmail.com

Share This:

Hai semua, apa khabar?

Harap sihat-sihat sahaja untuk terus beribadah kepada Allah dan menjalani kehidupan bahagia bersama orang tersayang.

Bila bercakap pasal takaful/insurans, mesti anda semua terbayangkan medical card. Betul tak?

Tahukah anda bahawa takaful/insurans sebenarnya lebih dari itu. Kenapa sempitkan skop takaful? Sebenarnya banyak lagi manfaat yang ada pada takaful selain dari Medical Card.

Takaful juga sebenarnya boleh diambil untuk dana pendidikan, kemalangan, sakit kritikal, gantian pendapatan, penghapusan hutang dan banyak lagi.

Boleh terus hubungi saya untuk maklumat lanjut. InsyaAllah saya akan update sedikit demi sedikit.

 

 

Share This: