Assalamualaikum & Hi,

Saya fikir, saya amat jarang bercerita bagaimana nak dapatkan client dalam bidang takaful ni. Ada ke orang nak? Senang ke susah nak cari client? Dari mana nak dapatkan prospek?

Baiklah… Kali ini saya nak kongsikan kepada anda semua, macam mana nak dapat client dalam bidang takaful. Secara ringkasnya, kaedah-kaedah mendapatkan client takaful ini hampir sama sahaja dengan produk kewangan yang lain. Tapi kat sini, saya nak share pengalaman saya sendiri sahaja.

Kaedah 1 – Natural Market

Natural market ni maksudnya orang-orang sekeliling kita yang memang kita dah kenal. Contohnya ahli keluarga, rakan sekerja, rakan sekolah, rakan universiti, rakan persatuan, jiran, saudara-mara dan sebagainya. Orang-orang ini semua adalah orang kenal kita dan kita kenal dia secara langsung.

Dengan natural market, kita ada kelebihan dari segi mendapatkan appointment memandangkan dia memang dah kenal kita. Cuma tunggu dia nak jumpa kita atau tak. Closing ratio juga amat tinggi apatah lagi jika kita memang seorang yang disegani atau disenangi.

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Ini adalah cousin dan 2nd cousin saya

Continue reading

Share This: