Pada bulan Mac yang lalu, Great Eastern Takaful Berhad telah melancarkan wahana terkini untuk proses pendaftaran takaful. Ia dikenali sebagai Mobile Point of Sales (MPOS) yg memuatkan segala keperluan untuk memohon perlindungan takaful dalam satu sistem. Sistem ini hanya boleh beroperasi melalui iPad. Dalam sistem ini, para prospek boleh melihat setiap proses perundingan dilakukan secara langsung, berkesan dan pantas. Bermula dari membuat Customer Fact Finding untuk mendapatkan lebih maklumat berkaitan dengan perancangan kehidupan dan kewangan prospek. Diikuti dengan presentation terhadap plan-plan bersesuaian. Kemudian disusuli dengan penghasilan quotation dan akhir sekali penghantaran permohonan secara online.

Semua ada dalam iPad ni. Tak perlu borang dan brochure lagi…

Prospek sedang menurunkan tandatangan pada e-borang permohonan. Masa ni lupa bawa stylus!

Kaedah ini sudah biasa dipraktikkan oleh pengendali takaful yang lain. Tetapi MPOS Great Eastern Takaful mempunyai satu kelebihan yg lebih terkehadapan apabila, pembayaran untuk pendaftaran juga boleh dibuat secara on-the-spot dan membolehkan proses underwriting dimulakan segera! Dengan cara ini, permohonan untuk mendapatkan perlindungan takaful boleh dipercepatkan sekaligus mendatangkan rasa lega kepada pemohonnya. Selain itu, tiada transaksi wang perlu dilakukan kepada agen tetapi terus kepada Great Eastern Takaful tanpa melalui orang tengah! Lagi cepat dan selamat! Tidak timbul isu agen bawa lari duit pelanggan.

Prospek membuat bayaran secara online menggunakan credit card atau debitkad

Dengan penggunaan MPOS, diharapkan ketelusan dan kecekapan perkhidmatan yang diberi oleh para agen dapat ditingkatkan ke tahap yang tertinggi dan membanggakan! Saya sendiri begitu selesa menggunakan MPOS kerana ia bersifat “paperless” dan “cashless”. Sungguh mudah dan cepat!

Jom apply takaful dengan saya! Suri Fitriah 017-3723344

Share This:

Pada 14 April 2018, SNUTeam telah mengadakan Annual Dinner nya yang humble di Golek-golek Restaurant. Lebih 20 orang agen dari SNUTeam telah hadir pada majlis ini bersama-sama ahli keluarga masing-masing.

Selain dari menjamu selera, tujuan majlis ini juga adalah untuk menyampaikan hadiah bagi Contest Menuju Puncak 1M yg dianjurkan pada hujung tahun 2017. Syabas dan Tahniah diucapkan kepada ahli SNUTeam yg bertungkus-lumus mencapaikan 1 Million production tahun lepas sekaligus mengangkat nama agensi kepada status Million Dollar Agency. Lebih indah lagi apabila Group Manager SNUTeam sendiri iaitu GM Ira telah dinobatkan sebagai Young Gun 2017 atas pencapaian team beliau. Tahniah!

Ni la org yg dapat Young Gun tu sebab team capai 1 Million di bawah usia beliau 33 tahun

Makanan di Golek-golek ni sedap tapi amat pedas ya. Saya makan sikit je sebab tak tahan dgn kepedasannya. Hahaha

Kami datang awal…

Dalam byk2 air tu saya suka kedondong

Banyak pasangan muda kat sini… Jom la korang join sama…

Saje bagi yg goyang…

Sebenarnya yg baju belang atas baby chair tu ada kembar. Tapi tak nampak sebab kepala bapa dia dah lindung… Hahaha

Ikan bakar dia bagus tapi pedas

Ni lah penaja majlis kita malam ni… Terima kasih Cik

Semangat tengok budak2 makan

Nampaknya Farrah dah nak mulakan majlis bagi hadiah ni… Apa hadiah tu?

Taraaaaa… Ni la hadiahnya… Saya dpt RM500 drpd GM Ira atas contest Menuju Puncak 1 Million…

Saya pula hanya perlu beri RM15 kpd agen saya sendiri, Syaiful

Jom sertai kami sebagai perunding takaful… Banyak duit tepi boleh dapat weh…

All Girls

All Boys

Kami adalah sebuah agensi yg gigih dalam memasarkan takaful di seluruh Malaysia. Walau bagaimanapun kami masih kekurangan ahli. Oleh itu, saya amat menyeru ramai orang muda di luar sana untuk sama-sama menyertai kami untuk menyebarluaskan kepentingan takaful ke seluruh ceruk Malaysia. Kami tak mampu buat semua sendirian. Jom sertai kami! Komisyen dapat banyak, percutian percuma pun ada, insentif tambahan dalam bentuk voucher dan wang tunai pun ada, gadget2 percuma pun ada, award setiap bulan, peluang naik pangkat tanpa perlu tunggu kekosongan! Banyaklah lagi kelebihan kerjaya dalam bidang takaful ni! Hubungi saya Suri Fitriah 017-372334 utk info lanjut mengenai kerjaya agen takaful.

Share This:

Hi & Assalamualaikum Semua!

Kali ini saya nak share pasal percutian saya bersama 2 rakan takaful yg lain ke Osaka & Tokyo pada 30 Mac hingga 9 April 2018! Tujuan utama saya nak ke Jepun adalah untuk merasai teknologi2 yg ada di sana yg digunakan dalam kehidupan harian. Selain itu, saja lah nak tengok fenomena Sakura yg sangat sinonim dengan Jepun. Saje nak bagitahu, trip ini kami kendalikan sendiri secara keseluruhannya. Semestinya ada perbezaan ketara dengan percutian saya ke Turki tahun lepas. Enjoy your reading!

Inilah ahli rombongannya… Saya, Ira dan Anje

Continue reading

Share This:

Pada 22 Julai 2017, rasmilah sudah pembukaan Ibu Pejabat Zest Life Consultancy, Kuala Lumpur yg telah disempurnakan oleh CEO Great Eastern Life Malaysia, YBhg Dato Koh Yaw Hui. Majlis Perasmian ini dimeriahkan lagi dengan Sambutan Aidilfitri 2017!

Ibu Pejabat Zest Life Consultancy ini menempatkan 2 orang Group Agency Manager dan 4 orang Agency Manager yang membawa kepada keseluruhan wakil takaful di bawah naungan Zest adalah seramai 99 orang. Ibu Pejabat Zest meletakkan Tingkat 1 sebagai ruang pejabat pentadbiran manakala Tingkat 2 digunakan sepenuhnya untuk keperluan latihan dan pembangunan agen.

Terwujudnya Ibu Pejabat ini menunjukkan bahawa bidang takaful mampu menjadikan kita sebagai usahawan atau ahli perniagaan yg berprestij dan disegani. Bukan semua orang memiliki perniagaan sendiri dan bangunan perniagaan sendiri.

20170722_130208

Dewan Latihan kami yang mampu memuatkan sehingga 40 orang peserta dalam satu-satu masa dilengkapi dengan LCD Projector, PA System, papan tulis, kerusi dan meja secukupnya. Dewan Latihan ini diberi nama Orchid Hall.

Continue reading

Share This:

Hi & Assalamualaikum Semua!

Hari ni nak cerita pasal percutian saya ke Turki selama 10H 7M pada 22 hingga 29 April 2017 yg lalu! Percutian ini sebenarnya saya jadikan reward kepada diri saya melalui bonus dan hadiah-hadiah wang tunai yg saya peroleh dari syarikat dan agensi takaful saya. Total kos lebih kurang dalam RM8K tidak termasuk shopping. RM6K utk pakej bersama PotoTravel dan RM2K utk aktiviti-aktiviti pilihan yg saya buat. Ada 4 aktiviti pilihan kesemuanya. Saya menulis di sini bukan untuk membuat perbandingan harga antara pakej yg saya sertai dengan kaedah-kaedah percutian lain. Jadi saya tak berminat nak berbincang kenapa pilih yang itu, kenapa tak ambil yg ini, kenapa pergi situ, kenapa tak pergi sini, kenapa tak itu, kenapa tak ini dan sebagainya. Saya cuma nak kongsi apa yang saya buat di sana. Itu saja.

Kami menaiki pesawat Etihad dari KLIA dan transit di Abu Dhabi sebelum tiba di Istanbul Ataturk Airport. Sebaik sampai di Istanbul Ataturk Airport, kami terus menaiki bas sewa khas dan menuju ke Bursa. Sebelum check-in di hotel, kami sempat menziarahi Masjid Tertua di Bursa yg dikenali sebagai Ulu Mosque.

IMG_5598

Ulu Mosque, Masjid Tertua Di Bursa

Continue reading

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua,

Ramai sudah orang mencari MEGA. MEGA kini menjadi buruan ramai atas keprihatinannya terhadap keperluan kewangan setiap orang di Malaysia ini. MEGA mampu membantu generasi kini memberikan harapan kehidupan dan masa depan yang lebih cerah untuk generasi akan datang. Nak kenal MEGA?

img_3671

Begitulah ringkasnya kisah si MEGA yang harus dimiliki oleh semua orang. Berikut saya canangkan kelebihan-kelebihan si MEGA ni :-

1-   Nilai Perlindungan Yang Tinggi. Bermula dari RM500,000 (Setengah Juta)

2-   Tempoh Caruman Yang Pendek Dan Fleksibel. 10 atau 20 tahun.

3-   Tempoh Perlindungan Yang Lebih Panjang Dari Tempoh Caruman. 30 tahun. Bayar 10 atau 20 tahun sahaja. Perlindungan tetap 30 tahun!

4-   Pengeluaran nilai tunai bila-bila masa dengan meninggalkan baki minimum RM1,000

5-   Manfaat Kesetian yang berjumlah sehingga 40% dari nilai caruman tahunan pada setiap 5 tahun.

*************************

Dari pandangan mata saya, MEGA sangat sesuai dijadikan Income Replacement Plan + Retirement Fund!

Penafian : Ini konsep saya tersendiri dalam memasarkan MEGA. Anda mungkin mendapat penerangan yang berbeza dari perunding takaful lain.

Ini kerana, dengan hanya mencarum selama 10 tahun, kita akan dilindungi dengan nilai perlindungan sebanyak RM500,000 selama 30 tahun. Sekiranya tidak berlaku kematian atau hilang upaya kekal menyeluruh dalam tempoh 30 tahun itu, nilai tunai sebanyak dua kali ganda dari nilai caruman akan dikembalikan apabila sampai tempoh matang iaitu selepas 30 tahun. (Sila request quotation dari saya untuk dapatkan nilai caruman : Suri Fitriah 017-3723344).

Di mana kegunaan MEGA? Dalam kehidupan ini, kita tidak tahu langsung apa yang telah dimaktubkan di Loh Mahfuz. Jodoh, ajal, rezeki dan sebagainya telah pun diatur oleh Allah tetapi kita tidak tahu-menahu langsung. Atas sebab tidak tahu itulah satu persediaan untuk menghadapi musibah perlu dibuat. Maka, jika ditimpa musibah, tidaklah kita mahupun keluarga kita mati kutu untuk meneruskan hidup dengan dugaan dan ujian yang diberi. Contoh-contoh musibah yang kita tidak pernah diberitahu bahawa ia akan datang :-

1-   Kemalangan. Terutamanya kemalangan jalan raya yang dahsyat. Siapa kita untuk menolak KEMUNGKINAN bahawa kita boleh mati atau lumpuh di jalan raya?

acc-1 acc-2 acc-3

hilang-punca-pendapatan

2-   Penyakit Kritikal. Tiada siapa mahu dihinggapi penyakit. Tetapi ketahuilah bahawa walaupun kita sedaya upaya menjaga kesihatan diri kita, Allah tetap juga Penguasa Seluruh Alam. Jika Allah takdirkan kita dihinggapi juga penyakit kritikal, tiada apa pun yang mampu kita buat untuk menghalangnya.

potong-kaki 3718742

3-   Kematian. Semua orang tahu bahawa setiap yang hidup pasti akan mati. Tetapi bila, di mana dan bagaimana itu sentiasa menjadi rahsia Allah. Siapa tahu selepas membaca artikel ini, terus nyawa dicabut oleh Malaikat Izrail?

ziarah-kubur

ziarah-kubur-1

Maka dengan adanya persediaan yang kita buat untuk mengadap Ilahi dan meninggalkan segala apa yang kita miliki di dunia ini, senang dan damailah waris-walak dan sahabat handai yang ditinggalkan. Mereka masih boleh meneruskan kehidupan seperti biasa walaupun musibah menimpa kita. Kita sendiri yang mengelakkan dari mereka hidup melarat atau meminta-minta. Kita sendiri yang telah menyediakan dana untuk mereka kekal bahagia walaupun kematian kita ataupun mereka tidak akan berasa terbeban untuk menjaga kita sekiranya kita sudah menjadi cacat dan tidak menyumbang pendapatan kepada keluarga lagi. Tiada siapa yang akan membela nasib kita dan keluarga melainkan diri kita sendiri.

Apa lagi MEGA buat?

Malah lebih menggembirakan pula apabila sekiranya tiada musibah melanda sepanjang tempoh perlindungan, segala wang yang kita carumkan selama 10 tahun itu akan dikembalikan dengan nilai yang berganda. Walau bagaimanapun, pulangan ini bergantung kepada prestasi dana yang kita laburkan. Kita boleh menjadikannya sebagai dana selepas persaraan kita. Siapa lagi yang akan beri kita duit selepas bersara? Pastilah diri kita sendiri yang telah membuat persiapan awal! Nak cuba sediakan dana persaraan RM1 Juta? Hubungi Suri Fitriah 017-3723344 sekarang!

anda-menderita-selepas-bersara

persediaanpersaraan bh-krisis-persaraan

Bukankah bijak dan kukuhnya perancangan kewangan kita dengan MEGA ini? Jika anda perlukan penerangan yang lebih lanjut, terus book appointment bersama saya Suri Fitriah 017-3723344. Rundingan 30 minit ini sentiasa PERCUMA kepada sesiapa yang benar-benar percaya bahawa Allah Penguasa Alam dan tiada siapa akan membela nasib kita selain diri kita sendiri. Jom jumpa!

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua,

Pernah dengar tak pasal hibah ni? Pernah kan… Hibah adalah pemberian secara sukarela oleh pemberi tanpa mengharapkan sebarang balasan pun daripada orang yang menerimanya. Ia berlaku secara terus tanpa ada syarat-syarat sampingan. Senang je kan tu? Macam bagi hadiah kat orang yang kita benar-benar sayang. Kan kita tak mintak apa-apa sebagai timbal balik?

Hibah dalam takaful pula ialah pemberian sejumlah wang manfaat daripada sijil takaful yang diambil. Si pemilik sijil takaful akan menamakan seseorang untuk menerima wang manfaat dari sijil itu setelah berlaku kematian si pemilik sijil. Wang manfaat ini akan menjadi milik mutlak penama yang dinamakan oleh pemilik sijil semasa hayatnya tanpa melalui proses pembahagian harta pusaka mahupun faraid. Dengan kaedah hibah ini, banyak permasalahan dapat diselesaikan dengan cepat, ringkas dan lancar.

img_3084

Hibah dapat menyelesaikan masalah-masalah biasa yang dihadapi oleh waris apabila berlakunya kematian seseorang seperti :-

  1. Mengelakkan proses di mahkamah yang panjang dan memerlukan kos guaman
  2. Mengelakkan perebutan harta sesama ahli keluarga kecil dan besar
  3. Hilang minat menguruskan harta si mati memandangkan proses yang pelbagai dan leceh
  4. Bermasam muka sesama ahli keluarga sendiri
  5. Harta tidak dituntut langsung oleh waris

Mengapa perlu gunakan hibah takaful? Jawapan ini sungguh popular tetapi masih ramai yang mengambil ringan soal ini. Selepas dari kematian seseorang, ada beberapa perkara yang perlu disegerakan :-

  1. Hal pengurusan jenazah hingga dikebumikan
  2. Hal pembahagian harta pusaka
  3. Hal penyelesaian hutang-piutang

Bagaimanakah hendak menyelesaikan hal-hal di atas sekiranya waris ketiadaan wang lebih-lebih lagi hal hutang-piutang yang ditinggalkan? Di sinilah wang manfaat yang dihibahkan melalui takaful sangat-sangat membantu! Bayangkan dalam masa kurang dari sebulan, wang manfaat dari sijil takaful telah diterima terus ke akaun penama. Sudah tentulah banyak hal boleh diselesaikan!

Kehidupan dan masa depan keluarga juga terjamin dengan adanya wang manfaat yang telah dihibah terus kepada isteri sebagai contohnya. Tidak perlu proses akuan pindahmilik.

Berapa banyak yang perlu dihibahkan? Hibahkanlah seberapa banyak yang mencukupi untuk keperluan keluarga mengikut kemampuan kita. Seeloknya untuk 10 tahun. Paling tidak pun 3 tahun. Atau selemah-lemahnya kita, hibahkanlah untuk keperluan 1 tahun keluarga kita bertepatan dengan firman Allah di dalam Surah Al-Baqarah ayat 240.

baqarah-240

Hibah takaful ini tidak susah. Ambil satu polisi yang memberi coverage atas kematian dengan nilai manfaat yang kita kehendaki. Satu juta? Dua juta? Setengah juta? Semua pun boleh ikut keperluan dan kemampuan setiap keluarga. Berikut saya kongsikan anggaran caruman bagi menyediakan hibah takaful untuk keluarga tercinta. Harganya tidak mahal. Lagi cepat lagi murah!

img_3086-table-teras

Hubungi saya terus untuk tawaran hebat ini! Mungkin dapat lebih murah! Suri Fitriah 017-3723344. Hibah Takaful membantu keluarga anda terus hidup selesa dan terjamin!

Share This:

Sebagai salah seorang agen lama dan bakal leader di Zest, saya telah diberi kepercayaan untuk mengendalikan sebahagian daripada training khas untuk para agen baru yang digelar Baby Zesters. Kebiasaannya saya akan berkongsi ilmu dan kemahiran pada #oymbbg v1. Tetapi untuk bulan April saya berpeluang menjadi trainer untuk #oymbbg v2 pula. Dalam #oymbbg v2, agen baru akan dilatih dan diberi pendedahan tentang produk i-Great Amal, menggunakan software mengira quotation GETBIS, melayari portal agen i-GreatPartner dan juga kaedah mengisi borang-borang yang berkesan. Sesi ini berlangsung selama 4 jam dari 10 pagi hingga 2 petang.

12985596_10201662549202630_1628074483671583868_n

Ajar cara nak semak dan jaga payment client supaya tidak lapse

bbg v2 apr

Menerangkan secara details segala sebab musabab yang berlaku industri takaful

IMG_0746

Baby zesters semua tekun membuat quotation menggunakan GETBIS

IMG_0755

Lunch dulu sebelum sambung sesi petang

IMG_0751

Comel kan baby zesters!

IMG_0759

Sesi petang disambung oleh GAM Zarina pula sementara saya membuat troubleshoot untuk computer2 baby zesters

Jika anda tercari-cari kerja yang penuh dengan bimbingan rapi, tak salah anda terus hubungi saya, Suri Fitriah 017-3723344 untuk menjadi sebahagian daripada kami. Latihan yg diberikan di Zest sentiasa di kemaskini dan diperhalusi keberkesanannya. Jom jadi agen takaful bersama Zest! Kami bimbing anda hingga ke mercu!

Share This:

Pada 4 hingga 7 April yang lepas, saya dan beberapa rakan dari Zest telah pun menghadiri Basic Agency Management Course (BAMC) di Menara Great Eastern. Kursus ini adalah kursus wajib yang mesti dihadiri oleh sesiapa yang akan mengupgradekan dirinya dari status Agent kepada Agency Manager. Kursus ini adalah salah satu syarat wajib yang telah digariskan oleh The Malaysian Insurance Institute (MII) demi mengawal kualiti Agency Manager yang bakal dilahirkan. Jelas di sini bahawa, kerjaya dalam bidang takaful/insurans adalah kerjaya professional yang hanya boleh dilakukan oleh orang berkelayakan sahaja. Hentikanlah pandangan negatif terhadap kerjaya sebagai agen takaful ini kononnya hanya untuk orang yang tiada kelulusan tinggi. Sebab itu jadi agen saja. Pandangan ini sudah lama ketinggalan sebenarnya 🙂

bamc book

Ada 9 Modul selama 4 hari. Setiap Modul ada homework yang akan dihantar ye…

IMG_0717

Trainer kami namanya Raymond. Fasih berbahasa Inggeris, Melayu dan Mandarin. Banyak buat lawak jugak. Hehehe…

IMG_0699

Hari Kedua. Setiap hari kena ubah kedudukan tau..

IMG_0704

Hari Ketiga. Dah nampak keletihan di situ!

IMG_0713

Hari Keempat. Hari paling seronok sebab dah last dan duduk semeja dgn Isaac yang suka buat kelakar

bamc

Group photo kami sebelum menutup kelas BAMC tu.

Kursus ini belum sempurna lagi kerana kami semua perlu menduduki peperiksaan akhir pada 11 Jun 2016. Markah dari kelas ini sahaja seperti markah kehadiran, penyertaan, homework, teamwork cuma menyumbang 30% dari markah keseluruhan. Baki 70% lagi adalah dari peperiksaan akhir. Maka kami kenalah berusaha sedaya upaya di final exam nanti sebab markah lulus kesuluruhan kursus ini adalah 60 markah! Doakan kejayaan kami dalam syarat wajib nak jadi Agency Manager ni.

Bagi sesiapa yang baru tahu bahawa kerjaya sebagai agen ini sungguh bermasa depan yg cerah, silalah hubungi saya, Suri Fitriah 017-3723344 untuk mendapatkan penerangan lanjut. Kalau segan nak call, tinggalkan maklumat diri di sini dan saya akan call anda! Jom bersama-sama memartabatkan industri takaful di Malaysia ini!

Share This:

Pada 24 Feb 2016, saya dan beberapa Zesters yg lain telah menghadiri majlis penyampaian award kepada qualifiers yg layak bagi quarter keempat 2015. Pencapaian ini telah membuktikan bahawa Zest Group dan Zesters sentiasa bekerja keras demi memartabatkan industri takaful di persada Malaysia ini. Usaha kami untuk mendidik org ramai memahami dan mendalami kepentingan takaful serta mentakafulkan seramai mungkin rakyat Malaysia dilihat mendapat perhatian syarikat sehingga melayakkan kami menerima beberapa anugerah berprestij syarikat.

Bagi mempercepat percambahan masyarakat yg celik takaful, kami dgn rasa besar hati amatlah mengalu-alukan penyertaan dari org di luar sana untuk bersama-sama Zest menyebar dan mentakafulkan lebih ramai rakyat Malaysia. Pasaran takaful dilihat masih luas dengan menyaksikan hanya 15% sahaja rakyat Malaysia yg memiliki sijil takaful. Ini bermakna terdapat 85% lagi org Malaysia tidak memiliki satu pun sijil takaful. Andalah antara orang-orang bestari yg patut menyebarkan takaful kepada orang sekeliling anda khususnya. Jangan lepaskan peluang menjadi agen takaful bersama Zest.

IMG_9795

Saya menerima Master Sales Award Silver

IMG_9797

Saya sebagai 1st Runner Up Highest Takaful ANC

IMG_9801

Seperti bersantai di tepi pantai

IMG_9802

Barisan Zesters yg telah menerima anugerah masing-masing pada CAN Award KL Central Region Q4 2015

12734118_10201459149477764_4986745021691195247_n

Founder Zest, GAM Zarina Sharif sebagai penerima anugerah Master Builder Award 4 quarter berturut-turut

12734124_10201459149517765_6050288224739553099_n

Zest Agency Manager Ira sebagai Champion Highest Takaful ANC Kategori Unit Manager

12741982_10201459157517965_6185319987986882528_n

Master Builder Award

12742473_10201459160078029_4342752346195834424_n

Master Sales Award

Yakinlah bahawa anda juga akan turut gemilang dan cemerlang apabila menyertai keluarga bahagia ZEST sebagai agen takaful yang disegani dan berkarisma. Hubungi saya suri Fitriah 017-3723344 atau tinggalkan resume di sini.

Share This: