Pada 22 Julai 2017, rasmilah sudah pembukaan Ibu Pejabat Zest Life Consultancy, Kuala Lumpur yg telah disempurnakan oleh CEO Great Eastern Life Malaysia, YBhg Dato Koh Yaw Hui. Majlis Perasmian ini dimeriahkan lagi dengan Sambutan Aidilfitri 2017!

Ibu Pejabat Zest Life Consultancy ini menempatkan 2 orang Group Agency Manager dan 4 orang Agency Manager yang membawa kepada keseluruhan wakil takaful di bawah naungan Zest adalah seramai 99 orang. Ibu Pejabat Zest meletakkan Tingkat 1 sebagai ruang pejabat pentadbiran manakala Tingkat 2 digunakan sepenuhnya untuk keperluan latihan dan pembangunan agen.

Terwujudnya Ibu Pejabat ini menunjukkan bahawa bidang takaful mampu menjadikan kita sebagai usahawan atau ahli perniagaan yg berprestij dan disegani. Bukan semua orang memiliki perniagaan sendiri dan bangunan perniagaan sendiri.

20170722_130208

Dewan Latihan kami yang mampu memuatkan sehingga 40 orang peserta dalam satu-satu masa dilengkapi dengan LCD Projector, PA System, papan tulis, kerusi dan meja secukupnya. Dewan Latihan ini diberi nama Orchid Hall.

IMG_8082

Manakala untuk latihan yang berskala lebih kecil, kami turut mempunyai Bilik Latihan berkapasiti 10 orang yang juga dilengkapi dengan peralatan dan perkakasan yg sama seperti Orchid Hall. Bilik Latihan ini pula diberi nama Lavender Room.

IMG_8081

Demi kemudahan agen-agen untuk menyelesaikan tugas-tugas takaful masing-masing, satu ruang khas telah disediakan untuk mereka! Di ruang ini tersedianya kerusi meja kerja, kabinet fail, papan tulis dan dua buah komputer yang boleh digunakan oleh mana-mana agen utk membuat quotation mahupun pendaftaran kes-kes baru daripada pelanggan masing-masing.

IMG_8083

Selain itu, sudut perbincangan dan ruang bersosial juga diwujudkan untuk membentuk suasana kerja yang proaktif dan kondusif bagi menaikkan semangat semua Zesters dalam mengendalikan pelanggan dan tugas-tugas takaful. Ruang-ruang ini direka lebih santai agar tidak terasa tegang dalam perbincangan.

IMG_8080

Untuk menambahkan keselesaan pada Zesters dan tetamu yg hadir ke Ibu Pejabat Zest Life Consultancy, kemudahan asas seperti Surau, tandas dan pantry juga tersedia sempurna untuk kegunaan semua.

Dengan kemudahan, kepakaran dan kesungguhan Zest Life Consultancy dalam bidang takaful ini, saya yakin kami dapat membentuk dan melahirkan agen-agen seterusnya leader-leader Takaful yang berkualiti dan berdaya saing!

IMG_8023

Jika anda mahu merasai kemanisan berada dalam bidang takaful, boleh hubungi saya Suri Fitriah 017-3723344 untuk penerangan lanjut.

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua,

Ramai sudah orang mencari MEGA. MEGA kini menjadi buruan ramai atas keprihatinannya terhadap keperluan kewangan setiap orang di Malaysia ini. MEGA mampu membantu generasi kini memberikan harapan kehidupan dan masa depan yang lebih cerah untuk generasi akan datang. Nak kenal MEGA?

img_3671

Begitulah ringkasnya kisah si MEGA yang harus dimiliki oleh semua orang. Berikut saya canangkan kelebihan-kelebihan si MEGA ni :-

1-   Nilai Perlindungan Yang Tinggi. Bermula dari RM500,000 (Setengah Juta)

2-   Tempoh Caruman Yang Pendek Dan Fleksibel. 10 atau 20 tahun.

3-   Tempoh Perlindungan Yang Lebih Panjang Dari Tempoh Caruman. 30 tahun. Bayar 10 atau 20 tahun sahaja. Perlindungan tetap 30 tahun!

4-   Pengeluaran nilai tunai bila-bila masa dengan meninggalkan baki minimum RM1,000

5-   Manfaat Kesetian yang berjumlah sehingga 40% dari nilai caruman tahunan pada setiap 5 tahun.

*************************

Dari pandangan mata saya, MEGA sangat sesuai dijadikan Income Replacement Plan + Retirement Fund!

Penafian : Ini konsep saya tersendiri dalam memasarkan MEGA. Anda mungkin mendapat penerangan yang berbeza dari perunding takaful lain.

Ini kerana, dengan hanya mencarum selama 10 tahun, kita akan dilindungi dengan nilai perlindungan sebanyak RM500,000 selama 30 tahun. Sekiranya tidak berlaku kematian atau hilang upaya kekal menyeluruh dalam tempoh 30 tahun itu, nilai tunai sebanyak dua kali ganda dari nilai caruman akan dikembalikan apabila sampai tempoh matang iaitu selepas 30 tahun. (Sila request quotation dari saya untuk dapatkan nilai caruman : Suri Fitriah 017-3723344).

Di mana kegunaan MEGA? Dalam kehidupan ini, kita tidak tahu langsung apa yang telah dimaktubkan di Loh Mahfuz. Jodoh, ajal, rezeki dan sebagainya telah pun diatur oleh Allah tetapi kita tidak tahu-menahu langsung. Atas sebab tidak tahu itulah satu persediaan untuk menghadapi musibah perlu dibuat. Maka, jika ditimpa musibah, tidaklah kita mahupun keluarga kita mati kutu untuk meneruskan hidup dengan dugaan dan ujian yang diberi. Contoh-contoh musibah yang kita tidak pernah diberitahu bahawa ia akan datang :-

1-   Kemalangan. Terutamanya kemalangan jalan raya yang dahsyat. Siapa kita untuk menolak KEMUNGKINAN bahawa kita boleh mati atau lumpuh di jalan raya?

acc-1 acc-2 acc-3

hilang-punca-pendapatan

2-   Penyakit Kritikal. Tiada siapa mahu dihinggapi penyakit. Tetapi ketahuilah bahawa walaupun kita sedaya upaya menjaga kesihatan diri kita, Allah tetap juga Penguasa Seluruh Alam. Jika Allah takdirkan kita dihinggapi juga penyakit kritikal, tiada apa pun yang mampu kita buat untuk menghalangnya.

potong-kaki 3718742

3-   Kematian. Semua orang tahu bahawa setiap yang hidup pasti akan mati. Tetapi bila, di mana dan bagaimana itu sentiasa menjadi rahsia Allah. Siapa tahu selepas membaca artikel ini, terus nyawa dicabut oleh Malaikat Izrail?

ziarah-kubur

ziarah-kubur-1

Maka dengan adanya persediaan yang kita buat untuk mengadap Ilahi dan meninggalkan segala apa yang kita miliki di dunia ini, senang dan damailah waris-walak dan sahabat handai yang ditinggalkan. Mereka masih boleh meneruskan kehidupan seperti biasa walaupun musibah menimpa kita. Kita sendiri yang mengelakkan dari mereka hidup melarat atau meminta-minta. Kita sendiri yang telah menyediakan dana untuk mereka kekal bahagia walaupun kematian kita ataupun mereka tidak akan berasa terbeban untuk menjaga kita sekiranya kita sudah menjadi cacat dan tidak menyumbang pendapatan kepada keluarga lagi. Tiada siapa yang akan membela nasib kita dan keluarga melainkan diri kita sendiri.

Apa lagi MEGA buat?

Malah lebih menggembirakan pula apabila sekiranya tiada musibah melanda sepanjang tempoh perlindungan, segala wang yang kita carumkan selama 10 tahun itu akan dikembalikan dengan nilai yang berganda. Walau bagaimanapun, pulangan ini bergantung kepada prestasi dana yang kita laburkan. Kita boleh menjadikannya sebagai dana selepas persaraan kita. Siapa lagi yang akan beri kita duit selepas bersara? Pastilah diri kita sendiri yang telah membuat persiapan awal! Nak cuba sediakan dana persaraan RM1 Juta? Hubungi Suri Fitriah 017-3723344 sekarang!

anda-menderita-selepas-bersara

persediaanpersaraan bh-krisis-persaraan

Bukankah bijak dan kukuhnya perancangan kewangan kita dengan MEGA ini? Jika anda perlukan penerangan yang lebih lanjut, terus book appointment bersama saya Suri Fitriah 017-3723344. Rundingan 30 minit ini sentiasa PERCUMA kepada sesiapa yang benar-benar percaya bahawa Allah Penguasa Alam dan tiada siapa akan membela nasib kita selain diri kita sendiri. Jom jumpa!

Share This:

Assalamualaikum & Hi Semua,

Pernah dengar tak pasal hibah ni? Pernah kan… Hibah adalah pemberian secara sukarela oleh pemberi tanpa mengharapkan sebarang balasan pun daripada orang yang menerimanya. Ia berlaku secara terus tanpa ada syarat-syarat sampingan. Senang je kan tu? Macam bagi hadiah kat orang yang kita benar-benar sayang. Kan kita tak mintak apa-apa sebagai timbal balik?

Hibah dalam takaful pula ialah pemberian sejumlah wang manfaat daripada sijil takaful yang diambil. Si pemilik sijil takaful akan menamakan seseorang untuk menerima wang manfaat dari sijil itu setelah berlaku kematian si pemilik sijil. Wang manfaat ini akan menjadi milik mutlak penama yang dinamakan oleh pemilik sijil semasa hayatnya tanpa melalui proses pembahagian harta pusaka mahupun faraid. Dengan kaedah hibah ini, banyak permasalahan dapat diselesaikan dengan cepat, ringkas dan lancar.

img_3084

Hibah dapat menyelesaikan masalah-masalah biasa yang dihadapi oleh waris apabila berlakunya kematian seseorang seperti :-

  1. Mengelakkan proses di mahkamah yang panjang dan memerlukan kos guaman
  2. Mengelakkan perebutan harta sesama ahli keluarga kecil dan besar
  3. Hilang minat menguruskan harta si mati memandangkan proses yang pelbagai dan leceh
  4. Bermasam muka sesama ahli keluarga sendiri
  5. Harta tidak dituntut langsung oleh waris

Mengapa perlu gunakan hibah takaful? Jawapan ini sungguh popular tetapi masih ramai yang mengambil ringan soal ini. Selepas dari kematian seseorang, ada beberapa perkara yang perlu disegerakan :-

  1. Hal pengurusan jenazah hingga dikebumikan
  2. Hal pembahagian harta pusaka
  3. Hal penyelesaian hutang-piutang

Bagaimanakah hendak menyelesaikan hal-hal di atas sekiranya waris ketiadaan wang lebih-lebih lagi hal hutang-piutang yang ditinggalkan? Di sinilah wang manfaat yang dihibahkan melalui takaful sangat-sangat membantu! Bayangkan dalam masa kurang dari sebulan, wang manfaat dari sijil takaful telah diterima terus ke akaun penama. Sudah tentulah banyak hal boleh diselesaikan!

Kehidupan dan masa depan keluarga juga terjamin dengan adanya wang manfaat yang telah dihibah terus kepada isteri sebagai contohnya. Tidak perlu proses akuan pindahmilik.

Berapa banyak yang perlu dihibahkan? Hibahkanlah seberapa banyak yang mencukupi untuk keperluan keluarga mengikut kemampuan kita. Seeloknya untuk 10 tahun. Paling tidak pun 3 tahun. Atau selemah-lemahnya kita, hibahkanlah untuk keperluan 1 tahun keluarga kita bertepatan dengan firman Allah di dalam Surah Al-Baqarah ayat 240.

baqarah-240

Hibah takaful ini tidak susah. Ambil satu polisi yang memberi coverage atas kematian dengan nilai manfaat yang kita kehendaki. Satu juta? Dua juta? Setengah juta? Semua pun boleh ikut keperluan dan kemampuan setiap keluarga. Berikut saya kongsikan anggaran caruman bagi menyediakan hibah takaful untuk keluarga tercinta. Harganya tidak mahal. Lagi cepat lagi murah!

img_3086-table-teras

Hubungi saya terus untuk tawaran hebat ini! Mungkin dapat lebih murah! Suri Fitriah 017-3723344. Hibah Takaful membantu keluarga anda terus hidup selesa dan terjamin!

Share This:

Sebagai salah seorang agen lama dan bakal leader di Zest, saya telah diberi kepercayaan untuk mengendalikan sebahagian daripada training khas untuk para agen baru yang digelar Baby Zesters. Kebiasaannya saya akan berkongsi ilmu dan kemahiran pada #oymbbg v1. Tetapi untuk bulan April saya berpeluang menjadi trainer untuk #oymbbg v2 pula. Dalam #oymbbg v2, agen baru akan dilatih dan diberi pendedahan tentang produk i-Great Amal, menggunakan software mengira quotation GETBIS, melayari portal agen i-GreatPartner dan juga kaedah mengisi borang-borang yang berkesan. Sesi ini berlangsung selama 4 jam dari 10 pagi hingga 2 petang.

12985596_10201662549202630_1628074483671583868_n

Ajar cara nak semak dan jaga payment client supaya tidak lapse

bbg v2 apr

Menerangkan secara details segala sebab musabab yang berlaku industri takaful

IMG_0746

Baby zesters semua tekun membuat quotation menggunakan GETBIS

IMG_0755

Lunch dulu sebelum sambung sesi petang

IMG_0751

Comel kan baby zesters!

IMG_0759

Sesi petang disambung oleh GAM Zarina pula sementara saya membuat troubleshoot untuk computer2 baby zesters

Jika anda tercari-cari kerja yang penuh dengan bimbingan rapi, tak salah anda terus hubungi saya, Suri Fitriah 017-3723344 untuk menjadi sebahagian daripada kami. Latihan yg diberikan di Zest sentiasa di kemaskini dan diperhalusi keberkesanannya. Jom jadi agen takaful bersama Zest! Kami bimbing anda hingga ke mercu!

Share This:

Pada 4 hingga 7 April yang lepas, saya dan beberapa rakan dari Zest telah pun menghadiri Basic Agency Management Course (BAMC) di Menara Great Eastern. Kursus ini adalah kursus wajib yang mesti dihadiri oleh sesiapa yang akan mengupgradekan dirinya dari status Agent kepada Agency Manager. Kursus ini adalah salah satu syarat wajib yang telah digariskan oleh The Malaysian Insurance Institute (MII) demi mengawal kualiti Agency Manager yang bakal dilahirkan. Jelas di sini bahawa, kerjaya dalam bidang takaful/insurans adalah kerjaya professional yang hanya boleh dilakukan oleh orang berkelayakan sahaja. Hentikanlah pandangan negatif terhadap kerjaya sebagai agen takaful ini kononnya hanya untuk orang yang tiada kelulusan tinggi. Sebab itu jadi agen saja. Pandangan ini sudah lama ketinggalan sebenarnya 🙂

bamc book

Ada 9 Modul selama 4 hari. Setiap Modul ada homework yang akan dihantar ye…

IMG_0717

Trainer kami namanya Raymond. Fasih berbahasa Inggeris, Melayu dan Mandarin. Banyak buat lawak jugak. Hehehe…

IMG_0699

Hari Kedua. Setiap hari kena ubah kedudukan tau..

IMG_0704

Hari Ketiga. Dah nampak keletihan di situ!

IMG_0713

Hari Keempat. Hari paling seronok sebab dah last dan duduk semeja dgn Isaac yang suka buat kelakar

bamc

Group photo kami sebelum menutup kelas BAMC tu.

Kursus ini belum sempurna lagi kerana kami semua perlu menduduki peperiksaan akhir pada 11 Jun 2016. Markah dari kelas ini sahaja seperti markah kehadiran, penyertaan, homework, teamwork cuma menyumbang 30% dari markah keseluruhan. Baki 70% lagi adalah dari peperiksaan akhir. Maka kami kenalah berusaha sedaya upaya di final exam nanti sebab markah lulus kesuluruhan kursus ini adalah 60 markah! Doakan kejayaan kami dalam syarat wajib nak jadi Agency Manager ni.

Bagi sesiapa yang baru tahu bahawa kerjaya sebagai agen ini sungguh bermasa depan yg cerah, silalah hubungi saya, Suri Fitriah 017-3723344 untuk mendapatkan penerangan lanjut. Kalau segan nak call, tinggalkan maklumat diri di sini dan saya akan call anda! Jom bersama-sama memartabatkan industri takaful di Malaysia ini!

Share This:

Pada 24 Feb 2016, saya dan beberapa Zesters yg lain telah menghadiri majlis penyampaian award kepada qualifiers yg layak bagi quarter keempat 2015. Pencapaian ini telah membuktikan bahawa Zest Group dan Zesters sentiasa bekerja keras demi memartabatkan industri takaful di persada Malaysia ini. Usaha kami untuk mendidik org ramai memahami dan mendalami kepentingan takaful serta mentakafulkan seramai mungkin rakyat Malaysia dilihat mendapat perhatian syarikat sehingga melayakkan kami menerima beberapa anugerah berprestij syarikat.

Bagi mempercepat percambahan masyarakat yg celik takaful, kami dgn rasa besar hati amatlah mengalu-alukan penyertaan dari org di luar sana untuk bersama-sama Zest menyebar dan mentakafulkan lebih ramai rakyat Malaysia. Pasaran takaful dilihat masih luas dengan menyaksikan hanya 15% sahaja rakyat Malaysia yg memiliki sijil takaful. Ini bermakna terdapat 85% lagi org Malaysia tidak memiliki satu pun sijil takaful. Andalah antara orang-orang bestari yg patut menyebarkan takaful kepada orang sekeliling anda khususnya. Jangan lepaskan peluang menjadi agen takaful bersama Zest.

IMG_9795

Saya menerima Master Sales Award Silver

IMG_9797

Saya sebagai 1st Runner Up Highest Takaful ANC

IMG_9801

Seperti bersantai di tepi pantai

IMG_9802

Barisan Zesters yg telah menerima anugerah masing-masing pada CAN Award KL Central Region Q4 2015

12734118_10201459149477764_4986745021691195247_n

Founder Zest, GAM Zarina Sharif sebagai penerima anugerah Master Builder Award 4 quarter berturut-turut

12734124_10201459149517765_6050288224739553099_n

Zest Agency Manager Ira sebagai Champion Highest Takaful ANC Kategori Unit Manager

12741982_10201459157517965_6185319987986882528_n

Master Builder Award

12742473_10201459160078029_4342752346195834424_n

Master Sales Award

Yakinlah bahawa anda juga akan turut gemilang dan cemerlang apabila menyertai keluarga bahagia ZEST sebagai agen takaful yang disegani dan berkarisma. Hubungi saya suri Fitriah 017-3723344 atau tinggalkan resume di sini.

Share This:

Ini bukan propa. Ini betul-betul!!!

insuranshantaranAlangkah bertuahnya si isteri apabila si suami sudah pun menyediakan perlindungan kewangan yang secukupnya untuk keluarga sekiranya dia ditimpa perkara yang tidak diingini.

Di sini suka saya mengingatkan bahawa insurans/takaful BUKANLAH pengganti nyawa kita. Tetapi ianya bersifat sebagai penyambung harapan untuk meneruskan kehidupan dengan sempurna setelah ketiadaan insan tersayang yang merupakan tonggak keluarga. Bayangkan jika kita kehilangan ketua keluarga dalam sekelip mata. Pada siapakah harus kita bergantung harap? Mampukah saudara mara kita menyalurkan bantuan berterusan kepada kita selama-lamanya? Di sinilah kepentingan insurans/takaful yang telah kita sediakan semasa hayat kita. Pampasan itulah yang akan digunakan oleh ahli keluarga kita yang tinggal untuk menampung keperluan dan perbelanjaan harian sementara mencari jalan untuk mengekalkan kestabilan ekonomi keluarga.

Continue reading

Share This:

16 Januari 2014 merupakan tarikh yg dipilih untuk Great Eastern melakukan Head Start 2014 kepada seluruh agen mereka. Dalam Head Start ini beberapa perkara akan dibentang dan dikongsikan oleh pihak pengurusan. Antaranya termasuklah :-

1)   Prestasi Tahun Lepas

2)   Halatuju Tahun Ini

3)   Sasaran Tahun Ini

4)   Tema dan Kaedah Yang Disyorkan Tahun Ini

5)   Destinasi Supremacy Award Tahun Ini

6)   Motivasi Tahun Baru

Head Start merupakan acara yang sangat penting untuk dihadiri demi mempastikan agen-agen tidak menyimpang jauh atau tersasar daripada landasan yang disediakan oleh pihak pengurusan.

IMG-20140116-WA027

IMG-20140116-WA029

IMG-20140116-WA040

IMG-20140116-WA041

Share This:

Great Eastern Takaful sebenarnya mempunyai satu produk khas yang boleh dikatakan praktikal untuk seorang pelabur. Ia dikenali sebagai i-Great Idaman.

Dalam i-Great Idaman, kita akan diberi bonus setiap dua tahun dan nilai bonus itu adalah dijamin. Eh, boleh ke jamin2? Kan ke haram kalau jamin pulangan pelaburan? Maaf semua! Ini bukan pulangan pelaburan. Ini adalah bonus yang dikira berdasarkan Nilai Asas Dilindungi (Basic Sum Covered) yang telah anda pilih. Sebab tu, ia dijamin. Nilai Asas Dilindungi tu kan tetap. Peratus bonus setiap dua tahun yang akan dibayar adalah seperti berikut :-

Tahun Ke-2 & Ke-4 : 5%

Tahun Ke-6, Ke-8 & Ke-10 : 10%

Tahun Ke-12 & Setiap 2 Tahun Berikutnya : 12.5%

Manakala pulangan pelaburan pula akan diberikan berdasarkan prestasi dana dan tidak dijamin. Maknanya kita akan dapat dua jenis habuan. Satu bonus dan satu lagi pulangan pelaburan.

Sebagai contoh, kalau Nilai Asas Dilindungi ialah RM100,000 maka bonus yang akan diterima pada tahun kedua ialah RM5,000 iaitu 5% peratus daripada Nilai Asas Dilindungi. Tahun kelapan dapat RM10,000. Tahun Keempat belas dapat RM12,500 dan sebagainya.

i-Great Idaman

Oleh kerana i-Great Idaman ini menawarkan bonus yang amat menarik, maka produk ini ada quota terhad. Selepas RM20 billion unit terjual, maka produk ini tidak akan dijual lagi.

Ayuh!! Cepat hubungi saya untuk daftar i-Great Idaman ni!

Share This:

Setiap kali ambil insurans/takaful, mesti anda selalu dengar perkataan pampasan kematian. Pampasan kematian tu la Basic Sum Covered (BSC) tu dalam bahasa takafulnya. Maknanya, sekiranya berlaku kematian atau cacat kekal terhadap anda, maka nilai dalam Basic Sum Covered itulah yang akan diberikan kepada waris. Ada yang RM12,000, ada yang RM20,000, ada yang RM50,000, RM 100,000, RM 500,000, RM 1,000,000, RM 2,000,000 dan seterusnya.

Tahukah anda apa kepentingan Basic Sum Covered ni? Dah nama pun takaful keluarga, sudah semestinya nilai tu ada kaitan dengan keluarga kan? Kalau tanya sekarang berapa sum covered anda, mesti ramai yang jawab bawah RM100,000, betul tak?

moneylove

Kalaulah Basic Sum Covered anda tu tersangatlah ciput, cepat-cepatlah upgrade! Pasal, kalau anda tinggalkan cuma RM20,000 sahaja pada waris, sejauh manakah pampasan itu boleh dibelanjakan? Secara ringkas, Basic Sum Covered tu sepatutnya perlulah seiringan dengan keperluan semasa keluarga.

Sebenarnya mudah je nak kira anggaran Basic Sum Covered yang wajar untuk anda ambil. Begini :-

  1. Anggarkan berapa perbelanjaan anda sebulan? Ataupun berapakah gaji bersih/pendapatan anda sekarang?
  2. Darabkan dengan 12 bulan
  3. Darabkan dengan 10 tahun

Contohnya camni :-

RM 3,000 X 12 X 10 = RM 360,000

HaaAAaaaa?? Banyaknya!!! Betul ke ni? Selalu dengar puluh-puluh ribu je… Ini betul-betul! Bukan cobaan!

Kenapa 10 tahun? Anggapkan kematian berlaku pada usia 60 tahun. Keluarga yang ditinggalkan masih perlu meneruskan hidup. Sekiranya tiada wang ditinggalkan, si Isteri mungkin terpaksa bekerja untuk menyara diri sendiri? Pekerjaan apakah yang mampu dilakukan oleh seorang wanita pada usia 60 tahun?

Jika anda hilang upaya kekal pula, katalah pada usia 45 tahun, sudah tentulah anda tidak bekerja. Bagaimana dengan kos makanan, tempat tinggal dan keperluan harian lain? Ini pun belum ambil kira inflasi.

Sekiranya Basic Sum Covered anda bernilai tinggi, setidak-tidaknya anda memberi ruang dan peluang untuk keluarga anda bernafas seketika sebelum sesuatu perkara yang lebih menjana hasil boleh dicipta untuk menyara hidup.

Dengan pampasan yang agak lumayan, keluarga yang ditinggalkan boleh membina perniagaan atau membeli hartanah untuk disewakan sebagai mata pencarian. Jika kita cuma tinggalkan RM 20,000 saja, agak sukar untuk keluarga kita meneruskan kestabilan ekonomi keluarga kelak.

Kalau dah tau tak cukup tu, sila-sila la tambah ye… Nilai dalam Basic Sum Covered ini boleh ditambah sedikit demi sedikit mengikut kemampuan anda dan keperluan keluarga. Rajin-rajinlah buat “policy review” demi mempastikan perlindungan yang dimiliki itu betul-betul boleh melindungi. Bukan sekadar ada pada nama.

Adalah lebih selesa sekiranya anda mengasingkan sijil-sijil takaful anda. Anda seharusnya boleh memiliki sijil yang berbeza untuk nilai Sum Covered yang lebih besar sekiranya anda tidak mahu menambahnya pada sijil sedia ada.

Share This: