36 Penyakit Kritikal

Manfaat Perlindungan Penyakit Kritikal adalah berlainan dengan Medical Card. Jangan salah faham ya. Medical Card digunakan untuk menanggung kos rawatan apa-apa sakit atau kemalangan di hospital. Manakala Perlindungan Penyakit Kritikal pula adalah sejumlah wang yang diberi sekaligus sekiranya peserta takaful didiagnosis mengidap salah satu daripada 36 jenis penyakit kritikal yang tersenarai. Diagnosis itu mestilah menepati definisi yang telah ditetapkan seperti dalam sijil takaful masing-masing. Wang manfaat daripada Perlindungan Penyakit Kritikal ini sepatutnya bertujuan meringankan beban yang ditanggung oleh pesakit. Berikut saya senaraikan kegunaan wang manfaat sakit kritikal :-

1-   Menjadi sumber kewangan khusus bagi kegunaan rawatan sakit kritikal

2-   Menyediakan dana sara hidup diri dan keluarga sekiranya diberhentikan kerja

3-   Melangsaikan hutang-hutang

4-   Menggantikan pendapatan yang hilang

5-   Menampung kos ulang-alik dan penjagaan di hospital

6-   Menampung kos-kos rawatan yang tidak ditanggung oleh Medical Card

7-   Membuat rawatan-rawatan alternatif

8-   Membeli kelengkapan dan perkakasan keperluan sakit

Nampak kan? Perlindungan Penyakit Kritikal ni ada fungsi tersendiri dan berbeza daripada fungsi medical card.

Berikut saya kongsikan definisi bagi setiap satu daripada 36 jenis Penyakit Kritikal yang dilindungi oleh Great Eastern Takaful.

1. Penyakit Alzheimer / Gangguan Kemerosotan Otak Organik Tidak Boleh Pulih

Kemerosotan atau kehilangan daya intelektual atau tingkah laku yang tidak normal seperti yang dibuktikan oleh keadaan klinikal dan soal selidik terpiawai yang diterima atau ujian yang timbul daripada Penyakit Alzheimer atau gangguan kemerosotan otak organik yang tidak boleh dipulihkan yang mengakibatkan kemerosotan ketara pada fungsi mental dan sosial (sehinggakan pengawasan berterusan diperlukan). Diagnosis ini mestilah disahkan secara klinikal oleh pakar neurologi.

Yang berikut tidak termasuk dalam takrif ini :-

Gangguan otak bukan organik seperti neurosis dan penyakit jiwa dan kerosakan otak yang berkaitan dengan pengambilan dadah atau alkohol.

2. Angioplasti dan Rawatan Pembedahan Lain Untuk Penyakit Arteri Koronari Utama

Bermaksud menjalani pembedahan Angioplasti Belon Arteri Koronari buat pertama kali, arterektomi, rawatan laser atau memasukkan sten (besi gegelung) untuk memperluaskan semula satu atau lebih arteri koronari yang sempit atau tersumbat seperti yang ditunjukkan oleh bukti angiografi.

Prosedur penyiasatan intraarteri tidak termasuk dalam takrif ini.

Pembayaran di bawah fasal ini adalah terhad kepada 10% daripada amaun perlindungan Penyakit Kritikal di bawah polisi ini, tertakluk kepada jumlah maksimum RM25,000. Faedah ini, dengan itu mengurangkan amaun Bayaran Sekali Gus yang akan dibayar kelak.

3. Meningitis Bakteria

Meningitis bakteria yang menyebabkan radang membran otak atau saraf tunjang yang mengakibatkan defisit neurologikal kekal yang berlanjutan bagi tempoh minimum 30 hari dan mengakibatkan ketidakupayaan kekal untuk melakukan sekurang-kurangnya tiga (3) Aktiviti Kehidupan Harian (seperti yang dinyatakan pada mukadimah yang dilampirkan).

Diagnosis ini hendaklah disahkan oleh :

 1. Doktor pakar yang sewajarnya
 2. Kewujudan jangkitan bakteria dalam cecair serebrospina oleh punktur lumbar.

4. Tumor Otak Benigna

Tumor bukan kanser di dalam otak yang boleh mengancam nyawa atau meninges di dalam kranium yang menimbulkan tanda-tanda tipikal peningkatan tekanan intrakranium seperti papiloederma, gejala mental, serangan sawan dan gangguan deria. Kehadiran tumor ini mesti disahkan oleh kajian pengimejan seperti imbasan CT atau MRI. Yang berikut tidak termasuk dalam takrif ini :-

 1. Sista
 2. Granuloma
 3. Malformasi di dalam atau pada arteria atau vena otak
 4. Hematoma
 5. Tumor di dalam kelenjar pituitari atau spina
 6. Tumor saraf akustik

5. Buta/Hilang Penglihatan Sepenuhnya

Hilang penglihatan menyeluruh dan tidak boleh pulih kedua-dua belah mata akibat penyakit atau kemalangan. Kebutaan ini mestilah disahkan oleh pakar oftalmologi.

6. Pembedahan Otak

Menjalani pembedahan otak di bawah pembiusan am dan kraniotomi telah dijalankan semasa pembedahan ini.

Yang berikut tidak termasuk dalam takrif ini :-

 1. Prosedur Lubang Burr, prosedur tranfenoidal dan prosedur pembedahan lain yang minimum
 2. Pembedahan otak akibat kemalangan

7. Kanser

Sebarang tumor malignan yang didiagnosis secara positif dengan pengesahan histologi dan dicirikan oleh pertumbuhan tidak terkawal sel-sel malignan dan penyerangan tisu.

Istilah tumor malignan termasuklah leukemia, limfoma dan sarkoma.

Takrif di atas tidak termasuk berikut :-

 1. Semua kanser yang secara histologinya diklasifikasikan sebagai pramalignan, tidak menyerang; karsinoma in situ; sama ada mempunyai risiko hampir malignan atau mempunyai potensi malignan yang rendah.
 2. Semua tumor prostat, tiroid dan pundi kencing yang secara histologinya diklasifikasikan sebagai T1N0M0 (klasifikasi TNM)
 3. Leukemia Limfositik Kronik yang kurang daripada RAI Tahap 3
 4. Semua kanser akibat daripada HIV
 5. Sebarang kanser kulit selain daripada melanoma malignan

8. Anemia Aplasia Kronik

Kegagalan sumsum tulang yang berlarutan dan tidak boleh pulih yang mengakibatkan anemia, neutropenia dan trombositopenia yang memerlukan rawatan dengan sekurang-kurangnya 2 daripada yang berikut :-

 1. Tranfusi produk darah yang tetap
 2. Agen perangsang sumsum
 3. Agen imunosupresif; atau
 4. Pemindahan sumsum tulang

Diagnosis mestilah disahkan oleh biopsi sumsum tulang.

9. Koma

Keadaan tidak sedar tanpa reaksi atau tindak balas kepada rangsangan sekurang-kurangnya 96 jam, memerlukan penggunaan sistem sokongan hidup dan mengakibatkan defisit neurologikal kekal yang berlanjutan lebih daripada 30 hari. Pengesahan oleh pakar neurologi mestilah dikemukan.

Koma yang diakibatkan secara langsung oleh kecederaan diri yang disengajakan, penyalahgunaan alkohol atau dadah tidak termasuk dalam takrif ini.

10. Pembedahan Pintasan bagi Penyakit Arteri Koronari

Merujuk kepada menjalani pembedahan dada terbuka untuk membetulkan atau merawat Penyakit Arteri Koronari (CAD) dengan cara Pembedahan Arteri Koronari.

Angioplasti dan semua intraarteri lain, teknik berasaskan kateter, prosedur lubang kunci (keyhole) atau laser tidak termasuk dalam takrif ini.

11. Kepekakan / Hilang Pendengaran Menyeluruh

Hilang pendengaran menyeluruh dan tidak boleh pulih kedua-dua belah telinga akibat penyakit atau kemalangan. Menyeluruh bermaksud “kehilangan sekurang-kurangnya 80 desibel dalam semua frekuensi pendengaran”.

Bukti dalam bentuk ujian audiometri dan ujian nilai ambang bunyi mesti dikemukakan dan disahkan oleh doktor pakar Telinga, Hidung dan Tekak (ENT).

12. Ensefalitis

Ditakrifkan sebagai radang teruk bahan otak yang mengakibatkan defisit neurologikal kekal yang berlanjutan bagi tempoh minimum 30 hari dan disahkan oleh pakar neurologi. Defisit neurologikal kekal ini mestilah mengakibatkan ketidakupayaan untuk melakukan sekurang-kurangnya tiga (3) Aktiviti Kehidupan Harian (seperti yang dinyatakan pada mukadimah yang dilampirkan.)

Ensefalitis akibat daripada jangkitan HIV tidak termasuk dalam takrif ini.

13. Kegagalan Buah Pinggang Peringkat Akhir

Kegagalan buah pinggang tahap akhir merupakan kegagalan kronik dan tidak boleh pulih kedua-dua buah pinggang untuk berfungsi dan mengakibatkan rawatan dialisis buah pinggang yang tetap dimulakan atau pembedahan pemindahan buah pinggang dijalankan.

14. Kegagalan Hati Tahap Akhir

Kegagalan hati tahap akhir seperti yang dibuktikan oleh semua yang berikut :

 1. Penyakit kuning kekal; dan
 2. Asites; dan
 3. Ensefalopati hepatik

Kegagalan hati sekunder yang disebabkan oleh penyalahgunaan alkohol atau dadah tidak termasuk dalam takrif ini.

15. Penyakit Paru-paru Tahap Akhir

Penyakit paru-paru tahap akhir yang menyebabkan kegagalan pernafasan kronik.

Semua kriteria berikut mesti dipenuhi :

 1. Memerlukan terapi oksigen kekal akibat daripada nilai ujian FEV1 yang konsisten yang kurang daripada satu liter. (Isipadu Ekspiratori Paksa dalam saat pertama penghembusan nafas paksa)
 2. Analisis Gas Darah Arteri Garis Dasar dengan tekanan oksigen separa sebanyak 55mmHg atau kurang
 3. Dispnea ketika rehat.

16. AIDS Peringkat Teruk

Manifestasi klinikal AIDS (Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit) mesti disokong dengan keputusan ujian antibodi HIV (Virus Kurang Daya Tahan Penyakit) dan ujian pengesahan Western Blot. Selain itu, Orang Yang Dilindungi juga mesti mempunyai kiraan sel CD4 yang kurang daripada dua ratus (200) serta memenuhi satu atau lebih daripada kriteria berikut :

 1. Kehilangan berat badan lebih daripada 10% daripada berat badan dalam tempoh enam bulan atau kurang (sindrom susut badan);
 2. Sarkoma Kaposi
 3. Pneumonia Carinii Pneumosistis
 4. Leukoensefalopati Multifokal yang Semakin Melarat;
 5. Tuberkulosis Aktif;
 6. Limfosit kurang daripada satu ribu (1000)
 7. Limfoma Malignan

17. Hepatitis Virus Fulminan

Penyakit ini ditakrifkan sebagai nekrosis hati submasif hingga masif yang disebabkan oleh sebarang virus yang secara mendadaknya membawa kepada kegagalan hati.

Kriteria diagnostik yang diperlu dipenuhi ialah :

 1. Saiz hati yang menguncup dengan cepat seperti yang disahkan oleh ultrabunyi abdomen; dan
 2. Nekrosis yang melibatkan keseluruhan lobul, hanya meninggalkan rangka retikulum yang runtuh; dan
 3. Ujian fungsi hati yang menunjukkan kerosakan yang cepat; dan
 4. Penyakit kuning yang semakin teruk

Jangkitan Hepatitis B atau status pembawa sahaja tidak memenuhi kriteria diagnostik ini.

18. Serangan Jantung

Kematian sebahagian otot jantung (miokardium) akibat kekurangan bekalan darah dan dibuktikan oleh semua kriteria berikut :-

 1. Mengalami sakit dada tipikal yang berpanjangan
 2. Perubahan baru dalam bacaan elektrokardiografi akibat serangan ini
 3. Peningkatan paras enzim kardium, CPK-MB yang melebihi paras normal makmal yang biasanya diterima atau troponin direkodkan pada paras berikut atau lebih tinggi :

Troponin T > 1.0ng/ml atau nilai ambang yang setara dengan kaedah Troponin I lain.

Angina tidak termasuk dalam takrif ini.

19. Pembedahan Injap Jantung

Menjalani pembedahan jantung terbuka untuk menggantikan atau membaiki injap jantung akibat kecacatan atau keabnormalan injap jantung.

Pembaikan melalui prosedur intraarteri, pembedahan lubang kunci atau teknik seumpamanya tidak termasuk dalam takrif ini.

20. HIV Akibat Transfusi Darah

Jangkitan oleh Virus Kurang Daya Tahan Penyakit (HIV) menerusi transfusi darah dengan syarat semua syarat berikut dipenuhi :-

 1. Transfusi darah tersebut perlu dari segi perubatan atau diberi sebagai sebahagian daripada rawatan perubatan;
 2. Transfusi darah tersebut itu diterima di Malaysia atau Singapura selepas polisi mula berkuatkuasa;
 3. Punca jangkitan dikenal pasti datangnya daripada Institusi yang melakukan transfusi darah itu dan institusi itu dapat mengesan punca darah yang dicemari HIV itu;
 4. Orang yang Dilindungi tidak menderita daripada Hemofilia; dan
 5. Orang yang Dilindungi bukannya ahli mana-mana kumpulan berisiko tinggi seperti, tetapi tidak terhad kepada, pengguna dadah melalui suntikan.

21. Kehilangan Upaya Hidup Sendiri (Berdikari)

Pengesahan oleh doktor pakar yang sewajarnya tentang kehilangan upaya hidup sendiri yang berlanjutan bagi tempoh berturut-turut sekurang-kurangnya 6 bulan dan mengakibatkan ketidakupayaan kekal untuk melakukan sekurang-kurangnya tiga (3) daripada Aktiviti Kehidupan Harian yang berikut (seperti yang dinyatakan pada mukadimah yang dilampirkan).

22. Hilang Pertuturan

Hilang keupayaan menyeluruh dan tidak boleh pulih untuk bercakap bagi tempoh berterusan 12 bulan. Bukti perubatan yang mengesahkan kecederaan atau penyakit pita suara yang menyokong hilang upaya ini mesti diberikan oleh pakar Telinga, Hidung dan Tekak.

Semua sebab berkaitan psikiatrik tidak termasuk dalam takrif ini.

23. Melecur Teruk

Melecur kulit darjah ketiga (iaitu ketebalan penuh) yang meliputi sekurang-kurangnya dua puluh peratus (20%) bahagian permukaan badan keseluruhan.

24. Trauma Kepala Utama

Kecederaan fizikal di kepala yang menyebabkan kerosakan fungsi kekal yang berlanjutan bagi tempoh minimum tiga (3) bulan dari tarikh trauma atau kecederaan itu. Kesan daripada kerosakan fungsi kekal ini hendaklah disahkan oleh pakar neurologi dan mestilah mengakibatkan ketidakupayaan untuk melakukan sekurang-kurangnya tiga (3) Aktiviti Kehidupan Harian yang berikut (seperti yang dinyatakan pada mukadimah yang dilampirkan).

25. Pemindahan Organ Utama / Sum-sum Tulang

Penerimaan pemindahan :

 1. Sumsum tulang mansuia menggunakan sel stem hematopoietik yang didahului oleh ablasi sumsum tulang menyeluruh: atau
 2. Salah satu organ manusia yang berikut : jantung, paru-paru, hati, buah pinggang, pankreas akibat daripada kegagalan tahap akhir organ berkenaan yang tidak boleh dipulihkan lagi.

Pemindahan sel stem lain tidak termasuk dalam takrif ini.

26. Penyakit Neuron Motor

Merujuk kepada kemerosotan trek kortikospina dan sel tanduk anterior atau neuron eferen bulbar yang semakin melarat. Ini termasuklah atrofi otot spina, palsi bulbar yang semakin melarat, sklerosis lateral amiotrofik dan sklerosis lateral primer.

Diagnosis ini mestilah disahkan oleh pakar neurologi sebagai semakin melarat dan mengakibatkan defisit neurologikal kekal.

27. Sklerosis Berbilang

Diagnosis yang jelas tanpa ragu oleh pakar neurologi yang mengesahkan gabungan berikut yang telah berlanjutan bagi tempoh berterusan sekurang-kurangnya enam (6) bulan :-

 1. Gejala yang boleh dirujuk kepada trek (jirim putih) yang melibatkan saraf optik, pangkal otak dan saraf tunjang yang menghasilkan defisit neurologikal yang ketara; dan
 2. Kepelbagaian lesi diskret; dan
 3. Sejarah eksaserbasi dan remisi gejala/defisit neurologikal tersebut yang telah didokumentasikan dengan rapi.

28. Distrofi Otot

Diagnosis distrofi otot memerlukan pengesahan oleh pakar neurologi mengenai gabungan 3 daripada 4 keadaan berikut :-

 1. Sejarah keluarga yang menunjukkan ada ahli keluarga lain yang mengidap penyakit ini
 2. Kewujudan klinikal termasuklah ketiadaan gangguan deria, cecair serebrospina yang normal dan pengurangan refleks tendon yang ringan
 3. Elektromiogram berciri
 4. Keraguan fizikal yang disahkan oleh biopsi otot

Faedah tidak akan dibayar di bawah Kejadian Yang Dilinduni sebelum Orang Yang Dilindungi mencapai umur 12 tahun hari lahir berikutnya.

29. Penyakit Arteri Koronari Lain Yang Serius

Penyempitan lumen pada sekurang-kurangnya tiga arteri koronari utama (tidak termasuk cabang-cabangnya) sebanyak minimum 60 peratus atau lebih seperti yang dibuktikan oleh arteriografi koronari (tidak termasuk prosedur diagnostic tanpa pembedahan), arteri Koronari di sini merujuk kepada Arteri Sirkumfleks, Arteri Koronari Kanan (RCA), Arteri Menurun Anterior Kiri (LAD), Stem Utama Kiri (penyempitan sebanyak 60% atau lebih Stem Utama Kiri akan dianggap sebagai penyempitan dua arteri utama). Faedah ini akan dibayar tanpa menira sama ada sebarang bentuk pembedahan arteri koronari telah dijalankan.

30. Kelumpuhan / Paraplegia

Hilang penggunaan sepenuhnya dan kekal kedua-dua belah tangan atau kedua-dua belah kaki, atau sebelah tangan dan sebelah kaki, melalui kelumpuhan yang disebabkan oleh penyakit atau kecederaan yang berterusan selama sekurang-kurangnya enam (6) bulan dari tarikh trauma atau penyakit itu.

31. Penyakit Parkinson

Diagnosis Penyakit Parkinson yang jelas dan tanpa ragu oleh pakar neurologi di mana penyakit ini :-

 1. Tidak boleh dikawal dengan pengambilan ubat
 2. Menunjukkan tanda-tanda kelemahan yang semakin teruk

Penilaian aktiviti kehidupan harian mengesahkan ketidakupayaan Orang Yang Dilindungi untuk melakukan tiga (3) atau lebih daripada Aktiviti Kehidupan Harian tanpa bantuan (seperti yang dinyatakan pada mukadimah yang dilampirkan). Hanya Penyakit Parkinson idiopatik yang dilindungi.

Penyakit Parkinson yang dicetuskan oleh dadah atau disebabkan oleh toksik tidak termasuk dalam takrif ini.

32. Hipertensi Arteri Pulmonari Primer

Bermaksud Hipertensi Arteri Pulmonari Primer dengan pembesaran ventricular kanan yang ketara yang dibuktikan melalui penyiasatan termasuk pengkateteran jantung, mengakibatkan kerosakan fizikal kekal ke tahap sekurang-kurangnya Kelas III klasifikasi kerosakan jantung Persatuan Jantung New York (NYHA).

Hipertensi arteri pulmonary akibat daripada sebab-sebab lain tidak termasuk dalam faedah ini.

Klasifikasi Kerosakan Jantung NYHA bagi Kelas III dan Kelas IV bermaksud yang berikut :-

Kelas III :               Aktiviti fizikal yang nyata terhad. Selesa apabila berehat tetapi aktiviti yang kurang

daripada biasa juga boleh menyebabkan timbulnya gejala.

Kelas IV  :               Tidak dapat bergiat dalam sebarang aktiviti fizikal tanpa rasa tidak selesa.

Gejala mungkin timbul meskipun ketika berehat.

33. Kardiomiopati Teruk

Kerosakan fungsi otot jantung, didiagnosis dengan jelas tanpa ragu sebagai Kardiomiopati oleh pakar kardiologi, serta mengakibatkan kerosakan fizikal kekal ke tahap sekurang-kurangnya Kelas III klasifikasi kerosakan jantung Persatuan Jantung New York. Diagnosis ini hendaklah disokong oleh penemuan ekokardiografi mengenai prestasi ventrikular berkompromi.

Klasifikasi Kerosakan Jantung NYHA bagiu Kelas III dan Kelas IV bermaksud yang berikut :-

Kelas III :               Aktiviti fizikal yang nyata terhad. Selesa apabila berehat tetapi aktiviti yang kurang

daripada biasa juga boleh menyebabkan timbulnya gejala.

Kelas IV :               Tidak dapat bergiat dalam sebarang aktiviti fizikal tanpa rasa tidak selesa. Gejala mungkin

timbul walaupun ketika berehat.

Kardiomiopathi yang berkaitan secara langsung dengan penyalahgunaan alcohol atau dadah tidak termasuk dalam takrif ini.

34. Strok

Didefinisikan sebagai kemalangan atau kejadian serebrovaskular yang menghasilkan sekuela neurologi bersifat kekal, yang berterusan tidak kurang daripada 6 bulan. Termasuk infarki tisu otak, pendarahan dan embolisasi yang berpunca daripada kranial tambahan. Diagnosis dan disahkan oleh seorang Pakar Perunding Neurologi.

Secara khususnya tidak termasuk gejala serebrum akibat serangan iskemia perantara, sebarang defisit neurologi iskemia berbalik, iskemia vertebrobasilar, gejala serebrum akibat migraine, kecederaan serebrum disebabkan trauma atau hipoksia dan penyakit vaskular yang menjejaskan mata atau saraf optik atau fungsi vestibul.

35. Pembedahan Aorta

Menjalani pembedahan secara torakotomi atau laparotomi untuk membaiki atau membetulkan aneurisme aorta, sesuatu penghalang pada aorta atau koarktasi aorta. Bagi tujuan takrif ini, aorta bermaksud aorta torasik dan aorta abdomen tetapi bukan cabang-cabangnya.

Angioplasti dan semua intraarteri lain, teknik berasaskan kateter, prosedur lubang kunci (keyhole) atau laser tidak termasuk dalam takrif ini.

36. Lupus Eritematosus Sistemik dengan Lupus Nefritis (SLE)

Merujuk kepada gangguan autoimun pelbagai system yang dicirikan oleh penghasilan autoantibodi yang menyerang pelbagai antigen diri sendiri.

Dalam konteks polisi ini, SLE terhad kepada jenis Lupus Eritematosus Sistemik yang melibatkan buah pinggang (Lupus Nefritis Jenis III hingga Jenis V yang dibuktikan melalui biopsy ginjal). Jenis lain seperti lupus diskoid dan jenis yang hanya melibatkan hematologi dan sendi tidak termasuk dalam takrif ini.

Klasifikasi Lupus oleh WHO :-

Kelas I   –              Perubahan glomerulonephritis yang minimum

Kelas II  –              Glomerulonefritis mesangial

Kelas III –              Glomerulonefritis segmen fokal

Kelas IV –              Glomerulonefritis resap

Kelas V –               Glomerulonefritis bermembran

Hubungi saya Suri Fitriah – 0173723344

Share This:

2 thoughts on “36 Penyakit Kritikal”

 1. Fatimah gustin says:

  Hi mcmna mo tau smada insurannce sya ada tempoh matang atau x,dan blh kh d keluarkn jka ada keperluan lain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *