Apa Nak Buat Bila Ada Bayi Lahir?

Assalamualaikum Semua…

Semoga kita dalam keadaan baik diiringi doa restu daripada ibubapa kita. 🙂

Haaa… Ibu bapa kita dah pun selesai menjalankan tanggungjawab semasa menerima kelahiran kita di dunia. Yang kita ni, tahu ke tak apa nak buat bila kita pulak terima kelahiran anak kita?

bayi baru lahir

Sebagai umat Islam, sebenarnya kita telah pun diberi panduan oleh Nabi Muhammad S.A.W sejak dahulu lagi. Berikut dikongsikan sunnah yang boleh dilakukan apabila menyambut atau menerima kelahiran bayi :-

  1. Sujud Syukur
  2. Mengalunkan Azan/Iqamah di telinga bayi
  3. Mendoakan kesejahteraan bayi
  4. Menanam uri
  5. Memberi nama yang baik
  6. Bertahnik
  7. Melakukan aqiqah
  8. Memotong rambut
  9. Mengkhatankan

Bila kita telah dikurniakan dengan anugerah tiada tandingan dari Allah ni, maka bermulalah tugas dan tanggungjawab kita untuk menjaga amanah besar yang diberikan Allah.

Hendaklah kita mendidik anak-anak kita dengan ajaran yang baik-baik dan membekalkan ilmu akidah yang mencukupi agar dia tidak akan terpesong dari agama Islam buat selama-lamanya. Kalau kita tak mampu nak didik sendiri, hantarlah dia kepada orang yang boleh memberi didikan agama yang betul.

Didikan amatlah penting sebagai bekalan kepada anak-anak yang diamanahkan kepada kita. Keselamatan dan kesejahteraan mereka juga perlu dijamin oleh ibu bapa. Ibu bapa perlu merancang setiap keperluan dan kegunaan anak-anak kita sejak lahir hinggalah dewasa.

Untuk itu, i-Great Iqra’ sedikit sebanyak boleh membantu dan menjadi sebahagian daripada perancangan semua ibu bapa untuk menyediakan dana pendidikan bagi anak-anak.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai i-Great Iqra’!

Suri Fitriah | 017-3723344 | surifitriah@gmail.com

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Post