Medical Card

my medical card

Kami menawarkan pelbagai jenis medical card yg mampu memenuhi keperluan anda dan keluarga mengikut bajet yang anda peruntukkan. Medical card dari jenis stand-alone atau berkait pelaburan. Begitu juga dengan pilihan dengan co-takaful atau tanpa co-takaful.

 

Medical Card Standalone

Tamat Pada 31/1/2019

Medical Card jenis ini berdiri sendiri secara tunggal. Bermakna anda hanya akan mempunyai perlindungan untuk rawatan perubatan di hospital sahaja. Tiada perlindungan lain seperti manfaat kematian, perlindungan penyakit kritikal, elaun hospital, elaun MC akibat kemalangan, gantian pendapatan mahupun pelepasan caruman sekiranya mengalami hilang upaya kekal atau mengidap penyakit kritikal.

 

Kelebihan Medical Card Standalone

1-   Harga permulaan yg sangat rendah

2-   Manfaat perlindungan yang setanding atau lebih dari Medical Card jenis berkait pelaburan

3-   Tiada bayaran co-takaful

 

Kelemahan

1-   Harga terlalu mahal apabila umur sangat tua

2-   Tiada pelepasan caruman walaupun mengalami hilang upaya kekal menyeluruh (lumpuh) atau mengidap salah satu daripada 36 penyakit kritikal. Peserta perlu terus membuat caruman sehingga tamat tempoh.

3-   Cepat luput sekiranya lambat membuat pembayaran caruman

4-   Tiada nilai tunai

5-   Kenaikan caruman yang ketara

 

Medical Card Berkait Pelaburan (Investment-Linked)

Medical Card jenis ini pula adalah didatangkan sebagai perlindungan tambahan (rider) bagi sijil induk perlindungan asas (basic plan). Ini bermaksud sijil induk itu secara asasnya akan menyediakan manfaat kematian atau hilang upaya kekal menyeluruh sahaja. Medical Card ditambah dalam sijil itu bagi membolehkan pesertanya turut memiliki perlindungan bagi rawatan perubatan di hospital.

Medical Card Berkait Pelaburan ini didatangkan dengan dua pilihan. Iaitu ada co-takaful atau tanpa co-takaful. Co-takaful ialah komitmen pesakit untuk membayar sendiri sebahagian daripada nilai bil hospital yang dikenakan. Co-takaful bagi Great Eastern adalah minimum 10% dan maksimum RM500 dari jumlah bil yang layak dikenakan co-takaful. Ini bermakna setinggi mana pun jumlah bil hospital yang diterima, nilai maksimum co-takaful yg perlu ditanggung oleh pesakit hanyalah sehingga RM500 sahaja. Sebagai contoh, jika bil berjumlah RM50,000, pesakit perlu membayar co-takaful sebanyak RM500 sahaja walaupun 10% daripada RM50,000 ialah RM5,000. Murah je kan?

Secara amnya, bagi jumlah perlindungan Medical Card yg sama, caruman Medical Card jenis tanpa co-takaful adalah lebih mahal berbanding yg ada co-takaful. Maka pelanggan boleh memilih jenis Medical Card mengikut kecenderungan masing-masing dengan bantuan rundingan daripada saya apabila kita bertemu nanti.

 

Kelebihan

1-   Ada pilihan mahu ada co-takaful atau tanpa co-takaful

2-   Ada pelepasan caruman sekiranya mengalami hilang upaya kekal menyeluruh atau mengidap penyakit kritikal.

3-   Ada nilai tunai

4-   Kenaikan caruman tidak ketara atau tiada langsung

 

Kelemahan

1-   Harga permulaan lebih tinggi

 

Syarat-syarat miliki Medical Card Great Eastern Takaful :-

1) Umur kemasukan minimum 30 hari

2) Umur kemasukan maksimum 65 tahun

3) Medical Card layak digunakan sehingga berumur 80 atau 99 tahun mengikut jenis

4) Kadar caruman berbeza-beza mengikut jantina, umur, jenis pekerjaan dan status merokok

5) Boleh digunakan di mana-mana Hospital Panel Great Eastern Takaful

6) Tidak boleh digunakan untuk bersalin

7) Tidak cover untuk penyakit sedia ada sebelum apply Medical Card ini

8) Ada tempoh bertenggang (waiting period) selama 120 hari selepas sijil berkuatkuasa

Mahukan Medical Card ini?

Hubungi Suri Fitriah 017-3723344

Share This:

77 thoughts on “Medical Card”

  1. Muhammad Nurfadhidatul Qadar Yahya says:

    Salam..boleh bagi quotation tak untuk saya..medical card untuk individu..pakej apa yg ada?saya berumur 24..tidak merokok..kerja part time as rider foodpanda

  2. Faris Ruzaimi Bin Ridzuan says:

    salam, boleh sy tahu harga utk suami, isteri dan seorg anak berumur 4 bulan??

  3. Wan Rozaima says:

    Assalamualaikum. Boleh bagi sebut harga utk saya..? Terima kasih puan.

    Wan rozaima
    880203-06-5258
    88rozaima@gmail.com

  4. Zahid Mohamad says:

    Slm..bleh bg quatation x utk sy dah ank sy..umur 32,x merokok..anak umur sebulan..terima kasih..email: dhanie19@gmail.com

    1. Suri Fitriah says:

      Wassalam. Cek email. Tq

  5. Nur Ain Binti Abdul Razak says:

    Boleh email saya x, plan insurans utk family.

  6. Noe says:

    Hi..boleh dapatkan quotation tuk family 2 dewasa + 2 anak

  7. Norlila Ramli says:

    Quo anak 5 buln perempuan..

    Ws 0136261533

  8. Aini Shafina Bakar says:

    Boleh emailkan plan tuk anak. Baby lelaki

  9. Mintak plan takaful medicCard investment co, perempuan,umur 25, ingin mencarum antara 200-250 sebulan

  10. Norazrizal says:

    Salam..boleh email saya quotation untuk medical card…umur 28, anak 2, tidak merokok, oekerjaan pensyarah..

  11. Ayu says:

    assalammualaikum..boleh emel ke saya plan2 insurans? ayumahat@gmail.com
    saya nak tengok quotation dulu.
    umur 33 tahun

  12. MOHD ZAINUDIN BIN BAHARIN says:

    Assalamualaikum,boleh email kat saya plan medical card keluarga dan individu.tq

    1. Suri Fitriah says:

      Boleh whatsapp saya di 017-3723344

  13. aisyah says:

    saya nak quotation untuk anak
    perempuan
    2 bulan

    kalau boleh yg dua2..standalone dan yang ada investment..terima kasih

  14. NUR AFIQ ASYRAF BIN MOHAMAD AZAHARI says:

    Boleh email details quatation dan plan takaful.

  15. Zul says:

    Quotation utk famly medical card
    Husband 36
    Wife 29
    Daughter 6
    Daughter 4

  16. Aiman says:

    Saya nak Quotation untuk medical card & accident cover. Pendapatan kelas 2.

  17. Nadia says:

    Please email quotation for infant 6 month

  18. Hilmi says:

    Salam
    Boleh tlong share quotation x

  19. Bella says:

    Boleh emailkan qoutation medical card untuk family? Terima kasih.

  20. SYAWAL BIN SARINO says:

    Boleh email details quatation utk plan takaful for family package

  21. SYAWAL BIN SARINO says:

    Can email quotation for medical card individu and family package. Thanks

  22. Mohd Yusmi says:

    Boleh email coutation

  23. NURAZLINA ZAKARIA says:

    Whatsapp 0169264681

      1. Cally says:

        Boleh email sy utk edu n mc for bby 6m?

  24. HIDAYAT says:

    Pls email quotation for medical card individu and family package. Thanks

  25. Nur Syazwani Binti Rasman says:

    boleh emel quotation utk medical card. tq

  26. kanapathy mariappan says:

    Saya nak tngok quotation dulu or plan yg ada.. Boleh emel or whatsapp?? email id rajkanna5691@gmail.com.. whtspp num 01116695250.. tq.

  27. amninajwa says:

    Mohon email pakej med card

  28. Mohd Ridhuan says:

    Mohon sent pakej2 medical card pd sy duanz@gmail.com

  29. Mohd Ridhuan says:

    Boleh sent pada saya quotation skali dgn pakej2 yg ada?

  30. Muttakin says:

    Pm 0193919940

  31. MAHMUD BIN IBRAHIM says:

    Salam,
    Mohon sebutharga medical card takaful great eastern.

  32. Husna says:

    Boleh email details quatation dan plan takaful.

  33. Muhamad Nazar says:

    Boleh WhatsApp @ email quotation untuk medical card x..0187749166 muhamadnazar5797@gmail.com

  34. rozie says:

    tlg email sy.. plan apa yg ada utk family?

  35. Azua says:

    Salam. Mohon whatsapp sy 017-2155315. Nak tanya pasal medical card

  36. Nur Athirah Amalina says:

    Sy nak tngok quotation dulu. Boleh emel?

  37. puteri says:

    bole whtsapp sy . sy nak tgok quotation dlu, thanks

  38. Mazlan Bin Hj Bolhi says:

    Email saya on Medical card Plan: mazlan.bolhi@gmail.com or whatsapp +60128782434 (Whatsapp call or message only because i kerja luar Malaysia)

  39. ZAID says:

    Salam..boleh terangkan.plan yg ada? qudwah_z41d86@yahoo.com

    1. Suri Fitriah says:

      Whatsapp 0173723344

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *